ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସାରା ଭାରତରେ ୧୦୦ଟି ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ ଏବଂ ୫୦ଟି ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥଳରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରିବ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
19 JUN 2025 6:16PM by PIB Bhubaneswar
ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାରା ଦେଶରେ ୧୦୦ଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ସ୍ଥାନ ଏବଂ ୫୦ଟି ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥାନରେ ଯୋଗ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରି ୧୧ତମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (IDY) ପାଳନ କରିବ । ଜୁନ୍ ମାସ ୨୧ ତାରିଖରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ଆୟୋଜିତ ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସବର ପରିପୂରକ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନାରା ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁ ଏବଂ ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପବନ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗ ଦେବେ ।
ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ ରାଜସ୍ଥାନ ସ୍ଥିତ ଯୋଧପୁରର ଐତିହାସିକ ମେହରାନଗଡ଼ ଦୁର୍ଗରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେବେ ।
ଯୋଗ ଦିବସ ଉତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରୁଥିବା କେତେକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ହେଲା :
ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ ଯେପରିକି ଚାରାଇଡୋ ମଇଦାମ୍ (ଆସାମ), ରାନୀ କି ଭାଭ୍ ଏବଂ ଧୋଲାଭିରା (ଗୁଜୁରାଟ), ହାମ୍ପି ଏବଂ ପଟ୍ଟାଡାକାଲ୍ (କର୍ଣ୍ଣାଟକ), ଖଜୁରାହୋ ଗ୍ରୁପ୍ ଅଫ୍ ସ୍ମାରକୀ ଏବଂ ସାଞ୍ଚି ସ୍ତୁପ (ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ), କୋଣାର୍କ (ଓଡିଶା), ହାତୀପ୍ରଦେଶ ଗୁମ୍ଫା (ତାମିଲନାଡୁ) ଆଦି ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତ ।
ଗୋଲକୁଣ୍ଡା ଦୁର୍ଗ ଏବଂ ସାଲାରଜଙ୍ଗ ସଂଗ୍ରହାଳୟ (ହାଇଦ୍ରାବାଦ), ହୁମାୟୁନଙ୍କ ସମାଧି, ପୁରୁଣା କିଲା ଏବଂ ସଫଦରଜଙ୍ଗ ସମାଧି (ଦିଲ୍ଲୀ), ଜାଲିଆନୱାଲା ବାଗ (ଅମୃତସର), ଚିତ୍ତୋରଗଡ଼ ଏବଂ କୁମ୍ଭଲଗଡ଼ ଦୁର୍ଗ (ରାଜସ୍ଥାନ), ଲେହ ପ୍ୟାଲେସ (ଲଦାଖ), ପରି ମହଲ (ଶ୍ରୀନଗର), ବେକାଲ ଫୋର୍ଟ (କେରଳ), ଏବଂ ହଜାରଦୁଆର ଓ କୁଚବିହାର ପ୍ୟାଲେସ (ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ) ପରି ଅନ୍ୟ କିଛି ପ୍ରମୁଖ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥଳ ମଧ୍ୟ ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତ ।
ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ସଂଲଗ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ଅଧୀନସ୍ଥ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ସ୍ୱାୟତ୍ତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଏହି ସର୍ବଭାରତୀୟ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ଯୋଗର ସୁସ୍ଥତା ପରମ୍ପରା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି ।

Ministry of Culture
Ministry of Culture to Celebrate International Day of Yoga at 100 Iconic Tourist Destinations and 50 Cultural Sites Across India
19 JUN 2025 6:16PM by PIB Delhi
The Ministry of Culture will mark the 11th International Day of Yoga (IDY) by organizing yoga sessions at 100 tourist-based iconic destinations and 50 more cultural sites across the country. These events, scheduled for June 21, will complement the main celebrations being organized by the Ministry of Ayush in Vishakhapatnam which will be attended by Prime Minister Shri Narendra Modi, Chief Minister of Andhra Pradesh Shri Nara Chandrababu Naidu, and Deputy Chief Minister Shri Pawan Kalyan among other dignitaries.
Minister of Culture and Tourism, Shri Gajendra Singh Shekhawat will attend the International Day of Yoga program at the historic Mehrangarh Fort in Jodhpur, Rajasthan.
File photos
Some of the iconic locations hosting the Yoga Day celebrations include:
UNESCO World Heritage Sites such as Charaideo Maidam (Assam), Rani Ki Vav & Dholavira (Gujarat), Hampi and Pattadakal (Karnataka), Khajuraho Group of Monuments and Sanchi Stupa (Madhya Pradesh), Sun Temple at Konark (Odisha), Elephanta Caves (Maharashtra), and the Brihadisvara Temple at Thanjavur (Tamil Nadu).
Rani Ki Vav, Gujarat Brihadisvara temple
Some of the other prominent cultural and historical sites like Golconda Fort and Salarjung Museum (Hyderabad), Humayun’s Tomb, Purana Qila and Safdarjung Tomb (Delhi), Jallianwala Bagh (Amritsar), Chittorgarh and Kumbhalgarh Forts (Rajasthan), Leh Palace (Ladakh), Pari Mahal (Srinagar), Bekal Fort (Kerala), and Hazarduari and Cooch Behar Palaces (West Bengal) among several others.
The attached offices, subordinate bodies, and autonomous institutions under the Ministry of Culture are playing a vital role in executing this pan-India initiative, reinforcing the Ministry’s commitment to linking India’s cultural legacy with the wellness traditions of yoga.
For more details Click Link1:-
For more details Click Link2:-
For more details Click Link3:-