যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়
অস্মিতা লীগে উজ্জ্বলি উঠিবলৈ এখনি বিৰল মঞ্চ আগবঢ়াইছে; খেল’ ইণ্ডিয়া নৰ্থ-ইষ্ট গেমছ হ’ব এক ‘উৎকৃষ্ট পদক্ষেপ’ বুলি কয় ফুটবলাৰ মনীষা কল্যাণে
দুবাৰৰ সৰ্বভাৰতীয় ফুটবল ফেডাৰেচনৰ বৰ্ষ শ্ৰেষ্ঠ খেলুৱৈ মনীষাই গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত অস্মিতা লীগত অংশগ্ৰহণ কৰা ১৩ বছৰ-অনূৰ্ধ ছোৱালীক কৌশল সম্পৰ্কে শিকায়
২০২৪-২৫ ত ২৭ টা ক্ৰীড়া শিতানত অনুষ্ঠিত ৫৫০ অস্মিতা লীগত ৫৩০০০-ৰো অধিক মহিলা খেলুৱৈয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে
08 AUG 2025 4:49PM by PIB Guwahati
শুক্ৰবাৰে গুৱাহাটীৰ নেহৰু ষ্টেডিয়ামত অনুষ্ঠিত ১৩ বছৰ অনূৰ্ধ ছোৱালীৰ এচিভিং স্প’ৰ্টছ মাইলষ্ট’ন বাই ইনস্পাইৰিং ৱমেন (ASMITA) লীগত সকলোৰে নয়নৰ মণি হৈ পৰে ভাৰতৰ তাৰকা ফুটবলাৰ মনীষা কল্যাণ। মহিলাৰ ইউইএফএ চেম্পিয়নছ লীগত খেলা একমাত্ৰ ভাৰতীয় ফুটবলাৰ মনীষাই কয় যে অস্মিতা হৈছে “কণমানি ছোৱালীয়ে নিজৰ ফুটবলৰ সপোন বাস্তৱায়িতকৰণৰ এখনি বিৰল মঞ্চ।”
“মই এতিয়াও ফিফা বিশ্বকাপ আৰু অলিম্পিকত খেলাৰ সপোন দেখি আছোঁ আৰু যোৱা বছৰ অষ্ট্ৰেলিয়াত অনুষ্ঠিত এএফচি মহিলা এছিয়ান কাপৰ বাবে যোগ্যতা অৰ্জনৰ পিছত আমাৰ বিশ্বাস শক্তিশালী হৈছে। তোমালোকৰ সন্মুখত এতিয়া অস্মিতাৰ দৰে এখনি মঞ্চ আছে আৰু যিমানেই বেছি ভালদৰে মেচ খেলিবা, সিমানেই ভাল হ'ব”, ২৩-বছৰীয়া মনীষাই সমগ্ৰ ভাৰততে তৃণমূল পৰ্য্যায়ৰ প্ৰতিভাসমূহক লালন-পালনৰ লক্ষ্যৰে আয়োজিত অস্মিতাৰ গুৱাহাটীত অংশগ্ৰহণ কৰা আঠটা দলক এইদৰে কয়।
অসমৰ দুগৰাকী উদীয়মান প্ৰতিভা – ৰেখা কাকতি আৰু দশমী ৰৌতিয়াৰ সৈতে পঞ্জাৱৰ মনীষাই ইয়াত ভাগ লয়। ৰেখা আৰু দশমী দুয়ো অস্মিতা লীগৰ সৃষ্টি হৈ অসম ফুটবলত নিজৰ উপস্থিতি গুৰুত্বপূৰ্ণভাৱে প্ৰতিপন্ন কৰিছে। দশমীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় শিবিৰত স্থান লাভৰ সমান্তৰালকৈ ৰেখাই ইণ্ডিয়ান মহিলা লীগ ডিভিজন ২-ত নৰ্থ ইষ্ট ইউনাইটেড ফুটবল ক্লাবৰ অধিনায়কত্ব কৰিছে।
“ফুটবল উত্তৰ-পূবৰ জনসাধাৰণৰ হৃদয়ত আছে। মই বালা দেৱীক চাই ডাঙৰ হৈছোঁ আৰু এতিয়া ছিনিয়ৰ নেচনেল টীমৰ মোৰ ১১ জন সতীৰ্থই এই অঞ্চলৰ। ইয়াৰ পৰা ইয়াত কিমান প্ৰতিভা আছে, তাৰ উমান পোৱা যায়। হয়তো, পাঁচ বছৰৰ পাছত এই ল'ৰা-ছোৱালীবোৰৰ এজনে অসম আৰু তাৰ পিছত ভাৰতৰ হৈ খেলিব। ইয়াৰ বাবে মাত্ৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি কেৱল ফুটবলৰ কথা চিন্তা কৰিব লাগিব। ফুটবলৰ বাতাবৰণটো নিশ্চিতভাৱে বিকশিত হৈ আছে আৰু চৰকাৰৰ সহায়ত আমি আৰু ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিব পাৰিম”, মনীষাই এইদৰে কয়।
প্ৰতি বছৰে অস্মিতাৰ ক্ৰীড়া কাৰ্য্যকলাপ বৃদ্ধি পাইছে। কেৱল উত্তৰ-পূবতে ২০২২-২৩ ছিজনৰ পিছত ফুটবল লীগ পাঁচ-গুণ বৃদ্ধি পাইছে। ২০২৪-২৫ ত ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়ৰ ‘মহিলাৰ বাবে ক্ৰীড়া’ আঁচনিৰ অধীনত ২৫ খন ভিন্ন ফুটবল লীগ অনুষ্ঠিত হয়। ইয়াত ১৬১৫ গৰাকী ছোৱালীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে। এই বিত্তীয় বৰ্ষ যথাঃ ২০২৫-২৬ ত দেশৰ সকলো ৰাজ্য/ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৭০,০০০-ৰো অধিক মহিলা খেলুৱৈক লক্ষ্য কৰি ১৫ টা ক্ৰীড়া শিতানত ৮৫২ অস্মিতা লীগৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ ক্ৰীড়া হৈছে ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়ৰ এক মনোযোগৰ ক্ষেত্ৰ। ইতিমধ্যে কেন্দ্রীয় যুৱ পৰিক্রমা আৰু ক্ৰীড়া দপ্তৰৰ মন্ত্রী ডঃ মনসুখ মাণ্ডবিয়াই খেল’ ইণ্ডিয়াৰ কেলেণ্ডাৰত উত্তৰ-পূব-কেন্দ্ৰিক গেমছক সংযোজন কৰা হ’ব বুলি ঘোষণা কৰিছে।
চাইপ্ৰাছ আৰু গ্ৰীচত পেছাদাৰীভাৱে খেলা মনীষাই কয়, “এয়া এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সংযোজন হ’ব। এই অঞ্চলে কেৱল ফুটবলতে নহয়, বৰঞ্চ সকলো ক্ৰীড়াতে অৰিহণা যোগাইছে আৰু খেলুৱৈসকলক অধিক সুযোগ প্ৰদানেই হৈছে সঠিক পথ।“ তেওঁ হৈছে ২০২১-ৰ নৱেম্বৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ফুটবল প্ৰতিযোগিতাত ব্ৰাজিলৰ বিৰুদ্ধে গ’ল দিয়া একমাত্ৰ ভাৰতীয় মহিলা।
অস্মিতা (এচিভিং স্প’ৰ্টছ মাইলষ্ট’ন বাই ইনস্পাইৰিং ৱমেন) হৈছে খেল’ ইণ্ডিয়াৰ লিংগ-নিৰপেক্ষ অভিযানৰ এক অংশ। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে লীগ আৰু প্ৰতিযোগিতাৰ জৰিয়তে মহিলাসকলৰ মাজত ক্ৰীড়াক প্ৰচাৰ কৰা। সেইবাবেই ভাৰতীয় ক্ৰীড়া প্ৰাধিকৰণে (SAI) ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া ফেডাৰেচনসমূহক একাধিক বয়সৰ গোটত মণ্ডল আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় উভয় পৰ্য্যায়তে খেল’ ইণ্ডিয়া মহিলা লীগ অনুষ্ঠিতকৰণত সহায় কৰে। ২০২১-ৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা অস্মিতা লীগসমূহে কেৱল ক্ৰীড়াত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিয়েই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ ভাৰতৰ নতুন প্ৰতিভাসমূহক চিনাক্তকৰণৰ বাবে লীগসমূহক এখনি মঞ্চ হিচাপে পৰিগণিত কৰিছে। ২০২৪–২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত অস্মিতাৰ প্ৰসাৰতা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে আৰু সমগ্ৰ দেশতে ইয়াৰ প্ৰভাৱ গভীৰ হৈ পৰে। ২৭ টা ক্ৰীড়া শিতানত মুঠ ৫৫০ লীগ অনুষ্ঠিত হয়, যি ৩৪ খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মহিলা খেলুৱৈসকলৰ কাষ চাপে তথা ৪৫০-ৰো অধিক চহৰত উপনীত হয়। এনে বিস্তৃত প্ৰচাৰে ৫৩,১০১ জন খেলুৱৈক অংশগ্ৰহণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে, যিয়ে অস্মিতাৰ অন্তৰ্ভুক্ত আৰু তৃণমূল পৰ্য্যায়ত ক্ৰীড়াৰ বিকাশ সাধনৰ লক্ষ্যক অধিক সুদৃঢ় কৰি তোলে। এই বিত্তীয় বৰ্ষ যথাঃ ২০২৫-২৬ ত দেশৰ সকলো ৰাজ্য/ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৭০,০০০-ৰো অধিক মহিলা খেলুৱৈক লক্ষ্য কৰি ১৫ টা ক্ৰীড়া শিতানত ৮৫২ অস্মিতা লীগৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।

Ministry of Youth Affairs and Sports
ASMITA Leagues offer a rare platform to shine; Khelo India North-East Games will be an ‘excellent initiative’, says footballer Manisha Kalyan
Manisha, the two-time All India Football Federation Player of the Year, shared tips with under-13 girls taking part in the ASMITA League in Guwahati
Over 53000 women athletes participated in 550 ASMITA leagues conducted across 27 sports disciplines in 2024-25
08 AUG 2025 4:49PM by PIB Delhi
India’s star footballer Manisha Kalyan was the cynosure of all eyes at the Achieving Sports Milestone by Inspiring Women (ASMITA) under-13 league for girls here at Nehru Stadium on Friday. Manisha, the only Indian footballer to have played in the UEFA Champions League for women, said ASMITA is a “rare platform for young girls to realize their football dreams.”
“I am still dreaming of playing in the FIFA World Cup and the Olympics and after we qualified for the AFC Women’s Asian Cup in Australia next year, our belief has been bolstered. You now have a platform like ASMITA and the more quality matches you play, the better you will get,” the 23-year-old Manisha told the eight teams taking part in the Guwahati leg of ASMITA, aimed at scouting talent at the grassroots level across India.
Manisha, from Punjab, was present alongside two emerging talents from Assam – Rekha Kataki and Dosomi Rowtia. Both Rekha and Dosomi are products of the ASMITA league and are making their presence felt in Assam football in a major way. While Dosomi has made it to the national camp, Rekha has captained North East United Football Club in the Indian Women’s League Division 2.
“Football is in the genes of the people of the North-East. I grew up watching Bala Devi and now 11 of my colleagues in the senior national team are from this region. This only shows how much talent is present here. Maybe, five years from now, one of these kids will play for Assam and then India. Just work hard and only think about football. The ecosystem is surely developing and with the government’s support, we can only do better,” said Manisha.
ASMITA’s sports activities are growing each year. In the North-East alone, football leagues have increased five-fold since the 2022-23 season. In 2024-25, 25 different football leagues were played under the Sports Ministry’s ‘Sports for Women’ scheme with 1615 girls taking part. This financial year 2025-26, 852 ASMITA leagues have been planned in 15 sports disciplines, targeting more than 70,000 women athletes in all States/ UTs of the country.
Sports in North-east India is a focus area for the Sports Ministry. The Union Minister for Youth Affairs and Sports, Dr. Mansukh Mandaviya, has already announced that a North-East-specific Games will be added to the Khelo India calendar.
“That will be a great addition. This region is contributing not only to football, but to all sports, and to give them more exposure is the right way to go,” said Manisha, who has played professionally in Cyprus and Greece. She is the only Indian woman to have scored a goal against Brazil in an international football tournament in November 2021.
ASMITA (Achieving Sports Milestone by Inspiring Women) is part of Khelo India’s gender-neutral mission to promote sports among women through leagues and competitions. As such, the Sports Authority of India (SAI) supports National Sports Federations in conducting Khelo India women’s leagues across multiple age groups at both zonal and national levels. Started in 2021, ASMITA leagues not only aim to increase the participation of women in sports but also to utilize the leagues as a platform for the identification of new talent across the length and breadth of India. The financial year 2024–25 saw significant expansion in the reach of ASMITA and deepened its impact across the country. A total of 550 leagues were conducted across 27 sports disciplines, reaching women athletes in 34 States and Union Territories, and over 450 cities. This extensive outreach enabled participation of 53,101 athletes, further reinforcing ASMITA’s objective of inclusive and grassroots-driven sports development. This financial year 2025-26, 852 ASMITA leagues have been planned in 15 sports disciplines, targeting more than 70,000 women athletes in all States/ UTs of the country.