ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା, କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହଭାଗିତା ମାଧ୍ୟମରେ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓକୁ ମଜବୁତ କରୁଛନ୍ତି ସରକାର
କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ନେଟୱାର୍କ ସାରା ଦେଶରେ ବିସ୍ତାର କରୁଛି ଏବଂ 540 ଟି ଷ୍ଟେସନକୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି
24 JUL 2025 7:07PM by PIB Bhubaneswar
24.07.2025 : ସରକାର ଏକ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଲାଇସେନ୍ସ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି, ଯାହା ଏହି ୱେବସାଇଟରେ ଉପଲବ୍ଧ: https://mib.gov.in/ministry/our-wings/broadcating-wing
ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ, ସ୍ଥାନୀୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ପାଇଁ ତିନି ବର୍ଷର ସେବାର ପ୍ରମାଣିତ ରେକର୍ଡ ସହିତ ଅଣ-ଲାଭକାରୀ ସଂଗଠନ ଦ୍ୱାରା କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇପାରିବ। ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ, କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସାରିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଶିକ୍ଷାଗତ, ବିକାଶମୂଳକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହେବା ଉଚିତ।
ସରକାର କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ମରାମତି ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତି। ବନ୍ୟା, ଘୂର୍ଣ୍ଣିବାତ୍ୟା କିମ୍ବା ବଜ୍ରପାତ କ୍ଷତି ଭଳି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଏ।
ସରକାର 50 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ ସହିତ 'ଭାରତରେ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା' ନାମକ ଏକ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ବିଦ୍ୟମାନ ଏବଂ ନୂତନ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି।
ଯୋଜନାର ମୁଖ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ନିମ୍ନପ୍ରକାରେ:
1. ନୂତନ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ସିଆରଏସ ଗୁଡ଼ିକୁ ତିନି ମାସ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା।
2. ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ପୁରୁଣା ଉପକରଣ ନବୀକରଣ କିମ୍ବା ବଦଳାଇବା ପାଇଁ ସହାୟତା ମିଳିଥାଏ।
3. କର୍ମଶାଳା, ୱେବିନାର ଏବଂ ସମ୍ମିଳନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ତାଲିମ ଏବଂ ସଚେତନତା।
4. ସିଆର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମକକ୍ଷ ଶିକ୍ଷାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସମ୍ପର୍କ।
ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ 540 ଟି କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ 48 ଟି ତାମିଲନାଡୁରେ ଅଛି, ଯାହା 24 ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ବିସ୍ତାରିତ। ଏହି ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା, ସମୁଦ୍ର ସଂରକ୍ଷଣ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ଗତ ତିନି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ତାମିଲନାଡୁରେ ଅବସ୍ଥିତ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ମୋଟ 40,03,098 ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ସୂଚନା କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏଲ୍. ମୁରୁଗନ ଲୋକସଭାରେ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି
କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ବିଷୟରେ
କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ହେଉଛି ରେଡିଓ ପ୍ରସାରଣରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତୃତୀୟ ସ୍ତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ, ଯାହା ପବ୍ଲିକ୍ ସର୍ଭିସ୍ ବ୍ରଡକାଷ୍ଟିଂ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ରେଡିଓ ଠାରୁ ଭିନ୍ନ। ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି କମ୍ ଶକ୍ତି ବିଶିଷ୍ଟ ଏଫଏମ ଷ୍ଟେସନ୍ ଯାହାର ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ରେଡିଏଟେଡ୍ ପାୱାର (ଇଆରପି) 100 ୱାଟ୍, ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ସମସ୍ୟା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଆଶା କରାଯାଏ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀସମୂହର ଲାଭ ପାଇଁ ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ମାଲିକାନା ସହିତ ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥାଏଷ୍ଟେସନର ପରିସର ପ୍ରାୟ 10-15 କିଲୋମିଟର ବ୍ୟାସାର୍ଦ୍ଧ ମଧ୍ୟରେ ରହିଥାଏ
ଏକ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ୍ ହେଉଛି ଏକ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବରେ ପରିଚାଳିତ ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ୍ ଯାହା ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସେହି ଗୋଷ୍ଠୀର ସ୍ୱାର୍ଥ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥାଏ ପରିଚାଳିତ ହୁଏ। ଭାରତରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 540 ଟି କମିଶନଡ୍ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ୍ ଅଛି।
ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ, ଶ୍ରୋତାଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇପାରିବ। ପ୍ରକୃତରେ, ସମାଜର ଅନେକ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗ ପାଇଁ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ମାଧ୍ୟମରେ କେବଳ ନିଜର ସ୍ୱର ଶୁଣିବା ଏକ ସଶକ୍ତ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରେଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଗୋଷ୍ଠୀ, ସେମାନେ ଚାଷୀ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ଛାତ୍ର କିମ୍ବା ଦିନମଜୁରିଆ ଶ୍ରମିକ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏହି ରେଡିଓ ମାଧ୍ୟମରେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ନିଜର ସ୍ୱର ଭାବରେ ଯୋଗଦାନ ଦିଅନ୍ତି। ଏହା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ମୁଖ୍ୟଧାରାର ଗଣମାଧ୍ୟମରେ କଳ୍ପନା କରାଯାଇପାରେ ନାହିଁ। ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ, ପସନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା, କୃଷି ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଲୋକଙ୍କ ସମସ୍ୟା ସହିତ ଜଡିତ ମତାମତ, ସଡ଼କ ସୁରକ୍ଷା, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ, ବର୍ଷା ଜଳ ଅମଳ, ଲୋକ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଜୀବନ, ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ବାସିନ୍ଦା ତଥା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମନୋରଞ୍ଜନ ଭଳି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକୁ କଭର କରିଥାଏ।
ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ନେବାକୁ ଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଅନୁମୋଦନ ପାଇଁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁଗମ କରିଛି। ଆବେଦନକାରୀମାନେ ଏବେ ପ୍ରସାରଣ ସେବା ପୋର୍ଟାଲରେ ଅନଲାଇନରେ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ ଏବଂ ପୋର୍ଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ବିଚାରାଧୀନ ଆବେଦନର ସ୍ଥିତି ଟ୍ରାକ୍ କରିପାରିବେ।
ଏବଂ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତ ସରକାର "ଭାରତରେ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ସମର୍ଥନ" ନାମକ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଜନା (ସିଏସଏସ)କୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି। ନିମ୍ନଲିଖିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପ୍ରସ୍ତାବିତ କରାଯାଇଛି: -
i) ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସଂଗଠନକୁ ସିଆରଏସ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମ ନଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ଅଧିକ ପହଞ୍ଚ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜନ କରି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା।
ii) ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କରିବା।
iii) ସମ୍ବଳ, କ୍ଷମତା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ନୂତନ ଏବଂ ବିଦ୍ୟମାନ ସିଆରଏସ ଉଭୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଯାହା ଦ୍ଵାରା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସିଆରଏସ ର ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ପ୍ରଭାବ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
iv) ସିଆରଏସ କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ
ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସବୁଜ ଶକ୍ତି (ସୌର) ଏବଂ ମହିଳା ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ନୂତନ ସିଆରଏସ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ର ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ 15.60 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ 21.00 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ରରେ 18.20 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ 24 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଉପକରଣ ନବୀକରଣ କିମ୍ବା ବଦଳ ପାଇଁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ର ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଦ୍ୟମାନ ସିଆରଏସ ଗୁଡ଼ିକୁ ଯଥାକ୍ରମେ 10.50 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଏବଂ 11.10 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ। ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ, ବଜ୍ରପାତ, ଘୂର୍ଣ୍ଣିବାତ୍ୟା ଇତ୍ୟାଦି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ହୋଇଥିବା କ୍ଷତିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ 11.50 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଅନୁଦାନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ।
ଗତ ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ସଚେତନତା କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜନ କରିଆସୁଛି। ଏହି କର୍ମଶାଳାଗୁଡ଼ିକ ସିଆରଏସ ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା, ଆବେଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ସମସ୍ୟା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି। ଏହି କର୍ମଶାଳାଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ସଚେତନତା ପ୍ରସାର କରିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଏନଜିଓ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉପଯୋଗୀ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପାୟରେ ପରିଚାଳନା କରାଯାଇପାରିବ।
କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ, ସେମାନଙ୍କର ପରିଭାଷା ଅନୁସାରେ, କାହାକୁ ପଛରେ ନ ପକାଇବା ଏହି ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତି କାରଣ ଏଗୁଡ଼ିକ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଯାହା ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ବାର୍ତ୍ତା ଦେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ, ଏବଂ ଏହି ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ମତାମତ ପ୍ରକାଶ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଦିଏ, ମୁକ୍ତ ମତାମତର ଅଧିକାରକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରେ।
ଶେଷରେ, ଦେଶରେ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ସିଆରଏସ୍ କରିଥିବା ଗୋଷ୍ଠୀ ସେବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଭାରତୀୟ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୁଏ ଯେ ଏହା ସ୍ଥାୟୀ କ୍ରମାଗତ ବିକାଶ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
Details of Community Radio Stations in Tamil Nadu:
S.No.
Name of Organization
Location of CRS
CRS DISTRICT
Name of CRS
Mail ID-1
1
Anna University
Anna University, guindyvaooab
Chennai
Anna FM
2
Subbalakshmi Lakshmipathy College of Science
Shyamalavani Community Radio 90.4 MHz,
TVR Nagar, Aruppukkottai Road,
Madurai, Tamil Nadu 625022
Madurai
Shyamalavani
ads@shyamalavani.in
3
Sri Aurobindo Society
Pudhiya Udhayam CRS, Saranac Training Centre, Bungalow Medu Junction, Perambai Panchayat, Villupuram Dt
Viluppuram
Pudiya Udayam Community Radio 91.2
senthil@aurosociety.org
4
Kongu Engineering College
THOPPUPALAYAM, PERUNDURAI, ERODE, TAMILNADU, INDIA 638060
ERODE
KONGU COMMUNITY RADIO
kongucrs@kongu.ac.in
5
M. O .P . Vaishnav college for women
No:20,IVth Lane, Nungambakkam High road, Nungambakkam,Chennai-600034
Chennai
M.O.P Comunity Radio Station
6
Erode Sengunthar Engineering College
No: 20, 4th Lane, Thousand Lights West, Nungambakkam High Road, Chennai - 600034.
ERODE
MUGIL CRS
contact@esec.ac.in
7
Loyola College
Sterling Rd, Nungambakkam
Chennai
8
Peace Industrial School
Pasumai Community Radio,Sirumalai Palaiyur, Dindigul, TamilNadu
Dindigul
Pasumai community radio
chairman@peacetrust.in
9
Holy Cross College
HOLY CROSS COMMUNITY RADIO 90.4 MHZ, HOLY CROSS COLLEGE,TRICHY-2
Tiruchirappalli
HOLY CROSS COMMUNITY RADIO
holycross_communityradio@yahoo.com
10
SRM Institute of Science and Technology
Room no.608.A Hi-Tech block.kattankulathur.603203.Chengalpat district. Tamilnadu.
Chengalpattu
Muthucharam Community Radio
11
PSG College of Technology
The Principal,
PSG COLLEGE OF TECHNOLOGY,
AVINASHI ROAD, PEELAMEDU,
COIMBATORE ,TAMIL NADU-641004
Coimbatore
PSG COMMUNITY RADIO
SEKARAN_53@REDIFFMAIL.COM
12
Aditanar College of Arts & Science
Virapandianpatnam
Thoothukudi
Sivanthi Community Radio
isehar_9307@yahoo.co.in
13
Dhan Foundation
Vanabathrakaliamman Street, Vizhunthamavadi, Keeahiyur Block, Nagapattinam
Nagapattinam
Kalanjiam Samuga Vanoli
14
PGP College of Engineering & Technology
PGP College Campus, NH-44,Karur main road, Namakkal-637207
Namakkal
PGP Community Radio
15
K.S. Rangasamy Educational
Insitutions
Tiruchengode
Namakkal
KSR Community Radio
secretary@ksrct.ac.in
16
Tamilnadu Agricultural University
Lawley Road
Coimbatore
TNAU Vivasayee community Radio Station
Vc@tnau.ac.In
17
Rajiv Gandhi National Institute of Youth Development
Chennai - Bangalore Highway, Pennalur, Sriperumbudur, Chennai, Tamil Nadu 602105
Kanchipuram
Ilanthalir
18
Rathinam College of Arts & Science
Rathinavani 90.8 Community Radio, Rathinam College of Arts and Science, Rathinam Groups of Institutions, Coimbatore
Coimbatore
Rathinavani 90.8 Community Radio
mukesh.fm@rathinam.in
19
Madurai District Tank Farmers Federation
W5/565, Mdcc Bank First Floor, Trichy Road, Kottampatti, Melur Taluk
Madurai
Vayalaga Vanoli
20
AGN School
AGN School Community Radio Station,
Appu Thottam, Konganapuram, Salem, Tamilnadu - 637102
SALEM
AGN SCHOOL COMMUNITY RADIO STATION
21
SSM College of Engineering
SSM College of Engineering,NH 47,Salem main road,Komarapalayam,Namakkal(DT),638183
Namakkal
SSM COMMUNITY RADIO
crs@ssmce.ac.in
22
Nalamdana
Kadambam Apartment, 4/192, I Floor, Ellaiamman kovil street, Neelankarai, Chennai. 600115
Chennai
Thendral Community Radio
23
VIT University
804, Silver Jubilee Tower
Vellore
VIT Community Radio 90.8
vitcr@vit.ac.in
24
Keystone Foundation
Radio Kotagiri 90.4 MHz, Keystone Foundation, Groves Hills Road, P.B.No- 35, Kotagiri, The Nilgiris, Tamilnadu.
Nilgiris
Radio Kotagiri 90.4 MHz
radio@keystone-foundation.org
25
Periyar Maniamai College of Technology for Women
Periyar Maniammai Institute of Science & Technology,Periyar Nagar,Vallam,Thanjavur 613403,Tamilnadu
Thanjavur
Periyar Community Radio
registrar@pmu.edu
26
Bannari Amman Institute of Technology
Alathukombai, Sathyamangalam, Erode Dt, Tamil Nadu-638401
Erode
Bannari Amman CR
crmanager@bitsathy.ac.in
27
Arasu Engineering College
Chennai main road,thiruvisanallur village, Arasu engineering college,Kumbakonam
Thanjavur
WSTN_ARASU FM
arasuengg@aec.org.in
28
Bullock Cart Workers Development Association (BWDA)
BWDA Community Radio,No 858 East pondy Road Villupuram
Viluppuram
BWDA 90.4 CRS
ashok.a@bwda.org.in
29
Imam Shafi (RAM) Matriculation Higher Secondery School
PATTUKKOTTAI ROAD, ADIRAMPATTINAM-614701, THANJAVUR DISTRICT, TAMIL NADU
Thanjavur
ADIRAI FM 90.4 CRS
904@adiraifm.in
30
Sakthi Medical trust
No:1, Om Sakthi Nagar Kpn Colony Extension
Tiruppur
Tirupur Pannbalai
31
National Institute of Technology
NIT Trichy Community Radio Station, 3rd Floor, Central Library Building, National Institute of Technology, NH83 Tanjore Main Road, Tiruchirappalli / 620015
Tiruchirappalli
NIT Trichy Community Radio Station
32
Nesakkarangal Charitable Trust
No. 125, Railway feeder road, Pamban
Ramanathapuram
Kadal Osai FM 90.4
33
TAMILNADU SCIENTIFIC RESEARCH ORGANISATION
Plot No.: 39, Mura Bhavan, Koodal Nagar, Rajagopalapuram Post,
Pudukkottai - 622 003, Tamil Nadu
Pudukkottai
Pudhugai FM 91.2 MHz
34
Sri Sankara Arts and Science College
SRUTHI COMMUNITY RADIO STATION 90.8MHz,
SRI SANKARA ARTS & SCIENCE COLLEGE (CAMPUS), ENATHUR, KANCHIPURAM - 631 561.
KANCHIPURAM
SRUTHI CRS
35
Velicham Trust
235/86S/2, Gandhipuram Bus Stop Near Kosavapatti, Thangachiyammapatti Post Oddanchatram, Taluk
Dindigul
Thoni CRS
36
Ayya Nadar Janaki Ammal College
Ayya Nadar Janaki Ammal Community Radio, ANJA COLLEGE, Srivilliputtur Road, Sivakasi 626124
Virudhunagar
Radio ANJA (Ayya Nadar Janaki Ammal Radio)
anjacradio@anjaconline.org principal@anjaconline.org
37
Alagappa University
Alagappa University College of Education Campus, Alagappa University, Karaikudi
Sivaganga
Alagappa University Community Radio
registrar@alagappauniversity.ac.in
38
Manonmaniam Sundaranar University
Abishekapatti, Tirunelveli
Tirunelveli
registraroffice@msuniv.ac.in
39
E.G.S. Pillay Engineering College
Old Nagore Road, Thethi Village
Nagapattinam
EGS Pillay CRS 90.0
ceo@egspec.org
40
J.K.K.Munirajah College of Technology
J.K.K.Munirajah College of Technology, T.N.Palayam, P.O-Gobi (TK), Erode (DT), Tamil Nadu- 638506
Erode
JKKM COMMUNITY RADIO
41
Wings Trust,Karur
SIRAGUGAL CRS 89.6, WINGS TRUST, 10/178,CA NIVAS, EAST STREET, PANCHAMADEVI -POST, KARUR - TK & DISTRICT. PIN 639 004,TAMILNADU
Karur
Siragugal CRS
42
Anand Institute of Higher Technology
Kalasalingam Nagar Old Mahabalipuram Road, Kazhipattur,
Kanchipuram
Anand Radio
anandradio@aiht.ac.in sankaramalligag.ece@aiht.ac.in
43
Alayam Welfare Trust
No. 18/1, Abirami Nagar,Kalvermalayam ,PO vandavalli City
Coimbatore
Alayam FM Radio 90.00Mhz.
crmanager@alayamtrust.com
44
Marutam Nelli Polytechnic College
Marutam Nelli Polytechnic College2/1, Pennagaram Main Road, Pallpatti,Nathahalli
Dharmapuri
RADIO MARUTAM (MARUTAM NELLI - 89.6)
45
Valliappa Foundation
Rockies estate,
Tipperary Road,
Yercaud,
Tamil Nadu 636601.
Salem
Sona FM – Namma Makkalin Kural
Subramanyam.k@valliappafoundation.org
46
Salem District Vannier Aakattalai
Ariyampalayam Village,
Utthama,
Chozhapuram Panchayat,
Ariyanopor Post,
Salem South Taluk,
Salem,
TamilNadu- 636308
Salem
Thoza FM

Ministry of Information & Broadcasting
Government Strengthens Community Radio Through Financial Support, Capacity Building and Stakeholder Engagement
Community Radio Network Expands Nationwide with 540 Stations Sanctioned
24 JUL 2025 7:07PM by PIB Delhi
The government grants community radio licenses under a policy, which is available on the website: https://mib.gov.in/ministry/our-wings/broadcating-wing.
As per the policy, Community Radio Stations can be established by not-for-profit organizations with a proven record of three years of service to the local community. The policy mandates that the programmes aired by the Community Radio Stations should be relevant to the educational, developmental, social and cultural requirements of the community.
Government supports Community Radio Stations through financial assistance to establish, repair, and maintain community radio stations. Support is also provided during emergencies like floods, cyclones, or lightning damage.
Government is implementing a scheme called ‘Supporting Community Radio Movement in India’ with an outlay of Rs. 50 Cr. It is designed to strengthen existing and new Community Radio Stations.
The main features of the scheme are as follows:
1. Financial assistance to newly established CRSs after they have been operational for three months.
2. Stations operating for over five years receive support for renewing or replacing old equipment.
3. Training and awareness through workshops, webinars, and sammelans.
4. Stakeholder engagement through regional and national events to enable peer learning among CR stakeholders.
The Government has sanctioned 540 Community Radio Stations throughout the country. Out of these, 48 are in Tamil Nadu, spread over 24 districts. These stations have been undertaking significant work in the areas of disaster management, sea conservation, health and hygiene, among others.
During the last three financial years, a total sum of Rs. 40,03,098/- has been released to the Community Radio Stations located in Tamil Nadu.
This information was submitted by Union Minister of State for Information and Broadcasting and Parliamentary Affairs, Dr. L. Murugan, in the Lok Sabha.
About Community Radio
Community Radio represents an important third tier in radio broadcasting, distinct from Public Service Broadcasting and Commercial Radio. These are low power FM stations having maximum Effective Radiated Power (ERP) of 100 Watts, expected to focus on local issues and are owned and managed by a community for the benefit of the community. The outreach of the station is approx. 10-15 Kms radius.
A community radio station is a locally operated radio station that is set up, managed, and operated by members of a specific community to serve the interests, culture, and needs of that community. There are 540 Commissioned Community Radio Stations in India as on date.
Programmes over Community Radio, besides being in the local dialect, can be made to suit the needs of the listeners. Indeed, it is an empowering experience for many of the marginalized sections in society to just be able to hear their own voices over the medium of the Community Radio. Remote communities, be they farmers, fisher folk, students or daily-wage workers, contribute regularly to this radio medium as their own. This is unimaginable on any other mainstream media. Naturally so, the programmes of preference cover topics such as health and hygiene, feedback pertaining to agriculture and fisher folk issues, road safety, water conservation, rain water harvesting, folk culture and life, as well as entertainment by local residents and students.
The Ministry of Information and Broadcasting has also streamlined process for setting up of Community Radio Stations and various approvals that the stations need to take. Applicants can now apply online on the Broadcast Seva Portal and track status of their pending application through the portal.
And to strengthen the Community Radio Sector, the Government of India approved a Central Sector Scheme (CSS) namely "Supporting Community Radio Movement in India". The various activities have been proposed under the scheme to achieve the following: -
i) To create awareness about the scheme by holding workshops to encourage more and more organizations to apply for setting up of CRS and greater reach of Community Radio Stations in media dark areas.
ii) To create capacity building of the prospective applicants.
iii) To strengthen both new and existing CRS with resources, capacity and technology, thereby increasing number and effectiveness of operational CRS.
iv) Handholding of CRS.
Under this scheme, the Ministry provides financial assistance between Rs. 15.60 Lakhs to Rs. 21.00 Lakhs in other than North East region and between Rs. 18.20 lakhs to Rs. 24 lakhs in North East region for setting-up of New CRSs with special focus on the use of green energy (solar) and women participation. Financial assistance upto Rs. 10.50 Lakhs and upto Rs. 11.10 Lakhs is also provided to existing CRSs in other than North East region and North East region respectively, for renewal or replacement of equipment. An emergency grant upto Rs. 11.50 Lakhs is also provided in extreme emergency situations like natural calamities, lightning, cyclone, etc. to cover damages caused to Community Radio Stations.
For the past many years, the Ministry has also been organizing Awareness Workshops in different parts of the country. These workshops have been successful in addressing issues concerning guidelines, application procedure, content and sustainability issues for CRS. These workshops have also proved to be useful not only to spread awareness but also build capacities of the NGOs and other organizations to operate Community Radio Stations in an effective way.
Community Radio Stations, by their very definition, confirm to this motto of leaving no one behind as these are people’s institutions at the grassroots that strive to give messages to the last person, while also giving this last individual the opportunity to voice his or her opinion, confirming to the right to free expression.
Finally, it is important to also commend the Community Radio Movement in the country for its yeoman service to the communities it has served. It is evident from the work of the Community Radio Stations of the Indian Community Radio sector has been working in the direction of the agenda for sustainable development.
Details of Community Radio Stations in Tamil Nadu:
S.No.
Name of Organization
Location of CRS
CRS DISTRICT
Name of CRS
Mail ID-1
1
Anna University
Anna University, guindyvaooab
Chennai
Anna FM
2
Subbalakshmi Lakshmipathy College of Science
Shyamalavani Community Radio 90.4 MHz,
TVR Nagar, Aruppukkottai Road,
Madurai, Tamil Nadu 625022
Madurai
Shyamalavani
ads@shyamalavani.in
3
Sri Aurobindo Society
Pudhiya Udhayam CRS, Saranac Training Centre, Bungalow Medu Junction, Perambai Panchayat, Villupuram Dt
Viluppuram
Pudiya Udayam Community Radio 91.2
senthil@aurosociety.org
4
Kongu Engineering College
THOPPUPALAYAM, PERUNDURAI, ERODE, TAMILNADU, INDIA 638060
ERODE
KONGU COMMUNITY RADIO
kongucrs@kongu.ac.in
5
M. O .P . Vaishnav college for women
No:20,IVth Lane, Nungambakkam High road, Nungambakkam,Chennai-600034
Chennai
M.O.P Comunity Radio Station
6
Erode Sengunthar Engineering College
No: 20, 4th Lane, Thousand Lights West, Nungambakkam High Road, Chennai - 600034.
ERODE
MUGIL CRS
contact@esec.ac.in
7
Loyola College
Sterling Rd, Nungambakkam
Chennai
8
Peace Industrial School
Pasumai Community Radio,Sirumalai Palaiyur, Dindigul, TamilNadu
Dindigul
Pasumai community radio
chairman@peacetrust.in
9
Holy Cross College
HOLY CROSS COMMUNITY RADIO 90.4 MHZ, HOLY CROSS COLLEGE,TRICHY-2
Tiruchirappalli
HOLY CROSS COMMUNITY RADIO
holycross_communityradio@yahoo.com
10
SRM Institute of Science and Technology
Room no.608.A Hi-Tech block.kattankulathur.603203.Chengalpat district. Tamilnadu.
Chengalpattu
Muthucharam Community Radio
11
PSG College of Technology
The Principal,
PSG COLLEGE OF TECHNOLOGY,
AVINASHI ROAD, PEELAMEDU,
COIMBATORE ,TAMIL NADU-641004
Coimbatore
PSG COMMUNITY RADIO
SEKARAN_53@REDIFFMAIL.COM
12
Aditanar College of Arts & Science
Virapandianpatnam
Thoothukudi
Sivanthi Community Radio
isehar_9307@yahoo.co.in
13
Dhan Foundation
Vanabathrakaliamman Street, Vizhunthamavadi, Keeahiyur Block, Nagapattinam
Nagapattinam
Kalanjiam Samuga Vanoli
14
PGP College of Engineering & Technology
PGP College Campus, NH-44,Karur main road, Namakkal-637207
Namakkal
PGP Community Radio
15
K.S. Rangasamy Educational
Insitutions
Tiruchengode
Namakkal
KSR Community Radio
secretary@ksrct.ac.in
16
Tamilnadu Agricultural University
Lawley Road
Coimbatore
TNAU Vivasayee community Radio Station
Vc@tnau.ac.In
17
Rajiv Gandhi National Institute of Youth Development
Chennai - Bangalore Highway, Pennalur, Sriperumbudur, Chennai, Tamil Nadu 602105
Kanchipuram
Ilanthalir
18
Rathinam College of Arts & Science
Rathinavani 90.8 Community Radio, Rathinam College of Arts and Science, Rathinam Groups of Institutions, Coimbatore
Coimbatore
Rathinavani 90.8 Community Radio
mukesh.fm@rathinam.in
19
Madurai District Tank Farmers Federation
W5/565, Mdcc Bank First Floor, Trichy Road, Kottampatti, Melur Taluk
Madurai
Vayalaga Vanoli
20
AGN School
AGN School Community Radio Station,
Appu Thottam, Konganapuram, Salem, Tamilnadu - 637102
SALEM
AGN SCHOOL COMMUNITY RADIO STATION
21
SSM College of Engineering
SSM College of Engineering,NH 47,Salem main road,Komarapalayam,Namakkal(DT),638183
Namakkal
SSM COMMUNITY RADIO
crs@ssmce.ac.in
22
Nalamdana
Kadambam Apartment, 4/192, I Floor, Ellaiamman kovil street, Neelankarai, Chennai. 600115
Chennai
Thendral Community Radio
23
VIT University
804, Silver Jubilee Tower
Vellore
VIT Community Radio 90.8
vitcr@vit.ac.in
24
Keystone Foundation
Radio Kotagiri 90.4 MHz, Keystone Foundation, Groves Hills Road, P.B.No- 35, Kotagiri, The Nilgiris, Tamilnadu.
Nilgiris
Radio Kotagiri 90.4 MHz
radio@keystone-foundation.org
25
Periyar Maniamai College of Technology for Women
Periyar Maniammai Institute of Science & Technology,Periyar Nagar,Vallam,Thanjavur 613403,Tamilnadu
Thanjavur
Periyar Community Radio
registrar@pmu.edu
26
Bannari Amman Institute of Technology
Alathukombai, Sathyamangalam, Erode Dt, Tamil Nadu-638401
Erode
Bannari Amman CR
crmanager@bitsathy.ac.in
27
Arasu Engineering College
Chennai main road,thiruvisanallur village, Arasu engineering college,Kumbakonam
Thanjavur
WSTN_ARASU FM
arasuengg@aec.org.in
28
Bullock Cart Workers Development Association (BWDA)
BWDA Community Radio,No 858 East pondy Road Villupuram
Viluppuram
BWDA 90.4 CRS
ashok.a@bwda.org.in
29
Imam Shafi (RAM) Matriculation Higher Secondery School
PATTUKKOTTAI ROAD, ADIRAMPATTINAM-614701, THANJAVUR DISTRICT, TAMIL NADU
Thanjavur
ADIRAI FM 90.4 CRS
904@adiraifm.in
30
Sakthi Medical trust
No:1, Om Sakthi Nagar Kpn Colony Extension
Tiruppur
Tirupur Pannbalai
31
National Institute of Technology
NIT Trichy Community Radio Station, 3rd Floor, Central Library Building, National Institute of Technology, NH83 Tanjore Main Road, Tiruchirappalli / 620015
Tiruchirappalli
NIT Trichy Community Radio Station
32
Nesakkarangal Charitable Trust
No. 125, Railway feeder road, Pamban
Ramanathapuram
Kadal Osai FM 90.4
33
TAMILNADU SCIENTIFIC RESEARCH ORGANISATION
Plot No.: 39, Mura Bhavan, Koodal Nagar, Rajagopalapuram Post,
Pudukkottai - 622 003, Tamil Nadu
Pudukkottai
Pudhugai FM 91.2 MHz
34
Sri Sankara Arts and Science College
SRUTHI COMMUNITY RADIO STATION 90.8MHz,
SRI SANKARA ARTS & SCIENCE COLLEGE (CAMPUS), ENATHUR, KANCHIPURAM - 631 561.
KANCHIPURAM
SRUTHI CRS
35
Velicham Trust
235/86S/2, Gandhipuram Bus Stop Near Kosavapatti, Thangachiyammapatti Post Oddanchatram, Taluk
Dindigul
Thoni CRS
36
Ayya Nadar Janaki Ammal College
Ayya Nadar Janaki Ammal Community Radio, ANJA COLLEGE, Srivilliputtur Road, Sivakasi 626124
Virudhunagar
Radio ANJA (Ayya Nadar Janaki Ammal Radio)
anjacradio@anjaconline.org principal@anjaconline.org
37
Alagappa University
Alagappa University College of Education Campus, Alagappa University, Karaikudi
Sivaganga
Alagappa University Community Radio
registrar@alagappauniversity.ac.in
38
Manonmaniam Sundaranar University
Abishekapatti, Tirunelveli
Tirunelveli
registraroffice@msuniv.ac.in
39
E.G.S. Pillay Engineering College
Old Nagore Road, Thethi Village
Nagapattinam
EGS Pillay CRS 90.0
ceo@egspec.org
40
J.K.K.Munirajah College of Technology
J.K.K.Munirajah College of Technology, T.N.Palayam, P.O-Gobi (TK), Erode (DT), Tamil Nadu- 638506
Erode
JKKM COMMUNITY RADIO
41
Wings Trust,Karur
SIRAGUGAL CRS 89.6, WINGS TRUST, 10/178,CA NIVAS, EAST STREET, PANCHAMADEVI -POST, KARUR - TK & DISTRICT. PIN 639 004,TAMILNADU
Karur
Siragugal CRS
42
Anand Institute of Higher Technology
Kalasalingam Nagar Old Mahabalipuram Road, Kazhipattur,
Kanchipuram
Anand Radio
anandradio@aiht.ac.in sankaramalligag.ece@aiht.ac.in
43
Alayam Welfare Trust
No. 18/1, Abirami Nagar,Kalvermalayam ,PO vandavalli City
Coimbatore
Alayam FM Radio 90.00Mhz.
crmanager@alayamtrust.com
44
Marutam Nelli Polytechnic College
Marutam Nelli Polytechnic College2/1, Pennagaram Main Road, Pallpatti,Nathahalli
Dharmapuri
RADIO MARUTAM (MARUTAM NELLI - 89.6)
45
Valliappa Foundation
Rockies estate,
Tipperary Road,
Yercaud,
Tamil Nadu 636601.
Salem
Sona FM – Namma Makkalin Kural
Subramanyam.k@valliappafoundation.org
46
Salem District Vannier Aakattalai
Ariyampalayam Village,
Utthama,
Chozhapuram Panchayat,
Ariyanopor Post,
Salem South Taluk,
Salem,
TamilNadu- 636308
Salem
Thoza FM
47
Mahendra College of Engineering (erstwhile Maha College of Engineering)
Maha College of Engineering, Salem, Tamil Nadu 636106
Salem
Mahendra Community Radio Station 90.4
info@mahacollege.com
48
Devanayagi Educational trust
St. Paul’s Matric School, V Kotta Road, Permambut, Gudiyatham Taluk, Vellore District TamilNadu- 635810
Vellore