Ministry of Science & Technology
"The hidden healers in poisonous plants”, A Research Study by IASST, Guwahati
19 JUN 2025 5:21PM by PIB Delhi
In the corridors of Assam’s lush biodiversity, scientists have unravelled a paradoxical truth-- some of nature’s most poisonous plants are also among its most powerful healers. This finding could change the future of medicine.
Plants have been used for their medicinal value since ancient times. While some plants are known for their toxicity, they also contain beneficial phytochemicals important for both plants and humans, indicating their dual nature. Despite being notorious for toxicity, they possess extraordinary compounds that can be converted into powerful weapons for healing when meticulously isolated and altered.
With the advancement of research and development in this domain, the therapeutic potential of phytochemicals derived from toxic plants has surfaced as a promising direction for contemporary medicine, setting the stage for future research and medical progress.
Researchers at the Institute of Advanced Study in Science and Technology (IASST), Guwahati, an autonomous institute of the Department of Science and Technology (DST) tracing the secrets held in the leaves, roots, and sap of the natural world, have comprehensively investigated various poisonous plant species and their phytochemical constituents.
Fig: Graphical representation of the toxic plants & phytochemical constituents
A research team led by Prof. Ashis K. Mukherjee, Director of IASST and Bhagya Lakhmi Rajbongshi, Senior Research Fellow, has reviewed existing literature and identified 70 poisonous plant species which are used traditionally to treat a wide array of illnesses—from fevers and colds to skin diseases and oedema. These plants are already utilized in homeopathy and traditional Indian medicine.
The researchers emphasized that plants produce phytochemicals—natural compounds used for their own survival, which can also affect human biology. While some of these are toxic, others—when isolated and modified—hold immense medicinal promise.
Modern pharmacology is beginning to recognize the potential of these phytochemicals. These toxic compounds can be transformed into potent therapeutic agents with careful scientific processing. The study, published in Toxicon: X (Elsevier), explores how these natural toxins can be studied, validated, and potentially turned into life-saving drugs.
The findings draw upon ethnopharmacology—how indigenous cultures use plants for healing. From treating snakebites to managing jaundice, these traditional remedies are now being re-evaluated through the lens of modern science. The implications are vast. With rigorous testing, these plants could help discover novel drugs for diseases still lacking effective treatment.
The researchers have stressed the importance of rigorous scientific validation before clinical use. Toxicity must be carefully studied to ensure safety. The journey from folk remedy to FDA-approved medicine is long, but with studies like this, the first steps are being taken.

বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
“বিষাক্ত উদ্ভিদত লুকাই থকা ৰোগ নিৰাময়কাৰী”, গুৱাহাটীৰ আইএএছএছটিৰ এক গৱেষণামূলক অধ্যয়ন
19 JUN 2025 5:21PM by PIB Guwahati
অসমৰ ৰসাল জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ কৰিডৰত বিজ্ঞানীসকলে উন্মোচন কৰিছে এক বিৰোধমূলক সত্য-- প্ৰকৃতিৰ কিছুমান বিষাক্ত উদ্ভিদো ইয়াৰ শক্তিশালী ৰোগ নিৰাময়কাৰীৰ ভিতৰত অন্যতম। এই তথ্যই চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ ভৱিষ্যত সলনি কৰিব পাৰে।
প্ৰাচীন কালৰে পৰা উদ্ভিদক ইয়াৰ ঔষধি মূল্যৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। কিছুমান উদ্ভিদ বিষাক্ততাৰ বাবে জনাজাত যদিও ইয়াত উদ্ভিদ আৰু মানুহ উভয়ৰে বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ উপকাৰী ফাইটোকেমিকেলও থাকে, যিয়ে ইহঁতৰ দ্বৈত প্ৰকৃতিৰ ইংগিত দিয়ে। বিষক্ৰিয়াৰ বাবে কুখ্যাত হোৱাৰ পিছতো ইহঁতৰ অসাধাৰণ যৌগ থাকে যিবোৰক নিখুঁতভাৱে পৃথক কৰি সলনি কৰিলে নিৰাময়ৰ বাবে শক্তিশালী অস্ত্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰি।
এই ক্ষেত্ৰত গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ অগ্ৰগতিৰ লগে লগে বিষাক্ত উদ্ভিদৰ পৰা আহৰণ কৰা ফাইটোকেমিকেলৰ চিকিৎসামূলক সম্ভাৱনা সমসাময়িক চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ বাবে এক আশাব্যঞ্জক দিশ হিচাপে ওলাই আহিছে, যিয়ে ভৱিষ্যতৰ গৱেষণা আৰু চিকিৎসাৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে মঞ্চ প্ৰস্তুত কৰিছে।
প্ৰাকৃতিক জগতৰ পাত, শিপা, ৰসত থকা গোপনীয়তা অনুসন্ধান কৰা বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগৰ স্বায়ত্তশাসিত প্ৰতিষ্ঠান গুৱাহাটীৰ ইনষ্টিটিউট অৱ এডভান্সড ষ্টাডি ইন চাইন্স এণ্ড টেকন’লজি (আইএএছএছটি)ৰ গৱেষকসকলে বিভিন্ন বিষাক্ত উদ্ভিদ প্ৰজাতি আৰু ইয়াৰ ফাইটোকেমিকেল উপাদানসমূহৰ ব্যাপক অনুসন্ধান কৰিছে।
চিত্ৰ: বিষাক্ত উদ্ভিদ আৰু ফাইটোকেমিকেল উপাদানসমূহৰ চিত্ৰাংকিত উপস্থাপন
আইএএছএছটিৰ সঞ্চালক অধ্যাপক আশীছ কে মুখাৰ্জী আৰু জ্যেষ্ঠ গৱেষক ভাগ্য লক্ষ্মী ৰাজবংশীৰ নেতৃত্বত গৱেষক দল এটাই বৰ্তমানৰ তথ্যসমূহ পৰ্যালোচনা কৰি ৭০টা বিষাক্ত উদ্ভিদ প্ৰজাতি চিনাক্ত কৰিছে যিবোৰ পৰম্পৰাগতভাৱে বহুতো ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হয়— জ্বৰ আৰু চৰ্দিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ছালৰ ৰোগ আৰু এডিমালৈকে। এই উদ্ভিদসমূহ ইতিমধ্যে হোমিঅ’পেথী আৰু পৰম্পৰাগত ভাৰতীয় চিকিৎসাত ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।
গৱেষকসকলে জোৰ দি কয় যে উদ্ভিদে ফাইটোকেমিকেল উৎপন্ন কৰে—নিজৰ জীয়াই থকাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা প্ৰাকৃতিক যৌগ, যিয়ে মানুহৰ জীৱবিজ্ঞানতো প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে। ইয়াৰে কিছুমান বিষাক্ত হ’লেও আন কিছুমানে— যেতিয়া পৃথক আৰু পৰিৱৰ্তন কৰা হয়— তেতিয়া ঔষধৰ অপৰিসীম প্ৰতিশ্ৰুতি থাকে।
আধুনিক ঔষধ বিজ্ঞানে এই ফাইটোকেমিকেলৰ সম্ভাৱনাক চিনি পাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। এই বিষাক্ত যৌগবোৰক সাৱধানে বৈজ্ঞানিক প্ৰক্ৰিয়াৰে শক্তিশালী চিকিৎসা কাৰকলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰি। টক্সিকন: এক্স (এলজেভিয়েৰ) ত প্ৰকাশিত এই অধ্যয়নত এই প্ৰাকৃতিক বিষাক্ত পদাৰ্থবোৰ কেনেকৈ অধ্যয়ন, বৈধতা আৰু সম্ভাৱনাময়ভাৱে জীৱন ৰক্ষাকাৰী ঔষধলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰি, সেই বিষয়ে অন্বেষণ কৰা হৈছে।
এই তথ্যসমূহে নৃতাত্ত্বিক ঔষধ বিজ্ঞানৰ ওপৰত আধাৰিত হৈছে— থলুৱা সংস্কৃতিয়ে কেনেকৈ উদ্ভিদক নিৰাময়ৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰে। সাপৰ কামোৰৰ চিকিৎসাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি জণ্ডিচ পৰিচালনা কৰালৈকে এই পৰম্পৰাগত ঔষধসমূহৰ এতিয়া আধুনিক বিজ্ঞানৰ দৃষ্টিৰে পুনৰ মূল্যায়ন কৰা হৈছে। ইয়াৰ প্ৰভাৱ বিশাল। কঠোৰ পৰীক্ষাৰ দ্বাৰা এই উদ্ভিদবোৰে এতিয়াও ফলপ্ৰসূ চিকিৎসাৰ অভাৱত থকা ৰোগৰ বাবে নতুন ঔষধ আৱিষ্কাৰ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।
গৱেষকসকলে ক্লিনিকেল ব্যৱহাৰৰ পূৰ্বে কঠোৰ বৈজ্ঞানিক বৈধকৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিবলৈ বিষক্ৰিয়াৰ বিষয়ে ভালদৰে অধ্যয়ন কৰিব লাগিব। লোক চিকিৎসাৰ পৰা এফডিএৰ অনুমোদিত চিকিৎসালৈ যাত্ৰা দীঘলীয়া যদিও এনে অধ্যয়নৰ ফলত প্ৰথম পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।