ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
ইপিআইচি প্ৰদান দ্ৰুত কৰিব ইচিআয়ে
ভোটাৰ তালিকাত আপডেট কৰাৰ ১৫ দিনৰ ভিতৰত ইপিআইচি লাভ কৰিব ভোটাৰসকলে
18 JUN 2025 8:03PM by PIB Guwahati
ভোটাৰসকলক ভোটাৰ ফটো পৰিচয় পত্ৰ (ই. পি. আই. চি.) দ্ৰুতগতিত প্ৰদান কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে (ই. চি. আই.) এটা নতুন ষ্টেণ্ডাৰ্ড অপাৰেটিং প্ৰচিডিউৰ (এছ. অ". পি.) প্ৰৱৰ্তন কৰিছে, যত ভোটাৰ তালিকাত আপডেট কৰাৰ ১৫ দিনৰ ভিতৰত ই. পি. আই. চি. প্ৰদান কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তোলাৰ লগতে এজন ভোটাৰৰ নতুন পঞ্জীয়ন বা বৰ্তমানৰ ভোটাৰৰ যিকোনো তথ্যগত পৰিৱৰ্তন অন্তৰ্ভুক্ত হব। মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰৰ লগতে নিৰ্বাচন আয়ুক্ত ডাঃ সুখবীৰ সিং সান্ধু আৰু ড০ বিবেক যোশীয়ে ধাৰণা কৰা অনুসৰি ভোটাৰসকলৰ সুবিধাৰ্থে ই চি আয়ে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এই পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
নতুন ব্যৱস্থাটোৱে নিৰ্বাচনী পঞ্জীয়ন বিষয়া (ই. আৰ. অ".)ৰ দ্বাৰা ই. পি. আই. চি. সৃষ্টিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ডাক বিভাগ (ডি. অ". পি.)ৰ জৰিয়তে ভোটাৰক ই. পি. আই. চি. প্ৰদান কৰালৈকে প্ৰতিটো পৰ্যায়ৰ প্ৰকৃত-সময়ৰ অনুসৰণ নিশ্চিত কৰিব। ভোটাৰসকলেও প্ৰতিটো পৰ্যায়তে এছ. এম. এছ.-ৰ জৰিয়তে জাননী লাভ কৰিব, যাৰ ফলত তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ ই. পি. আই. চি.ৰ স্থিতিৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হ’ব।
এই উদ্দেশ্যৰ বাবে, ই. চি. আয়ে শেহতীয়াকৈ মুকলি কৰা ই. চি. আই. নেট প্লেটফৰ্মত এটা নিৰ্দিষ্ট আই. টি. মডিউল প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। নতুন আই. টি. প্লেটফৰ্মে বৰ্তমানৰ প্ৰক্ৰিয়াটোক পুনৰ অভিযান্ত্ৰিক কৰি আৰু কাৰ্য্যপ্ৰবাহক সুশৃংখলিত কৰি বৰ্তমানৰ প্ৰক্ৰিয়াটোৰ ঠাই ল"ব। ডি. ও. পি.-ৰ এপ্লিকেচন প্ৰগ্ৰাম ইণ্টাৰফেছ (এ. পি. আই.) নিৰৱচ্ছিন্ন বিতৰণৰ বাবে ই. চি. আই. নেটৰ সৈতে একত্ৰিত কৰা হ"ব। এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে তথ্য সুৰক্ষা বৰ্তাই ৰাখি সেৱা প্ৰদান বৃদ্ধি কৰা।
ইয়াৰ সকলো ভোটাৰক দ্ৰুত আৰু কাৰ্যক্ষম নিৰ্বাচনী সেৱা প্ৰদান কৰাটো ই. চি. আই.-ৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ লক্ষ্য ক্ষেত্ৰ। স্মৰণীয় যে যোৱা চাৰি মাহত আয়োগে ভোটাৰ আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ সুবিধাৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।

Election Commission
ECI to fast-track EPIC delivery
Electors to get EPICs within 15 days of update in the electoral rolls
18 JUN 2025 8:03PM by PIB Delhi
To ensure faster delivery of Electors Photo Identity Cards (EPICs) to the electors, the Election Commission of India (ECI) has introduced a new Standard Operating Procedure (SOP) enabling the delivery of EPICs within 15 days of an update in the electoral rolls, including new enrolment of an elector or change in any particulars of an existing elector. The initiative is in line with the various measures being undertaken by the ECI for the convenience of electors as envisaged by the Chief Election Commissioner, Shri Gyanesh Kumar along with Election Commissioners Dr. Sukhbir Singh Sandhu and Dr. Vivek Joshi.
The new system will ensure real-time tracking of each stage right from the EPIC generation by the Electoral Registration Officer (ERO) till the delivery of EPIC to the elector through the Department of Posts (DoP). Electors will also receive notifications via SMS at each stage, keeping them informed about the status of their EPICs.
For this purpose, ECI has introduced a dedicated IT module on its recently launched ECINet platform. The new IT platform will replace the existing process by re-engineering the current system and streamlining the workflow. DoP’s Application Programme Interface (API) will be integrated with the ECINet for seamless delivery. This initiative aims to enhance service delivery while maintaining data security.
Providing prompt and efficient electoral services to all its electors is a major focus area for the ECI. It may be recalled that in the past four months, the Commission has taken a slew of initiatives for the benefit of electors and other stakeholders.