ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନଭି ମୁମ୍ବାଇରେ ଇସ୍କନର ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଧା ମଦନମୋହନଜୀ ମନ୍ଦିର ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
15 JAN 2025 5:49PM by PIB Bhubaneswar
ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ବିସ୍ତାରିତ ଇସ୍କନ ଅନୁଗାମୀମାନେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ପ୍ରତି ଭକ୍ତି ସୂତ୍ରରେ ବାନ୍ଧି ହୋଇଛନ୍ତି ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ପରସ୍ପର ସହିତ ଯୋଡ଼ି ରଖିଥାଏ ତଥା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭକ୍ତଙ୍କୁ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥାଏ, ଶ୍ରୀଲା ପ୍ରଭୁପାଦ ସ୍ୱାମୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାର ସୂତ୍ର: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ କେବଳ ଭୌଗୋଳିକ ସୀମା ଦ୍ୱାରା ଆବଦ୍ଧ ଏକ ଭୂ-ଖଣ୍ଡ ନୁହେଁ, ଏହା
ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଭୂମି, ଏକ ଜୀବନ୍ତ ସଂସ୍କୃତି, ଏହି ସଂସ୍କୃତିର ଚେତନା ହେଉଛି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ଭାରତକୁ ବୁଝିବାକୁ ହେଲେ ଆମକୁ ପ୍ରଥମେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସଂସ୍କୃତିର ମୁଖ୍ୟ ମୂଳଦୁଆ ହେଉଛି ସେବା ମନୋଭାବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନଭି ମୁମ୍ବାଇର ଖାରଘରରେ ଇସ୍କନ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଧା ମଦନମୋହନଜୀ ମନ୍ଦିରର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ ଏପରି ଏକ ଦିବ୍ୟ ସମାରୋହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଶ୍ରୀଲା ପ୍ରଭୁପାଦ ସ୍ୱାମୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ସହିତ ଇସ୍କନର ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଅପାର ସ୍ନେହ ଏବଂ ଭବ୍ୟତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେ ଶ୍ରୀ ରାଧା ମଦନମୋହନଜୀ ମନ୍ଦିର ପରିସରର ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ କନ୍‌ସେପ୍ଟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ଜ୍ଞାନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମନ୍ଦିରଟି ଦିବ୍ୟତାର ବିଭିନ୍ନ ରୂପ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି, 'ଏକୋ ଅହମ୍ ବହୁ ଶ୍ୟାମ' ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ନୂତନ ପିଢ଼ିର ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଆକର୍ଷଣକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ରାମାୟଣ ଏବଂ ମହାଭାରତ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି । ଏହା ସହିତ, ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବୃନ୍ଦାବନର ୧୨ଟି ଜଙ୍ଗଲ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଏକ ଉଦ୍ୟାନ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ମନ୍ଦିର ପରିସର ଆସ୍ଥା ସହିତ ଭାରତର ଚେତନାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପବିତ୍ର କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ । ଏହି ମହାନ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତ ସନ୍ଥ, ଇସ୍କନର ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ପୂଜ୍ୟ ଗୋପାଳ କୃଷ୍ଣ ଗୋସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଭାବପ୍ରବଣ ସ୍ମୃତି ପ୍ରକାଶ କରି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ମହାରାଜଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ, ଯାହା ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଗଭୀର ଭକ୍ତିରେ ନିହିତ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯଦିଓ ମହାରାଜ ଶାରୀରିକ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥିତ ନଥିଲେ, ତାଙ୍କର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଉପସ୍ଥିତି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁଭବ ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସ୍ନେହ ଏବଂ ସ୍ମୃତି ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଥିବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ପ୍ରଭୁପାଦ ଜୀଙ୍କ ୧୨୫ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଗୀତାର ଉନ୍ମୋଚନ ଏବଂ ତାଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇଁ ମହାରାଜଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିମନ୍ତ୍ରିତ ହୋଇଥିବା କଥା ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ମହାରାଜଙ୍କ ଆଉ ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେବା ଦେଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଭାରତ ଏକ ଅସାଧାରଣ ଏବଂ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଭୂମି, କେବଳ ଭୌଗୋଳିକ ସୀମାରେ ଆବଦ୍ଧ ଭୂଖଣ୍ଡ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ପ୍ରାଣବନ୍ତ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଭୂମି"। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସଂସ୍କୃତିର ମୂଳ ହେଉଛି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ଭାରତକୁ ବୁଝିବାକୁ ହେଲେ ପ୍ରଥମେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଯେଉଁମାନେ ବିଶ୍ୱକୁ କେବଳ ଭୌତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଦେଖନ୍ତି ସେମାନେ ଭାରତକୁ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷା ଏବଂ ପ୍ରଦେଶର ଏକ ସମାହାର ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତି । ତଥାପି, ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଏହି ସାଂସ୍କୃତିକ ଚେତନା ସହିତ ନିଜ ଆତ୍ମାକୁ ସଂଯୋଗ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ପ୍ରକୃତରେ ଭାରତକୁ ଦେଖିପାରନ୍ତି । ସେ ଏହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ପଶ୍ଚିମରେ, ନାମଦେବ, ତୁକାରମ ଏବଂ ଜ୍ଞାନେଶ୍ୱରଙ୍କ ପରି ସନ୍ଥ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଆବିର୍ଭାବ ହୋଇଥିଲେ ସେତେବେଳେ ସୁଦୂର ପୂର୍ବରେ, ଚୈତନ୍ୟ ମହାପ୍ରଭୁଙ୍କ ପରି ସନ୍ଥ ବଙ୍ଗଳାରେ ଆବିର୍ଭାବ ହୋଇଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଚୈତନ୍ୟ ମହାପ୍ରଭୁ ମହାବାକ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରସାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସନ୍ଥମାନେ ‘ରାମକୃଷ୍ଣ ହରି’ ମନ୍ତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅମୃତ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ସନ୍ଥ ଜ୍ଞାନେଶ୍ୱର ଜ୍ଞାନେଶ୍ୱରୀ ଗୀତା ମାଧ୍ୟମରେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଗଭୀର ଜ୍ଞାନକୁ ସୁଗମ କରିଥିଲେ । ସେହିପରି, ଶ୍ରୀଲ ପ୍ରଭୁପାଦ ଇସ୍କନ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୀତାକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିଥିଲେ, ଟୀକା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହାର ସାର ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନ ଏବଂ ସମୟରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଏହି ସନ୍ଥମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକେ ନିଜ ନିଜ ଅନନ୍ୟ ଉପାୟରେ କୃଷ୍ଣ ଭକ୍ତିର ଧାରାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ସେମାନଙ୍କ ଜନ୍ମକାଳ, ଭାଷା ଏବଂ ପଦ୍ଧତିରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ସତ୍ତ୍ୱେ, ସେମାନଙ୍କର ବୁଝାମଣା, ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଚେତନା ଏକ ଥିଲା ଏବଂ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଭକ୍ତିର ଆଲୋକ ସହିତ ସମାଜରେ ନୂତନ ଜୀବନ ପ୍ରବେଶ କରାଇଥିଲେ, ଏହାକୁ ନୂତନ ଦିଗ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଦେଇଥିଲେ ।
ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସଂସ୍କୃତିର ମୂଳଦୁଆ ହେଉଛି ସେବା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାରେ, ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ସେବା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ସେବା ଏକ ହୋଇଯାଏ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସଂସ୍କୃତି ସାଧକମାନଙ୍କୁ ସମାଜ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରେ, କରୁଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସେବା ଆଡ଼କୁ ଟାଣି ନେଇଯାଏ । ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଶ୍ଲୋକକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ଧାର୍ମିକ ଗ୍ରନ୍ଥ ଏବଂ ଶାସ୍ତ୍ର ସେବା ଭାବନାର ମୂଳ । ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଇସ୍କନ୍, ଏକ ବିଶାଳ ସଂଗଠନ, ଏହା ସେବା ମନୋଭାବ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରି, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବେଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଇସ୍କନ୍ କୁମ୍ଭମେଳାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ପରିଚାଳନା କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର ସେବା ମନୋଭାବ ସହିତ ନାଗରିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଗରିବ ମହିଳାଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ, ପ୍ରତି ଘରେ ନଳକୂପ ପାଣି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ, ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୃଦ୍ଧ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଏହି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ
ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାସହୀନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇବା ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ସେବା ମନୋଭାବ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ସେବା ମନୋଭାବ ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଆଣିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ପ୍ରକୃତ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତାର ପ୍ରତୀକ ।
କୃଷ୍ଣ ସର୍କିଟ ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାର ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିଭିନ୍ନ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସର୍କିଟ ଗୁଜରାଟ, ରାଜସ୍ଥାନ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱଦେଶ ଦର୍ଶନ ଏବଂ ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକ ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ଶିଶୁ ରୂପରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ରାଧା ରାଣୀଙ୍କ ସହିତ ତାଙ୍କର ପୂଜା, ତାଙ୍କର କର୍ମଯୋଗୀ ରୂପ ଏବଂ ରାଜା ଭାବରେ ତାଙ୍କର ପୂଜା ଆଦି ବିଭିନ୍ନ ରୂପ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ତାଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ମନ୍ଦିର ସହିତ ଜଡିତ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନକୁ ସହଜ କରିବା, ଏଥିପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ କରାଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଇସ୍କନ କୃଷ୍ଣ ସର୍କିଟ ସହିତ ଜଡିତ ଏହି ଆସ୍ଥା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଆଣିବାରେ ସହାୟତା କରିପାରିବ । ଇସ୍କନ କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ଭକ୍ତଙ୍କୁ ଭାରତରେ ଅତି କମରେ ପାଞ୍ଚଟି ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରାଇବାକୁ ସେ ଇସ୍କନକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଦେଶରେ ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକକାଳୀନ ପ୍ରଗତି ଘଟିଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଐତିହ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକାଶର ଏହି ମିଶନରେ ଇସ୍କନ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ସାମାଜିକ ଚେତନାର କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇଆସିଛି ଏବଂ ଗୁରୁକୁଳଗୁଡ଼ିକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଇସ୍କନର ଯୁବ ସାଧକମାନେ କିପରି ସେମାନଙ୍କର ପରମ୍ପରା ଅନୁସରଣ କରି ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି, ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କର ସୂଚନା ନେଟୱାର୍କ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଯାଏ । ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ଯେ, ଇସ୍କନର ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଯୁବପିଢ଼ି ସେବା ଏବଂ ସମର୍ପଣ ମନୋଭାବ ସହିତ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ମନ୍ଦିର ପରିସରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଭକ୍ତିବେଦାନ୍ତ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଆରୋଗ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ବୈଦିକ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଭକ୍ତିବେଦାନ୍ତ କଲେଜ ସମାଜ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ । ସେ 'ଭାରତରେ ସୁସ୍ଥତା' ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ସମାଜ ଅଧିକ ଆଧୁନିକ ହେବା ସହିତ, ଏହାକୁ ଅଧିକ କରୁଣା ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି ।
ସେ ମାନବିକ ଗୁଣ ଏବଂ ନିଜର ଭାବନା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କର ଏକ ସମାଜ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ଇସ୍କନ୍, ଏହାର ଭକ୍ତି ବେଦାନ୍ତ ମାଧ୍ୟମରେ, ବିଶ୍ୱ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାରେ ନୂତନ ଜୀବନ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ମାନବିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ବିସ୍ତାର କରିପାରିବ । ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ଯେ, ଇସ୍କନର ନେତୃବୃନ୍ଦ ଶ୍ରୀଲ ପ୍ରଭୁପାଦ ସ୍ୱାମୀଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ବଜାୟ ରଖିବେ । ସେ ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତ ଇସ୍କନ୍ ପରିବାର ଏବଂ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ରାଧା ମଦନମୋହନଜୀ ମନ୍ଦିରର ଉଦଘାଟନ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ସି. ପି. ରାଧାକୃଷ୍ଣନ୍, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନଭିସ୍, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ନଭି ମୁମ୍ବାଇର ଖାରଘରରେ ଏକ ଇସ୍କନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଧା ମଦନମୋହନଜୀ ମନ୍ଦିର ନଅ ଏକର ଜମିରେ ବିସ୍ତାରିତ, ଏଥିରେ ଅନେକ ଦେବଦେବୀ ଥିବା ଏକ ମନ୍ଦିର, ଏକ ବୈଦିକ ଶିକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର, ପ୍ରସ୍ତାବିତ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ଅଡିଟୋରିୟମ୍, ଆରୋଗ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର, ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହା ବୈଦିକ ଶିକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ସାର୍ବଜନୀନ ଭ୍ରାତୃତ୍ୱ, ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସଦ୍‌ଭାବକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the Sri Sri Radha Madanmohanji Temple of ISKCON in Navi Mumbai
The followers of ISKCON spread across the world are tied by the thread of devotion to Lord Krishna which keeps them all connected to each other, which keeps guiding every devotee 24 hours a day, the formula of thoughts of Srila Prabhupada Swami: PM
India is not just a piece of land bounded by geographical boundaries, its
a living land, a living culture, the consciousness of this culture is spirituality, if we want to understand India, we have to first imbibe spirituality: PM
The main foundation of our spiritual culture is the spirit of service: PM
15 JAN 2025 5:49PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated the Sri Sri Radha Madanmohanji Temple, an ISKCON project in Kharghar, Navi Mumbai. Addressing the gathering, he expressed that it was his good fortune to participate in such a divine ceremony and acknowledged the immense affection and warmth of ISKCON's saints, along with the blessings of Srila Prabhupada Swami. The Prime Minister extended his gratitude to all revered saints and paid his respects to them. He highlighted the design and concept of the Shri Radha Madanmohanji Temple complex, which reflects the complete tradition of spirituality and knowledge. He added that the temple showcases various forms of the divine, expressing the idea of 'Eko Aham Bahu Syam.' The Prime Minister noted that a museum based on the Ramayana and Mahabharata was being constructed to cater to the interests and attractions of the new generation. Additionally, he added that a garden inspired by the 12 forests of Vrindavan was being developed. Shri Modi expressed his confidence that the temple complex will become a sacred center enriching India's consciousness along with faith. He congratulated all the saints and members of ISKCON and the people of Maharashtra for this noble endeavor.
Expressing his emotional remembrance of the revered Gopal Krishna Goswami Maharaj on the occasion, Shri Modi remarked that Maharaj's vision and blessings, rooted in his deep devotion to Lord Krishna, are integral to this project. He added that although Maharaj was not physically present, his spiritual presence was felt by all. The Prime Minister highlighted the special place Maharaj's affection and memories hold in his life. He recalled being invited by Maharaj for the unveiling of the world's largest Gita and receiving his guidance during Srila Prabhupada Ji's 125th birth anniversary. The Prime Minister expressed his satisfaction in witnessing the realization of another of Maharaj's dreams.
“ISKCON followers worldwide are united by their devotion to Lord Krishna”, said Shri Modi and highlighted that another connecting thread is the teachings of Srila Prabhupada Swami, which guides the devotees 24/7. The Prime Minister noted that Srila Prabhupada Swami promoted the importance of the Vedas, Vedanta, and the Gita during India's struggle for independence, linking Bhakti Vedanta to the consciousness of the common people. He further added that at the age of 70, when most people consider their duties fulfilled, Srila Prabhupada Swami started the ISKCON mission and traveled the world, spreading Lord Krishna's message to every corner. Remarking that today, millions of people globally benefit from his dedication, the Prime Minister emphasized that Srila Prabhupada Swami's active efforts continue to inspire us.
“India is an extraordinary and wonderful land, not just a piece of land bound by geographical boundaries, but a living land with a vibrant culture”, exclaimed the Prime Minister. He emphasized that the essence of this culture is spirituality, and to understand India, one must first embrace spirituality. The Prime Minister noted that those who view the world only from a material perspective see India as a collection of different languages and provinces. However, he added that when one connects their soul with this cultural consciousness, they truly see India. He highlighted that in the far east, saints like Chaitanya Mahaprabhu appeared in Bengal, while in the west, saints like Namdev, Tukaram, and Dnyaneshwar emerged in Maharashtra. Shri Modi remarked that Chaitanya Mahaprabhu spread the Mahavakya mantra to the masses, and the saints of Maharashtra shared spiritual nectar through the 'Ramkrishna Hari' mantra. He added that Sant Dnyaneshwar made the profound knowledge of Lord Krishna accessible through the Dnyaneshwari Gita. Similarly, Srila Prabhupada popularized the Gita through ISKCON, publishing commentaries and connecting people with its essence. The Prime Minister remarked that these saints, born in different places and times, each advanced the stream of Krishna devotion in their unique ways. He added that despite the differences in their birth periods, languages, and methods, their understanding, thoughts, and consciousness were one and all of them infused new life into society with the light of devotion, giving it new direction and energy.
Remarking that the foundation of India's spiritual culture is service, Shri Modi emphasized that in spirituality, serving God and serving people become one. He noted that India's spiritual culture connects practitioners to society, fostering compassion and leading them towards service. Quoting a Shri Krishna's shloka meaning that true service is selfless, the Prime Minister highlighted that all religious texts and scriptures are rooted in the spirit of service. He remarked that ISKCON, a vast organization, operates with this spirit of service, contributing to education, health, and the environment. He noted that ISKCON was undertaking significant service activities at the Kumbh Mela.
The Prime Minister expressed his satisfaction that the government was continuously working for the welfare of citizens with the same spirit of service. He remarked that building toilets in every home, providing gas connections to poor women through Ujjwala scheme, ensuring tap water in every household, offering free medical treatment up to 5 lakh rupees to every poor person, extending this facility to every elderly person above 70 years of age, and providing pucca houses to every homeless person are all actions driven by this spirit of service. The Prime Minister emphasized that this spirit of service brings true social justice and is a symbol of true secularism.
Underscoring that the Government was connecting various pilgrimage and religious sites across the country through the Krishna Circuit, Shri Modi highlighted that this circuit extends to Gujarat, Rajasthan, Haryana, Uttar Pradesh and Odisha. He added that these sites were being developed under the Swadesh Darshan and PRASAD schemes. The Prime Minister noted that these temples showcase different forms of Lord Krishna, from his child form to his worship with Radha Rani, his Karmayogi form, and his worship as a king. He emphasized that the aim was to make it easier to visit various sites associated with Lord Krishna's life and temples, with special trains being operated for this purpose. The Prime Minister suggested that ISKCON can assist in bringing devotees to these faith centers connected to the Krishna Circuit. He urged ISKCON to encourage all devotees associated with their centers to visit at least five such places in India.
Stressing that in the past decade, the country had seen simultaneous progress in development and heritage, the Prime Minister highlighted the significant contribution of institutions like ISKCON to this mission of development through heritage. The Prime Minister noted that temples and religious sites have been centers of social consciousness for centuries, and gurukuls have played a crucial role in promoting education and skill development. He emphasized that ISKCON inspires youth to make spirituality a part of their lives through its programs. The Prime Minister remarked on how ISKCON's young practitioners embrace modern technology while following their traditions, making their information network a model for others. He expressed confidence that under ISKCON's guidance, the youth will work for national interest with a spirit of service and dedication. Shri Modi highlighted that the Bhaktivedanta Ayurvedic Healing Center and the Bhaktivedanta College for Vedic Education established in the temple complex will benefit society and the entire country. He also emphasized the call given for ‘Heal in India’.
Shri Modi remarked that as society becomes more modern, it also needs more compassion and sensitivity. He emphasized the need to create a society of sensitive individuals who advance with human qualities and a sense of belonging. The Prime Minister highlighted that ISKCON, through its Bhakti Vedanta, can breathe new life into global sensitivity and expand human values worldwide. Concluding his address, the Prime Minister expressed confidence that ISKCON's leaders will continue to uphold Srila Prabhupada Swami's ideals. He once again congratulated the entire ISKCON family and all citizens on the inauguration of the Radha Madanmohanji Temple.
The Governor of Maharashtra Shri C. P. Radhakrishnan, Chief Minister of Maharashtra Shri Devendra Fadnavis, Deputy Chief Minister of Maharasthra Shri Eknath Shinde were present among other dignitaries.
Background
The Sri Sri Radha Madanmohanji Temple, an ISKCON project in Kharghar, Navi Mumbai is spread over nine acres, includes a temple with several deities, a Vedic education centre, proposed museums and auditorium, healing center, among others. It aims to promote universal brotherhood, peace, and harmony through Vedic teachings.