গৃহ মন্ত্ৰালয়
পদ্ম বঁটা–২০২৬ৰ বাবে মনোনয়নৰ সময় ৩১ জুলাই, ২০২৫ লৈকে মুকলি
02 JUL 2025 4:15PM by PIB Guwahati
গণৰাজ্য দিৱস, ২০২৬ত ঘোষণা হ’বলগীয়া পদ্ম বঁটা-২০২৬ৰ মনোনয়ন/অনুমোদন ১৫ মাৰ্চ, ২০২৫ৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে।পদ্ম বঁটাৰ বাবে মনোনয়নৰ অন্তিম তাৰিখ ৩১ জুলাই, ২০২৫ ধাৰ্য্য কৰা হৈছে ।পদ্ম বঁটাৰ বাবে মনোনয়ন/অনুমোদন কেৱল ৰাষ্ট্ৰীয় পুৰস্কাৰ পৰ্টেল (https://awards.gov.in) ৰ জড়িয়তে অনলাইনযোগে গ্ৰহণ কৰা হ’ব।
পদ্ম বঁটাসমূহ অৰ্থাৎ পদ্ম বিভূষণ, পদ্ম ভূষণ আৰু পদ্মশ্ৰী দেশৰ সৰ্বোচ্চ অসামৰিক বঁটাৰ ভিতৰৰে অন্যতম বঁটা। ১৯৫৪ চনৰ পৰা আৰম্ভ কৰা এই বঁটাসমূহ প্ৰতি বছৰে গণৰাজ্য দিৱস উপলক্ষে্য ঘোষণা কৰা হয়। এই বঁটাসমূহ ‘বিশেষত্বপূৰ্ণ কাম’ৰ স্বীকৃতি স্বৰূপে প্ৰদান কৰা হয়। এই বঁটা সকলো ক্ষেত্ৰ/শাখাতে বিশিষ্ট তথা ব্যতিক্ৰমী কৃতিত্ব/সেৱাৰ বাবে প্ৰদান কৰা হয়। তেনে ক্ষেত্ৰসমূহ হৈছে কলা, সাহিত্য আৰু শিক্ষা, ক্ৰীড়া, চিকিৎসা, সমাজ কৰ্ম, বিজ্ঞান আৰু অভিযান্ত্ৰিক, জনসংযোগ, অসামৰিক সেৱা, বাণিজ্য তথা উদ্যোগ ইত্যাদি। বৰ্ণ, পেছা, পদবী বা লিংগৰ ভিন্নতা নিৰ্বিশেষে যিকোনো ব্যক্তি এই বঁটা লাভ কৰিবলৈ যোগ্য।
চিকিৎসক আৰু বিজ্ঞানীৰ বাহিৰে ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানত কৰ্মৰত চাকৰিয়ালকে ধৰি চৰকাৰী চাকৰিয়ালসকল পদ্ম বঁটাৰ বাবে যোগ্য নহয়।
পদ্ম বঁটাক “জনতাৰ পদ্ম”লৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। সেয়েহে সকলো নাগৰিককে এই বঁটাৰ বাবে নিজে নিজৰ বাবে মনোনয়ন দিয়াকে ধৰি মনোনয়ন/অনুমোদন প্ৰদানৰ বাবে অনুৰোধ জনোৱা হৈছে। এই বঁটাৰ বাবে মহিলা, সমাজৰ দুৰ্বল শ্ৰেণী, অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জাতি, দিব্যাং ব্যক্তি তথা সমাজৰ হকে নিস্বাৰ্থ সেৱা কৰি থকা প্ৰতিভাৱান ব্যক্তিসকলক চিনাক্ত কৰাৰ অৰ্থে সংহত প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে।
মনোনয়ন/অনুমোদনসমূহত ওপৰৰ উক্ত পৰ্টেলত উপলব্ধ আৰ্হিত নিৰ্দিষ্ট কৰি দিয়া সকলো প্ৰাসংগিক বিৱৰণ থাকিব লাগিব, কৃতিত্বৰ বিষয়ে বিস্তৃত উদ্ধৃতি (সৰ্বাধিক ৮০০ শব্দ) থাকিব লাগিব, অনুমোদন জনোৱা ব্যক্তিগৰাকীৰ ক্ষেত্ৰত নিজ নিজ ক্ষেত্ৰ/শাখাত বিশিষ্ট তথা ব্যতিক্ৰমী কৃতিত্ব/সেৱাৰ কথা স্পষ্টভাৱে উন্মোচিত হ’ব লাগিব।
এই সন্দৰ্ভত সবিশেষ তথ্য গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ ৱেবছাইট (https://mha.gov.in) আৰু পদ্ম বঁটা পৰ্টেল (https://padmaawards.gov.in) ‘বঁটা আৰু পদক’ শিৰোনামৰ অধীনত উপলব্ধ । এই বঁটাসমূহৰ সৈতে জড়িত বিধি আৰু নিয়মসমূহ ৱেবছাইট https://padmaawards.gov.in/AboutAwards.aspx লিংকত উপলব্ধ।

Ministry of Home Affairs
Nominations for Padma Awards–2026 open till 31st July, 2025
02 JUL 2025 4:15PM by PIB Delhi
Nominations/recommendations for the Padma Awards-2026 to be announced on the occasion of Republic Day, 2026 have started on 15th March, 2025. The last date for nominations for Padma Awards is 31st July, 2025. The nominations/recommendations for Padma Awards will only be received online on the Rashtriya Puraskar Portal (https://awards.gov.in ).
The Padma Awards, namely, Padma Vibhushan, Padma Bhushan and Padma Shri, are amongst the highest civilian awards of the country. Instituted in 1954, these Awards are announced on the occasion of the Republic Day every year. The Award seeks to recognize ‘work of distinction’ and is given for distinguished and exceptional achievements/service in all fields/disciplines, such as Art, Literature and Education, Sports, Medicine, Social Work, Science and Engineering, Public Affairs, Civil Service, Trade and Industry etc. All persons without distinction of race, occupation, position or sex are eligible for these Awards. Government servants including those working with PSUs, except Doctors and Scientists, are not eligible for Padma Awards.
The Government is committed to transform Padma Awards into “People’s Padma”. All citizens are, therefore, requested to make nominations/recommendations, including self-nomination. Concerted efforts may be made to identify talented persons whose excellence and achievements really deserve to be recognized from amongst women, weaker sections of the society, SCs & STs, divyang persons and who are doing selfless service to the society.
The nominations/recommendations should contain all relevant details specified in the format available on the above said Portal, including a citation in narrative form (maximum 800 words), clearly bringing out the distinguished and exceptional achievements/service of the person recommended in her/his respective field/discipline.
Details in this regard are also available under the heading 'Awards and Medals' on the website of Ministry of Home Affairs (https://mha.gov.in) and on the Padma Awards Portal (https://padmaawards.gov.in). The statutes and rules relating to these awards are available on the website with the link https://padmaawards.gov.in/AboutAwards.aspx