Lok Sabha Secretariat
SRI LANKA IS A KEY PARTNER IN INDIA’S ‘NEIGHBOURHOOD FIRST’ POLICY AND ‘VISION SAGAR’: LOK SABHA SPEAKER SHRI OM BIRLA
BOTH INDIA AND SRI LANKA WELCOME THE FORMATION OF SRI LANKA-INDIA PARLIAMENTARY FRIENDSHIP ASSOCIATION AS A POSITIVE INITIATIVE
SRI LANKA APPRECIATES INDIA’S ROLE IN ENSURING PEACE AND STABILITY IN THE INDIAN OCEAN REGION AND EXPRESSES GRATITUDE FOR INDIA’S ASSISTANCE DURING ITS ECONOMIC CRISIS
LOK SABHA SPEAKER HIGHLIGHTS ADOPTION OF DIGITAL INNOVATIONS AND USE OF AI TECHNOLOGY IN PARLIAMENT OF INDIA, ENHANCING TRANSPARENCY, EFFICIENCY, AND ACCESSIBILITY
SRILANKAN PARLIAMENTARY DELEGATION LED BY SRI LANKA’S MINISTER OF HEALTH AND MASS COMMUNICATION DR. NALINDA JAYATISSA CALLS ON LOK SABHA SPEAKER AT PARLIAMENT HOUSE
28 AUG 2025 7:22PM by PIB Delhi
Lok Sabha Speaker Shri Om Birla today met a 24-member high level delegation of the Sri Lanka–India Parliamentary Friendship Association at the Parliament House complex. The delegation was led by Dr. Nalinda Jayatissa, Minister of Health and Mass Communication of Sri Lanka and President of the Sri Lanka–India Parliamentary Friendship Association.
Welcoming the delegation, Speaker Shri Om Birla said: “India and Sri Lanka share deep historical, cultural and civilisational ties. Today, these bonds have evolved into a strong, multi-dimensional partnership. Sri Lanka holds a special place in India’s ‘Neighbourhood First’ policy and ‘Vision SAGAR’.”
Referring to recent high-level exchanges, Shri Birla described Prime Minister Shri Narendra Modi’s visit to Sri Lanka in April 2025 and Sri Lankan President Anura Kumara Dissanayake’s visit to India in December 2024 as milestones in bilateral relations.
Speaker Birla welcomed the establishment of the India–Sri Lanka Parliamentary Friendship Association in the Sri Lankan Parliament, calling it a testament to the strength of bilateral ties. He emphasized the need for institutional cooperation and regular dialogue between the parliaments of both countries to share democratic practices and the experiences of elected representatives. Such exchanges, he said, will further reinforce democratic values.
Shri Birla underlined that the shared heritage of India and Sri Lanka goes back thousands of years, with deep-rooted cultural and people-to-people connections forming key pillars of bilateral relations. He stressed that the development of the Ramayana and Buddhist tourism circuits, along with cultural exchanges and growing people-to-people contact, provide a strong foundation for these relations.
He noted that the use of AI technology and digital innovations in the Indian Parliament has enhanced transparency, efficiency and ease of functioning, promoting paperless proceedings. Shri Birla also shared PRIDE’s role in conducting capacity-building programmes for legislators from over 110 countries and expressed India’s readiness to share these innovations with other nations.
On his part, Dr. Nalinda Jayatissa thanked India for being the first responder during Sri Lanka’s economic crisis. He also praised India’s role in ensuring peace and stability in the Indian Ocean region, while describing India’s cooperation in health and education as a lifeline for Sri Lanka.
At present, India–Sri Lanka cooperation is increasingly focused on investment-led development, grant assistance, trade, tourism, education, and cultural exchanges. Both nations have also signed several agreements in areas such as defence, energy, health, communications, and religious tourism.
The Sri Lankan parliamentary delegation is on a visit to India from 26–30 August 2025. It comprises 20 Members of Parliament and 4 parliamentary staff.

ଲୋକସଭା ସଚିବାଳୟ
ଭାରତର ‘ପଡ଼ୋଶୀ ପ୍ରଥମ’ ନୀତି ଓ ‘ଭିଜନ ସାଗର’ରେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର:ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲା
28 AUG 2025 7:22PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଉଭୟ “ଶ୍ରୀଲଙ୍କା-ଭାରତ ସଂସଦୀୟ ବନ୍ଧୁତା ସଂଘ” ଗଠନକୁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି
ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଭାରତୀୟ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଭାରତର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହିତ ତାହାର ଅର୍ଥନୈତିକ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଭାରତର ସହାୟତା ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛି
ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି ଭାରତର ସଂସଦରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଏଆଇ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାର, ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରବେଶଯୋଗ୍ୟତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି
ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଗଣ ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ନାଲିନ୍ଦା ଜୟତିସାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ସଂସଦୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ସଂସଦ ଭବନରେ ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ଭେଟିଛନ୍ତି
୨୮.୦୮.୨୫ : ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲା ଆଜି ସଂସଦ ଭବନ ପରିସରରେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା-ଭାରତ ସଂସଦୀୟ ବନ୍ଧୁତା ସଂଘର ଏକ ୨୪ ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳକୁ ଭେଟିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରତିନିଧି ଦଳର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଗଣ ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା-ଭାରତ ସଂସଦୀୟ ବନ୍ଧୁତା ସଂଘର ସଭାପତି ଡକ୍ଟର ନାଲିନ୍ଦା ଜୟତିସା।
ପ୍ରତିନିଧି ଦଳକୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲା କହିଛନ୍ତି: “ଭାରତ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଗଭୀର ଐତିହାସିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସଭ୍ୟତାର ସମ୍ପର୍କ ବହନ କରନ୍ତି। ଆଜି, ଏହି ବନ୍ଧନ ଏକ ଦୃଢ଼ ତଥା ବ୍ୟାପକ ସହଭାଗୀତାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଭାରତର ‘ପଡ଼ୋଶୀ ପ୍ରଥମ’ ନୀତି ଏବଂ ‘ଭିଜନ ସାଗର’ରେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ଏକ ବିଶେଷ ସ୍ଥାନ ରହିଛି।”
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଗସ୍ତ ଏବଂ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଅନୁରା କୁମାର ଦିଶାନାୟକଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତକୁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କରେ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି।
ବାଚସ୍ପତି ବିର୍ଲା ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ସଂସଦରେ ଭାରତ-ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ସଂସଦୀୟ ବନ୍ଧୁତା ସଂଘ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହାକୁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ଶକ୍ତିର ପ୍ରମାଣ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି। ସେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶର ସଂସଦ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍ଥାଗତ ସହଯୋଗ ଏବଂ ନିୟମିତ ଆଲୋଚନାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏପରି ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ସହଭାଗୀ ଐତିହ୍ୟ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା, ଗଭୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଗଠନ କରିଥାଏ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ରାମାୟଣ ଏବଂ ବୌଦ୍ଧ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସର୍କିଟର ବିକାଶ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ, ଏହି ସମ୍ପର୍କ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରେ।
ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ସଂସଦରେ ଏଆଇ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଉଦ୍ଭାବନର ବ୍ୟବହାର ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସହଜତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି, କାଗଜବିହୀନ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା ୧୧୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ବିଧାୟକଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷମତା-ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିଚାଳନାରେ ପ୍ରାଇଡର ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଏହି ଉଦ୍ଭାବନଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ତାଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ, ଡକ୍ଟର ନାଲିନ୍ଦା ଜୟତିସା ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ସହାୟତା ପାଇଁ ପ୍ରଥମେ ଆଗେଇ ଆସିଥିବାରୁ ଭାରତକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ଭାରତ ମହାସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଭାରତର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ତଥା ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସହଯୋଗକୁ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ପାଇଁ ଜୀବନରେଖା ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ଭାରତ-ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ସହଯୋଗ ନିବେଶ-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ, ଅନୁଦାନ ସହାୟତା, ବାଣିଜ୍ୟ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଉପରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ହେଉଛି। ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଶକ୍ତି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ଚୁକ୍ତିନାମା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ସଂସଦୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ୨୬-୩୦ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଅଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ୨୦ ଜଣ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ୪ ଜଣ ସଂସଦୀୟ କର୍ମଚାରୀ ଅଛନ୍ତି।