অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং নোংপোক লমদম চাওখৎনবা থৌরাংশিং পায়খৎলে
31 JUL 2025 3:15PM by PIB Imphal
নেস্নেল হায়ৱেশিং শেমগৎনবা অমদি পাননবা থৌদাং লৌরিবা রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ মন্ত্রালয় (MoRT&H) না অৱাং নোংপোক লমদমদা নেস্নেল হায়ৱেজ কিলোমিতর ১৬,২০৭ শেম্লে। ০১.০৪.২০২৫ ফাওবদা রেলৱেজ মন্ত্রালয়না অৱাং নোংপোক লমদমদা মপুং ফানা নৎত্রগা শরুক খরা লৈবা লুপা করোর ৬৯,৩৪২ গী ওইগদবা পুন্না কিলোমিতর ৭৭৭ শাংবা রেলৱে প্রোজেক্ত ১২ (অনৌবা লাইন ০৮ অমদি দব্লিং ০৪) সেংসন তৌখ্রে, মসিগী মনুংদা কিলোমিতর ২৭৮ কম্মিসন তৌখ্রে অমদি মার্চ ২০২৫ ফাওবদা লুপা করোর ৪১,৬৭৬ কী শেনফম চঙখ্রে। প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনাগী মখাদা, অৱাং নোংপোক লমদমদা কিলোমিতর ৮৯,৪৩৬ শাংবা অমদি থোং ২৩৯৮ য়াওবা লম্বীগী থবক ১৭,৬৩৭ সেংসন তৌখ্রে, মসিগী মনুংদা কিলোমিতর ৮০,৯৩৩ শাংবা থোং ২১০৮ য়াওবা লম্বীগী থবক ১৬,৪৬৯ লোইশিনখ্রে। অৱাং নোংপোক লমদমগী মনুং হঞ্জিনবা অমদি খুঙ্গংগী লমদমদা বেন্দৱাইদ ৱাংবা ইন্তরনেত/ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতী অমদি মোবাইল সর্ভিস ফংহন্নবগীদমক দিজিতেল ভারত নিধি (DBN) দগী শেল থাদদুনা খোঙথাং অমদি প্রোজেক্ত কয়া পায়খৎলে। অৱাং নোংপোক্কী গ্রাম পঞ্চায়ত ৬৩৫৫ ভারতনেত প্রোজেক্তকী মখাদা সর্ভিস রেদী ওইহল্লে। মসিগী মথক্তা, লৈঙাক্না শেল থাদবা তোঙান তোঙানবা মোবাইল প্রোজেক্তশিংগী মখাদা অৱাং নোংপোক লমদমদা মোবাইল তৱার ৩২৯৭ কম্মিসন তৌখ্রে। লৈবাকসিগী য়ৌশিনদ্রিবা অমদি মপুং ফানা য়ৌশিনদ্রিবা মফমশিংদা রিজনেল এয়র কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা অমদি মীয়ামগী চত্থোক চৎশিন তৌবদা অতাবা মমলদা য়াহন্নবা সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়না রিজনেল কন্নেক্তিবিতী স্কীম – উরে দেশ কা আম নাগরিক (UDAN) স্কীম হৌদোকখি। রিজনেল কন্নেক্তিবিতী স্কীম (RCS) গী মখাদা অৱাং নোংপোক লমদমদা পুন্না নোংথক্কী লম্বী ৯০ মথৌ তৌবা হৌহন্দুনা অৱাং নোংপোক স্তেত শিন থুংনা লৈরিবা এয়রপোর্ত অমদি হেলিপোর্ত ১২বু শম্নহল্লে।
মসিগী মথক্তা, দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন মন্ত্রালয় (MDoNER) না অৱাং নোংপোক স্তেত নিপান্দা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা, কন্নেক্তিবিতী, কম্ম্যুনিকেসন অসিনচিংবা লমশিংদা চাওখৎ থৌরাংগী থবক পায়খৎনবা NESIDS (Roads), NESIDS (OTRI), PM-DevINE, নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (NEC) গী স্কীম অমদি স্পিসিএল দিভেলপমেন্ত পেকেজ (SDPs) হায়রিবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম মঙাসিগী মখাদা শেলগী তেংবাং পীরি।
প্রাইম মিনিস্তর্স দিভেলপমেন্ত ইনিসিএতিব ফোর নোর্থ ইস্ত রিজন (PM-DevINE) ২০২২-২৩ কেন্দ্রগী বজেত্তা ১০০% কেন্দ্রদগী শেল থাদরগা অনৌবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম অমা ওইনা লাউথোকখিবনি অমদি কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা ওক্তোবর ১২, ২০২২ দা ২০২২-২৩ দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী চহি ৪ গী ওইনা পুন্না লুপা করোর ৬,৬০০ গী শেনফমগা লোয়ননা অয়াবা পীখি। PM-DevINE স্কীমগী পান্দমদি PM গতিশক্তিগী পরিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংদা পুনশিন্দুনা শেল থাদবা, অৱাং নোংপোক লমদমগী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না খুন্নাই চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংদা শেল থাদবা, তোঙান তোঙানবা লমদা চাওখৎ থৌরাংদা লৈরিবা অহোবা মেনশিন্নবা নহা অমদি নুপীশিংগী হিংনবা লম্বী ফংহনবনি।
লমকোয়বশিংগী লমথুংফম শেমগৎপা অমদি প্রমোত তৌবগী থবক মরুওইনা স্তেত লৈঙাক/ য়ুনিয়ন তেরিতরী (UT) এদমিনিস্ত্রেসন্না পায়খৎপনি। অদুম ওইনমক, তুরিজম মন্ত্রালয়না সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীমশিং হায়বদি ‘স্বদেশ দর্শন(SD)’, শ্বদেশ দর্শন ২.০(SD2.0)’, ‘স্পিসিএল এসিস্তেন্স তু স্তেতস ফোর কেপিতেল ইনভেস্তমেন্ত(SASCI)’, শ্বদেশ দর্শনগী সব-স্কীম অমা ওইরিবা ‘চেলেঞ্জ বেজ দেস্তেনেসন দিভেলপমেন্ত(CBDD)’ অমদি ‘পিলগ্রিমেজ রিজুবিনেসন এন্দ স্পিরিচুএল, হেরিতেজ ওগমেন্তেসন দ্রাইব(PRASHAD)’কী খুত্থাঙদা অৱাং নোংপোক স্তেতশিং য়াওনা স্তেত লৈঙাক/UT এদমিনিস্ত্রেসন্দা শেলগী তেংবাং পীদুনা তুরিজম ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা মতেং পাংশিল্লি।
দিভেলপমেন্ত নোর্থ ইস্তর্ন রিজন মন্ত্রালয়নসু অৱাং নোংপোক লমদমদা তুরিজম চাওখৎহন্নবা মাগী সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীমশিংগী খুত্থাঙদা অৱাং নোংপোক স্তেত নিপান্দা শেল থাদরি।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা হংলকপা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা পীরদুনা দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন মন্ত্রালয়গী েরাজ্য মন্ত্রী দোক্তর সুকান্ত মজুমদারনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Development of North-East Region
Initiatives taken for the development of North Eastern Region
31 JUL 2025 3:15PM by PIB Delhi
The Ministry of Road Transport and Highways (MoRT&H), which is primarily responsible for the development and maintenance of National Highways, has constructed 16,207 Km of National Highways in the NER. As on 01.04.2025, 12 railway projects (08 New Line and 04 Doubling) of total length of 777 Km costing Rs. 69,342 crore falling partly/fully in NER have been sanctioned by the Ministry of Railways, out of which, 278 km has been commissioned and an expenditure of Rs. 41,676 crore has been incurred up to March 2025. Under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, 17,637 road works of 89,436 Km and 2398 bridges have been sanctioned in NER, out of which, 16,469 road works of 80,933 Km and 2108 bridges have been completed. For providing high bandwidth capacity internet/broadband connectivity and mobile services to remote and rural villages in the NER, a number of steps and projects have been taken up with funding from the Digital Bharat Nidhi (DBN). 6355 Gram Panchayats have been made service ready under the BharatNet project in NER. Additionally, 3297 mobile towers have been commissioned in NER under various government funded mobile projects. The Ministry of Civil Aviation had launched the Regional Connectivity Scheme – Ude Desh ka Aam Nagrik (UDAN) scheme to enhance regional air connectivity from unserved and underserved airports in the country and make travel affordable to the masses. A total of 90 routes have been operationalized in the NER under the Regional connectivity scheme (RCS) connecting 12 airports and heliports across the NE states.
In addition, the Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) is also providing financial assistance to the eight North Eastern States to take up developmental projects, linked to infrastructure development, connectivity, communication etc.,under the five Central Sector Schemes of NESIDS (Roads), NESIDS (OTRI), PM-DevINE, Schemes of North Eastern Council (NEC) and Special Development Packages (SDPs).
The Prime Minister’s Development Initiative for North East Region (PM-DevINE) was announced as a new Central Sector Scheme, with 100% Central funding, in the Union Budget 2022-23 and approved by the Union Cabinet on 12thOctober, 2022 with a total outlay of Rs.6,600 crore for a 4-year period from 2022-23 to 2025-26. The objectives of the PM-DevINE Scheme are to fund infrastructure projects convergently, in the spirit of PM GatiShakti, support social development projects based on the felt needs of the NER, enable livelihood activities for youth and women and to fill the development gaps in various sectors.
The development and promotion of tourist destinations is primarily undertaken by the respective State Government/ Union Territory (UT) Administration. However, the Ministry of Tourism through its central sector schemes of ‘Swadesh Darshan(SD)’, Swadesh Darshan 2.0 (SD2.0)’, ‘Special Assistance to States for Capital Investment (SASCI)’, ‘Challenge Based Destination Development (CBDD)’ – a sub-scheme of Swadesh Darshan and ‘Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual, Heritage Augmentation Drive (PRASHAD)’ complements the efforts of tourism infrastructure development by extending financial assistance to the State Governments/UT Administrations, inter-alia, including the North Eastern States.
The Ministry of Development of North Eastern Region also provides funding to the eight North Eastern States for development of tourism sector in NER through its Central Sector Schemes.
This information was given by the Minister of State of the Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in the Rajya Sabha today.