প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১০ খন ৰাজ্য আৰু ২ খন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ‘স্বামিত্ব আঁচনি’ৰ অধীনত ৬৫ লাখতকৈয়ো অধিক ‘সম্পত্তি পত্ৰ’ বিতৰণ কৰে
আমি ‘স্বামিত্ব যোজনা’ আৰম্ভ কৰিছিলোঁ, আমি সিদ্ধান্ত লৈছোঁ যে ড্ৰোনৰ সহায়ত দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱত ঘৰ আৰু ‘ভূমিৰ মেপিং’ কৰা হ'ব, গাওঁবাসীক তেওঁলোকৰ আৱাসিক ‘সম্পত্তিৰ নথি-পত্ৰ’ দিয়া হ'ব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি আমাৰ চৰকাৰে গ্ৰাম স্বৰাজক ভূমিগত ৰূপায়ণ কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণ আন্তৰিকতাৰে চেষ্টা কৰি আছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
স্বামিত্ব যোজনাৰ জৰিয়তে গাওঁ উন্নয়নৰ পৰিকল্পনা আৰু ৰূপায়ণৰ গতি এতিয়া যথেষ্ট উন্নত হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
‘বিকশিত ভাৰত’ গঢ়াত মহিলা শক্তিৰ এক বৃহৎ ভূমিকা আছে, যোৱা দশকোত আমি প্ৰতিটো মুখ্য আঁচনিৰ কেন্দ্ৰত মাতৃ আৰু কন্যাৰ সৱলীকৰণক স্থান দিছোঁ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
18 JAN 2025 2:32PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ‘ভিডিঅ' কনফাৰেন্সিং’ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে ১০ খন ৰাজ্য আৰু ২খন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ২৩০ খনতকৈয়ো অধিক জিলাৰ ৫০,০০০ তকৈয়ো অধিক গাঁৱৰ সম্পত্তিৰ মালিকসকলক ‘স্বামিত্ব আঁচনি’ৰ অধীনত ৬৫ লাখতকৈয়ো অধিকখন ‘সম্পত্তি পত্ৰ’ বিতৰণ কৰে। অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি তেওঁ কয় যে আজি ভাৰতৰ গাওঁ আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলসমূহৰ বাবে এক ঐতিহাসিক দিন আৰু এই উপলক্ষে সকলো হিতাধিকাৰী আৰু নাগৰিকক তেওঁ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে পাঁচ বছৰ পূৰ্বে গ্ৰাম্য অঞ্চলসমূহত বসবাস কৰা লোকসকলে যাতে তেওঁলোকৰ সম্পত্তিৰ পত্ৰ লাভ কৰে তাৰ বাবে ‘স্বামিত্ব আঁচনি’ আৰম্ভ কৰা হৈছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে বিভিন্ন ৰাজ্যই বিভিন্ন নামৰ সম্পত্তিৰ মালিকীস্বত্বৰ প্ৰমাণপত্ৰ, যেনে ‘ঘৰোনি’, ‘অধিকাৰ অভিলেখ’, ‘সম্পত্তি পত্ৰ’, ‘মালমাট্টা পাত্ৰক’ আৰু ‘আৱাসীয় ভূমি পাট্টক’ আদি। "যোৱা ৫ বছৰত ১.৫ কোটিৰো অধিক লোকলৈ ‘স্বামিত্ব পত্ৰ’ জাৰী কৰা হৈছে", শ্ৰী মোদীয়ে কয়। আজিৰ কাৰ্যসূচীত তেওঁ লগতে কয় যে ৬৫ লাখতকৈয়ো অধিক পৰিয়ালে এই প্তৰসমূহ লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে স্বামিত্ব যোজনাৰ অধীনত গাঁওসমূহৰ প্ৰায় ২.২৫ কোটি লোকে এতিয়া তেওঁলোকৰ ঘৰৰ বাবে আইনী নথি-পত্ৰ লাভ কৰিছে। তেওঁ সকলো হিতাধিকাৰীলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
একবিংশ শতিকাত জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, পানীৰ অভাৱ, স্বাস্থ্য সংকট আৰু মহামাৰীকে ধৰি বহুতো প্ৰত্যাহ্বান সন্মুখীন হবলগীয়া হৈছে বুলি মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিশ্বই সন্মুখীন হোৱা আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰত্যাহ্বান হৈছে সম্পত্তিৰ অধিকাৰ আৰু সম্পত্তিৰ আইনী নথি-পত্ৰৰ অভাৱ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ এক অধ্যয়নৰ উদ্ধৃতি দিয়ে য'ত প্ৰকাশ পাইছে যে বিভিন্ন দেশৰ বহু লোকৰ সম্পত্তিৰ বাবে উপযুক্ত আইনী নথি পত্ৰ নাই। তেওঁ যোগ দি কয় যে ৰাষ্ট্ৰসংঘই গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল যে দৰিদ্ৰতা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে মানুহৰ সম্পত্তিৰ অধিকাৰ থকাটো প্ৰয়োজন। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সম্পত্তিৰ অধিকাৰৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ ক্ষেত্ৰত এখন কিতাপ লিখা এজন প্ৰখ্যাত অৰ্থনীতিবিদৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে গাঁওবাসীৰ মালিকানাধীন সামান্য পৰিমাণৰ সম্পত্তিক প্ৰায়ে "মৃত মূলধন" বুলি গণ্য কৰা হয়। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে সম্পত্তিটো লেনদেনৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব নোৱাৰি, আৰু ই পৰিয়ালৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰাত সহায় নকৰে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে সম্পত্তিৰ অধিকাৰৰ বিশ্বজোৰা প্ৰত্যাহ্বানৰ পৰা ভাৰতো মুক্ত নহয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে লাখ লাখ কোটি টকাৰ সা-সম্পত্তি থকা স্বত্বেও গাঁওবাসীৰ প্ৰায়ে আইনী নথি-পত্ৰৰ অভাৱ আছিল, যাৰ ফলত বিবাদ আৰু আনকি শক্তিৱন্ত ব্যক্তিসকলৰ অবৈধ দখলৰো সন্মুখীন হবলগীয়া হৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে আইনী নথি-পত্ৰ নথকাৰ বাবেই বেংকসমূহেও এনে সম্পত্তিৰ পৰা দূৰত্ব বৰ্তাই আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে এই সমস্যা সমাধানৰ বাবে দৃঢ় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা নাছিল। তেওঁ কয় যে ২০১৪ চনত চৰকাৰে স্বামিত্ব যোজনাৰ জৰিয়তে সম্পত্তিৰ নথিপত্ৰৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে কোনো সংবেদনশীল চৰকাৰে দেশৰ গাঁওবাসীক এনে সংকটত পেলাব নোৱাৰে। ‘স্বামিত্ব যোজনা’ৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰি তেওঁ কয় যে ইয়াত ড্ৰোন ব্যৱহাৰ কৰি গাঁওবোৰত ঘৰ আৰু ভূমিৰ মেপিং কৰা আৰু গাঁওবাসীক আৱাসিক সম্পত্তিৰ বাবে আইনী নথি-পত্ৰ প্ৰদান কৰাৰ দিহা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই আঁচনিখনৰ লাভালাভসমূহ এতিয়া দৃশ্যমান হৈছে। স্বামিত্ব যোজনাৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে পূৰ্বৰ বাৰ্তালাপৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে তেওঁলোকে এতিয়া বেংকৰ পৰা তেওঁলোকৰ সম্পত্তিৰ বিপৰীতে সহায় লাভ কৰিছে আৰু তেওঁলোক ইয়াৰ বাবে সুখ আৰু সন্তুষ্টি স্পষ্টকৈয়ে প্ৰকাশ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাক এক ডাঙৰ আশীৰ্বাদ হিচাপে গণ্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে, "ভাৰতত ৬ লাখতকৈয়ো অধিক গাঁও আছে, যাৰ প্ৰায় আধাখিনিতে ‘ড্ৰোন জৰীপ’ সম্পূৰ্ণ হৈছে"। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আইনী নথি-পত্ৰ লাভ কৰাৰ পিছত লাখ লাখ লোকে তেওঁলোকৰ সম্পত্তিক ভিত্তি কৰি বেংকৰ পৰা ঋণ লৈছে, তেওঁলোকে গাঁৱত ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰে বহুতো হিতাধিকাৰী হৈছে ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া কৃষক পৰিয়ালৰ, যাৰ বাবে এই সম্পত্তি পত্ৰসমূহ অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ গেৰাণ্টী হৈ উঠিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় পৰিয়ালসমূহ অবৈধ দখল আৰু আদালতৰ দীঘলীয়া বিবাদৰ দ্বাৰা আটাইতকৈ বেছিকৈ প্ৰভাৱিত হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে আইনী প্ৰমাণপত্ৰৰ জৰিয়তে তেওঁলোক এতিয়া এই সংকটৰ পৰা মুক্ত হ'ব। তেওঁ এক সমীক্ষাৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে সকলো গাঁৱতে সম্পত্তি পত্ৰ জাৰী হোৱাৰ পিছত ই ১০০ লাখ কোটি টকাৰো অধিক অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ দ্বাৰ মুকলি কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ অৰ্থনীতিত যোগ দিয়া যথেষ্ট মূলধনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
"আমাৰ চৰকাৰে ‘গ্ৰাম স্বৰাজ’ৰ ভূমিগত ৰূপায়ণ কৰাৰ বাবে আন্তৰিকতাৰে কাম কৰি আছে", শ্ৰী মোদীয়ে কয় আৰু উল্লেখ কৰে যে স্বামিত্ব যোজনাৰ ফলত গাঁও উন্নয়ন পৰিকল্পনা আৰু কাৰ্যকৰীকৰণৰ গতি যথেষ্ট উন্নত হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে জনবসতিপূৰ্ণ অঞ্চলসমূহৰ স্পষ্ট মানচিত্ৰ আৰু জ্ঞানৰ সৈতে উন্নয়নমূলক কামৰ পৰিকল্পনা সঠিক হ'ব, যাৰ ফলত দুৰ্বল পৰিকল্পনাৰ ফলত হোৱা অপচয় আৰু বাধাসমূহ দূৰ হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে সম্পত্তিৰ অধিকাৰে ভূমিৰ মালিকীস্বত্বৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা বিবাদ, যেনে পঞ্চায়তৰ ভূমি আৰু চৰণীয়া এলেকা চিনাক্ত কৰা আদিৰ প্ৰসংগত হোৱা বিবাদ নিষ্পত্তি কৰিব, যাৰ দ্বাৰা সৱলীকৰণো সম্ভৱ হ'ব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে সম্পত্তি পত্ৰই গাঁওসমূহত দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ হাৰ বৃদ্ধি কৰিব, যাৰ ফলত জুই, বান আৰু ভূমিস্খলনৰ দৰে ঘটনাৰ সময়ত ক্ষতিপূৰণ দাবী কৰাটো সহজ হ'ব।
কৃষকসকলৰ বাবে ভূমি-বিবাদ সততে ঘটি থকা ঘটনা বুলি উল্লেখ কৰি আৰু ভূমিৰ নথিপত্ৰ প্ৰাপ্ত কৰাটো প্ৰত্যাহ্বানজনক, প্ৰায়ে বিষয়াসকলৰ ওচৰলৈ একাধিক বাৰ ভ্ৰমণৰ প্ৰয়োজন হয় আৰু দুৰ্নীতিৰ সন্মুখীন হয় বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই সমস্যাসমূহ হ্ৰাস কৰিবলৈ ভূমিৰেখা ডিজিটাইজ কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ‘স্বামিত্ব’ আৰু ‘ভূ-আধাৰ’ হৈছে গাঁও উন্নয়নৰ বাবে আধাৰশিলাসম্বৰূপ ব্যৱস্থা। তেওঁ লগতে কয় যে ভূ-আধাৰ-য়ে ভূমিক এক অনন্য পৰিচয় প্ৰদান কৰিছে, প্ৰায় ২৩ কোটি ‘ভূ-আধাৰ নম্বৰ’ জাৰী কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ভূমিৰ টুকুৰা চিনাক্ত কৰাটো সহজ হৈ উঠিছে। "যোৱা ৭-৮ বছৰত প্ৰায় ৯৮% ‘ভূমি ৰেকৰ্ড ডিজিটাইজ’ কৰা হৈছে, আৰু বেছিভাগ ভূমি মানচিত্ৰ এতিয়া ডিজিটেলভাৱে উপলব্ধ", শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।
মহাত্মা গান্ধীয়ে ভাৰতৰ আত্মা ইয়াৰ গাঁওসমূহত বাস কৰে বুলি বিশ্বাস কৰিছিল বুলি উল্লখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰকৃত ৰূপায়ণ যোৱা এটা দশকত সম্ভৱ হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যোৱা ১০ বছৰত ২.৫ কোটিতকৈয়ো অধিক পৰিয়ালে বিদ্যুৎ-সংযোগ লাভ কৰিছে, বেছিভাগ গাঁৱত, আনহাতে ১০ কোটিতকৈয়ো অধিক পৰিয়ালে শৌচালয়ৰ সুবিধা লাভ কৰিছে আৰু ১০ কোটি মহিলাই উজ্জ্বলা আঁচনিৰ জৰিয়তে ৰন্ধন গেছৰ সংযোগ লাভ কৰিছে, যাৰ বেছিভাগেই গাঁৱত বাস কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে যোৱা পাঁচ বছৰত ১২ কোটিতকৈয়ো অধিক পৰিয়ালে নলৰ পানী লাভ কৰিছে আৰু ৫০ কোটিৰো অধিক লোকে বেংক একাউণ্ট খুলিছে, মুখ্যতঃ গাঁওসমূহত। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ১.৫ লাখতকৈয়ো অধিক ‘আয়ুষ্মান ভাৰত আৰোগ্য মণ্ডী’ প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে, বেছিভাগেই গাঁৱত। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে কেবা দশক ধৰি লাখ লাখ গাঁওবাসী, বিশেষকৈ দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় পৰিয়ালসমূহ প্ৰাথমিক সা-সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হৈ আহিছে আৰু এতিয়া এই পৰিয়ালবোৰ এই সুবিধাসমূহৰ প্ৰাথমিক হিতাধিকাৰী হোৱাৰ সুযোগ পাইছে।
গাঁওসমূহৰ পথ উন্নত কৰাৰ বাবে যোৱা দশকটোত কৰা অভূতপূৰ্ব প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০০০ চনত অটলজীৰ চৰকাৰে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা’ আৰম্ভ কৰাৰ পিছৰে পৰা গাঁওসমূহত প্ৰায় ৮.২৫ লাখ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, যাৰ প্ৰায় আধাখিনি পথেই যোৱা ১০ বছৰত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দূৰণিবটীয়া সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহত যোগাযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে ‘ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ’ কাৰ্যসূচীৰ কথা উল্লেখ কৰে। গাঁওসমূহত ইণ্টাৰনেট প্ৰদান কৰাটোকো প্ৰাথমিকতা দিয়া হৈছে বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ১০০ খনতকৈয়ো কম পঞ্চায়তত ‘ব্ৰডবেণ্ড ফাইবাৰ’ৰ সংযোগ আছিল, কিন্তু যোৱা ১০টা বছৰত ২ লাখতকৈয়ো অধিক পঞ্চায়ত ‘ব্ৰডবেণ্ড ইণ্টাৰনেট’ৰ দ্বাৰা সংযোগ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে একে সময়তে গাঁওসমূহত ‘উমৈহতীয়া সেৱা কেন্দ্ৰ’ৰ সংখ্যাও ১ লাখৰ পৰা ৫ লাখতকৈয়ো ওপৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই পৰিসংখ্যাসমূহে গাঁওসমূহক আধুনিক সা-সুবিধা আৰু সুমল প্ৰদানক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে, যিবোৰ আগতে কেৱল চহৰসমূহতহে দেখা গৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ই কেৱল সুবিধা উন্নত কৰাই নহয়, গাঁওসমূহত অৰ্থনৈতিক শক্তিও বৃদ্ধি কৰিছে।
২০২৫ বৰ্ষ গাঁও আৰু কৃষকসকলৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰে আৰম্ভ হোৱা বুলি অভিমত প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী ফছল বীমা যোজনা’ অব্যাহত ৰখাৰ কথা উল্লেখ কৰে, যাৰ অধীনত কৃষকসকলে প্ৰায় ২.২৫ লাখ কোটি টকাৰ বীমা সাহায্য লাভ কৰিছে। তেওঁ ‘ডিএপি সাৰ’ সন্দৰ্ভত আন এক সিদ্ধান্তৰ কথা উল্লেখ কৰে, যাৰ মূল্য বিশ্বজুৰি বৃদ্ধি পাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে কৃষকসকলৰ বাবে সুলভ সাৰ নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা আৱণ্টন দিছে। তেওঁ লগতে কয় যে বিগত দশকত কৃষকসকলক সুলভ সাৰ প্ৰদানৰ বাবে প্ৰায় ১২ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছিল, যি ২০১৪ চনৰ আগৰ দশকত ব্যয় কৰা পৰিমাণৰ প্ৰায় দুগুণ আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি’-ৰ অধীনত কৃষকৰ কল্যাণৰ প্ৰতি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাক প্ৰদৰ্শন কৰি কৃষকৰ একাউণ্টলৈ প্ৰায় ৩.৫ লাখ কোটি টকা স্থানান্তৰিত কৰা হৈছে বুলি মন্তব্য কৰে।
"উন্নত ভাৰত গঢ়াত তেওঁলোকৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকৃতি দি বিগত দশকটোত মহিলাৰ সৱলীকৰণ প্ৰতিটো মুখ্য আঁচনিৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ আহিছে " শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বেংক সখী আৰু বীমা সখীৰ দৰে পদক্ষেপে গাঁওসমূহত মহিলাসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে লাখপতি দিদি যোজনাৰ দ্বাৰা ১.২৫ কোটিৰো অধিক মহিলা লাখপতি গঢ়ি তোলা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে স্বামিত্ব যোজনাৰ ফলত মহিলাৰ সম্পত্তিৰ অধিকাৰ শক্তিশালী হৈছে, বহুতো ৰাজ্যত তেওঁলোকৰ স্বামীৰ সৈতে সম্পত্তি পত্ৰত পত্নীৰ নামো অন্তৰ্ভূক্ত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত দৰিদ্ৰ লোকসকলক প্ৰদান কৰা বেছিভাগ ঘৰ মহিলাৰ নামত পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। তেওঁ ইতিবাচক কাকতালীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে স্বামিত্ব যোজনা ড্ৰোনে মহিলাসকলক সম্পত্তিৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰাত সহায় কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ‘স্বামিত্ব যোজনাৰ মেপিং’-ৰ কাম ড্ৰোনৰ দ্বাৰা কৰা হৈছে আৰু নমো ‘ড্ৰোন দিদি যোজনা’ৰ অধীনত গাঁৱৰ মহিলাসকল ‘ড্ৰোন পাইলট’ হৈ উঠিছে, কৃষিত সহায় কৰিছে আৰু অতিৰিক্ত উপাৰ্জন কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ‘স্বামিত্ব যোজনা’ৰ ফলত গাঁওবাসী শক্তিসমৃদ্ধ হৈছে, যাৰ ফলত ভাৰতৰ গ্ৰাম্য জীৱনৰ পৰিৱৰ্তন ঘটিবলৈ ধৰিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে গাঁও আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকল শক্তিশালী হোৱাৰ লগে লগে উন্নত ভাৰতৰ দিশত যাত্ৰা অধিক মসৃণ হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে গাঁও আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ সুবিধাৰ বাবে যোৱা দশকটোত লোৱা পদক্ষেপসমূহে ২৫ কোটি লোকৰ দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰাত সহায় কৰিছে। ভাষণৰ সামৰণি মাৰবলৈ গৈ শ্ৰী মোদীয়ে বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে স্বামিত্বৰ দৰে আঁচনিয়ে গাঁওসমূহক উন্নয়নৰ শক্তিশালী কেন্দ্ৰ কৰি তুলিব। বহুকেইখন ৰাজ্যৰ ৰাজ্যপাল, জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ লেফটেনেণ্ট গৱৰ্ণৰ, উৰিষ্যা, ছত্তীশগড়, মধ্য প্ৰদেশ, ৰাজস্থান, উত্তৰ প্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী, কেন্দ্ৰীয় পঞ্চায়তি ৰাজ মন্ত্ৰী আৰু মীন, পশুপালন আৰু দুগ্ধ উৎপাদন মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিং আৰু আন বহুকেইগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে অনুষ্ঠানটোত যোগদান কৰিছিল।
পটভূমি
জৰীপৰ বাবে শেহতীয়া ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে গাঁওসমূহৰ বসতিপূৰ্ণ অঞ্চলত ঘৰ থকা পৰিয়ালসমূহক 'অধিকাৰৰ নথি' প্ৰদান কৰি গ্ৰাম্য ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক প্ৰগতি বৃদ্ধি কৰাৰ এক দৃষ্টিভংগীৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘স্বামিত্ব আঁচনি’ আৰম্ভ কৰিছিল।
এই আঁচনিয়ে সম্পত্তিৰ মুদ্ৰাকৰণ আৰু বেংক ঋণৰ জৰিয়তে প্ৰতিষ্ঠানগত ঋণ সক্ষম কৰাত সহায় কৰে; সম্পত্তি সম্পৰ্কীয় বিবাদ হ্ৰাস কৰা; গ্ৰাম্য এলেকাবোৰত সম্পত্তি আৰু সম্পত্তি কৰ উন্নত মূল্যায়ন কৰাত সহায় কৰা আৰু ব্যাপক গাওঁ-স্তৰৰ পৰিকল্পনা সক্ষম কৰে।
৩.১৭ লাখতকৈয়ো অধিক গাঁৱত ড্ৰোন জৰীপ সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে, যি লক্ষ্য কৰা গাঁওসমূহৰ ৯২%ক সামৰি লৈছে। এতিয়ালৈকে, ১.৫৩ লাখতকৈয়ো অধিক গাঁৱৰ বাবে প্ৰায় ২.২৫ কোটি সম্পত্তি পত্ৰ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
এই আঁচনিখন পুডুচেৰী, আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ, ত্ৰিপুৰা, গোৱা, উত্তৰাখণ্ড আৰু হাৰিয়ানাত সম্পূৰ্ণ সংপৃক্ততাত উপনীত হৈছে। মধ্য প্ৰদেশ, উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু ছত্তীশগড় ৰাজ্য আৰু কেইবাটাও কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ‘ড্ৰোন জৰীপ’ সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi distributes over 65 lakh property cards under SVAMITVA scheme across 10 states and 2 Union Territories
We started the Svamitva Yojna, We have decided that with the help of drones, mapping of houses and lands will be done in every village of the country, Village people will be given papers of their residential property: PM
Today our government is trying with full sincerity to implement Gram Swaraj on the ground: PM
With the Svamitva Yojna, the planning and implementation of village development is now improving a lot: PM
Women power has a huge role in building Viksit Bharat, in the last decade we have placed the empowerment of mothers and daughters at the centre of every major scheme: PM
18 JAN 2025 2:32PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi distributed over 65 lakh property cards under SVAMITVA Scheme to property owners in over 50000 villages in more than 230 districts across 10 States and 2 Union territories today through video conferencing. Addressing the occasion, he remarked that today was a historic day for the villages and the rural areas of India and greeted all the beneficiaries and the citizens on the occasion.
The Prime Minister remarked that five years ago, the SVAMITVA scheme was launched to ensure that the people residing in the rural areas receive their property cards. He remarked that different states refer to property ownership certificates by various names, such as Gharoni, Adhikar Abhilekh, Property Card, Malmatta Patrak, and Awaasiya Bhumi Patta. “Over 1.5 crore people have been issued SVAMITVA cards in the past 5 years”, said Shri Modi. In today's program, he added that more than 65 lakh families had received these cards. The Prime Minister remarked that under the Swamitva Yojana, around 2.25 crore people in villages have received legal documents for their homes now. He extended his heartfelt congratulations and best wishes to all the beneficiaries.
Remarking that the 21st century presents numerous challenges, including climate change, water scarcity, health crises, and pandemics, the Prime Minister highlighted that another significant challenge the world faces is property rights and the lack of legal property documents. The Prime Minister cited a United Nations study that revealed many people in various countries do not have proper legal documents for their property. He added that the UN emphasized that reducing poverty requires people to have property rights. The Prime Minister mentioned a renowned economist who wrote a book on the challenge of property rights, stating that the small amount of property owned by villagers is often "dead capital." He added that this means that the property cannot be used for transactions, and it does not help increase the family's income. Shri Modi remarked that India was not immune to the global challenge of property rights. He noted that despite having property worth millions of crores, villagers often lacked legal documents, leading to disputes and even illegal occupation by powerful individuals. He added that without legal documents, banks also kept their distance from such properties. The Prime Minister highlighted that previous governments did not take concrete steps to address this issue. He said that in 2014, the Government decided to tackle the challenge of property documentation through the Swamitva Yojana. The Prime Minister emphasized that no sensitive government could leave its villagers in such distress. Elaborating on the Swamitva Yojana, he said it involved mapping houses and lands in villages using drones and providing legal documents for residential properties to villagers. He added that the benefits of this scheme are now visible. Referring to his earlier conversation with beneficiaries of the Swamitva Yojana, who expressed how the scheme has transformed their lives, Shri Modi remarked that they now receive assistance from banks for their properties, and their satisfaction and happiness are evident. The Prime Minister considered this a great blessing.
“India has over 6 lakh villages, with drone surveys completed in nearly half of them”, remarked the Prime Minister. He highlighted that after receiving legal documents, lakhs of people had taken loans from banks based on their property, starting small businesses in their villages. He added that many of these beneficiaries are small and medium farmer families, for whom these property cards have become a significant guarantee of economic security. The Prime Minister noted that Dalit, backward, and tribal families were most affected by illegal occupations and long court disputes. He remarked that with legal certification, they would now be free from this crisis. He mentioned an estimate that once property cards are issued in all villages, it will unlock economic activities worth over 100 lakh crore rupees. The Prime Minister emphasized the substantial capital that will be added to the country's economy.
“Our Government is earnestly working to implement Gram Swaraj on the ground”, exclaimed Shri Modi and highlighted that the Swamitva Yojana had significantly improved village development planning and execution. He remarked that with clear maps and knowledge of populated areas, development work planning will be precise, eliminating wastage and obstacles caused by poor planning. The Prime Minister noted that property rights will resolve disputes over land ownership, such as identifying Panchayat land and grazing areas, thereby empowering Gram Panchayats economically. He emphasized that property cards will enhance disaster management in villages, making it easier to claim compensation during incidents like fires, floods, and landslides.
Noting that land disputes were common for farmers, and obtaining land documents is challenging, often requiring multiple visits to officials and leading to corruption, the Prime Minister said that to reduce these issues, land records were being digitized. He highlighted that Swamitva and Bhu-Aadhaar are foundational systems for village development. He added that Bhu-Aadhaar provides a unique identity to land, with around 23 crore Bhu-Aadhaar numbers issued, making it easy to identify land plots. “Over the past 7-8 years, approximately 98% of land records have been digitized, and most land maps are now digitally available”, added Shri Modi.
Emphasising Mahatma Gandhi’s belief that India's soul resides in its villages, the Prime Minister stressed that the true implementation of this vision had occurred over the past decade. He highlighted that more than 2.5 crore families had received electricity in the last 10 years, mostly in villages, while over 10 crore families had gained access to toilets, and 10 crore women had received gas connections through Ujjwala scheme, with the majority living in villages. He further added that more than 12 crore families had received tap water in the past five years, and over 50 crore people had opened bank accounts, primarily in villages. The Prime Minister noted that more than 1.5 lakh Ayushman Bharat Arogya Mandirs were established, mostly in villages. He emphasized that for decades, millions of villagers, especially Dalit, backward, and tribal families, were deprived of basic amenities and now these families were the primary beneficiaries of these facilities.
Highlighting the unprecedented efforts that were made in the past decade to improve roads in villages, the Prime Minister informed that since the launch of the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana by Atal Ji's government in 2000, approximately 8.25 lakh kilometers of roads was constructed in villages, with nearly half of them built in the last 10 years. The Prime Minister mentioned the Vibrant Village program to enhance connectivity in remote border villages. Emphasising that providing internet in villages has also been a priority, Shri Modi remarked that before 2014, fewer than 100 Panchayats had broadband fiber connections, but in the past 10 years, over 2 lakh Panchayats were connected by broadband internet. He added that the number of Common Service Centers in villages has increased from less than 1 lakh to over 5 lakh in the same period. The Prime Minister noted that these figures represent the delivery of modern amenities and facilities to villages, which were previously only seen in cities. He added that this had not only improved convenience but also boosted economic strength in villages.
Stressing that 2025 had begun with significant decisions for villages and farmers, the Prime Minister highlighted the continuation of the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana, under which farmers had received claims amounting to nearly 2.25 lakh crore rupees. He noted another decision regarding DAP fertilizer, whose prices had risen globally. Shri Modi underscored that the government had allocated thousands of crores to ensure affordable fertilizer for farmers. He added that over the past decade, approximately 12 lakh crore rupees was spent on providing affordable fertilizer to farmers, nearly double the amount spent in the decade before 2014. The Prime Minister emphasized that under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi, around 3.5 lakh crore rupees have been transferred to farmers' accounts, demonstrating the Union Government's commitment to farmers' welfare.
“Women's empowerment has been central to every major scheme over the past decade, recognizing their significant role in building a developed India”, emphasised Shri Modi. He highlighted that initiatives like Bank Sakhi and Bima Sakhi had provided new opportunities for women in villages. He added that the Lakhpati Didi Yojana had made over 1.25 crore women lakhpatis. Shri Modi underlined that the Swamitva Yojana had strengthened women's property rights, with many states including wives' names on property cards alongside their husbands. The Prime Minister noted that under the PM Awas Yojana, most houses provided to the poor were registered in women's names. He emphasized the positive coincidence that Swamitva Yojana drones were helping women secure property rights. He added that the mapping work in the Swamitva Yojana was being done by drones, and under the Namo Drone Didi Yojana, village women were becoming drone pilots, assisting in agriculture and earning additional income.
The Prime Minister remarked that the Swamitva Yojana had empowered villagers, potentially transforming rural life in India. He emphasized that as villages and the poor become stronger, the journey towards a developed India will be smoother. The Prime Minister highlighted that steps taken in the past decade for the benefit of villages and the poor had helped 25 crore people overcome poverty. Concluding his address, Shri Modi expressed confidence that schemes like Swamitva will make villages strong centers of development.
The Governors of many states, Lieutenant Governors of Jammu & Kashmir and Ladakh, Chief Ministers of Odisha, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh, Maharashtra and Gujarat, Union Minister of Panchayati Raj and Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Shri Rajiv Ranjan Singh and many other dignitaries had joined the event through video-conferencing.
Background
SVAMITVA scheme was launched by Prime Minister with a vision to enhance the economic progress of rural India by providing ‘Record of Rights’ to households owning houses in inhabited areas in villages through the latest drone technology for surveying.
The scheme also helps facilitate monetization of properties and enabling institutional credit through bank loans; reducing property-related disputes; facilitating better assessment of properties and property tax in rural areas and enabling comprehensive village-level planning.
Drone survey has been completed in over 3.17 lakh villages, which covers 92% of the targeted villages. So far, nearly 2.25 crore property cards have been prepared for over 1.53 lakh villages.
The scheme has reached full saturation in Puducherry, Andaman & Nicobar Islands, Tripura, Goa, Uttarakhand and Haryana. Drone survey has been completed in the states of Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, and Chhattisgarh and also in several Union Territories.