AYUSH
Yoga Connect 2025: A Hybrid Global Summit on 'Yoga for One Earth, One Health' Inaugurated in Delhi today; Ministers, Masters and Masses Align for the International Day of Yoga 2025
Studies show that Yoga supports management of diabetes, heart health, cancer recovery, and elderly care: Union Ayush Minister, Shri Prataprao Jadhav
Yoga Connect is a call to embrace Yoga not as an activity, but as a lifestyle: Union Minister of Culture and Tourism, Shri Gajendra Singh Shekhawat
‘Yoga Prabhava-Impact Assessment of Decade of International Day of Yoga’ released; Day long deliberations held on Yoga’s various application & Commercial advancement
14 JUN 2025 6:49PM by PIB Delhi
Central Council for Research in Yoga & Naturopathy (CCRYN), Ministry of Ayush, Government of India organised “Yoga Connect”— an event of global importance at Vigyan Bhawan, marking a major milestone in the countdown to the 11th International Day of Yoga (IDY) 2025. Focused on the theme “Yoga for One Earth, One Health,” the event brought together policymakers, Yoga masters, scientists, and wellness thought leaders to strengthen yoga’s transformative power in individual and global well-being. A survey report was also released in the event, highlighting the assessment of the impact of a decade of IDY.
The event commenced with the ceremonial lighting of the lamp by the Union Minister of Culture and Tourism Shri Gajendra Singh Shekhawat and Union Minister of State (Independent Charge) Ministry of Ayush and Union Minister of State for Health & Family Welfare, Shri Prataprao Jadhav. They were joined by several eminent dignitaries including Swami Ramdev, Founder-President, Patanjali Yogpeeth, Haridwar, Shri Subodh Tiwari, CEO, Kaivalyadhama, Lonavla & Secretary General, Indian Yoga Association, Dr. Hansaji Yogendra, Director, The Yoga Institute, Swami ​Chidanand Saraswati, Spiritual Head, Parmarth Niketan, Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of Ayush.
Addressing the gathering the Union Minister of State (I/C) for Ayush Shri Prataprao Jadhav shared insights into the Ministry’s efforts to mainstream Yoga in health and wellness systems. He said that the Ministry has undertaken a nationwide impact survey and stated that, “studies show that Yoga supports management of diabetes, heart health, cancer recovery, and elderly care.” He emphasized Yoga’s relevance in skill development and employment, calling it a “driving force behind the ‘Global Yoga Kranti’ and India’s leadership in the wellness sector”.
Union Minister of Culture and Tourism Shri Gajendra Singh Shekhawat praised the vision of the Prime Minister Shri Narendra Modi in elevating Yoga from “ Chiti (individual consciousness) to Rashtrachiti (national consciousness)”. He stated that “Yoga Connect is a call to embrace Yoga not as an activity, but as a lifestyle. On June 21, let us celebrate IDY 2025 as a true tribute to India's timeless wisdom.”
Speaking on the occasion, Swami Ramdev said that “Today, nearly 2 billion people across 200 countries are practicing Yoga. We are hopeful that in the next five years, this number will rise to 5 billion. This reflects not only the global acceptance of Yoga but also India’s growing cultural influence worldwide."
Swami Ramdev also reiterated the spiritual depth of Yoga, referencing Indian scriptures he added that, “Each chapter of the Bhagavad Gita is Yoga in itself. Let us ensure Yoga reaches every village and is practised not just on June 21st, but every day.” He added, “Yoga Anushasan, the discipline of body and mind, is vital for national development and individual growth.”
Dr. Hansaji Yogendra emphasized that Yoga is not just about doing, it is about being. He said that “True Yoga must be integrated into daily life, practiced with intellect, emotions, and awareness.” Shri Chidanand Saraswati stated that, “Yoga is oneness, awareness, union, inclusiveness it includes all and excludes none.” Shri Subodh Tiwari highlighted the spirit of the initiative, called Yoga Connect “an effort to unite the global Yoga community beyond borders, languages, and cultures.”
The event witnessed the presence of over 1,000 participants, including distinguished Yoga gurus, health professionals, scientists, policy makers, entrepreneurs, influencers, and institutional representatives from India and abroad in a hybrid format. The event served as a global confluence of ideas, fostering cross-cultural collaboration, scientific dialogue, and collective vision for holistic well-being.
The event also witnessed the release of several impactful publications and knowledge resources:
• “Yoga Prabhava” Survey Report by Central Council ForResearch In Yoga And Naturopathy (CCRYN) – presenting the impact Assessment of Decade of International Day of Yoga in India.
• ​“Surveykshan” – assessing Yoga’s national influence
• A Scientometric Analysis of Yoga’s Global Influence by Pahle India Foundation & CCRYN – mapping yoga-related research
• “Bharatiya Vriksha Vaibhavam” by Sanskriti Foundation & CCRYN – celebrating India’s sacred tree heritage
• ​E-book: “IDY – The Yogic Path of a Statesman’s Vision” – tracing a decade of International Day of Yoga
• ​Yoga Samavesh Video – highlighting unity through yoga with mass participation
These releases reinforce India’s leadership in the global wellness movement and showcase the nation’s commitment to scientific, cultural, and grassroots dimensions of Yoga.
Along with this, six relevant sessions on Yoga’s various application and Industrial, Commercial advancement were also held during the day long deliberations, focusing on -- Yoga For prevention on NCDs, Yoga and its applications, Studies on Common Yoga Protocol and Impact Assessment of IDY, Yoga & Women’s Health Across Life Stages, Yoga Tech Innovation and Yoga Commerce and Industry.
In the Concluding session discussion was held on the Vision of Yoga for all. HR Nagendraji, S-VYASA University, His Holiness Bikku Sanghasena, Mahabodhi International Meditation Centre (online). Sri Bharath Bhushan ji, Bharat Yog, Pujya Swami Mukundananda ji, JKYog (online), Dr MA Alwar, Sanskriti Foundation, Dr Ananda Balayogi Bhavanani, Chinamay Kiyawatji, Arham Dhyan Yog and several eminent Yog gurus and professionals participated in it.
“Yoga Connect” is a movement that unites spiritual wisdom, scientific insight, and cultural pride. It reaffirms Yoga’s enduring relevance as a tool for personal transformation and planetary healing. As the world prepares to observe IDY 2025 on June 21, the Ministry of Ayush calls upon every citizen to embrace yoga not just for a day, but as a way of life.

ଆୟୁଷ
ଯୋଗ କନେକ୍ଟ ୨୦୨୫ : ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀରେ 'ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ' ଉପରେ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଉଦଘାଟିତ
ମନ୍ତ୍ରୀ, ଯୋଗଗୁରୁ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୫ ପାଇଁ ମିଳିତ ହୋଇଛନ୍ତି
ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି ଯେ ଯୋଗ ମଧୁମେହ, ହୃଦରୋଗ, କର୍କଟ ରୋଗରୁ ସୁସ୍ଥ ହେବା ଏବଂ ବୟସ୍କମାନଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ: କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପ ରାଓ ଯାଦବ
ଯୋଗ ସଂଯୋଗ ହେଉଛି ଯୋଗକୁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଭାବରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ଜୀବନଶୈଳୀ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆହ୍ୱାନ : କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ଶେଖାୱତ
'ଯୋଗ ପ୍ରଭାବ-ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ଦଶନ୍ଧିର ପ୍ରଭାବ ଆକଳନ' ଉନ୍ମୋଚିତ; ଯୋଗର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରୟୋଗ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଦିନବ୍ୟାପୀ ବିଚାରବିମର୍ଶ ଅନୁଷ୍ଠିତ
14 JUN 2025 6:49PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ସିସିଆରୱାଇଏନ) ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ 'ଯୋଗ କନେକ୍ଟ "ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା, ଯାହା ୧୧ତମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (ଆଇଡିୱାଇ) ୨୦୨୫ର ଅବଗଣନାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। "ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ" ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣରେ ଯୋଗର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ଯୋଗ ଗୁରୁ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ଚିନ୍ତାଧାରାର ନେତାମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିଥିଲା। ଏହି ଅବସରରେ ଏକ ସର୍ଭେ ରିପୋର୍ଟ ମଧ୍ୟ ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଆଇ.ଡି.ୱାଇ ର ଏକ ଦଶନ୍ଧିର ପ୍ରଭାବର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ଶେଖାୱତ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ) ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଯାଦବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦୀପ ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳନ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଅବସରରେ ହରିଦ୍ୱାରର ପତଞ୍ଜଳି ଯୋଗପୀଠର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା-ସଭାପତି ସ୍ୱାମୀ ରାମଦେବ, ଲୋନାଭଲା କୈବଲ୍ୟଧାମାର ସିଇଓ ତଥା ଭାରତୀୟ ଯୋଗ ସଂଘର ସାଧାରଣ ସମ୍ପାଦକ ଶ୍ରୀ ସୁବୋଧ ତିୱାରୀ, ଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. ହଂସାଜୀ ଯୋଗେନ୍ଦ୍ର, ପରମାର୍ଥ ନିକେତନର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ୱାମୀ ଚିଦାନନ୍ଦ ସରସ୍ୱତୀ, ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ବୈଦ୍ୟ ରାଜେଶ କୋଟେଚାଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ) ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଯାଦବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯୋଗକୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ଆଣିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଭାବ ସର୍ବେକ୍ଷଣ କରିଛି ଏବଂ ଦର୍ଶାଇଛି, "ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଯୋଗ ମଧୁମେହ, ହୃଦରୋଗ, କର୍କଟ ଆରୋଗ୍ୟ ଏବଂ ବୟସ୍କଙ୍କ ଯତ୍ନ ପରିଚାଳନାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ।" ସେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଏହାକୁ 'ବିଶ୍ୱ ଯୋଗ କ୍ରାନ୍ତି' ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱ ପଛରେ ଏକ ପ୍ରେରକ ଶକ୍ତି ବୋଲି କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ଶେଖାୱତ ଯୋଗକୁ "ଚିତି (ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଚେତନା) ରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରଚିତି (ଜାତୀୟ ଚେତନା)" କୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ "ଯୋଗ ସଂଯୋଗ ହେଉଛି ଯୋଗକୁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଭାବେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ଜୀବନଶୈଳୀ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆହ୍ୱାନ। ଜୁନ୍ ୨୧ ରେ, ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଭାରତର କାଳଜୟୀ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରତି ପ୍ରକୃତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଭାବରେ ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୫ ପାଳନ କରିବା।
ଏହି ଅବସରରେ ସ୍ୱାମୀ ରାମଦେବ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଆଜି ୨୦୦ଟି ଦେଶରେ ପାଖାପାଖି ୨ ବିଲିୟନ ଲୋକ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ ଯେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୫ ବିଲିୟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏହା କେବଳ ଯୋଗର ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ୱୀକୃତି ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଭାବକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ଡ. ହଂସାଜୀ ଯୋଗେନ୍ଦ୍ର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯୋଗ କେବଳ କରିବା ବିଷୟରେ ନୁହେଁ, ଏହା ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବା ବିଷୟରେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ "ପ୍ରକୃତ ଯୋଗକୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ସମନ୍ୱିତ କରାଯିବା ଉଚିତ, ବୁଦ୍ଧି, ଆବେଗ ଏବଂ ସଚେତନତା ସହିତ ଅଭ୍ୟାସ କରାଯିବା ଉଚିତ।" ଶ୍ରୀ ଚିଦାନନ୍ଦ ସରସ୍ୱତୀ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଯୋଗ ହେଉଛି ଏକତା, ସଚେତନତା, ସମାବେଶୀତା, ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ ଏବଂ କାହାକୁ ବାଦ ଦିଏ ନାହିଁ।" ଶ୍ରୀ ସୁବୋଧ ତିୱାରୀ ଯୋଗ ସଂଯୋଗ ନାମକ ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା "ସୀମା, ଭାଷା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ବାହାରେ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗ ସମୁଦାୟକୁ ଏକଜୁଟ କରିବାର ଏକ ପ୍ରୟାସ"।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଶିଷ୍ଟ ଯୋଗ ଗୁରୁ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୃତ୍ତିଧାରୀ, ବୈଜ୍ଞାନିକ, ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ଭାରତ ତଥା ବିଦେଶର ସଂସ୍ଥାଗତ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସମେତ ୧୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏକ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଫର୍ମାଟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଚାରର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସଙ୍ଗମ, ଆନ୍ତଃସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସାମୂହିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲା।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନେକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରକାଶନ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ସମ୍ବଳର ଉନ୍ମୋଚନ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା :
- କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା ଅନୁସନ୍ଧାନ ପରିଷଦ (ସିସିଆରୱାଇଏନ) ଦ୍ୱାରା "ଯୋଗ ପ୍ରଭାବ" ସର୍ଭେ ରିପୋର୍ଟ-ଭାରତରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ଦଶନ୍ଧିର ପ୍ରଭାବ ଆକଳନ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି।
- "ସର୍ବେକ୍ଷଣ"-ଯୋଗର ଜାତୀୟ ପ୍ରଭାବକୁ ଆକଳନ କରିବା
- ପହଲେ ଇଣ୍ଡିଆ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଏବଂ ସିସିଆରୱାଇଏନ-ମ୍ୟାପିଂ ଯୋଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଗବେଷଣା ଦ୍ୱାରା ଯୋଗର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଏକ ସାଇଣ୍ଟୋମେଟ୍ରିକ୍ ବିଶ୍ଳେଷଣ
- ଭାରତର ପବିତ୍ର ବୃକ୍ଷ ଐତିହ୍ୟକୁ ପାଳନ କରୁଥିବା ସଂସ୍କୃତି ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଏବଂ ସିସିଆରୱାଇଏନ ଦ୍ୱାରା "ଭାରତୀୟ ବୃକ୍ଷ ବୈଭବମ୍"
- ଇ-ପୁସ୍ତକ : "ଆଇ.ଡି.ୱାଇ.-ଜଣେ ରାଷ୍ଟ୍ରନୀତିଜ୍ଞଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ଯୋଗ ମାର୍ଗ"-ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ଏକ ଦଶନ୍ଧିର ସନ୍ଧାନ
- ଯୋଗ ସମାବେଶ ଭିଡିଓ-ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ସହିତ ଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ
ଏହି ପ୍ରକାଶନଗୁଡ଼ିକ ବୈଶ୍ୱିକ ସୁସ୍ଥତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ ଏବଂ ଯୋଗର ବୈଜ୍ଞାନିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତର ପ୍ରତି ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥାଏ।
ଏହା ସହିତ, ଦିନସାରା ଯୋଗର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରୟୋଗ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ, ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରଗତି ଉପରେ ଛଅଟି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ-ଏନସିଡି ଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିରୋଧ ପାଇଁ ଯୋଗ, ଯୋଗ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରୟୋଗ, ସାଧାରଣ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ ଉପରେ ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ଆଇଡିୱାଇ ର ପ୍ରଭାବ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ, ସମଗ୍ର ଜୀବନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଯୋଗ ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଯୋଗ ବୈଷୟିକ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଯୋଗ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଉଦଯାପନୀ ଅଧିବେଶନରେ 'ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଗର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ "ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏଚ୍ଆର୍ ନାଗେନ୍ଦ୍ରଜୀ, ଏସ୍-ବ୍ୟାସ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ପବିତ୍ର ବିକ୍କୁ ସଙ୍ଘସେନା, ମହାବୋଧି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ର (ଅନଲାଇନ)। ଏଥିରେ ଶ୍ରୀ ଭାରତ ଭୂଷଣ ଜୀ, ଭାରତ ଯୋଗ, ପୂଜ୍ୟ ସ୍ୱାମୀ ମୁକୁନ୍ଦାନନ୍ଦ ଜୀ, ଜେ. କେ. ଯୋଗ (ଅନଲାଇନ), ଡ. ଏମ. ଏ. ଅଲୱାର, ସଂସ୍କୃତି ଫାଉଣ୍ଡେସନ, ଡ. ଆନନ୍ଦ ବାଲାୟୋଗୀ ଭବନାନୀ, ଚିନମୟ କିୟାୱତଜୀ, ଅରହମ ଧ୍ୟାନ ଯୋଗ ଏବଂ ଅନେକ ବିଶିଷ୍ଟ ଯୋଗ ଗୁରୁ ଏବଂ ପେସାଦାର ବ୍ୟକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
"ଯୋଗ କନେକ୍ଟ" ହେଉଛି ଏକ ଆନ୍ଦୋଳନ ଯାହା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଜ୍ଞାନ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଗର୍ବକୁ ଏକତ୍ର କରେ । ଏହା ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଗ୍ରହ ଆରୋଗ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ଯୋଗର ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ପୁନର୍ବାର ନିଶ୍ଚିତ କରେ । ଯେହେତୁ ବିଶ୍ୱ ଜୁନ୍ ୨୧ ରେ ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୫ ପାଳନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି, ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଯୋଗକୁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଦିନ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ଜୀବନଶୈଳୀ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛି।