କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଞ୍ଜାବର ବନ୍ୟା ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
04 SEP 2025 8:20PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ବନ୍ୟା ପ୍ରଭାବିତ କୃଷକମାନଙ୍କ ଦୁଃଖ ବୁଝି ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସହାୟତା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି
ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ କହିଛନ୍ତି-ପରିସ୍ଥିତି ଭୟଙ୍କର, ଫସଲ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଛି; କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଅଛନ୍ତି
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ବନ୍ୟା ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ବିସ୍ତୃତ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରଦାନ କଲେ ପଞ୍ଜାବ ରାଜ୍ୟପାଳ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ୍ରମେ ଦୁଇଟି ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଦଳ ବନ୍ୟା ପରିସ୍ଥିତିର ଆକଳନ କରୁଛନ୍ତି
ପଞ୍ଜାବ ଦେଶର ଢାଲ ହୋଇ ରହିଛି, ପଞ୍ଜାବର କୃଷକ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ-ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଆଜି ପଞ୍ଜାବର ବନ୍ୟା ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଅମୃତସର, କପୁରଥାଲା ଓ ଗୁରୁଦାସପୁର ଜିଲ୍ଲାର ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରାମ ପରିଦର୍ଶନ କରି କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେଥିସହିତ, ଜଳମଗ୍ନ କ୍ଷେତଗୁଡ଼ିକୁ ଯାଇ ଫସଲର କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ଆକଳନ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଏହି ସମୟରେ କୃଷକମାନେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଫସଲର ବ୍ୟାପକ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ, ଯାହାକୁ ନେଇ ଶିବରାଜ ସିଂହ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଅଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଆଜି ସକାଳେ ଅମୃତସର ପହଞ୍ଚିବା ପରେ, ପଞ୍ଜାବର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଗୁଲାବଚାନ୍ଦ କଟାରିଆ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ବନ୍ୟା ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଏଥିସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଗୁରୁତର ବନ୍ୟା ପରିସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ।
ଏହାର ପରେ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ବନ୍ୟା ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ପରିସ୍ଥିତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗମ୍ଭୀର, ସଙ୍କଟ ଭୟଙ୍କର। ବନ୍ୟା ଯୋଗୁଁ ଫସଲ ଜଳମଗ୍ନ ହୋଇ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଛି। ପ୍ରାୟ ୧୪୦୦ ଗ୍ରାମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି। ଅଗଷ୍ଟ ୨୬ ତାରିଖରୁ ଏଠାକାର ଜମିଗୁଡ଼ିକ ଜଳମଗ୍ନ ହୋଇ ରହିଛି। ରାବି ନଦୀର ପାଣି ଚାଷଜମି ଉପରେ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଛି। ପାଦ ତଳେ ମାଟି ନୁହେଁ, କାଦୁଅ ଜମା ହୋଇଛି। ଏହି ଫସଲ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଛି, ପରବର୍ତ୍ତୀ ଫସଲ ମଧ୍ୟ ସଙ୍କଟରେ ଅଛି। ଯନ୍ତ୍ରଣା ଏବଂ କ୍ଷତିର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ହୃଦୟ ବିଦାରକ, କିନ୍ତୁ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ତାଙ୍କ କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବୁ। ଏହା ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ କିନ୍ତୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ ଏବଂ ରିଲିଫ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ୍ରମେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପଞ୍ଜାବ ପରିସ୍ଥିତିର ଆକଳନ କରିବା ପାଇଁ କୃଷି, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ, ସଡ଼କ, ଶକ୍ତି, ଅର୍ଥ ଏବଂ ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଦୁଇଟି ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଟିମ୍‍ ପଠାଇଛନ୍ତି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଦଳଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରି ପରିସ୍ଥିତିର ଆକଳନ କରିବେ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳକୁ ଯାଇ ଲୋକଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କଲେ ବାସ୍ତବ ସ୍ଥିତି ବୁଝି ହେବ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମଧ୍ୟ ନିଜସ୍ୱ ଆକଳନ କରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସମଗ୍ର ଦେଶ ପଞ୍ଜାବ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ। ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ରାଜ୍ୟ ସର୍ବଦା ଦେଶର ଢାଲ ଭାବରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି। ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ, ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶରେ ଆସିଛି ଏବଂ ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଆମେ ପଞ୍ଜାବର ମୋର କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀ ତଥା ପଞ୍ଜାବର ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଦୃଢତାର ସହ ଛିଡା ହୋଇଛୁ। ସରକାର ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହି ବିପର୍ଯ୍ୟୟରୁ ବାହାର କରିବେ। ଏଭଳି ସମୟରେ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ନିୟୋଜିତ ରହିଥିବାରୁ ସେ ପଞ୍ଜାବର ସ୍ଥାନୀୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan visits flood-affected areas of Punjab
Union Minister shares the grievances with farmers, assures all possible help
“Situation dreadful, crops completely destroyed; but my farmer brothers and sisters should not worry, the government is with them” – Shri Chouhan
Governor of Punjab hands over a detailed report on floods to the Union Agriculture Minister
On the instructions of Prime Minister Shri Narendra Modi, two high-level Central teams will assess the flood situation
“Punjab has stood as the shield of the nation, complete relief will be given to farmers and people of Punjab” – Shri Shivraj Singh
04 SEP 2025 8:20PM by PIB Delhi
Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan today visited the flood-affected areas of Punjab. The Union Minister went to Ghonewal village in Amritsar district, Begowal in Kapurthala district, Dharamkot Randhawa village and Behrampur village in Gurdaspur district, interacted with the farmers and inspected the crop losses by stepping into water-filled fields. During the visit, the farmers informed the Union Minister about heavy loss to crops and shared their grievances.
Governor of Punjab Shri Gulab Chand Kataria, also paid a courtesy visit to the Union Minister at Amritsar airport and handed over a detailed report on the floods.
While visiting flood-affected areas, Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan said that the situation is very grim and the crisis is dreadful. Due to the deluge, the crops are submerged and completely destroyed and ruined, and 1,400 villages are completely affected. “Floodwater has inundated the fields here since August 26. The water of Ravi is still flowing into the fields. There is no soil under the feet, only silt, which has accumulated. This crops have been completely destroyed, and there is also a crisis on the next crop. The pain and loss cannot be estimated. It’s heartbreaking to see the situation. But we will definitely bring our farmer brothers and sisters out of this problem. This is challenging, but every possible effort will be made and complete help will be provided to deliver relief,” the Minister said.
The Union Agriculture Minister informed that, on the instructions of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Central Government has sent two high-level teams to Punjab to assess the situation, which include officers from the Ministries of Agriculture, Rural Development, Roads, Energy, Finance, and Jal Shakti. He also said that these teams will visit the affected areas, assess the situation, and submit their report to the Government of India. The Union Minister said the affected people will be consulted to understand the ground situation, and a detailed report will be submitted to Prime Minister Shri Narendra Modi. The state government will also conduct its own assessment.
The Union Agriculture Minister said that the whole country is proud of Punjab as the state has always stood as a shield of the nation in times of crisis. “I only want to say that I have come here on the instructions of the Prime Minister, and in this hour of crisis, the government is firmly standing with Punjab, with our farmer brothers and sisters of Punjab, with the people of Punjab. The government will definitely bring the farmers out of this disaster,” Shri Chouhan said.