Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister Dr L. Murugan inaugurates NeVA Digital Platform for Puducherry Legislative Assembly
09 JUN 2025 5:49PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Information & Broadcasting and Parliamentary Affairs, Dr L. Murugan inaugurated the National e-Vidhan Application (NeVA) for Puducherry Legislative Assembly on 09 June 2025. It is a major stride towards transparent, efficient, and environment-friendly governance. Lieutenant Governor of Puducherry Shri K. Kailashnathan, Chief Minister of Puducherry Shri N. Rangasamy, Speaker of Puducherry Legislative Assembly Shri R Selvam were also present at the inauguration ceremony.
With this launch, Puducherry becomes the 19th legislature in the country to adopt the NeVA platform, aligning with Prime Minister Narendra Modi’s vision of Digital India. The initiative, which enables paperless legislative functioning, is funded through 100% Central Assistance by the Ministry of Parliamentary Affairs.
Addressing the gathering, Union Minister Dr L. Murugan said, “NeVA is a transformative initiative that ensures real-time access to legislative proceedings and strengthens our democracy. It reflects the principle of ‘One Nation, One Application’, alongside landmark reforms such as ‘One Nation, One Ration Card’ and the proposed ‘One Nation, One Election’. The public has the right to know and witness how laws are made.”
The Minister also highlighted key achievements of the past decade under the leadership of PM Modi, including: India becoming the second-largest nation in digital transactions, Efficient delivery of welfare through Direct Benefit Transfer (DBT), Technological progress under Atmanirbhar Bharat, resulting in a 50% reduction in defence imports.
He underlined the infrastructure development and social capital as the two core pillars driving India's growth and expressed confidence in India's journey to becoming a Viksit Bharat by 2047.
Lieutenant Governor of Puducherry hailed the launch of NeVA as a milestone, stating that it not only digitises legislative functioning but also enables live-streaming of proceedings, ensuring greater public access and transparency. He noted that the move would save 3–5 tonnes of paper annually supporting Digital India, Go Green, and Good Governance.
Officials emphasised the need to train legislators and staff on NeVA's features. Awareness campaigns and capacity-building sessions will be conducted for smooth implementation of the Application.
NeVA is a mission mode project under the Digital India programme, aiming to bring all legislatures onto a unified digital platform to ensure paperless, efficient, and citizen-centric legislative proceedings.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପୁଡୁଚେରୀ ବିଧାନସଭା ପାଇଁ NeVA ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଉଦଘାଟନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏଲ୍. ମୁରୁଗାନ
09 JUN 2025 5:49PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏଲ୍. ମୁରୁଗାନ ୦୯ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ରେ ପୁଡୁଚେରୀ ବିଧାନସଭା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଇ-ବିଧାନ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ (NeVA) ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଶାସନ ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ । ପୁଡୁଚେରୀର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ କେ. କୈଳାସନାଥନ, ପୁଡୁଚେରୀର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏନ. ରଙ୍ଗାସାମୀ, ପୁଡୁଚେରୀ ବିଧାନସଭାର ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ଆର. ସେଲଭାମ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ ଉତ୍ସବରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଶୁଭାରମ୍ଭ ସହିତ, ପୁଡୁଚେରୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷାକରି NeVA ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ଦେଶର ୧୯ତମ ବିଧାନସଭା ପାଲଟିଛି । କାଗଜବିହୀନ ବିଧାନସଭା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସକ୍ଷମ କରୁଥିବା ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଶତ ପ୍ରତିଶତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏଲ୍. ମୁରୁଗାନ କହିଛନ୍ତି, "NeVA ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ବିଧାନସଭା କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥାରେ ସଠିକ-ସମୟରେ ସ୍ୱିକୃତିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଏବଂ ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ । ଏହା 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ପ୍ରୟୋଗ' ନୀତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଏଥିସହିତ 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ରାସନ କାର୍ଡ' ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତାବିତ 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ନିର୍ବାଚନ' ଭଳି ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କାର ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସାମିଲ ଅଛି । ଜନସାଧାରଣଙ୍କର ଜାଣିବା ଏବଂ ଆଇନ କିପରି ତିଆରି ହୁଏ ତାହା ଦେଖିବାର ଅଧିକାର ଅଛି ।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିର ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ କାରବାରରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର (DBT) ମାଧ୍ୟମରେ କଲ୍ୟାଣର ଦକ୍ଷ ବିତରଣ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରଗତି, ଯାହା ଫଳରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆମଦାନୀରେ 50% ହ୍ରାସ ଘଟିବା ଆଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ସେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପରିଚାଳିତ କରୁଥିବା ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଏବଂ ସାମାଜିକ ପୁଞ୍ଜି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ଦିଗରେ ଭାରତ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।
ପୁଡୁଚେରୀର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ NeVA ର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା କେବଳ ବିଧାନସଭା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରେ ନାହିଁ ବରଂ କାର୍ଯ୍ୟର ଲାଇଭ-ଷ୍ଟ୍ରିମିଂକୁ ମଧ୍ୟ ସକ୍ଷମ କରେ, ଯାହା ଅଧିକ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଗ୍ରହଣୀୟତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଗୋ-ଗ୍ରୀନ୍ ଏବଂ ସୁଶାସନକୁ ସମର୍ଥନ କରି ବାର୍ଷିକ ୩-୫ ଟନ୍ କାଗଜ ସଞ୍ଚୟ କରିବ ।
ଅଧିକାରୀମାନେ NeVA ର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ବିଧାୟକ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଆପ୍ଲିକେସନର ସୁଗମ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା-ବିକାଶ ଅଧିବେଶନମାନ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ।
NeVA ହେଉଛି ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏକ ମିଶନ ମୋଡ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସମସ୍ତ ବିଧାନସଭାକୁ ଏକ ଏକୀକୃତ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଆଣିବା ଯାହା ଦ୍ୱାରା କାଗଜବିହୀନ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ବିଧାନସଭା କାର୍ଯ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ ।