কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
বিনিয়োগকাৰী শিক্ষা আৰু সুৰক্ষা পুঁজি কৰ্তৃপক্ষৰ উদ্যোগত আজি হায়দৰাবাদত “নিবেশক শিৱিৰ” আয়োজিত
এদিনীয়া শিবিৰৰ এই পদক্ষেপে বাকী থকা দাবীসমূহ সমাধানৰ বাবে একক উইণ্ড’ৰ সুবিধাৰ মঞ্চ প্ৰদান কৰে, বিনিয়োগকাৰীৰ সেৱাসমূহ সুশৃংখলিত কৰে, আৰু বিত্তীয় সাক্ষৰতাক প্ৰসাৰিত কৰে
30 AUG 2025 7:30PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ বিনিয়োগকাৰী শিক্ষা আৰু সুৰক্ষা পুঁজি কৰ্তৃপক্ষই ছিকিউৰিটিজ এণ্ড এক্সচেঞ্জ ব’ৰ্ড অৱ ইণ্ডিয়া (ছেবি)ৰ সহযোগত হায়দৰাবাদত ছেকেণ্ডৰাবাদৰ হাৰিয়ানা ভৱনত আজি সফলতাৰে নিবেশক শিৱিৰ আয়োজন কৰে৷
এদিনীয়া শিবিৰত সমগ্ৰ তেলেংগানাৰ বিনিয়োগকাৰীসকলৰ উৎসাহী অংশগ্ৰহণ দেখা গৈছিল, তেওঁলোকক অনাদায় লভ্যাংশ, শ্বেয়াৰ, আৰু অন্যান্য বিনিয়োগকাৰী সেৱাৰ সৈতে জড়িত সমস্যাসমূহ সমাধানৰ বাবে একক উইণ্ড’ সুবিধাৰ মঞ্চ প্ৰদান কৰা হৈছিল।
অনুষ্ঠানত আইইপিএফএৰ চিইঅ’ শ্ৰীমতী অনিতা শ্বাহ আকেলা, কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব উপস্থিত থাকে; ছেবিৰ কাৰ্যবাহী সঞ্চালক শ্ৰী জীৱন সোণপৰোতে; ছেবিৰ কাৰ্যবাহী সঞ্চালক শ্ৰী সুনীল জয়ৱন্ত কদম; আইইপিএফএৰ জেনেৰেল মেনেজাৰ লেফটেনেণ্ট কৰ্ণেল আদিত্য সিনহা; ছেবিৰ জেনেৰেল মেনেজাৰ শ্ৰী বিনোদ শৰ্মা; শ্ৰী সুধিশ পিল্লাই, মুৰব্বী – চিডিএছএল আইপিএফ সচিবালয়, শ্ৰী কিৰণ পাটিল – বিএছই আইপিএফৰ লগতে আইইপিএফএ, ছেবি, বজাৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰতিষ্ঠান (এমআইআই), আৰু পঞ্জীয়ক আৰু স্থানান্তৰ এজেণ্ট (আৰটিএ)ৰ অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলেও এই অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে।
হায়দৰাবাদ আৰু ওচৰৰ অঞ্চলৰ বিনিয়োগকাৰী আৰু অংশীদাৰসকলকো আকৰ্ষণ কৰা এই অনুষ্ঠানত ৩৬০ জনতকৈ অধিক দাবীদাৰে সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল।
চলিত বৰ্ষৰ আৰম্ভণিতে পুনেত অনুষ্ঠিত হোৱা সফল পাইলটৰ পিছত হায়দৰাবাদ এই পদক্ষেপৰ আয়োজন কৰা পৰৱৰ্তী চহৰ হিচাপে পৰিগণিত হয়, যিয়ে সমগ্ৰ দেশতে বিনিয়োগকাৰীকেন্দ্ৰিক বিত্তীয় পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ আইইপিএফএৰ দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই লৈ যায়। বিনিয়োগকাৰীসকলে যাতে তেওঁলোকৰ অভিযোগসমূহ ঠাইতে সমাধান কৰাই নহয়, তেওঁলোকৰ অধিকাৰ আৰু দায়িত্বৰ বিষয়েও অধিক সজাগতা লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এই শিবিৰটো এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰমাণিত হয়।
নিবেশক শিবিৰে ছয়ৰ পৰা সাত বছৰতকৈ অধিক সময় ধৰি বাকী থকা অনাদায় লভ্যাংশ একাউণ্টৰ প্ৰত্যক্ষ সুবিধা প্ৰদান কৰিছিল, ঠাইতে কেৱাইচি আৰু মনোনয়ন আপডেট প্ৰদান কৰিছিল, আৰু দীৰ্ঘদিনীয়া আইইপিএফএ দাবীৰ সমস্যা সমাধান কৰিছিল। অংশীদাৰ কোম্পানী আৰু পঞ্জীয়ক আৰু স্থানান্তৰ এজেণ্টে (আৰটিএ) নিবেদিত কিয়স্ক স্থাপন কৰিছিল, যাৰ ফলত বিনিয়োগকাৰীসকলে বিষয়াসকলৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ মত বিনিময় কৰিব পাৰে আৰু মধ্যস্থতাকাৰীৰ প্ৰয়োজনীয়তা নাইকিয়া কৰিব পাৰে। ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে বিত্তীয় সাক্ষৰতা অধিবেশনে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক নিৰাপদ বিনিয়োগ আৰু জালিয়াতি প্ৰতিৰোধৰ ওপৰত প্ৰয়োজনীয় জ্ঞানেৰে সজ্জিত কৰিছিল।
অনুষ্ঠানটোত অধিক মূল্য সংযোজন কৰি চিডিএছএলে দাবী প্ৰক্ৰিয়াৰ সৈতে জড়িত প্ৰশ্নসমূহ সমাধান কৰাত বিনিয়োগকাৰীসকলক সহায় কৰিবলৈ এক অন্তৰ্দৃষ্টিসম্পন্ন বিনিয়োগকাৰী আৰম্ভ কৰে।
এই মত বিনিময়ত আইইপিএফএৰ কুশল নিবেশক পদক্ষেপৰ অধীনত আৰম্ভ কৰা অৰ্থ চিত্ৰৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰা হয়। অৰ্থ চিত্ৰ হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ অনলাইন পোষ্টাৰ নিৰ্মাণ প্ৰতিযোগিতা যিয়ে সকলো বয়সৰ নাগৰিকক বিত্তীয় সাক্ষৰতাৰ মূল ধাৰণা যেনে সঞ্চয়, বিনিয়োগ, বাজেট, আৰু জালিয়াতি প্ৰতিৰোধক সৃষ্টিশীলভাৱে প্ৰকাশ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে, যাৰ ফলত বিত্তীয় সজাগতাক অধিক আকৰ্ষণীয়, সুলভ আৰু প্ৰভাৱশালী কৰি তোলা হয়।
কোম্পানী প্ৰতিনিধি, আৰটিএ, আৰু আইইপিএফএ আৰু ছেবিৰ বিষয়াসকলৰ সৈতে নিৰৱচ্ছিন্ন যোগাযোগৰ ফলত শ শ বিনিয়োগকাৰীয়ে লাভৱান হৈছিল। বিশেষকৈ বাকী থকা অভিযোগসমূহৰ সমাধান আৰু পৰম্পৰাগতভাৱে সমাধান কৰিবলৈ কেইবামাহো লোৱা প্ৰক্ৰিয়াসমূহ সৰল কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এই পদক্ষেপৰ দক্ষতাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰা হয়।
ভৱিষ্যতৰ দিশে
হায়দৰাবাদৰ নিবেশক শিৱিৰ হৈছে অনাদায় বিনিয়োগৰ অধিক ঘনত্ব থকা চহৰসমূহত দেশজোৰা ধাৰাবাহিক আউটৰিচ কাৰ্যসূচীৰ অংশ। এই শিবিৰসমূহে বিনিয়োগকাৰীৰ সজাগতা বৃদ্ধি, বিত্তীয় স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰা, আৰু ভাৰতৰ বিত্তীয় পৰিৱেশ তন্ত্ৰত স্বচ্ছতা, সুলভতা, আৰু আস্থা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আইইপিএফএৰ অটল প্ৰতিশ্ৰুতিক উজ্জ্বল কৰি তোলে।
আইইপিএফএৰ বিষয়ে
বিনিয়োগকাৰী শিক্ষা আৰু সুৰক্ষা পুঁজি কৰ্তৃপক্ষ (আইইপিএফএ) স্থায়ী প্ৰসাৰ, শিক্ষা, আৰু কৌশলগত সহযোগিতাৰ জৰিয়তে বিনিয়োগকাৰীৰ সজাগতা আৰু সুৰক্ষাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে উৎসৰ্গিত। আৰম্ভণিৰ পৰাই আইইপিএফএই বিনিয়োগকাৰীক সবলীকৰণ আৰু দক্ষ দাবী নিৰাময় ব্যৱস্থা প্ৰদানৰ বাবে একাধিক পদক্ষেপৰ নেতৃত্ব দিছে।
অধিক তথ্যৰ বাবে চাওক: www.iepf.gov.in

Ministry of Corporate Affairs
Investor Education and Protection Fund Authority (IEPFA) Organises “Niveshak Shivir” in Hyderabad today
The initiative, a one day camp, provides a single-window facilitation platform to resolve pending claims, streamlines investor services, and promotes financial literacy
30 AUG 2025 7:30PM by PIB Delhi
The Investor Education and Protection Fund Authority (IEPFA), under the Ministry of Corporate Affairs, Government of India, in collaboration with the Securities and Exchange Board of India (SEBI), successfully organised Niveshak Shivir in Hyderabad today at Haryana Bhavan, Secunderabad.
The one-day camp witnessed enthusiastic participation from investors across Telangana, providing them with a single-window facilitation platform to resolve issues related to unclaimed dividends, shares, and other investor services.
The event was graced by Smt. Anita Shah Akella, CEO of IEPFA and Joint Secretary, Ministry of Corporate Affairs; Shri Jeevan Sonparote, Executive Director, SEBI; Shri Sunil Jayawant Kadam, Executive Director, SEBI; Lt. Col Aditya Sinha, General Manager, IEPFA; Shri Binod Sharma, General Manager, SEBI; Shri Sudhish Pillai, Head – CDSL IPF Secretariat, Shri Kiran Patil – BSE IPF along with other senior officials from IEPFA, SEBI, Market Infrastructure Institutions (MIIs), and Registrars & Transfer Agents (RTAs) also participated in the event.
Over 360 claimants participated actively in the event, which also attracted investors and stakeholders from Hyderabad and nearby regions.
Following the successful pilot in Pune earlier this year, Hyderabad became the next city to host the initiative, furthering IEPFA’s vision of building an investor-centric financial ecosystem across the country. The camp proved to be an important step in ensuring that investors not only had their grievances addressed on the spot but also gained greater awareness of their rights and responsibilities.
The Niveshak Shivir enabled direct facilitation of unpaid dividend accounts pending for over six to seven years, provided on-the-spot KYC and nomination updates, and resolved long-standing IEPFA claim issues. Dedicated kiosks were set up by stakeholder companies and Registrars & Transfer Agents (RTAs), allowing investors to interact directly with officials and eliminate the need for intermediaries. Alongside this, financial literacy sessions equipped participants with essential knowledge on safe investing and fraud prevention.
Adding further value to the event, CDSL launched an insightful Investor to assist investors in resolving queries related to the claims process.
The engagement also highlighted Arth Chitra, launched under IEPFA’s Kushal Niveshak initiative. Arth Chitra is a national-level online poster-making competition that encourages citizens of all age groups to creatively express key concepts of financial literacy such as saving, investing, budgeting, and fraud prevention, making financial awareness more engaging, accessible, and impactful.
Hundreds of investors benefitted from seamless interactions with company representatives, RTAs, and officials from IEPFA and SEBI. The initiative was particularly appreciated for its efficiency in addressing pending grievances and simplifying processes that traditionally take months to resolve.
Looking Ahead
Hyderabad’s Niveshak Shivir is part of a nationwide series of outreach programs in cities with high concentrations of unclaimed investments. These camps highlight IEPFA’s unwavering commitment to enhancing investor awareness, safeguarding financial interests, and ensuring transparency, accessibility, and trust in India’s financial ecosystem.
About IEPFA
The Investor Education and Protection Fund Authority (IEPFA) is dedicated to promoting investor awareness and protection through sustained outreach, education, and strategic collaborations. Since its inception, IEPFA has spearheaded multiple initiatives to empower investors and provide efficient claim redressal mechanisms.
For more information, visit: www.iepf.gov.in