आयुष
वैश्विक कल्याण आन्दोलनलाई अघि बढ़ाउनका लागि योग संस्थानहरू मन्त्रालयहरूसँग एकजुट भए
अन्तर-मन्त्रालय समितिले राष्ट्रव्यापी तयारीको समीक्षा गर्यो; प्रधानमन्त्रीले विशाखापट्टनमबाट भव्य राष्ट्रिय कार्यक्रमको नेतृत्व गर्नेछन्
29 MAY 2025 11:42AM by PIB Gangtok
11औं अन्तर्राष्ट्रिय योग दिवस (आईडीवाई) को भव्य उत्सवको पूर्वसन्ध्यामा हिजो नयाँ दिल्लीको चाणक्यपुरीस्थित सुषमा स्वराज भवनमा अन्तर-मन्त्रालय समिति (आईएमसी) को बैठक आयोजना गरिएको थियो, जसमा आईडीवाई 2025 को तयारीको बारेमा चर्चा तथा रणनीति बनाउनको लागि विमर्श गरिएको थियो। पूर्ण-सरकारी दृष्टिकोणप्रति सरकारको प्रतिबद्धतालाई प्रतिबिम्बित गर्दै बैठकले प्रमुख मन्त्रालयहरू, आयुष संस्थानहरू र हितधारक विभागका वरिष्ठ अधिकारीहरूलाई कल्याणको यस वैश्विक उत्सवको लागि व्यापक सहभागिता र प्रभावकारी पहुँच सुनिश्चित गर्न एकसाथ ल्याएको थियो।
मुख्य भाषण दिँदै केन्द्रीय आयुष राज्य मन्त्री (स्वतन्त्र प्रभार) तथा स्वास्थ्य तथा परिवार कल्याण मन्त्रालयका राज्य मन्त्री श्री प्रतापराव जाधवले प्रत्येक नागरिकसम्म योगलाई पुर्याउने प्रधानमन्त्रीको दृष्टिकोणलाई साकार पार्न पूर्ण-सरकारी दृष्टिकोणको महत्त्वमाथि जोड दिए। “अन्तर्राष्ट्रिय योग दिवस केवल एक उत्सव मात्र होइन - यो एक आन्दोलन हो जसले समग्र स्वास्थ्यको लागि साझा प्रतिबद्धतामा मन्त्रालयहरू, संस्थानहरू र नागरिकहरूलाई एकताबद्ध गर्दछ”, उनले टिप्पणी गरे। मन्त्रीले भारत र विदेशमा आयोजित 250 भन्दा अधिक कार्यक्रमहरूबाट उत्पन्न गतिलाई प्रकाश पारे तथा तयारीको अन्तिम चरणमा तीव्र प्रयासहरूको लागि आह्वान गरे। उनले 13 मार्चदेखि दैनिक उल्टा गन्तीका कार्यक्रमहरूको एक शृङ्खला - अहिलेसम्म 76 आयोजित गरिएको बताए, जसले अन्तर्राष्ट्रीय योग दिवस 2025 को अगुवाइमा विभिन्न देशहरूबाट उत्साही सहभागितालाई प्रतिबिम्बित गर्दछ। केन्द्रीय स्वास्थ्य तथा परिवार कल्याण मन्त्रीको अध्यक्षतामा हालै भएको मन्त्री समूहको बैठकलाई उल्लेख गर्दै उनले तयारीको अन्तिम चरणहरूको लागि प्रदान गरिएको रणनीतिक मार्गदर्शनलाई उल्लेख गरे। श्री जाधवले साझा योग प्रोटोकल तयार पार्न महत्त्वपूर्ण भूमिका खेलेकोमा योग गुरुजनप्रति कृतज्ञता व्यक्त गरे र सबै विभागलाई योग सङ्गममा व्यापक सहभागिता सुनिश्चित गर्न आग्रह गरे।
आफ्नो स्वागत भाषणमा आयुष मन्त्रालयका सचिवले अन्तर्राष्ट्रीय योग दिवस 2025 को महत्त्वलाई रेखाङ्कित गर्दै माहोल तयार गरे। उनले उल्लेख गरे अनुसार अन्तर्राष्ट्रीय योग दिवस सबैभन्दा ठूलो वैश्विक आन्दोलनहरू मध्ये एक बनेको छ, जसमा भारतभरि मात्र अन्तर्राष्ट्रीय योग दिवस 2024 मा अनुमानित 24 करोड मानिसहरूले भाग लिनेछन्। उनले थप घोषणा गरे अनुसार मन्त्रालयले यस वर्ष प्रमुख कार्यक्रम योग सङ्गम अन्तर्गत अझ ठूलो भागिदारीलाई लक्षित गरिरहेको छ, जहाँ 21 जून, 2025 मा 1 लाखभन्दा अधिक योग कार्यक्रम एकैसाथ आयोजना गरिनेछ, जसमा प्रधानमन्त्रीले आन्ध्र प्रदेशको विशाखापट्टनमबाट राष्ट्रिय उत्सवको नेतृत्व गर्नेछन्।
सचिवले अन्तर्राष्ट्रीय योग दिवसलाई एक दिनको उत्सवको रूपमा नभई वैश्विक कल्याण आन्दोलनको एक आवश्यक भागको रूपमा हेर्नु पर्ने कुरामा पनि जोड दिए। जेनेभामा 78औं विश्व स्वास्थ्य सभामा प्रधानमन्त्रीको हालैको सम्बोधनलाई प्रकाश पार्दै, उनले अन्तर्राष्ट्रीय योग दिवस 2025 मा वैश्विक सहभागिताको लागि भारतको आह्वानलाई दोहोर्याए। उनले अन्तर्राष्ट्रीय योग दिवस 2025 को विषयवस्तु - एक पृथ्वी, एक स्वास्थ्यको लागि योग - सँग मिल्दोजुल्दो प्रमुख क्षेत्रहरूको प्रतिनिधित्व गर्ने 10 विचारपूर्वक क्युरेट गरिएका हस्ताक्षर कार्यक्रमहरूको बारेमा पनि कुरा गरे, जुन डब्ल्यूएचओको एक विश्व, एक स्वास्थ्यको विषयवस्तुसँग प्रतिध्वनित छ। सचिवले अन्तर्राष्ट्रीय योग दिवस 2025 लाई साँच्चै परिवर्तनकारी अनुभव बनाउन योग गुरुजन, आयुष संस्थानहरू र सरकारी निकायहरूबाट सामूहिक कार्यको लागि आह्वान गरे।
यसपछि ओएसडी - अन्तर्राष्ट्रीय योग दिवस समन्वयद्वारा एक व्यापक प्रस्तुति दिइयो, जसमा हितधारकहरूबाट आवश्यक तयारी र समर्थनको विवरण दिइयो। ओएसडीले उल्लेख गरे अनुसार अन्तर्राष्ट्रीय योग दिवस, 2015 मा प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीद्वारा शुरु गरिएको यूएनजीएमा एक प्रस्तावपछि शुरु भएको थियो, एक सम्पूर्ण-सरकारबाट एक सम्पूर्ण-राष्ट्र आन्दोलनमा विकसित भएको छ। उनले जानकारी दिए अनुसार अन्तर्राष्ट्रीय योग दिवस 2025 को पूर्वसन्ध्यामा 250 भन्दा अधिक कार्यक्रम आयोजन भइसकेका छन्, जसमा माईगवमा ‘योगा अनप्लग्ड’ शृङ्खला अन्तर्गत अनलाइन पहलहरू पनि सामेल छन्। ओएसडीले यो पनि साझा गरे कि विशाखापट्टनममा हुने राष्ट्रिय कार्यक्रममा 5 लाखभन्दा अधिक मानिसहरूको सहभागिता हुने अपेक्षा गरिएको छ अनि पर्यटन तथा संस्कृति मन्त्रालयले देशभरिका 150 प्रतिष्ठित पर्यटकीय स्थलहरूमा अन्तर्राष्ट्रीय योग दिवस कार्यक्रम आयोजना गर्नेछन्।
आयुष मन्त्रालयकी संयुक्त सचिव सुश्री मोनालिसा दासले उल्लेख गरिन्, “अन्तर्राष्ट्रिय योग दिवस केवल एउटा कार्यक्रम मात्र होइन - यो विश्वलाई भारतको कालातीत उपहारको उत्सव हो। यस वर्ष हामी 11औं संस्करण मनाउँदै गर्दा हाम्रो ध्यान गहिरो जुड़ाव, व्यापक पहुँच र स्थायी प्रभावमा केन्द्रित छ। सम्पूर्ण सरकारी दृष्टिकोणको माध्यमद्वारा, हामी अन्तर्राष्ट्रीय योग दिवस 2025 लाई साँच्चै समावेशी तथा परिवर्तनकारी बनाउनका लागि काम गरिरहेका छौं।”
11 औं अन्तर्राष्ट्रिय योग दिवस अभूतपूर्व स्तरमा मनाउन सामूहिक कार्य र साझा जिम्मेवारीको लागि आह्वान गर्दै बैठक समाप्त भयो, जसले वैश्विक स्वास्थ्य तथा कल्याणप्रति भारतको निरन्तर प्रतिबद्धतालाई प्रतिबिम्बित गर्दछ।

AYUSH
Yoga Institutions Unite with Ministries to Orchestrate Global Wellness Movement
Inter-Ministerial Committee Reviews Nationwide Readiness; Prime Minister to Lead the Grand National Event from Visakhapatnam
29 MAY 2025 11:42AM by PIB Delhi
In the run-up to the grand celebration of the 11th International Day of Yoga (IDY), an Inter-Ministerial Committee (IMC) meeting was held Yesterday at Sushma Swaraj Bhawan, Chanakyapuri, New Delhi, to discuss and strategies preparations for IDY 2025. Reflecting the Government’s commitment to a Whole-of-Government Approach, the meeting brought together senior officials from key ministries, Ayush institutions, and stakeholder departments to ensure wide participation and impactful outreach for this global celebration of wellness.
Delivering the keynote address, Shri Prataprao Jadhav, Union Minister of State (Independent Charge) for Ayush and Minister of State, Ministry of Health & Family Welfare, emphasized the importance of a Whole-of-the-Government approach in realizing the Prime Minister’s vision of taking yoga to every citizen. “The International Day of Yoga is not just a celebration—it is a movement that unites Ministries, institutions, and citizens in a shared commitment to holistic health,” he remarked. The Minister highlighted the momentum generated through over 250 events held across India and abroad and called for intensified efforts in the final phase of preparations. He shared that since March 13, a series of daily countdown events—76 so far—have been conducted, reflecting enthusiastic participation from various countries in the lead-up to IDY 2025. Referring to the recent Group of Ministers’ meeting chaired by the Union Minister of Health & Family Welfare, he noted the strategic guidance provided for the concluding stages of preparations. Shri Jadhav also expressed gratitude to Yoga Gurus for their pivotal role in formulating the Common Yoga Protocol and urged all departments to ensure widespread participation in Yoga Sangam.
In his welcome address, the Secretary, Ministry of Ayush, set the tone by underlining the significance of IDY 2025. He noted that IDY has become one of the largest global movements, with an estimated 24 crore individuals participating in IDY 2024 across India alone. He further announced that the Ministry is targeting an even larger engagement this year under the flagship event Yoga Sangam, wherein over 1 lakh yoga events will be held simultaneously on 21st June 2025, with the Prime Minister leading the national celebration from Visakhapatnam, Andhra Pradesh.
The Secretary also emphasised that IDY should not be viewed as a single-day observance but as an essential part of the global wellness movement. Highlighting the Prime Minister’s recent address at the 78th World Health Assembly in Geneva, he reiterated India’s call for global participation in IDY 2025. He also spoke about the 10 thoughtfully curated Signature Events representing key sectors, aligned with the IDY 2025 theme—"Yoga for One Earth, One Health"—which resonates with the WHO’s theme of “One World, One Health.” The Secretary called for collective action from Yoga Gurus, Ayush institutions, and government bodies to make IDY 2025 a truly transformative experience.
A comprehensive presentation by the OSD – IDY Coordination followed, detailing the preparations and support required from stakeholders. The OSD noted that IDY, which began in 2015 following a resolution at the UNGA initiated by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has evolved from a Whole-of-Government to a Whole-of-the-Nation movement. He informed that more than 250 events have already been conducted in the lead-up to IDY 2025, including online initiatives under the ‘Yoga Unplugged’ series on MyGov. The OSD also shared that the national event in Visakhapatnam is expected to witness participation from over 5 lakh people, and that the Ministries of Tourism and Culture will host IDY events at 150 iconic tourist sites across the country.
Ms. Monalisa Dash, Joint Secretary, Ministry of Ayush, mentioned, "International Day of Yoga is not just an event—it is a celebration of India’s timeless gift to the world. As we mark the 11th edition this year, our focus is on deeper engagement, wider outreach, and lasting impact. Through the Whole-of-Government approach, we are working to make IDY 2025 truly inclusive and transformative.”
The meeting concluded with a call for collective action and shared responsibility to ensure that the 11th International Day of Yoga is celebrated at an unprecedented scale, reflecting India’s continued commitment to global health and wellness.