ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
মনিপুরগী ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তনা ভারত সরকারগী ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজিগী মখাদা লৈবা নেসনেল ই-গভর্নান্স দিবিজন (এন ই জি দি) গা খুৎশম্নদুনা “অফবা লৈঙাক্কীদমক এ.আই” গী মতাংদা রাজ্য থাক্কী ৱার্কশোপ অমা পাংথোকখ্রে
24 AUG 2025 6:17PM by PIB Imphal
লৈবাক ঙাকপগী থবক্ত আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স পুশিল্লকপা য়াংখৎনবা, ওগষ্ট ২১ অমসুং ওগষ্ট ২২, ২০২৫ দা ষ্টেৎ একাদেমী ওফ ত্রেনিং, ইম্ফালদা মনিপুরগী ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তনা ভারত সরকারগী ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজিগী মখাদা লৈবা নেসনেল ই-গভর্নান্স দিবিজন (এন ই জি দি) গা খুৎশম্নদুনা “অফবা লৈঙাক্কীদমক এ.আই” গী মতাংদা নুমিৎ নিনিগী সেন্তিতাইজেসন অমসুং কেপাসিতি বিল্দিং ৱার্কশোপ অমা পাংথোকখ্রে।
নেসনেল ই-গভর্নান্স দিবিজনগী কেপাসিতি বিল্দিংগী থবক্কী মরুওইবা শরুক অমা ওইনা পাংথোকখিবা ৱার্কশোপ অদুনা, মনিপুর সরকারগী সেনিয়ার ওফিসিএলশিংগী মরক্ত লৈবাক ঙাকপদা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স শীজিন্নবা অমসুং খঙবা হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। রাজ্য অসিগী দিপুতি কম্মিসন্নরশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিংগী ওফিসার ৫০ হেন্না থৌরম অদুদা শরুক য়াখি, সরকারনা লৈবাক ঙাকপদা দিজিতেলগী অওনবা পুরক্নবা অমসুং এ.আইনা অনৌবা থবকশিং পাংথোক্নবা রাজ্য অসিগী অপুনবা থবক অদুগী মমি তারে।
মহাক্কী তরাম্না ওকপগী ৱারোলদা দিরেক্তর (আই তি), মনিপুর, শ্রী নাম্বম দেবেন্না থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিং অমসুং থৌরমগী চীফ গেষ্ট অমসুং নেসনেল ই-গভর্নান্স দিবিজনগী ওফিসিএলশিং তরাম্না ওকখি। ৱার্কশোপ শরুক য়ারবশিং কান্নবা অমসুং মহৈ য়ানবা লৌশিং কয়া লৌনবা মহাক্না য়াইফ পাউজেল পীখি।
মহাক্কী মরুওইবা ৱারোলদা, মনিপুর সরকারগী সেক্রেতরি ( আই তি), শ্রী থোকচোম কিরন কুমারনা হায়খি রাজ্য অসিদা অফবা লৈঙাক হেন্না ফগৎনবা মাইকৈদা থাংজিনবা মরুওইবা খোঙথাং অমা ওইনা এ.আই কেপাসিতি বিল্দিং অসি য়াম্না য়াম্না মরুওই। কোর্তকী কেসগী থবকশিং অমসুং জি.আই.এস-বেজদা য়ুম্ফম ওইবা খুঙ্গংশিং মেপ লৌনবা থবকশিংদা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স শীজিন্নবা হৌনবা মনিপুরনা অকনবা থবক পায়খৎপা হৌরে। পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা হেন্না ফজনা থবক পাংথোকপা, অরোন-অথুপ লৈতবা অমসুং মীয়ামগী খুদোংচাবা ওইগনি।
থাগৎ ৱাহৈশিং পীরদুনা, ষ্টেৎ ই-মিসন তিম, মনিপুরগী মকোক, শ্রী পোৎশঙবম হেনরিনা হায়খি আই.তি দিপার্তমেন্তগী লুচিংবশিং, নেসনেল ই-গভর্নান্স দিবিজনগী মতেং অমসুং ওফিসারশিংগী থৱায় য়াওনা শরুক য়াবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। রাজ্য অসিদা এ.আইনা লমজিংবা লৈবাক ঙাকপগী থবক পায়খৎনবা , ষ্টেৎ ই-মিসন তিমনা থবক পায়খৎলে।
মনিপুরগী দিজিতেলগী লৈঙাক্কী খোঙচত্ত মশক থোকপা অমা থবক অসিদা উবা ফংলে, সরকারগী থবকশিংদা অওনবা পুরক্নবা এ.আইনা লমজিংবা থবকশিং পায়খৎনবা সরকারগী থবক অদু অমুক হন্না উবা ফংলে। নেসনেল ই-গভর্নান্স দিবিজনগী কেপাসিতি বিল্দিং স্কিমগী খুৎথাংদা থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা রাজ্যগী ওফিসিএলশিং হিরম অসিগী মতাংদা খঙহল্লে, হকথেংননা উহল্লে অমসুং এ.আইনা লৈবাক ঙাকপগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং উৎলে। থবকঅসিনা অফবা, কাংলুপ খুদিংমক কোনশিনবা অমসুং নিয়ম চুম্না শীজিন্নবা এ.আইগী ইকোসিষ্টৈম অমা মনিপুর সরকারগীদমক শেমগনি।

Ministry of Electronics & IT
The Department of Information Technology (DIT), Manipur, in collaboration with the National e-Governance Division (NeGD) under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), Government of India, conducted a state-level workshop titled “AI for Good Governance”
24 AUG 2025 6:17PM by PIB Imphal
To accelerate the integration of Artificial Intelligence in governance, the Department of Information Technology (DIT), Manipur, in partnership with the National e-Governance Division (NeGD) under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), Government of India, convened a two-day Sensitization and Capacity Building Workshop on “AI for Good Governance” at the State Academy of Training (SAT), Imphal, on 21st and 22nd August 2025.
The workshop, conducted as a key component of NeGD’s Capacity Building initiative, aimed to enhance the understanding and adoption of Artificial Intelligence (AI) in governance among senior officials of the Government of Manipur. The event witnessed participation from over 50 officers across various departments including all the Deputy Commissioners of the State, reflecting the state’s collective commitment to digital transformation and AI-led innovation in public administration.
Delivering the welcome address, Shri Nambam Deben, Director (IT), Manipur, extended a warm welcome to all participants and acknowledged the presence of the Chief Guest and dignitaries from NeGD. He also conveyed his best wishes for a productive and insightful learning experience for all attendees.
In his keynote address, Shri Thokchom Kiran Kumar, IAS, Secretary (IT), Government of Manipur, underscored the critical importance of AI capacity building as a foundational step towards enhancing governance within the state. He noted that Manipur is actively laying the groundwork for the integration of Artificial Intelligence in areas such as legal case management and GIS-based habitation mapping of villages. These initiatives aim to facilitate more efficient, transparent, and citizen-centric service delivery.
Shri Potsangbam Henry, Head, State e-Mission Team (SeMT), Manipur, conveyed the Vote of Thanks, expressing gratitude to the leadership of the IT Department, NeGD’s support, and the active participation of officers. He emphasized SeMT’s commitment to advancing AI-driven governance in the state.
This initiative represents a landmark in Manipur’s digital governance journey, reaffirming the government’s commitment to adopting AI-driven solutions for transformative public service delivery. Through the Capacity Building (CB) scheme of NeGD, the program equips state officials with domain expertise, hands-on exposure, and proven best practices in AI governance. This effort is set to drive the creation of a robust, inclusive, and ethically grounded AI ecosystem tailored to Manipur’s governance priorities.