প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শ্বামিতভা স্কিমগী মখাদা রাজ্য ১০ অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরি ২ দা প্রোপর্তি কার্দ লাখ ৬৫ হেন্না য়েন্থোকখ্রে
ঐখোয়না শ্বামিতভা স্কিম হৌদোক্লে, দ্রোনশিংগা মতেংনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং খুদিংমক্ত য়ুমশিং অমসুং লমশিংগী মেপ লৌনবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে, খুঞ্জাশিংদা মখোয়গী ইংখোলগী চে-চাংশিং পীগনি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি ঐখোয়গী সরকারনা পুকচেল শেংনা গ্রাম শ্বারাজ পায়খৎনবা হোৎনরি: প্রধান মন্ত্রী
শ্বামিতভা য়োজনাগা লোয়ননা, হৌজিক খুঙ্গং চাউখৎনবা থৌরাং তৌবা অমসুং থবক ওইনা পায়খৎপা য়াম্না ফগৎলে: প্রধান মন্ত্রী
বিকসিত ভারত শেমগৎপদা নারী শক্তিনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি, হৌখিবা চহি ১০ দা অচৌবা স্কিম খুদিংমক্ত ইমাশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী ফিবম ফগৎনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে: প্রধান মন্ত্রী
18 JAN 2025 2:32PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা রাজ্য ১০ অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরি ২ শীনবা থুংবগী জিলা ২৩০ দা খুঙ্গং ৫০০০০ হেনবদা শ্বামিতবা স্কিমগী মখাদা লৌ-ইংখোলগী মপুশিংদা প্রোপর্তি কার্দ লাখ ৬৫ হেন্না য়েন্থোকখ্রে। থৌরম অদুদা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ঙসি অসি ভারতকী খুঙ্গংশিংগী পুৱারি ওইরবা নুমিৎ অমনি অমসুং থৌরম অসিদা বেনিফিসরিশিং অমসুং মীয়ামগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি খুঙ্গংগী মীয়াম্না মখোয়গী লৌ অমসুং ইংখোলগী কার্দশিং পায়নবগীদমক চহি মঙাগী মমাঙদা শ্বামিতভা স্কিম হৌদোকখিবনি। তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংনা লৌ অমসুং ইংখোলগী সর্তিফিকেদশিং অসি তোঙান তোঙানবা মমিশিং হায়বদি ঘারোনি, আধিকার অভিলেখ, প্রোপর্তি কার্দ, মালমাত্তা পাত্রাক অমসুং অৱাসিয়া ভুমি পাত্ত হায়না কৌনরি। হৌখিবা চহি ৫ অসিদা মীওই করোর ১.৫ হেনবদা শ্বামিতভা কার্দশিং য়েন্থোকখ্রে। ঙসিগী থৌরম অসিদা ইমুং লাখ ৬৫ হেন্না হায়রিবা কার্দশিং অসি ফংলে। য়োজনা অসিগী মখাদদা খুঙ্গংশিংগী মীওই করোর ২.২৫ রোম মখোয়গী য়ুমশিংগী আইন্না য়ারবা চে-চাংশিং পায়রে। বেনিফিসরিশিংগী মফমদা হরাওবা ফোঙদোকচরি অমসুং য়াইফ পাউজেল পীজরি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ২১শুবা চহিচা অসিদা ক্লাইমেত চেঞ্জ, ঈশিং ফংদবা, হকশেলগী অৱাবশিং অমসুং লাইচৎশিং মায়োক্নরি। হৌজিক মালেম অসিনা মায়োক্নবা অতোপ্পা খুদোংচাদবা অমনা লৌ অমসুং ইংখোলগী হকশিং অমসুং আইন্না য়ারবা লৌ অমসুং ইংখোলগী চে-চাংশিং লৈতবা অসিনি। য়ুনাইতেদ নেসন্সনা থিজিনবা অমগী মতুংইন্না লৈবাক কয়াগী মীওইশিং মখোয়গী লৌ অমসুং ইংখোলগী চপ চাবা আইন্না য়ারবা চে-চাংশিং লৈতে। মীয়াম লায়রবা কোকহন্নবগীদমক মখোয় লৌ অমসুং ইংখোলগী হকশিং লৈহন্নবা দরকার ওই হায়না য়ু.এন্না ফোঙদোক্লি। লৌ অমসুং ইংখোলগী হকশিং ফংনবা হোৎনবদা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা শক্নাইরবা ইকোনোমিস্ত অমনা ইবা লাইরিক অমদা হায়খি, মদুদি খুঞ্জাশিংনা মপু ওইরিবা অপীকপা লম অসি “দেদ কেপিতেল” নি। হায়বদি লম অসি শেন ওন্থোকপা য়ারোই অমসুং মসিনা ইমুং-মনুংগী শেন্থোক হেনগৎহনবদা মতেং পাংদে। লমগী হকশিং ফংনবা হোৎনবদা মালেম্না মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং অসি ভারতশু থেংনরি। লুপা করোর কয়াগী লম লৈজরবশু, খুঞ্জাশিংগী আইন্না য়ারবা চে-চাংশিং পায়দে, মসিনা মরম ওইদুনা খৎন-চৈনবা অমসুং শক্তি লৈনবা লনাই মীওইশিংনা নমদুনা লম মুনবা ফাওবা থেংনরি। আইন্না য়ারবা চে-চাংশিং য়াওদনা, অসিগুম্বা লমশিং অসিদা বেঙ্কশিংনা হন্না য়েংবীদে। মসিগী খুদোংচাদবা অসি কোকহন্নবা হৌখিবা সরকারশিংনা চপ চাবা থবকশিং পায়খৎলমদে। শ্বামিতভা স্কিমগী মখাদা লমগী চে-চাং পীনবা হোৎনবদা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবা কোকহন্নবা ২০১৪ দা সরকারনা ৱারেপ লৌখিবনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মীয়ামগী খনবা সরকার অমতনা খুঞ্জাশিং অসিগুম্বা খুদোংচাদবা ফিবম অমদা থম্লোইদবনি। স্কিম অসিগী মখাদা দ্রোনশিং শীজিন্নদুনা খুঙ্গংশিংদা য়ুমশিং অমসুং লমশিংগী মেপ লৌগনি অমসুং খুঞ্জাশিংগী লৌ অমসুং ইংখোলগী আইন্না য়ারবা চে-চাংশিং পীগনি। স্কিম অসিগী কান্নবা হৌজিক উবা ফংলে। য়োজনা অসিগী মখাদা কান্নবা ফংলবা বেনিফিসরিশিংগা মহাক্কা ৱারি শানবদা কমদৌনা স্কিম অসিনা মখোয়গী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপগে হায়বগী মতাংদা মখোয়না পাউদমখি। হৌজিক মখোয়না মখোয়গী লমগীদমক বেঙ্কশিংদগী শেন্থং ফংলে অমসুং মখোয় হরাওবা অমসুং অপেনবা পোকপা উরে। মসি অচৌবা থৌজাল অমনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ভারতকী খুঙ্গং লাখ ৬ হেন্না লৈবগী মনুংদা তংখায় অমা হেন্না দ্রোন সর্ভে লোইশিনখ্রে। লমগী চে-চাংশিং পায়রবা মতুংদা, মীওই লাখ কয়া মখোয়গী লম অদুদগী বেঙ্কশিংদগী লোন লৌরে অমসুং মখোয়গী খুঙ্গংশিংদা অপীকপা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং হৌরে। বেনিফিসরিশিং অসি অপীকপা অমসুং ময়াই ওইবা লৌমীশিংগী ইমুংশিংনি অমসুং হায়রিবা লমগী চে-চাংশিং অসিনা শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা মশক থোকপা গরেন্তি অমা ওইরে। দলিত, তোল্লবশিং অমসুং ত্রাইবেল ইমুংশিং আইন্না য়াদনবা লম লৌশিনবা অমসুং মতম শাংনা কোর্তকী কেসশিংগী খুদোংচাদবশিং মায়োক্নরি। আইন্না য়ারবা চে-চাংশিং পায়বদগী, মখোয় হৌজিক মসিগী অৱাবা অসি লৈত্রে। করিগুম্বা খুঙ্গংশিংদা লমগী কার্দশিং পীবা হেক লোইবদা, মসিনা লুপা করোর লাখ ১০০ হেনবগী শেন-থুমগী থবকশিং পায়খৎপা ঙমগনি হায়না পানরি। য়াম্লবা শেনফম অসি লৈবাক্কী ইকোনোমিদা হাপচিনগনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ঙসি ঐখোয়গী সরকারনা পুকচেল শেংনা গ্রাম শ্বারাজ পায়খৎনবা হোৎনরি। শ্বামিতভা য়োজনাগা লোয়ননা, হৌজিক খুঙ্গং চাউখৎনবা থৌরাং তৌবা অমসুং থবক ওইনা পায়খৎপা য়াম্না ফগৎলে। মী তাবা মফমশিংগী নাখৈ শেংবা মেপশিং অমসুং লৌশিং লৈবা অসিনা, চপ চানা চাউখৎ-থৌরাংগী শেম-শাবা ঙমগনি, থৌরাং ফজনা তৌদবগী অমাঙবশিং অমসুং খুরৌথাংবশিং কোকহনগনি। লমগী মপু মশক খঙদোকপা অসিনা লম মুন্নবগী খৎনবশিং ৱারোইশিন পুরক্কনি, পঞ্চায়াতগী লমশিং অমসুং শা-ষনগী শজিক চাফমশিং মশক খঙদোক্কনি,মসিনা গ্রাম পঞ্চায়তশিংগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি। লমগী কার্দশিংনা খুঙ্গংশিংদা দিজাস্তার মেনেজমেন্তগী থবক ফগৎহনগনি অমসুং মসিনা মৈ চাকপা, ঈশিং চাউবা অমসুং চীঙ নিংখায়বদা কম্পেসেসন তানবদা লাইহনগনি। লৌমীশিংনা য়াম্না তোইনা লমগী খৎনবা থেংনৈ অমসুং লমগী চে-চাং পায়নবা হোৎনবদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নৈ, কনাগুম্বা অমনা ওফিসিএলশিংগী মনাক্ত য়াম্না তোইনা চৎপা অমসুং শেঞ্জা-থুমজা তৌবা দরকার ওই। শ্বামিতভা অমসুং ভু-আধার অসি খুঙ্গং চাউখৎনবা থবকশিংগী য়ুম্ফমনি। ভু-আধারনা লমগী তোপ-তোপ্পা মশক অমতা পীরি, চাউরাক্নবা ভু-আধার নম্বর করোর ২৩ রোম পীখ্রে, মসিনা লমশিং মশক খঙদোকপদা লাইহল্লে। হৌখিবা চহি ৭-৮ দা, চাউরাক্না লমশিংগী রেকোর্দশিংগী চাদা ৯৮ রোম দিজিতেল ওন্থোক্লে অমসুং লমগী মেপ অয়াম্বা হৌজিক দিজিতেল ওইনা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ভারতকী থৱায় লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিংদা লৈ হায়না মহাত্মা গান্ধীনা থাজখি। হৌখিবা চহি ১০ দা মসিগী মঙলান অসি তশেংনা থবক ওইনা পাংথোক্লে। হৌখিবা চহি ১০ দা, ইমুং করোর ২.৫ হেন্না ইলেক্ত্রিসিতি ফংলে, মখোয় অয়াম্বা খুঙ্গংশিংগী ইমুংশিংনি, অদুগা ইমুং করোর ১০ হেন্না তোইলেতশিং লৈরে অমসুং উজৱালা স্কিমগী মখাদা নুপী করোর ১০ হেন্না গ্যাস ফংলে, মখোয়গী মনুংদা অয়াম্বনা খুঙ্গংশিংদনি। হৌখিবা চহি ৫ দা ইমুং করোর ১২ হেন্না তোতি ঈশিং ফংলে অমসুং মীওই করোর ৫০ হেন্না বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংদোক্লে। অয়ুস্মান ভারত অরোগ্যা মন্দির লাখ ১.৫ হেন্না লিংখৎলে অমসুং মখোয় অয়াম্বা খুঙ্গংশিংদনি। চহি কয়া, দলিতশিং, তোল্লবশিং অমসুং ত্রাইবেল ইমুংশিং য়াওনা খুঞ্জা লাখ কয়া তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং ফংদনা লৈরকখি, অদুবু হৌজিক হায়রিবা ইমুংশিং অসি হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসি ফংলবা মরুওইবা মীওইশিং ওইরে।
মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা খুঙ্গংশিংগী লম্বীশিংগী ফিবম ফগৎনবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ২০০০ দা অতল জিগী সরকারনা প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা হেক হৌদোকপদগী, খুঙ্গংশিংদা কিমি লাখ ৮.২৫ গী লম্বীশিং শেমগৎলে, মসিগী তংখায় অমদি হৌখিবা চহি ১০ দা শেমগৎখিবনি। ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম্না মনুং-হুঞ্জিনবা ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংগী লম্বী-থোংগী ফিবম ফগৎহনগনি। খুঙ্গংশিংদা ইন্তরনেত ফংহনবা অসি মরুওইনা লৌরি। ২০১৪ গী মমাঙদা, পঞ্চায়ত ১০০ য়ৌদনা ব্রোদবেন্দ ফাইবর কন্নেক্সনশিং লৈরমখি, অদুবু হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, পঞ্চায়ত লাখ ২ হেন্না ব্রোদবেন্দ ইন্তরনেতনা শম্নরে। ২০১৪ গী মমাঙদা খুঙ্গংশিংদা কম্মন সার্বিস সেন্তর লাখ ১ রোম লৈরম্বা অদু হৌজিক সেন্তর লাখ ৫ হেল্লে। হায়রিবা মশিং অসিনা, মতম অমদা সহরশিং খক্তদা উরম্বা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং খুঙ্গংশিংদা পায়খৎলকপা অদু ফোঙদোকপনি। মসিনা মীয়ামগী খুদোংচাবা হেনগৎহনবা খক নত্তনা খুঙ্গংশিংগী শেন-থুমগী ফিবমশু ফগৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ২০২৫ হৌরকপদা খুঙ্গংশিং অমসুং লৌমীশিংগী শিংথানিঙাই ওইরবা ৱারেপশিং লৌরে। প্রধান মন্ত্রী ফাসাল বিমা য়োজনা মখা চৎথদুনা লৌমীশিংনা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ২.২৫ রোমগী শেনফমশিং ফংলে। মালেমগী ওইনা দি.এ.পি মমল হেনগৎলক্লবশু, লৌমীশিংদা অহোংবা মমলদা হার ফংহন্নবা সরকারনা লুপা করোর লিশিং কয়া কাইথোক্লে। হৌখিবা চহি ১০ দা, লৌমীশিংদা অহোংবা মমলদা হার ফংহন্নবা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ১২ রোম চাদিং তৌখ্রে, মসি ২০১৪ গী মমাঙদা চাদিং তৌখিবা শেনফমদগী শরুক অনি হেল্লবনি। প্রধান মন্ত্রী কিষান সম্মান নিধিগী মখাদা, লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ ৩.৫ হেন্না থাদোকখ্রে, মসিনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা কেন্দ্র সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং উৎথোক্লে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি বিকসিত ভারত অমা শেমগৎপদা মখোয়না লৌরিবা শিংথানিঙাই ওইরবা থৌদাং শকখঙবা ওইনা, হৌখিবা চহি ১০ দা অচৌবা স্কিম খুদিংমক্ত ইমাশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী ফিবম ফগৎনবা থবক ময়াইদা থম্লি। বেঙ্ক শখি অমসুং বিমা শখিগুম্বা থবকশিংনা খুঙ্গংশিংদা নুপীশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। লাখপতি দিদি য়োজননা নুপী করোর ১.২৫ হেন্না লাখপতিশিং ওইহল্লে। শ্বামিতভা য়োজননা নুপীশিং লমগী মপু ওইহল্লে, রাজ্য কয়াদা লমগী মিং পানবদা মখোয়গী মপুরোইবশিংগী মমিংগা লোয়ননা নুপীশিংগী মমিংশু য়াওরে। প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা লায়রবশিংগী শারিবা য়ুমশিং নুপীশিংগী মিংদা রেজিস্তার তৌরে। শ্বাতমিভা য়োজনা অসিনা নুপীশিংনা লমগী মপু ওইইবদা মতেং পাংলে। য়োজনা অসিগী মখাদা দ্রোনশিংনা মেপ লৌবগী থবক পাংথোক্লি অমসুং নোম দ্রোন দিদি য়োজনাগী মখাদা, খুঙ্গংগী নুপীশিং দ্রোন পাইলোতশিং ওইরে অমসুং লৌউ-শিংউদা মতেং পাংলে অমসুং অহেনবা শেনফম তাল্লে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি শ্বামিতভা য়োজননা খুঞ্জাশিংগী ফিবম ফগৎহল্লে, ভারত্তা খুঙ্গংগী পুন্সি অওনবা পুরক্লে। খুঙ্গংশিং অমসুং লায়রবশিংগী ফিবম ফগৎলকপা মতমদা, বিকসিত ভারত অমগী মাইকৈদা চঙশিল্লবা খোঙচৎ হেন্না নুংঙাইহনগনি। হৌখিবা চহি ১০ দা খুঙ্গংশিংগী কান্নবা পীনবা থবক কয়া পায়খৎলে অমসুং মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোকহন্নবা মতেং পাংলে। শ্বামিতভাগুম্বা স্কিমশিংনা খুঙ্গংশিং চাউখৎপগী অফবা মফমশিং ওইহনগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
থৌরম অসিদা রাজ্য কয়াগী রাজ্যপালশিং, জম্মু অমসুং কাস্মির অমসুং লাদাখকী লেপ্তনেন্ত গভর্নরশিং, ওরিসা, ছতিসগর, মধ্য প্রদেস, রাজস্থান, উত্তর প্রদেস, মহারাস্ত্রা অমসুং গুজরাতকী চীফ মিনিস্তরশিং, পঞ্চায়তি রাজগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর অমসুং ফিসরিজ, এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিইংগী মিনিস্তর শ্রী রজিব রঞ্জন সিংহ অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওই কয়া ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদাং শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
শ্বামিতবা স্কিম অসি, খ্বাইদগী নৌবা দ্রোন সর্ভে তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা খুঙ্গংশিংদা মী তাদবা মফমশিংদা য়ুম শাদুনা লৈরিবা য়ুম্বুশিংদা ‘ রেকোর্দ ওফ রাইতস’ পীদুনা ভারতকী খুঙ্গংগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা পান্দম অমগী মখাদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখিবনি।
লৌ-ইংখোল য়োনবা অমসুং বেঙ্ক লোনশিং লৌবা; লৌ-ইংখোলগা মরী লৈনবা খৎন-চৈনা হন্থহন্নবা; লৌ-ইংখোলশিং য়েংশিন্নবা হেন্না খুদোংচানবা অমসুং খুঙ্গংগী লমশিংদা লৌ-ইংখোলগী খজনা থিনবা অমসুং খুঙ্গং থাক্কী অপুনবা প্লান্নিং অমা পাংথোকপদা শ্বামিতবা স্কিমনা মতেং পাংগনি।
পান্দম থমখিবা খুঙ্গংশিংগী চাদা ৯২ কোনশিন্দুনা, খুঙ্গং লাখ ৩.১৭ হেনবদা দ্রোন সর্ভে পাংথোকপা লোইখ্রে। হৌজিক ফাওবদা খুঙ্গং লাখ ১.৫৩ রোমগী প্রোপর্তি কার্দ করোর ২.২৫ রোম শেম্লে।
শ্বামিতবা স্কিম অসি ত্রিপুরা, গৱা, উত্তরখন্দ অমসুং হরিয়ানা রাজ্যশিংদা চাদা ১০০ পায়খৎলে। মধ্য প্রদেস, উত্তর প্রদেস অমসুং ছতিসগর রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি কয়াদা দ্রোন সর্ভে লোইশিনখ্রে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi distributes over 65 lakh property cards under SVAMITVA scheme across 10 states and 2 Union Territories
We started the Svamitva Yojna, We have decided that with the help of drones, mapping of houses and lands will be done in every village of the country, Village people will be given papers of their residential property: PM
Today our government is trying with full sincerity to implement Gram Swaraj on the ground: PM
With the Svamitva Yojna, the planning and implementation of village development is now improving a lot: PM
Women power has a huge role in building Viksit Bharat, in the last decade we have placed the empowerment of mothers and daughters at the centre of every major scheme: PM
18 JAN 2025 2:32PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi distributed over 65 lakh property cards under SVAMITVA Scheme to property owners in over 50000 villages in more than 230 districts across 10 States and 2 Union territories today through video conferencing. Addressing the occasion, he remarked that today was a historic day for the villages and the rural areas of India and greeted all the beneficiaries and the citizens on the occasion.
The Prime Minister remarked that five years ago, the SVAMITVA scheme was launched to ensure that the people residing in the rural areas receive their property cards. He remarked that different states refer to property ownership certificates by various names, such as Gharoni, Adhikar Abhilekh, Property Card, Malmatta Patrak, and Awaasiya Bhumi Patta. “Over 1.5 crore people have been issued SVAMITVA cards in the past 5 years”, said Shri Modi. In today's program, he added that more than 65 lakh families had received these cards. The Prime Minister remarked that under the Swamitva Yojana, around 2.25 crore people in villages have received legal documents for their homes now. He extended his heartfelt congratulations and best wishes to all the beneficiaries.
Remarking that the 21st century presents numerous challenges, including climate change, water scarcity, health crises, and pandemics, the Prime Minister highlighted that another significant challenge the world faces is property rights and the lack of legal property documents. The Prime Minister cited a United Nations study that revealed many people in various countries do not have proper legal documents for their property. He added that the UN emphasized that reducing poverty requires people to have property rights. The Prime Minister mentioned a renowned economist who wrote a book on the challenge of property rights, stating that the small amount of property owned by villagers is often "dead capital." He added that this means that the property cannot be used for transactions, and it does not help increase the family's income. Shri Modi remarked that India was not immune to the global challenge of property rights. He noted that despite having property worth millions of crores, villagers often lacked legal documents, leading to disputes and even illegal occupation by powerful individuals. He added that without legal documents, banks also kept their distance from such properties. The Prime Minister highlighted that previous governments did not take concrete steps to address this issue. He said that in 2014, the Government decided to tackle the challenge of property documentation through the Swamitva Yojana. The Prime Minister emphasized that no sensitive government could leave its villagers in such distress. Elaborating on the Swamitva Yojana, he said it involved mapping houses and lands in villages using drones and providing legal documents for residential properties to villagers. He added that the benefits of this scheme are now visible. Referring to his earlier conversation with beneficiaries of the Swamitva Yojana, who expressed how the scheme has transformed their lives, Shri Modi remarked that they now receive assistance from banks for their properties, and their satisfaction and happiness are evident. The Prime Minister considered this a great blessing.
“India has over 6 lakh villages, with drone surveys completed in nearly half of them”, remarked the Prime Minister. He highlighted that after receiving legal documents, lakhs of people had taken loans from banks based on their property, starting small businesses in their villages. He added that many of these beneficiaries are small and medium farmer families, for whom these property cards have become a significant guarantee of economic security. The Prime Minister noted that Dalit, backward, and tribal families were most affected by illegal occupations and long court disputes. He remarked that with legal certification, they would now be free from this crisis. He mentioned an estimate that once property cards are issued in all villages, it will unlock economic activities worth over 100 lakh crore rupees. The Prime Minister emphasized the substantial capital that will be added to the country's economy.
“Our Government is earnestly working to implement Gram Swaraj on the ground”, exclaimed Shri Modi and highlighted that the Swamitva Yojana had significantly improved village development planning and execution. He remarked that with clear maps and knowledge of populated areas, development work planning will be precise, eliminating wastage and obstacles caused by poor planning. The Prime Minister noted that property rights will resolve disputes over land ownership, such as identifying Panchayat land and grazing areas, thereby empowering Gram Panchayats economically. He emphasized that property cards will enhance disaster management in villages, making it easier to claim compensation during incidents like fires, floods, and landslides.
Noting that land disputes were common for farmers, and obtaining land documents is challenging, often requiring multiple visits to officials and leading to corruption, the Prime Minister said that to reduce these issues, land records were being digitized. He highlighted that Swamitva and Bhu-Aadhaar are foundational systems for village development. He added that Bhu-Aadhaar provides a unique identity to land, with around 23 crore Bhu-Aadhaar numbers issued, making it easy to identify land plots. “Over the past 7-8 years, approximately 98% of land records have been digitized, and most land maps are now digitally available”, added Shri Modi.
Emphasising Mahatma Gandhi’s belief that India's soul resides in its villages, the Prime Minister stressed that the true implementation of this vision had occurred over the past decade. He highlighted that more than 2.5 crore families had received electricity in the last 10 years, mostly in villages, while over 10 crore families had gained access to toilets, and 10 crore women had received gas connections through Ujjwala scheme, with the majority living in villages. He further added that more than 12 crore families had received tap water in the past five years, and over 50 crore people had opened bank accounts, primarily in villages. The Prime Minister noted that more than 1.5 lakh Ayushman Bharat Arogya Mandirs were established, mostly in villages. He emphasized that for decades, millions of villagers, especially Dalit, backward, and tribal families, were deprived of basic amenities and now these families were the primary beneficiaries of these facilities.
Highlighting the unprecedented efforts that were made in the past decade to improve roads in villages, the Prime Minister informed that since the launch of the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana by Atal Ji's government in 2000, approximately 8.25 lakh kilometers of roads was constructed in villages, with nearly half of them built in the last 10 years. The Prime Minister mentioned the Vibrant Village program to enhance connectivity in remote border villages. Emphasising that providing internet in villages has also been a priority, Shri Modi remarked that before 2014, fewer than 100 Panchayats had broadband fiber connections, but in the past 10 years, over 2 lakh Panchayats were connected by broadband internet. He added that the number of Common Service Centers in villages has increased from less than 1 lakh to over 5 lakh in the same period. The Prime Minister noted that these figures represent the delivery of modern amenities and facilities to villages, which were previously only seen in cities. He added that this had not only improved convenience but also boosted economic strength in villages.
Stressing that 2025 had begun with significant decisions for villages and farmers, the Prime Minister highlighted the continuation of the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana, under which farmers had received claims amounting to nearly 2.25 lakh crore rupees. He noted another decision regarding DAP fertilizer, whose prices had risen globally. Shri Modi underscored that the government had allocated thousands of crores to ensure affordable fertilizer for farmers. He added that over the past decade, approximately 12 lakh crore rupees was spent on providing affordable fertilizer to farmers, nearly double the amount spent in the decade before 2014. The Prime Minister emphasized that under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi, around 3.5 lakh crore rupees have been transferred to farmers' accounts, demonstrating the Union Government's commitment to farmers' welfare.
“Women's empowerment has been central to every major scheme over the past decade, recognizing their significant role in building a developed India”, emphasised Shri Modi. He highlighted that initiatives like Bank Sakhi and Bima Sakhi had provided new opportunities for women in villages. He added that the Lakhpati Didi Yojana had made over 1.25 crore women lakhpatis. Shri Modi underlined that the Swamitva Yojana had strengthened women's property rights, with many states including wives' names on property cards alongside their husbands. The Prime Minister noted that under the PM Awas Yojana, most houses provided to the poor were registered in women's names. He emphasized the positive coincidence that Swamitva Yojana drones were helping women secure property rights. He added that the mapping work in the Swamitva Yojana was being done by drones, and under the Namo Drone Didi Yojana, village women were becoming drone pilots, assisting in agriculture and earning additional income.
The Prime Minister remarked that the Swamitva Yojana had empowered villagers, potentially transforming rural life in India. He emphasized that as villages and the poor become stronger, the journey towards a developed India will be smoother. The Prime Minister highlighted that steps taken in the past decade for the benefit of villages and the poor had helped 25 crore people overcome poverty. Concluding his address, Shri Modi expressed confidence that schemes like Swamitva will make villages strong centers of development.
The Governors of many states, Lieutenant Governors of Jammu & Kashmir and Ladakh, Chief Ministers of Odisha, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh, Maharashtra and Gujarat, Union Minister of Panchayati Raj and Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Shri Rajiv Ranjan Singh and many other dignitaries had joined the event through video-conferencing.
Background
SVAMITVA scheme was launched by Prime Minister with a vision to enhance the economic progress of rural India by providing ‘Record of Rights’ to households owning houses in inhabited areas in villages through the latest drone technology for surveying.
The scheme also helps facilitate monetization of properties and enabling institutional credit through bank loans; reducing property-related disputes; facilitating better assessment of properties and property tax in rural areas and enabling comprehensive village-level planning.
Drone survey has been completed in over 3.17 lakh villages, which covers 92% of the targeted villages. So far, nearly 2.25 crore property cards have been prepared for over 1.53 lakh villages.
The scheme has reached full saturation in Puducherry, Andaman & Nicobar Islands, Tripura, Goa, Uttarakhand and Haryana. Drone survey has been completed in the states of Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, and Chhattisgarh and also in several Union Territories.