ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସରେ ବହୁଭାଷୀ ପ୍ରବେଶକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ଭାଷିନୀ ସହିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିବ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
18 JUN 2025 1:49PM by PIB Bhubaneswar
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଶାସନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଏବଂ ସୁଗମତା ବୃଦ୍ଧିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଏଆଇ ଚାଳିତ ଭାଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି। ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଜାତୀୟ ଭାଷା ଅନୁବାଦ ମିଶନ - ଭାଷିନୀ ସହିତ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଶାସନରେ ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା-ଚାଳିତ ଭାଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଜୁନ୍ ୧୯, ୨୦୨୫ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁସନ୍ କ୍ଲବ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନେକ୍ସରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, କେନ୍ଦ୍ର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଫେସର ଏସ୍ ପି ​​ସିଂହ ବାଘେଲ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦେବେ। ଏହି ଅବସରରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ବିବେକ ଭରଦ୍ୱାଜ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଏସ. କ୍ରିଷ୍ଣନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ।
ଏହି ପ୍ରୟାସ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ପ୍ରସାର ପ୍ରୟାସରେ ବହୁଭାଷୀ ପ୍ରବେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ରଣନୈତିକ ସହଯୋଗ। ଯାହା ଉନ୍ନତ ଅନୁବାଦ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପଦକ୍ଷେପ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଲାଇଭ ଇଭେଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକରେ ବ୍ୟାପକ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଏହା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକୁ ନିରଙ୍କୁଶ ଭାବରେ ବହୁଭାଷୀ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହା ଦ୍ଵାରା ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷକରି ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧି, ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ମାତୃଭାଷାରେ ଯୋଜନା ଏବଂ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରାଯାଉଛି। ଏହି ସହଭାଗୀତା ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରମୁଖ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକରେ ଭାଷା ପ୍ରବେଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ AI-ସକ୍ଷମ ସାର୍ବଜନୀନ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
sws

Ministry of Panchayati Raj
Ministry of Panchayati Raj to Sign MoU with Bhashini to Deepen Multilingual Access in e-Governance at the Grassroots
18 JUN 2025 1:49PM by PIB Delhi
The Ministry of Panchayati Raj (MoPR) will formalize a significant collaboration with Bhashini, the National Language Translation Mission under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), through a Memorandum of Understanding (MoU) to harness cutting-edge AI-powered language technologies for greater inclusivity and improved accessibility in Panchayati Raj governance on 19th June 2025 at Constitution Club of India Annexe, New Delhi. The event will be graced by Union Minister of State for Panchayati Raj and Fisheries, Animal Husbandry and Dairying Prof. S.P. Singh Baghel. Shri Vivek Bharadwaj, Secretary, Ministry of Panchayati Raj, Shri S. Krishnan, Secretary, Ministry of Electronics and Information Technology along with other senior officials will also be present on this occasion.
This initiative is a strategic collaboration to expand multilingual access across MoPR’s digital platforms and outreach efforts, enabling wider public participation in Panchayati Raj initiatives, programs, dialogues, and live events through advanced translation technologies. It marks a key step towards making the Ministry’s platforms seamlessly multilingual, thereby empowering stakeholders especially elected representatives, functionaries, and citizens in rural India to access planning and governance systems in their native languages. With the signing of the MoU, the partnership will enhance language accessibility across major portals and platforms of the Ministry of Panchayati Raj, while also promoting the use of AI-enabled public digital infrastructure to empower Panchayati Raj Institutions and reinforce participatory democracy at the grassroots. As part of the event, a specially curated digital launch video showcasing the integration of Bhashini with eGramSwaraj will also be unveiled.