কেবিনেট
নিয়োগ সংযুক্ত উদগনি (ই এল আই) আঁচনিত অনুমোদন মন্ত্ৰীসভাৰ
সকলো খণ্ডতে চাকৰিৰ সৃষ্টি, নিয়োগ নিশ্চয়তা আৰু সামাজিক সুৰক্ষা বৃদ্ধিৰ আঁচনি
উৎপাদন খণ্ডৰ লগতে নৱাগতসকলৰ বাবে উদনিমূলক পদক্ষেপত গুৰুত্ব আৰোপ
নৱাগতসকলে দুটা কিস্তিত ১৫,০০০/- টকা পৰ্যন্ত এমাহৰ মজুৰি পাব
এক লাখ কোটি টকা ব্যয়ৰে দুবছৰত ৩.৫ কোটিতকৈ অধিক চাকৰিৰ সৃষ্টিত সহায় কৰিব পৰাকৈ আঁচনি গ্ৰহণ
01 JUL 2025 3:04PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে উৎপাদন খণ্ডত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি নিয়োগ সৃষ্টিৰ সহায়ক হোৱাকৈ তথা নিয়োগ ক্ষমতা আৰু সামাজিক সুৰক্ষা বৃদ্ধিৰ বাবে সকলো খণ্ডতে নিয়োগ সংযুক্ত উদগনি (ELI) আঁচনিত অনুমোদন জনাইছে।এই আঁচনিৰ অধীনত নৱাগত কৰ্মচাৰীসকলে এমাহৰ মজুৰি (১৫,০০০/- টকা পৰ্যন্ত) লাভ কৰাৰ বিপৰীতে নিয়োগকৰ্তাসকলক অতিৰিক্ত কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টিৰ বাবে দুবছৰৰ বাবে উদগনি প্ৰদান কৰা হ’ব। একেদৰে উৎপাদন খণ্ডৰ বাবে আৰু দুবছৰৰ বাবে বৰ্ধিত সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব। ২০২৪-২৫ চনৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ৪.১ কোটি যুৱক-যুৱতীৰ বাবে নিয়োগ, দক্ষতা আৰু অন্যান্য সুযোগৰ সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে পাঁচখন আঁচনি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পেকেজৰ অংশ হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছিল, যত মুঠ বাজেট ব্যয় ২ লাখ কোটি টকা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছিল।
৯৯,৪৪৬ কোটি টকা ব্যয়ৰে গ্ৰহণ কৰা ই এল আই আঁচনিৰ লক্ষ্য হৈছে দেশত ২ বছৰৰ ভিতৰত ৩.৫ কোটিতকৈ অধিক চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰা। ইয়াৰে ১.৯২ কোটি হিতাধিকাৰী হ’ব নৱাগতসকল, যিসকলে কৰ্মশক্তিত নতুনকৈ প্ৰৱেশ কৰিব। ২০২৫ চনৰ ০১ আগষ্টৰ পৰা ২০২৭ চনৰ ৩১ জুলাইৰ ভিতৰত সৃষ্টি হোৱা চাকৰিৰ ক্ষেত্ৰত এই আঁচনিৰ সুবিধা প্ৰযোজ্য হ’ব।
আঁচনিখন দুটা অংশৰে গঠিত , য’ত খণ্ড কই নৱাগতসকলৰ বাবে আৰু খ অংশ নিয়োগকৰ্তাসকলৰ বাবে ৰখা হৈছে
খণ্ড ক : প্ৰথমবাৰৰ বাবে নিযুক্তি লাভ কৰা কৰ্মচাৰীৰ বাবে উদগনিঃ
ইপিএফঅ’ত প্ৰথমবাৰৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰা কৰ্মচাৰীসকলক লক্ষ্য কৰি এই অংশত ১৫ হাজাৰ টকা পৰ্যন্ত এমাহৰ ইপিএফৰ মজুৰি দুটা কিস্তিত প্ৰদান কৰা হ’ব। ১ লাখ টকা পৰ্যন্ত দৰমহা পোৱা কৰ্মচাৰীও ইয়াৰ বাবে যোগ্যতা অৰ্জন কৰিব। প্ৰথম কিস্তি ৬ মাহৰ সেৱাৰ পিছত আৰু দ্বিতীয় কিস্তি ১২ মাহৰ সেৱা আৰু কৰ্মচাৰীয়ে বিত্তীয় সাক্ষৰতা কাৰ্যসূচী সম্পূৰ্ণ কৰাৰ পিছত প্ৰদান কৰিব লাগিব। সঞ্চয়ৰ অভ্যাসক উৎসাহিত কৰিবলৈ উদগনিৰ এটা অংশ নিৰ্দিষ্ট সময়ৰ বাবে জমা একাউণ্টত সঞ্চয় হিচাবে ৰখা হ’ব আৰু পৰৱৰ্তী সময়ত কৰ্মচাৰীয়ে সেয়া উলিয়াব পাৰিব।
ক খণ্ডত প্ৰায় ১.৯২ কোটি প্ৰথমবাৰৰ বাবে নিযুক্তি পোৱা কৰ্মচাৰী উপকৃত হ’ব।
খ অংশ: নিয়োগকৰ্তাসকলক সহায়:
এই অংশত সকলো খণ্ডতে অতিৰিক্ত নিয়োগ সৃষ্টিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হ’ব, য’ত বিশেষভাৱে উৎপাদন খণ্ডৰ বিষয়ত গুৰুত্ব দিয়া হ’ব। ১ লাখ টকা পৰ্যন্ত দৰমহা পোৱা কৰ্মচাৰীৰ ক্ষেত্ৰত নিয়োগকৰ্তাসকলে উদগনি লাভ কৰিব। চৰকাৰে নিয়োগকৰ্তাক উদগনি দিব, প্ৰতিমাহে ৩০০০ টকা পৰ্যন্ত, দুবছৰৰ বাবে, কমেও ছমাহৰ বাবে স্থায়ীভাবে নিযুক্তি পোৱা প্ৰতিজন অতিৰিক্ত কৰ্মচাৰীৰ বাবে এই সুবিধা থাকিব। উৎপাদন খণ্ডৰ বাবে ৩য় আৰু ৪ৰ্থ বছৰলৈও উদগনি বৃদ্ধি কৰা হ’ব।
ইপিএফঅ’ত পঞ্জীয়নভুক্ত প্ৰতিষ্ঠানসমূহে কমেও ছমাহৰ বাবে স্থায়ী ভিত্তিত কমেও দুজন অতিৰিক্ত কৰ্মচাৰী (৫০ জনতকৈ কম কৰ্মচাৰী থকা নিয়োগকৰ্তাৰ বাবে) বা পাঁচজন অতিৰিক্ত কৰ্মচাৰী (৫০ জন বা তাতকৈ অধিক কৰ্মচাৰী থকা নিয়োগকৰ্তাৰ বাবে) নিযুক্তি দিব লাগিব।
উদগনিৰ গাঁথনি তলত দিয়া ধৰণে হ’ব:
অতিৰিক্ত কৰ্মচাৰীৰ ইপিএফ মজুৰিৰ শ্লেব (টকাত)
নিয়োগকৰ্তাক লাভ (প্ৰতি মাহে অতিৰিক্ত নিয়োগৰ বাবে)
১০,০০০ টকা পৰ্যন্ত*
১০০০ টকা পৰ্যন্ত
১০ হাজাৰতকৈ অধিক আৰু ২০ হাজাৰ টকা পৰ্যন্ত
২০০০ টকা
২০,০০০ টকাতকৈ অধিক (১ লাখ টকা/মাহৰ দৰমহালৈকে)
৩০০০ টকা
*ইপিএফ থকা কৰ্মচাৰীৰ ক্ষেত্ৰত ১০ হাজাৰ টকাৰ সমানুপাতিক উদগনি লাভ কৰিব।
এই অংশই প্ৰায় ২.৬০ কোটি ব্যক্তিৰ অতিৰিক্ত নিয়োগ সৃষ্টিৰ বাবে নিয়োগকৰ্তাসকলক উদগনি যোগাব বুলি আশা কৰা হৈছে।
উদগনিমূলক পেমেন্ট ব্যৱস্থা:
আঁচনিখনৰ ক খণ্ডৰ অধীনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে কৰ্মচাৰীক দিয়া সকলো ধন আধাৰ ব্ৰীজ পেমেণ্ট চিষ্টেম (এবিপিএছ) ব্যৱহাৰ কৰি ডিবিটি (ডাইৰেক্ট বেনিফিট ট্ৰেন্সফাৰ) মোডৰ জৰিয়তে কৰা হ’ব। খ খণ্ডৰ অধীনত নিয়োগকৰ্তাসকলক দিয়া ধন পোনপটীয়াকৈ তেওঁলোকৰ পেন সংযুক্ত একাউণ্টত দিয়া হ’ব।

Cabinet
Cabinet Approves Employment Linked Incentive (ELI) Scheme
Scheme to Enhance Job Creation, Employability and Social Security in all Sectors
Focus on Manufacturing Sector and Incentives for First Timers
First Timers to get one month’s wage up to Rs 15,000/- in two installments
Scheme to Support Employment Generation of more than 3.5 Crore Jobs in two Years with an Outlay of Rs one lakh Crore
01 JUL 2025 3:04PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has approved the Employment Linked Incentive (ELI) Scheme to support employment generation, enhance employability and social security across all sectors, with special focus on the manufacturing sector. Under the Scheme, while the first-time employees will get one month’s wage (up to Rs 15,000/-), the employers will be given incentives for a period to two years for generating additional employment, with extended benefits for another two years for the manufacturing sector. The ELI Scheme was announced in the Union Budget 2024-25 as part of PM’s package of five schemes to facilitate employment, skilling and other opportunities for 4.1 Crore youth with a total budget outlay of Rs 2 Lakh Crore.
With an outlay of Rs 99,446 Crore, the ELI Scheme aims to incentivize the creation of more than 3.5 Crore jobs in the country, over a period of 2 years. Out of these, 1.92 Crore beneficiaries will be first timers, entering the workforce. The benefits of the Scheme would be applicable to jobs created between 01st August 2025 and 31st July, 2027.
The Scheme consists of two parts with Par A focused on first timers and Part B focused on employers:
Part A: Incentive to First Time Employees:
Targeting first-time employees registered with EPFO, this Part will offer one-month EPF wage up to Rs 15,000 in two installments. Employees with salaries up to Rs 1 lakh will be eligible. The 1st installment will be payable after 6 months of service and the 2nd installment will be payable after 12 months of service and completion of a financial literacy programme by the employee. To encourage the habit of saving, a portion of the incentive will be kept in a savings instrument of deposit account for a fixed period and can be withdrawn by the employee at a later date.
The Part A will benefit around 1.92 crore first time employees.
Part B: Support to Employers:
This part will cover generation of additional employment in all sectors, with a special focus on the manufacturing sector. The employers will get incentives in respect of employees with salaries up to Rs 1 lakh. The Government will incentivize employers, up to Rs 3000 per month, for two years, for each additional employee with sustained employment for at least six months. For the manufacturing sector, incentives will be extended to the 3rd and 4th years as well.
Establishments, which are registered with EPFO, will be required to hire at least two additional employees (for employers with less than 50 employees) or five additional employees (for employers with 50 or more employees), on a sustained basis for at least six months.
The incentive structure will be as under:
EPF Wage Slabs of Additional Employee (in
Benefit to the Employer (per additional employment per month)
Up to Rs 10,000*
Upto Rs 1,000
More than Rs 10,000 and up to Rs 20,000
Rs 2,000
More than Rs 20,000 (upto salary of Rs 1 Lakh/month)
Rs 3,000
*Employees with EPF wages up to Rs. 10,000 will get a proportional incentive.
This part is expected to incentivize employers for the creation of additional employment of nearly 2.60 crore persons.
Incentive Payment Mechanism:
All payments to the First Time Employees under Part A of the Scheme will be made through DBT (Direct Benefit Transfer) mode using Aadhar Bridge Payment System (ABPS). Payments to the Employers under Part B will be made directly into their PAN-linked Accounts.
With ELI Scheme, the government intends to catalyse job creation in all sectors, particularly in manufacturing sector, besides incentivizing youth joining the workforce for the first time. An important outcome of the Scheme will also be formalization of the country’s workforce by extending social security coverage for crores of young men and women.