ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରାଇମ ମିନିଷ୍ଟର୍ସ ମ୍ୟୁଜିୟମ ଓ ଲାଇବ୍ରେରୀ (ପିଏମଏମଏଲ) ସୋସାଇଟିର ୪୭ତମ ବାର୍ଷିକ ସାଧାରଣ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ‘ମ୍ୟୁଜିୟମ ମ୍ୟାପ୍ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ’ର ଏକ ଦୂରଦର୍ଶୀ ଅବଧାରଣା ଉପସ୍ଥାପନ କଲେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ସମସ୍ତ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଏକ ବ୍ୟାପକ ସମନ୍ୱିତ ଡାଟାବେସର ବିକାଶ ପାଇଁ ଦେଲେ ପ୍ରସ୍ତାବ
ଏମର୍ଜେନ୍ସିର ୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଏମର୍ଜେନ୍ସି ସମୟର ସମସ୍ତ ଆଇନଗତ ଲଢ଼େଇର ଏକ ସଂକଳନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ସଂରକ୍ଷଣ ହେବା ଉଚିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିକାଶ, ଐତିହ୍ୟ ଓ ସ୍ଥିରତାର ପ୍ରତୀକ ସ୍ୱରୂପ ତିନମୂର୍ତ୍ତି ହାଉସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ କପୁର ଚାରା ରୋପଣ କଲେ
23 JUN 2025 9:35PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ତିନମୂର୍ତ୍ତି ହାଉସଠାରେ ପ୍ରାଇମ ମିନିଷ୍ଟର୍ସ ମ୍ୟୁଜିୟମ ଆଣ୍ଡ ଲାଇବ୍ରେରୀ (ପିଏମଏମଏଲ) ସୋସାଇଟିର ୪୭ତମ ବାର୍ଷିକ ସାଧାରଣ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ ।
ବୈଠକ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଗୁଡ଼ିକ ଅତ୍ୟଧିକ ମହତ୍ୱ ରଖେ ଏବଂ ଇତିହାସ ସମ୍ପର୍କରେ ଆମକୁ ଅଭିଜ୍ଞତା ଦେବାର କ୍ଷମତା ରଖେ । ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରତି ଲୋକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ଲାଭି କ୍ରମାଗତ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ସମାଜରେ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି ଜରୁରି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ‘ମ୍ୟୁଜିୟମ ମ୍ୟାପ୍ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ’ର ଏକ ଦୂରଦର୍ଶୀ ଅବଧାରଣା ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଏହା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଥିବା ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଏକୀକୃତ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସୂଚନାତ୍ମକ ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଛି ।
ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ବର୍ଦ୍ଧିତ ବ୍ୟବହାରକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ସମସ୍ତ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଏକ ବ୍ୟାପକ ସମନ୍ୱିତ ଡାଟାବେସର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ । ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଗୁଣବତ୍ତା ମାନାଙ୍କ, ଭିଜିଟରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଆଧାରରେ ଏହା ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଯେଉଁମାନେ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଦକ୍ଷତା ଗଠନ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ନିୟମିତ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ସେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ ।
ଦେଶର ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆଣିବାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ୩୫ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ୫ଜଣ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ନେଇ ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏ କମିଟି ଗଠନ ଭଳି ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ।
ସମସ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ଏକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି ନ୍ୟାୟ ହୋଇପାରିଛି, ଏପରିକି ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜବାହରଲାଲ ନେହରୁଙ୍କ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ । ୨୦୧୪ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ଏହା ହୋଇପାରିନଥିଲା ।
ଭାରତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ସଂରକ୍ଷିତ ଥିବା ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ବାବଦରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଇନଫ୍ଲୁଏନ୍ସର ମାନଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ଓ ବିଭିନ୍ନ ଦୂତାବାସର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ବୁଲିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ଏମର୍ଜେନ୍ସିର ୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଏମର୍ଜେନ୍ସି ସମୟର ସମସ୍ତ ଆଇନଗତ ଲଢ଼େଇର ଏକ ସଂକଳନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ସଂରକ୍ଷଣ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ସମସ୍ତ ନଥିପତ୍ରକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଢଙ୍ଗରେ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଉପସ୍ଥାପନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର୍ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ରେକର୍ଡକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଫଳରେ ଆମେ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବା ଯେ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ଓ ଗବେଷକମାନେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭାବେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସମୟକୁ ବୁଝିପାରିବେ ଏବଂ ପଢ଼ିପାରିବେ ।
ପିଏମଏମଏଲ ସୋସାଇଟିର ଅନ୍ୟ ସଦସ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ମତାମତ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଓ ଲାଇବ୍ରେରୀର ବିକାଶ ପାଇଁ ନିଜ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ବିକାଶ, ଏତିହ୍ୟ ଓ ସ୍ଥିରତାର ପ୍ରତୀକ ସ୍ୱରୂପ ତିନମୂର୍ତ୍ତି ହାଉସ ଲନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ କପୁର ଚାରା ରୋପଣ କରିଥିଲେ ।

Ministry of Culture
PM chairs 47th Annual General Meeting of Prime Ministers Museum and Library (PMML) Society in New Delhi
PM puts forward a visionary concept of a “Museum Map of India”
PM suggests development of a comprehensive national database of all museums in the country
A compilation of all legal battles relating to the Emergency period may be prepared and preserved in light of the completion of 50 years after the Emergency: PM
PM plants a Kapur (Cinnamomum camphora) tree at Teen Murti House symbolizing growth, heritage, and sustainability
23 JUN 2025 9:35PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired the 47th Annual General Meeting of the Prime Ministers Museum and Library (PMML) Society at Teen Murti Bhawan in New Delhi, earlier today.
During the meeting, Prime Minister emphasised that museums hold immense significance across the world and have the power to make us experience history. He underlined the need to make continuous efforts to generate public interest in museums and to enhance their prestige in society.
Prime Minister put forward a visionary concept of a “Museum Map of India”, aimed at providing a unified cultural and informational landscape of museums across the country.
Underlining the importance of increased use of technology, Prime Minister suggested development of a comprehensive national database of all museums in the country, incorporating key metrics such as footfall and quality standards. He also suggested organising regular workshops for those managing and operating museums, with a focus on capacity building and knowledge sharing.
Prime Minister highlighted the need for fresh initiatives, such as creation of a committee consisting of five persons from each State below the age of 35 years in order to bring out fresh ideas and perspectives on museums in the country.
Prime Minister also highlighted that with the creation of museum on all Prime Ministers, justice has been done to their legacy, including that of the first Prime Minister of India Shri Jawaharlal Nehru. This was not the case before 2014.
Prime Minister also asked for engaging top influencers to visit the museums and also invite the officials of various embassies to Indian museums to increase the awareness about the rich heritage preserved in Indian Museums.
Prime Minister advised that a compilation of all the legal battles and documents relating to the Emergency period may be prepared and preserved in light of the completion of 50 years after the Emergency.
Prime Minister highlighted the importance of preserving and documenting the present in a systematic manner. He noted that by strengthening our current systems and records, we can ensure that future generations and researchers in particular will be able to study and understand this period without difficulty.
Other Members of the PMML Society also shared their suggestions and insights for further enhancement of the Museum and Library.
Prime Minister also planted a Kapur (Cinnamomum camphora) tree in the lawns of Teen Murti House, symbolizing growth, heritage, and sustainability.