କୌଶଳ ବିକାଶ ଓ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ତାଲିମ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (DGT) ଏବଂ ସେଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଳିତ ଭାବେ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ସବୁଜ ଦକ୍ଷତା-କେନ୍ଦ୍ରିତ EV ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
ଏହି ସହଭାଗୀତା ଅଧୀନରେ, କିଛି ITI ଏବଂ NSTI ମଧ୍ୟରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନବାହନ (EV) ଦକ୍ଷତା ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ, ଯେଉଁଠାରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ସବୁଜ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଗତିଶୀଳତା ଉପରେ ତାଲିମ ପାଇବେ।
ସେଲର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଅଂଶୀଦାର ଏଡୁନେଟ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ଦ୍ୱାରା ୫ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଏହି କାର୍ଯକ୍ରମ କରାଯିବ । ଯାହା ହଜାର ହଜାର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ନବୀକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତିରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ସଶକ୍ତ କରିବ।
ଭାରତର ସବୁଜ ଅର୍ଥନୀତି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରମାଣପତ୍ର, ନିଯୁକ୍ତି ସହାୟତା ଏବଂ ସବୁଜ ଚାକିରି ପାଇଁ ବାଟ ଦେଖାଇବ ।
13 JUN 2025 11:10AM by PIB Bhubaneswar
ଛାତ୍ର ଏବଂ ଅଧ୍ୟାପକମାନଙ୍କୁ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଇ-ଗମନଶୀଳତାରେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କ୍ଷମତା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସବୁଜ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନବାହନ (EV) ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (MSDE) ଅଧୀନରେ ତାଲିମ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (DGT), ସେଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି । ସେଲ୍‌ର ତାଲିମ ଅଂଶୀଦାର ଏଡୁନେଟ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ଦ୍ୱାରା ୧୨ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ରେ ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆର, ଗୁଜରାଟ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ କିଛି ଶିଳ୍ପ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ITI) ଏବଂ ଜାତୀୟ ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (NSTI) ରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ।
DGT-ସେଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସହଯୋଗ ଅଧୀନରେ ଚୟନ କରାଯାଇଥିବା NSTI ଏବଂ ITI ଗୁଡ଼ିକରେ ଏକ ସଂରଚିତ ବହୁସ୍ତରୀୟ ମଡେଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସବୁଜ ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୪ ଟି NSTIରେ ୨୪୦ ଘଣ୍ଟାର ଏକ ଉନ୍ନତ EV ଟେକ୍ନିସିଆନ୍ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ, ୧୨ଟି ITIରେ ଏକ ୯୦ ଘଣ୍ଟାର ନିଯୁକ୍ତି ଆଶାୟୀ EV ଦକ୍ଷତା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଭୌତିକ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ବିନା ଅତିରିକ୍ତ ITI ଗୁଡ଼ିକରେ ଏକ ୫୦ ଘଣ୍ଟାର ମୂଳଦୁଆ ସବୁଜ ଦକ୍ଷତା ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେଲ୍, ଏଡୁନେଟ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ଏବଂ DGT ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବରେ ବିକଶିତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ, EV ସିଷ୍ଟମ୍, ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ସ, ବ୍ୟାଟେରୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଡିଜିଟାଲ୍ ଉପକରଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପରେ ୨୫୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କ ତାଲିମ (ToT), ସେଲ୍ ଏବଂ DGT ଦ୍ୱାରା ସହ-ବ୍ରାଣ୍ଡେଡ୍ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସଂରଚିତ ସ୍ଥାନ ସହାୟତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ ହେଉଛି କିଛି ବଛା ବଛା ITI ଏବଂ NSTI ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର EV ଦକ୍ଷତା ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ପ୍ରତିଷ୍ଠା। ଏହି ପ୍ରୟୋଗଶାଳାଗୁଡ଼ିକ ଶିଳ୍ପ ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହସ୍ତ-ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଅଧିବେଶନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରୟୋଗଶାଳା-ଆଧାରିତ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଫଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ଲେସମେଣ୍ଟ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସହ-ବ୍ରାଣ୍ଡେଡ୍ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଏବଂ EV କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରେ।
ଭାରତ ସରକାର ଏହାର ନେଟ୍-ଶୂନ୍ୟ ମହତ୍ବାକାଂକ୍ଷା ସହିତ ଗ୍ରୀନ୍ ଏନର୍ଜି ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ (EV) ଗ୍ରହଣକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି । ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ରୁତ ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ (FAME) ଯୋଜନା ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ EV ଗ୍ରହଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଏହି ଜାତୀୟ ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରି, ଦିଲ୍ଲୀ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁ ଭଳି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଗତିଶୀଳତାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଦ୍ରୁତ-ଟ୍ରାକ୍ କରିବା, ସ୍ଥାନୀୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ EV ନୀତି ପ୍ରଚଳନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବିକାଶଗୁଡ଼ିକ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଏବଂ EV କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଚାହିଦାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛି।
ବୃତ୍ତିଗତ ତାଲିମ ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଜାତୀୟ ସଂସ୍ଥା ଭାବରେ DGT ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରି ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାଗତିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସମର୍ଥନ କରି ଏହି ପଦକ୍ଷେପରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ କହି, MSDE ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ), ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜୟନ୍ତ ଚୌଧୁରୀ କହିଛନ୍ତି, "ସେଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସହିତ ଆମର ସହଯୋଗ ଦକ୍ଷତାକୁ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଗଭୀର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ସବୁଜ ଶକ୍ତି, ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଗତିଶୀଳତା, ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ପରିବେଶଗତ ଆବଶ୍ୟକତା ନୁହେଁ - ଏଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ପାଇଁ ନବସୃଜନ, ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ପାଇଁ ଏକ ପିଢ଼ିଗତ ସୁଯୋଗ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ଏପରି କର୍ମଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆମର ବୃହତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଅଂଶ ଯାହା କେବଳ ଚାକିରି ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଜଳବାୟୁ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଆମେ ଯୁବ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ସବୁଜ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଗଠନ କରିବା ପାଇଁ - ଏବଂ କେବଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ - ଦକ୍ଷତା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରୁଛୁ।"
MSDE ର ତାଲିମ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (DGT) ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀମତୀ ତ୍ରିଶାଲଜିତ ସେଟ୍ଟୀ କହିଛନ୍ତି, "ସେଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସହିତ ଏହି ସହଭାଗୀତା ଆମର ITI ଏବଂ NSTI ରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ତାଲିମ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ-ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରିତ ପଦକ୍ଷେପ। ଧନ୍ଦାମୂଳକ ତାଲିମରେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଏକୀକୃତ କରି, ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ ଯେ ଆମର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ବାସ୍ତବ-ବିଶ୍ୱ ଚାହିଦା ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହୋଇ ହାତପାଆନ୍ତା ଅଭିଜ୍ଞତା ପାଇପାରିବେ। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମିଳିତ ପ୍ରମାଣପତ୍ର, ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସହାୟତା ସହିତ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ।"
ଭାରତରେ ସେଲ୍ ଗ୍ରୁପ୍ ଅଫ୍ କମ୍ପାନୀଜ୍‌ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷା ଏବଂ ଏସିଆ-ପାସିଫିକ୍‌ର ସେଲ୍ ଲୁବ୍ରିକାଣ୍ଟସ୍‌ର ବରିଷ୍ଠ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ମାନସୀ ମଦନ ତ୍ରିପାଠି କହିଛନ୍ତି, "ସେଲ୍‌ରେ, ଆମେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରି ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରିବା ହେଉଛି ଏକ କମ୍ କାର୍ବନ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। DGT ଏବଂ ଏଡୁନେଟ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ସହିତ ଆମର ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଗତିଶୀଳତାରେ ବ୍ୟବହାରିକ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏକ ବିକଶିତ ଶକ୍ତି ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି କରିବାକୁ ଏବଂ ଭାରତର ନେଟ୍-ଶୂନ୍ୟ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ପ୍ରତି ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ"।
ଡିଜିଟି ଏବଂ ସେଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସହଯୋଗ ଭବିଷ୍ୟତର ସବୁଜ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ କ୍ୟାରିଅର ପାଇଁ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ। ଏକ ବ୍ୟାପକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରି, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟବହାରିକ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିବ, ସେମାନଙ୍କର ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ, ନବସୃଜନ-ଚାଳିତ ଭବିଷ୍ୟତରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ।
sws

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
The Directorate General of Training (DGT) and Shell India jointly launch the Green Skills-focused EV training program to empower youth
Under this partnership, Electric Vehicle (EV) skill labs will be established within select ITIs and NSTIs, where students will receive hands-on training in Green Skills and Electric Mobility.
The program will be implemented by Edunet Foundation, the implementing partner of Shell, across 5 states, empowering thousands of students with industry-ready skills in electric mobility and renewable energy.
Aligned with India’s green economy vision, the initiative will provide certification, placement support, and pathways to green jobs in the rapidly evolving energy sector.
13 JUN 2025 11:10AM by PIB Delhi
The Directorate General of Training (DGT), under the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE), in collaboration with Shell India, has launched a Green Skills and Electric Vehicles (EV) training program aimed at equipping students and faculty with future-ready capabilities in green energy and e-mobility. This initiative will be implemented by Edunet Foundation, training partner of Shell, across select Industrial Training Institutes (ITIs) and National Skill Training Institutes (NSTIs) in Delhi-NCR, Gujarat, Maharashtra, Tamil Nadu, and Karnataka on 12th June 2025.
Under the DGT–Shell India collaboration, green skill training will be delivered through a structured multi-tier model across select NSTIs and ITIs. In the first phase, the program includes a 240-hour advanced EV Technician course at 4 NSTIs, a 90-hour job-oriented EV skills course at 12 ITIs equipped with Shell-supported labs, and a 50-hour foundational green skills module at additional ITIs without physical labs. The curriculum, jointly developed by Shell, Edunet Foundation, and DGT, covers EV systems, diagnostics, battery technology, digital tools, and safety protocols. The initiative also includes Training of Trainers (ToT) for over 250 instructors, certification co-branded by Shell and DGT, and structured placement support to enhance industry readiness.
A key highlight of the initiative is the establishment of specialised EV skill labs within select ITIs and NSTIs. These labs are designed to offer hands-on training and expert-led sessions aligned with industry standards. Beyond lab-based learning, the program also provides placement support and co-branded certifications to successful participants, enhancing their employability in the green energy and EV sectors.
The Government of India has been actively advancing Green Energy and Electric Vehicle (EV) adoption in line with its net-zero ambitions. Flagship initiatives like the Faster Adoption and Manufacturing of Hybrid and Electric Vehicles (FAME) scheme have played a pivotal role in accelerating EV uptake, enhancing infrastructure, and offering targeted incentives. Complementing these national efforts, states like Delhi, Maharashtra, and Tamil Nadu have introduced their own EV policies to fast-track the transition to electric mobility, foster local ecosystems, and generate green jobs. These developments underscore the growing demand for a skilled workforce in the green energy and EV sectors.
As the apex national body for vocational training, DGT will play a crucial role in this initiative by mobilizing students and trainers and supporting the institutional ecosystem to ensure alignment with national education and skill development standards.
Speaking on the importance of this initiative, Minister of State (Independent Charge), MSDE and Minister of State for Education, Shri Jayant Chaudhary said, “Our collaboration with Shell India reflects the government’s deeper commitment to aligning skilling with sustainability. Green energy, electric mobility, and the broader climate transition are not just environmental imperatives—they represent a generational opportunity for India to lead through innovation, talent, and enterprise. This initiative is part of our larger vision to create a workforce that is not only job-ready, but climate-ready. We are equipping young Indians with the skills to shape—and not just participate in—the global green economy.”
Director General, Directorate General of Training (DGT), MSDE, Smt. Trishaljit Sethi, stated, “This partnership with Shell India is a focused step in bringing cutting-edge training infrastructure and industry-relevant curriculum into our ITIs and NSTIs. By integrating Electric Vehicle technologies into vocational training, we are ensuring that our students gain hands-on experience aligned with real-world demand. With joint certification, trainer upskilling, and placement support built into the program, this initiative will significantly strengthen the employability of our youth in the green mobility sector.”
Speaking on the partnership, Chairperson, Shell Group of Companies in India & Senior Vice President, Shell Lubricants, Asia-Pacific, Mansi Madan Tripathy said, “At Shell, we aim to support local communities by enabling future employment opportunities. Equipping youth with green energy skills is an important step towards building a lower-carbon future. Through our collaboration with DGT and Edunet Foundation, we are providing students with practical and future-ready expertise in green energy and electric mobility. This initiative empowers young people to thrive in an evolving energy landscape and contribute towards India’s net-zero ambitions”.
This collaboration between DGT and Shell India is a robust move in preparing India’s youth for careers in the future green economy. By offering a comprehensive curriculum, specialized labs, and industry support, the initiative will equip students with hands-on skills and certifications, enhancing their employability and positioning them to lead in a sustainable, innovation-driven future.