উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপ
31 JUL 2025 3:15PM by PIB Guwahati
ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ উন্নয়ন আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণৰ দায়িত্বত থকা পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত ১৬,২০৭ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰিছে। ০১.০৪.২০২৫ তাৰিখলৈকে মুঠ ৭৭৭ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ১২টা ৰে’ল প্ৰকল্প (০৮টা নতুন পথ আৰু ০৪ দ্বৈতকৰণকে ধৰি)ৰ বাবে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত আংশিকভাৱে/সম্পূৰ্ণৰূপে পৰা ৬৯,৩৪২ কোটি টকা ৰে’ল মন্ত্ৰালয়ে অনুমোদন জনাইছে। ইয়াৰে ২৭৮ কিলোমিটাৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু ২০২৫ চনৰ মাৰ্চ পৰ্যন্ত ৪১,৬৭৬ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে।প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়়ক যোজনাৰ অধীনত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত ৮৯,৪৩৬ কিলোমিটাৰ আৰু ২৩৯৮খন দলঙৰ ১৭,৬৩৭টা পথৰ কাম অনুমোদন জনোৱা হৈছে, ইয়াৰে ৮০,৯৩৩ কিলোমিটাৰ আৰু ২১০৮খন দলঙৰ ১৬,৪৬৯টা পথৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ দূৰৱৰ্তী আৰু দুৰ্গম গাঁওসমূহলৈ উচ্চ বেণ্ডউইডথ ক্ষমতাসম্পন্ন ইণ্টাৰনেট/ব্ৰডবেণ্ড সংযোগ আৰু মোবাইল সেৱা প্ৰদানৰ বাবে ডিজিটেল ভাৰত নিধি (ডি বি এন)ৰ পুঁজিৰে কেইবাটাও পদক্ষেপ আৰু প্ৰকল্প গ্ৰহণ কৰা হৈছে। উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত ভাৰতনেট প্ৰকল্পৰ অধীনত ৬৩৫৫ খন গাঁও পঞ্চায়তক সেৱা সাজু কৰা হৈছে। তদুপৰি, চৰকাৰী পুঁজিৰে বিভিন্ন ম’বাইল প্ৰকল্পৰ অধীনত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত ৩২৯৭টা ম’বাইল টাৱাৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে। অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়ে আঞ্চলিক সংযোগ আঁচনি – উড়ে দেশ কা আম নাগৰিক (উড়ান) আঁচনিখন আৰম্ভ কৰিছিল যাতে দেশৰ সেৱাবিহীন আৰু অকাৰ্যকৰী বিমানবন্দৰৰ পৰা আঞ্চলিক বিমান সংযোগ বৃদ্ধিৰ লগতে যাতায়ত জনসাধাৰণৰ বাবে সুলভ কৰি তোলা হয়। উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যৰ ১২টা বিমানবন্দৰ আৰু হেলিপ’ৰ্ট সংযোগ কৰা আঞ্চলিক সংযোগ আঁচনিৰ অধীনত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত মুঠ ৯০টা পথ কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে।
তদুপৰি, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আঠখন ৰাজ্যক এন ইছিডছ (পথ), এন ইছিডছ (অ’টিআৰআই), পিএম-ডেভাইন, উত্তৰ-পূব পৰিষদৰ আঁচনি (এনইচি) আৰু বিশেষ উন্নয়ন পেকেজ (এছডিপি)ৰ পাঁচখন কেন্দ্ৰীয় খণ্ড আঁচনিৰ অধীনত আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন, সংযোগ, যোগাযোগ আদিৰ সৈতে জড়িত উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প গ্ৰহণৰ বাবেও আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰি আছে।
২০২২-২৩ৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ১০০% কেন্দ্ৰীয় পুঁজিৰে নতুন কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছিল আৰু ২০২২-২৩ চনৰ পৰা ২০২৫-২৬ চনলৈ ৪ বছৰৰ বাবে মুঠ ব্যয় ৬,৬০০ কোটি টকাৰে ২০২২ চনৰ ১২ অক্টোবৰত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাই অনুমোদন জনাইছিল। পি এম-ডিভাইন আঁচনিৰ উদ্দেশ্য হৈছে আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে একত্ৰিতভাৱে, পি এম গতিশক্তিৰ মনোভাৱেৰে পুঁজি প্ৰদান কৰা, উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ অনুভূত প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি সামাজিক উন্নয়ন প্ৰকল্পসমূহক সহায় কৰা, যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলাসকলৰ বাবে জীৱিকাৰ কাম-কাজ সক্ষম কৰা আৰু বিভিন্ন খণ্ডৰ উন্নয়নৰ ব্যৱধানসমূহ পূৰণ কৰা।
পৰ্যটনস্থলীসমূহৰ উন্নয়ন আৰু প্ৰচাৰৰ কাম মূলতঃ নিজ নিজ ৰাজ্য চৰকাৰ/ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে তত্বাৱধান কৰে। অৱশ্যে পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে নিজৰ কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনিসমূহৰ জৰিয়তে ‘স্বদেশ দৰ্শন(এছডি)’, স্বাধীন দৰ্শন ২.০ (এছডি২.০)’, ‘ৰাজ্যসমূহক মূলধনী বিনিয়োগৰ বাবে বিশেষ সাহায্য (এছএএছচিআই)’, ‘প্ৰত্যাহ্বান ভিত্তিক গন্তব্যস্থান উন্নয়ন (চিবিডিডি)’ – স্বাধীন দৰ্শনৰ উপ-আঁচনি আৰু ‘তীৰ্থযাত্ৰা পুনৰুজ্জীৱন আৰু আধ্যাত্মিক, ঐতিহ্য বৃদ্ধি অভিযান (প্ৰসাদ)’ উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহকে ধৰি অন্যান্য বিষয়ৰ লগতে ৰাজ্য চৰকাৰ/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল প্ৰশাসনসমূহলৈ আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰি পৰ্যটন আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ প্ৰচেষ্টাসমূহৰ পৰিপূৰক।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে ইয়াৰ কেন্দ্ৰীয় খণ্ড আঁচনিৰ জৰিয়তে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত পৰ্যটন খণ্ডৰ উন্নয়নৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আঠখন ৰাজ্যক পুঁজিও প্ৰদান কৰে।
এই তথ্য উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° সুকান্ত মজুমদাৰে আজি ৰাজ্যসভাত এক লিখিত প্ৰশ্নৰ উত্তৰত প্ৰদান কৰে।

Ministry of Development of North-East Region
Initiatives taken for the development of North Eastern Region
31 JUL 2025 3:15PM by PIB Delhi
The Ministry of Road Transport and Highways (MoRT&H), which is primarily responsible for the development and maintenance of National Highways, has constructed 16,207 Km of National Highways in the NER. As on 01.04.2025, 12 railway projects (08 New Line and 04 Doubling) of total length of 777 Km costing Rs. 69,342 crore falling partly/fully in NER have been sanctioned by the Ministry of Railways, out of which, 278 km has been commissioned and an expenditure of Rs. 41,676 crore has been incurred up to March 2025. Under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, 17,637 road works of 89,436 Km and 2398 bridges have been sanctioned in NER, out of which, 16,469 road works of 80,933 Km and 2108 bridges have been completed. For providing high bandwidth capacity internet/broadband connectivity and mobile services to remote and rural villages in the NER, a number of steps and projects have been taken up with funding from the Digital Bharat Nidhi (DBN). 6355 Gram Panchayats have been made service ready under the BharatNet project in NER. Additionally, 3297 mobile towers have been commissioned in NER under various government funded mobile projects. The Ministry of Civil Aviation had launched the Regional Connectivity Scheme – Ude Desh ka Aam Nagrik (UDAN) scheme to enhance regional air connectivity from unserved and underserved airports in the country and make travel affordable to the masses. A total of 90 routes have been operationalized in the NER under the Regional connectivity scheme (RCS) connecting 12 airports and heliports across the NE states.
In addition, the Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) is also providing financial assistance to the eight North Eastern States to take up developmental projects, linked to infrastructure development, connectivity, communication etc.,under the five Central Sector Schemes of NESIDS (Roads), NESIDS (OTRI), PM-DevINE, Schemes of North Eastern Council (NEC) and Special Development Packages (SDPs).
The Prime Minister’s Development Initiative for North East Region (PM-DevINE) was announced as a new Central Sector Scheme, with 100% Central funding, in the Union Budget 2022-23 and approved by the Union Cabinet on 12thOctober, 2022 with a total outlay of Rs.6,600 crore for a 4-year period from 2022-23 to 2025-26. The objectives of the PM-DevINE Scheme are to fund infrastructure projects convergently, in the spirit of PM GatiShakti, support social development projects based on the felt needs of the NER, enable livelihood activities for youth and women and to fill the development gaps in various sectors.
The development and promotion of tourist destinations is primarily undertaken by the respective State Government/ Union Territory (UT) Administration. However, the Ministry of Tourism through its central sector schemes of ‘Swadesh Darshan(SD)’, Swadesh Darshan 2.0 (SD2.0)’, ‘Special Assistance to States for Capital Investment (SASCI)’, ‘Challenge Based Destination Development (CBDD)’ – a sub-scheme of Swadesh Darshan and ‘Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual, Heritage Augmentation Drive (PRASHAD)’ complements the efforts of tourism infrastructure development by extending financial assistance to the State Governments/UT Administrations, inter-alia, including the North Eastern States.
The Ministry of Development of North Eastern Region also provides funding to the eight North Eastern States for development of tourism sector in NER through its Central Sector Schemes.
This information was given by the Minister of State of the Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in the Rajya Sabha today.