ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୧ତମ ବିଶ୍ୱ ପୋଲିସ୍ ଏବଂ ଫାୟାର ଗେମ୍ସ-୨୦୨୫' ରେ ୬୧୩ ପଦକ ଜିତିଥିବା ଭାରତୀୟ ଦଳକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରୀଡ଼ା ବଜେଟରେ ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି
ମୋଦୀ ସରକାର ଖେଳକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁକୁ ନେଇଯାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖେଳରେ ପିଲାମାନଙ୍କର ଚୟନ ଏବଂ ତାଲିମ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଢଙ୍ଗରେ କରାଯାଉଛି
୨୦୨୯ ମସିହାରେ ଗୁଜରାଟରେ ହେବାକୁ ଥିବା ' ବିଶ୍ୱ ପୋଲିସ୍ ଏବଂ ଫାୟାର ଗେମ୍ସ "ରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖେଳାଳି' ଅର୍ଜୁନ" ଭଳି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରି ପଦକ ଜିତିବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ
୨୦୩୬ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ପଦକ ତାଲିକାର ଶୀର୍ଷ ୫ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ରହିବ
ପରାଜୟକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବାର ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଜିତିବାର ଉତ୍ସାହ ଖେଳ ପଡ଼ିଆରୁ ହିଁ ବିକଶିତ ହୁଏ
ସମସ୍ତ ପୋଲିସ୍ କର୍ମଚାରୀ ଚାପମୁକ୍ତ ରହିପାରିବେ ଏବଂ ଖେଳକୁ ସେମାନଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ କରି କାର୍ଯ୍ୟର ଗୁଣବତ୍ତାରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିପାରିବେ
18 JUL 2025 6:21PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଆମେରିକାର ଆଲାବାମା ଅନ୍ତର୍ଗତ ବର୍ମିଂହାମଠାରେ ଆୟୋଜିତ ୨୧ତମ ବିଶ୍ୱ ପୋଲିସ୍ ଏବଂ ଫାୟାର ଗେମ୍ସ-୨୦୨୫ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଫେରିଥିବା ଭାରତୀୟ ପୁଲିସ ଏବଂ ଅଗ୍ନିଶମ ବାହିନୀ ଦଳର ସମ୍ମାନିତ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟୁରୋର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଚିବ (ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା) ଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
୨୧ତମ ବିଶ୍ୱ ପୋଲିସ୍ ଏବଂ ଫାୟାର ଗେମ୍ସରେ ଭାରତୀୟ ଦଳ ୬୧୩ ପଦକ ଜିତିଥିବାରୁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ପୋଲିସ ଏବଂ ଅଗ୍ନିଶମ ସେବା ଦଳକୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ତଥା ଦେଶକୁ ଗର୍ବିତ କରିଥିବାରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ୱ ପୋଲିସ୍ ଏବଂ ଫାୟାର ଗେମ୍ସ ଭାରତରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ପୋଲିସ୍ କ୍ରୀଡ଼ା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡ ଅଧୀନରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୋଲିସ୍ ବଳରୁ ଅତି କମରେ ଜଣେ ଆଥଲେଟ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ୱ ପୋଲିସ୍ ଏବଂ ଫାୟାର ଗେମ୍ସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଆମର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସମାବେଶୀ ହେବା ଉଚିତ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦଳ ଅତିକମରେ ତିନୋଟି ପଦକ ଜିତିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବା ଉଚିତ। ଏଭଳି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦ୍ୱାରା ୬୧୩ ଟି ପଦକ ଜିତିବାର ରେକର୍ଡ ଆପେ ଆପେ ଭାଙ୍ଗି ଯିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତୀୟ ଦଳକୁ ୪,୩୮,୮୫,୦୦୦ ଟଙ୍କାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ରାଶି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ପୋଲିସ୍ ଏବଂ ଫାୟାର ଗେମ୍ସକୁ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉନଥିଲା। ତେବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡ଼ା ପରେ ଏହା ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାୟ ୧୦,୦୦୦ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ଏହି କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶର ଦୃଢ଼ ପ୍ରଦର୍ଶନ କାରଣରୁ ଏହା ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡା ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ବିଭିନ୍ନ ପୋଲିସ୍ ବାହିନୀର କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, ଏବେ ଆମର ଧ୍ୟାନ ବିଶ୍ୱ ପୋଲିସ୍ ଏବଂ ଫାୟାର ଗେମ୍ସ -୨୦୨୯ ଉପରେ ରହିବା ଉଚିତ। ଗୁଜରାଟରେ ହେବାକୁ ଥିବା ୨୦୨୯ ବିଶ୍ୱ ପୋଲିସ୍ ଏବଂ ଫାୟାର ଗେମ୍ସରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଥଲେଟ୍ ଅର୍ଜୁନଙ୍କ ପରି ଗୋଟିଏ ଗୋଲ୍ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ପଦକ ଜିତିବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ୍। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଦଳର ଅନେକ ସଦସ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ପୋଲିସ ଏବଂ ଫାୟାର ଗେମ୍ସ-୨୦୨୫ରେ ପଦକ ଜିତିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଏପରି ଅନେକ ମଧ୍ୟ ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିପାରିନଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ହେଉଛି ଖେଳରେ ଭାଗ ନେବା; ଜିତିବା ଏବଂ ହାରିବା ଜୀବନର ଅଂଶବିଶେଷ। ଜିତିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବା ଏବଂ ବିଜୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଆମର ସ୍ୱଭାବ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଜିତିବା ଆମର ଅଭ୍ୟାସ ହେବା ଉଚିତ। ଜିତିବାର ଅଭ୍ୟାସ ସହିତ, ଆମେ ସର୍ବଦା ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ବିଶ୍ୱ ପୋଲିସ ଏବଂ ଫାୟାର ଗେମ୍ସ ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ଗାନ୍ଧୀନଗର ଏବଂ କେଭାଡ଼ିଆରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ସେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନେ ଏହି କ୍ରୀଡ଼ାଗୁଡ଼ିକରେ ଏତେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ ଯାହା ଫଳରେ ଭାରତରେ କ୍ରୀଡ଼ାର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ବୋଲି ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ, ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାର ଆୟୋଜନ ଭାରତରେ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା କ୍ରୀଡ଼ା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସ୍ୱଭାବର ଅଂଶବିଶେଷ ହୋଇପାରିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ୨୦୩୬ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ କ୍ରୀଡ଼ାର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ବିଡ୍ କରିବାକୁ ଯାଉଛି, ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ବିଡ୍ ଦାଖଲ କରିସାରିଛି ଏବଂ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ପୁନର୍ବାର ବିଡ୍ ଦାଖଲ କରିଛି। ଭାରତରେ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାଗୁଡ଼ିକର ଆୟୋଜନ କରିବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ପୋଲିସ ଏବଂ ଅଗ୍ନିଶମ ବାହିନୀ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନର ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଂଶ କରିବା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ରୀଡ଼ା ଜୀବନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ହେବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ପିଲା ଖେଳି ନଥାଏ, ସେ ପରାଜୟ ଦ୍ୱାରା ନିରୁତ୍ସାହିତ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଯେଉଁ ପିଲା ହାରିବା ପରେ ଜିତିବାର ସଂକଳ୍ପ ନଥାଏ, ସେ କଦାପି ଜିତିବାର ଅଭ୍ୟାସ ବିକଶିତ କରିନଥାଏ। ଶିଖିବାର କେବଳ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନ ଅଛି-ପଡ଼ିଆ, ଖେଳ ପଡ଼ିଆ-ଏବଂ ଏହା ଖେଳ ପଡ଼ିଆରେ ହିଁ ପରାଜୟ ସ୍ୱୀକାର କରିବାର ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ବିଜୟ ହାସଲ କରିବାର ଉତ୍ସାହ ବିକଶିତ ହୁଏ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଧୀରେ ଧୀରେ ଏହି ମନୋବୃତ୍ତି ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିକଶିତ ହେବା ଉଚିତ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ପୋଲିସ୍ କ୍ରୀଡ଼ା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡକୁ ଭାରତୀୟ ପୋଲିସ୍ ଦଳକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆଘାତର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ସେନାର ଡାକ୍ତରୀ ଦଳକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ତାଲିମ ଦେବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦୁଇଟି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ଢଙ୍ଗରେ ସମ୍ପାଦନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ବୋଲି ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ୍ ବାହିନୀ (ସିଏପିଏଫ୍) ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନଙ୍କୁ ଏପରି ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୋଲିସ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଅଧିକାରୀ ଏକ କ୍ରୀଡ଼ା ଉତ୍ସାହ ବିକଶିତ କରିପାରିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୋଲିସ ଅଧିକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଅଧସ୍ତନ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହିତ ଏକ ପରେଡ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ସକାଳ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଖେଳ ଖେଳି ସନ୍ଧ୍ୟା ବିତାଇବା ଉଚିତ୍। ଏହା କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଚାପରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବାରେ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ରୀଡ଼ା ଆମକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଶିଖାଇଥାଏ। ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ ବାହିନୀ ଉପରୁ ତଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଅଭ୍ୟାସକୁ ବିକଶିତ କରିବା ଉଚିତ୍। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ସେବା ନିୟମକୁ କୋହଳ କରି ଏବଂ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ବର୍ଷ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଭା ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ନିୟମରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାହିନୀରେ ୨୫ଟି ବାହ୍ୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଦଳ ଗଠନ ଏବଂ ସିଏପିଏଫ୍ ର ମିଳିତ ଦଳ ଗଠନ ସମେତ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ବିଲ୍ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ପୋଲିସ୍ ବାହିନୀକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୋଲିସ୍ ବାହିନୀକୁ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଏକକ ୟୁନିଟ୍ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରୀଡ଼ା ବଜେଟ୍ ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ନୂତନ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ କରାଯାଇଛି। ଟିଓପିଏସ୍ (ଟାର୍ଗେଟ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ୍ ସ୍କିମ୍) ଅଧୀନରେ, ୨୦୩୬ ଅଲିମ୍ପିକ୍ କ୍ରୀଡା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ଲାଗି ପ୍ରାୟ ୩୦୦୦ ଆଥଲେଟଙ୍କୁ ମାସିକ ୫୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଷ୍ଟାଇପେଣ୍ଡ ସହିତ ସହାୟତା କରାଯାଉଛି। ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ଦୋଳନ ମଧ୍ୟ ଆଥଲେଟ୍ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସକରାତ୍ମକ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ, ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ ଏବଂ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଜିତିଥିବା ପଦକ ସଂଖ୍ୟାରେ ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୩୬ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତ ପଦକ ତାଲିକାର ଶୀର୍ଷ ୫ଟିରେ ରହିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ପିଲାମାନଙ୍କର ଚୟନ ଏବଂ ତାଲିମ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତିରେ କରାଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବେଶ ବିକଶିତ ହେଉଛି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the felicitation ceremony of 613 medal winners and Indian contingent for the ‘21st World Police and Fire Games-2025’ in New Delhi and congratulates all the participants
The five-fold increase in sports budget in the last 10 years under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi reflects the Government's commitment towards sports
Modi government is taking sports to every village and the selection and training of children in every sport is being done in a scientific manner
In the 'World Police and Fire Games' to be held in Gujarat in the year 2029, every player should move forward to win a medal by aiming for their targets like ‘Arjun’
India will be among the top 5 in the medal tally of 2036 Olympics
The habit of overcoming defeat and the passion to win develop from the playing field itself
All policemen can remain stress free and also improve the quality of work by making sports a part of their daily life
The proposed National Sports Bill provides for recognition of police forces at the state level, so that every police force can participate in the National Games as a unit
Last year, the Home Ministry has taken several initiatives like changes in recruitment rules for talent identification, formation of 25 outdoor sports teams in each force and a joint team of CAPFs
18 JUL 2025 6:21PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addressed the felicitation ceremony of Indian Police and Fire Brigade contingent, who returned after participating in the 21st World Police and Fire Games-2025 held in Birmingham, Alabama, USA, in New Delhi today. Many dignitaries including Director of Intelligence Bureau and Special Secretary (Internal Security) of Ministry of Home Affairs were present on the occasion.
Union Home Minister expressed happiness over the Indian contingent winning 613 medals at the 21st World Police and Fire Games and congratulated the Indian police and fire services team for their excellent performance and for making the country proud. He said that the next World Police and Fire Games will be held in India. Shri Shah said that our aim should be to ensure that at least one athlete from every police force under the All India Police Sports Control Board participates in the next World Police and Fire Games. Our participation should be inclusive. He added that each team should aim to win at least three medals. By setting such a goal, the record of winning 613 medals will break on its own.
Shri Amit Shah said that today the Indian team was given an incentive amount of ₹4,38,85,000. He mentioned that earlier, the Police and Fire Games were not given much importance in the country. However, in terms of participation, this is the world's largest sporting event after the Olympics and the Commonwealth Games. Shri Shah said that nearly 10,000 athletes take part in these games, and because of the country's strong performance, it is a matter of great pride for 1.4 billion citizens.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that athletes from various police forces have performed well by participating in the Asian Games and Commonwealth Games, now our focus should be on the World Police and Fire Games - 2029. In the 2029 World Police and Fire Games to be held in Gujarat, every athlete should move forward to win a medal by focusing on a single goal, just like Arjun. Shri Shah said that many members of the Indian contingent won medals at the World Police and Fire Games - 2025, but there were also many who could not achieve success. He said that the most important thing for us is to participate in the game; winning and losing are part of life. Setting the goal to win and striving to achieve victory should be our nature, and winning should become our habit. With the habit of winning, we always move towards excellent performance.
Union Home Minister said that the upcoming World Police and Fire Games will be held in Ahmedabad, Gandhinagar, and Kevadia in Gujarat. He expressed the hope that Indian athletes will perform so well in these games that it will be recognized that there is great potential for sports in India. He mentioned that the Modi government is trying to host the Olympics, Commonwealth Games, and Asian Games in India so that sports become a part of the people’s nature. Shri Shah added that India is going to bid for hosting the 2036 Olympic Games, has already submitted a bid for the Commonwealth Games, and has again submitted bid to host the Asian Games. The purpose of hosting these events in India is to make sports a natural part of the lives of the country’s people and different sections, such as the police and fire brigade. He added that sports should be an integral part of life. He said that a child who does not play becomes discouraged by defeat, and a child who does not resolve to win after losing never develops the habit of winning. There is only one place to learn — the ground, the playing field — and it is on the playing field that the habit of accepting defeat and the passion to achieve victory are developed. He said that gradually this attitude should develop among our youth.
Shri Amit Shah urged the All India Police Sports Control Board to provide world-class coaches to the Indian police teams and to give specialized training to the medical teams of the forces for treating sports-related injuries. He said that both these tasks need to be carried out in a planned manner and assured that full support will be provided by the Ministry of Sports.
Union Home Minister Shri Amit Shah urged the Directors General of all Central Armed Police Forces (CAPFs) to create an environment where every police personnel and officer develops a sporting spirit. He said that police officers should start their mornings with a parade alongside their subordinates and spend their evenings playing sports with them. This will help relieve work-related stress and improve performance. Shri Shah stated that sports teach us to think broadly. All Central and State police forces should cultivate this habit from top to bottom. He added that the government is taking steps to promote sports within the security forces by relaxing service rules and adapting recruitment processes accordingly.
Shri Amit Shah said that last year the Ministry of Home Affairs made several initiatives, including changes in recruitment rules for talent identification, formation of 25 outdoor sports teams in each force, and creating combined teams of the CAPFs. He added that the proposed National Sports Bill includes a provision to recognize police forces at the state level, enabling each police force to participate as a single unit in national sporting events.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the sports budget has increased fivefold in the past 10 years, reflecting the government's commitment to sports. A large number of new sports infrastructures have been developed. Under the TOPS (Target Olympic Podium Scheme), around 3,000 athletes are being supported with a monthly stipend of ₹50,000 to prepare for the 2036 Olympic Games. The Fit India Movement has also positively impacted the athlete selection process, resulting in a threefold increase in the number of medals won in the Olympics, Paralympics, and Asian Games.
Shri Amit Shah expressed hope that India will be in the top 5 of the medal tallies at the 2036 Olympics. He said that the Modi government is taking sports to every village, and the selection and training of children in every sport are being done scientifically. Shri Shah added that a very positive environment for sports is now developing in the country.