आर्थिक मामिलासम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समिति (सीसीईए)
मन्त्रिपरिषद्ले विपणन सत्र 2025-26 को खरीफ फसलहरूको लागि न्यूनतम समर्थन मूल्य (एमएसपी) लाई मञ्जुरी दियो
28 MAY 2025 3:10PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा आर्थिक मामिला सम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समितिले विपणन सत्र 2025-26 को बजार सिजनको लागि 14 खरीफ फसलहरूको न्यूनतम समर्थन मूल्य (एमएसपी) मा वृद्धिलाई मञ्जुरी दिएको छ।
सरकारले किसानहरूलाई उनीहरूको उत्पादनको लागि लाभदायक मूल्य सुनिश्चित गर्न विपणन सत्र 2025-26 को लागि खरीफ फसलहरूको एमएसपी बढाएको छ। अघिल्लो वर्षको तुलनामा एमएसपीमा सबैभन्दा बढी निरपेक्ष वृद्धि नाइजरसीड (रु. 820 प्रति क्विन्टल) को लागि सिफारिश गरिएको छ, त्यसपछि रागी (रु. 596 प्रति क्विन्टल), कपास (रु. 589 प्रति क्विन्टल) र तिल (रु. 579 प्रति क्विन्टल) छन्।
विपणन सत्र 2025-26 को लागि सबै खरीफ फसलहरूको न्यूनतम समर्थन मूल्य
(रु. प्रति क्विन्टल)
क्रमांक
फसलहरू
एमएसपीठ 2025-26
लागत* केएमएस 2025-26
लागतमा मार्जिन (%)
एमएसपी
2025-26 मा एमएसपी वृद्धि
अनाज
2024-25
2013-14
2024-25 भन्दा अधिक
2013-14 भन्दा अधिक
1
धान
सामान्य
2369
1579
50
2300
1310
69
1059
-81%
ग्रेड ए
2389
-
-
2320
1345
69
1044
-78%
2
ज्वार
हाइब्रिड
3699
2466
50
3371
1500
328
2199
-147%
मालदण्डी
3749
-
-
3421
1520
328
2299
-147%
3
बाजरा
2775
1703
63
2625
1250
150
1525
-122%
4
रागी
4886
3257
50
4290
1500
596
3386
-226%
5
मकै
2400
1508
59
2225
1310
175
1090
-83%
दाल
6
तुरे /अरहर
8000
5038
59
7550
4300
450
3700
-86%
7
मुङ
8768
5845
50
8682
4500
86
4268
-95%
फसलहरू
एमएसपी 2025-26
लागत* केएमएस 2025-26
लागतमा मार्जिन (%)
एमएसपी
2025-26 मा एमएसपी वृद्धि
2024-25
2013-14
2024-25 भन्दा अधिक
2013-14 भन्दा अधिक
8
उड़द
7800
5114
53
7400
4300
400
3500
-81%
तिलहन
9
बदाम
7263
4842
50
6783
4000
3263
480
-82%
10
सूर्यमुखीको बीउ
7721
5147
50
7280
3700
441
4021
-109%
11
सोयाबीन (पहेँलो)
5328
3552
50
4892
2560
436
2768
-108%
12
तिल
9846
6564
50
9267
4500
579
5346
-119%
13
नाइजरसीड
9537
6358
50
8717
3500
820
6037
-172%
व्यावसायिक
14
कपास
(मध्यम स्टेपल)
7710
5140
50
7121
3700
4010
589
-108%
(लामो स्टेपल)
8110
-
-
7521
4000
589
4110
-103%
*लागतलाई सान्दर्भिक गर्दछ, जसमा सबै भाडामा लिइएको मानव श्रम, गोरु श्रम/मशिन श्रम, भाडामा लिएको जमिनको लागि तिरेको भाडा, बीउ, मल, मल, सिँचाइ शुल्क, औजार र कृषि भवनहरूमा मूल्यह्रास, कार्यशील पूँजीमा ब्याज, पम्प सेट सञ्चालनको लागि डिजेल/बिजुली आदि जस्ता भौतिक सामग्रीहरूको प्रयोगमा लागेको खर्च, विविध खर्च र पारिवारिक श्रमको अनुमानित मूल्य समावेश छ।
धान (ग्रेड ए), ज्वार (मालदण्डी) र कपास (लामो मुख्य) को लागि लागत डेटा छुट्टाछुट्टै सङ्कलन गरिएको छैन।
विपणन सत्र 2025-26 को लागि खरीफ फसलहरूको लागि एमएसपीमा वृद्धि केन्द्रीय बजेट 2018-19 को घोषणा अनुरूप छ जसमा अखिल भारतीय भारित औसत उत्पादन लागतको कम्तीमा 1.5 गुणाको स्तरमा एमएसपी निर्धारण गरिएको छ। किसानहरूलाई उनीहरूको उत्पादन लागतभन्दा बढी मार्जिन बाजरा (63%) र त्यसपछि मकै (59%), तूर (59%) र उडद (53%) मा सबैभन्दा बढी हुने अनुमान गरिएको छ। बाँकी फसलहरूको लागि, किसानहरूलाई उनीहरूको उत्पादन लागतभन्दा बढी मार्जिन 50% हुने अनुमान गरिएको छ।
हालैका वर्षहरूमा, सरकारले यी फसलहरूको लागि उच्च एमएसपी प्रस्ताव गरेर दाल र तिलहन जस्ता अन्नहरू र पोषण-अनाज/श्री अन्ना बाहेक अन्य बालीहरूको खेतीलाई प्रवर्द्धन गर्दै आएको छ।
2014-15 देखि 2024-25 को अवधिमा 7608 लाख मेट्रिक टन धान खरिद गरिएको थियो भने 2004-05 देखि 2013-14 को अवधिमा 4590 लाख मेट्रिक टन धान खरिद गरिएको थियो।
2014-15 देखि 2024-25 को अवधिमा 14 खरीफ फसल खरिद गरिएको थियो भने 2004-05 देखि 2013-14 को अवधिमा 4679 लाख मेट्रिक टन खरिद गरिएको थियो।
2014-15 देखि 2024-25 को अवधिमा धान उत्पादक किसानहरूलाई भुक्तानी गरिएको न्यूनतम समर्थन रकम 14.16 लाख करोड रुपियाँ थियो भने 2004-05 देखि 2013-14 को अवधिमा किसानहरूलाई भुक्तानी गरिएको रकम 4.44 लाख करोड रुपियाँ थियो।
2014-15 देखि 2024-25 को अवधिमा, 14 खरीफ फसल उत्पादक किसानहरूलाई भुक्तानी गरिएको एमएसपी रकम रु. 16.35 लाख करोड थियो भने 2004-05 देखि 2013-14 को अवधिमा किसानहरूलाई भुक्तानी गरिएको एमएसपी रकम रु. 4.75 लाख करोड थियो।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Minimum Support Prices (MSP) for Kharif Crops for Marketing Season 2025-26
28 MAY 2025 3:10PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the increase in the Minimum Support Prices (MSP) for 14 Kharif Crops for Marketing Season 2025-26.
Government has increased the MSP of Kharif Crops for Marketing Season 2025-26, to ensure remunerative prices to the growers for their produce. The highest absolute increase in MSP over the previous year has been recommended for nigerseed (Rs.820 per quintal) followed by Ragi (Rs.596 per quintal), Cotton (Rs.589 per quintal) and Sesamum (Rs.579 per quintal).
Minimum Support Prices for all Kharif crops for Marketing Season 2025-26
(Rs. per quintal)
S.No.
Crops
MSP 2025-26
Cost* KMS 2025-26
Margin over cost (%)
MSP
MSP Increase in 2025-26
Cereals
2024-25
2013-14
over
2024-25
over 2013-14
1.
Paddy
Common
2369
1579
50
2300
1310
69
1059
(81%)
Grade A^
2389
-
-
2320
1345
69
1044
(78%)
2.
Jowar
Hybrid
3699
2466
50
3371
1500
328
2199
(147%)
Maldandi^
3749
-
-
3421
1520
328
2299
(147%)
3.
Bajra
2775
1703
63
2625
1250
150
1525
(122%)
4.
Ragi
4886
3257
50
4290
1500
596
3386
(226%)
5.
Maize
2400
1508
59
2225
1310
175
1090
(83%)
Pulses
6.
Tur /Arhar
8000
5038
59
7550
4300
450
3700
(86%)
7.
Moong
8768
5845
50
8682
4500
86
4268
(95%)
Crops
MSP 2025-26
Cost* KMS 2025-26
Margin over cost (%)
MSP
MSP Increase in 2025-26
2024-25
2013-14
over 2024-25
over 2013-14
8.
Urad
7800
5114
53
7400
4300
400
3500
(81%)
Oilseeds
9.
Groundnut
7263
4842
50
6783
4000
480
3263
(82%)
10.
Sunflower Seed
7721
5147
50
7280
3700
441
4021
(109%)
11.
Soybean (Yellow)
5328
3552
50
4892
2560
436
2768
(108%)
12.
Sesamum
9846
6564
50
9267
4500
579
5346
(119%)
13.
Nigerseed
9537
6358
50
8717
3500
820
6037
(172%)
Commercial
14.
Cotton
(Medium Staple)
7710
5140
50
7121
3700
589
4010
(108%)
(Long Staple)^
8110
-
-
7521
4000
589
4110
(103%)
*Refers to cost which includes all paid out costs such as those incurred on account of hired human labour, bullock labour/machine labour, rent paid for leased in land, expenses incurred on use of material inputs like seeds, fertilizers, manures, irrigation charges, depreciation on implements and farm buildings, interest on working capital, diesel/electricity for operation of pump sets etc., miscellaneous expenses and imputed value of family labour.
^ Cost data are not separately compiled for Paddy (Grade A), Jowar (Maldandi) and Cotton (Long staple)
The increase in MSP for Kharif Crops for Marketing Season 2025-26 is in line with the Union Budget 2018-19 announcement of fixing the MSP at a level of at least 1.5 times of the All-India weighted average cost of production, The expected margin to farmers over their cost of production are estimated to be highest in case of bajra (63%) followed by maize (59%), tur (59%) and urad (53%). For rest of the crops, margin to farmers over their cost of production is estimated to be at 50%.
In the recent years, Government has been promoting the cultivation of crops, other than cereals such as pulses and oilseeds, and Nutri-cereals/ Shree Anna, by offering a higher MSP for these crops.
During the period 2014-15 to 2024-25, procurement of paddy was 7608 LMT while during the period 2004-05 to 2013-14, procurement of paddy was 4590 LMT.
During the period 2014-15 to 2024-25, procurement of 14 Kharif crops was 7871 LMT while during the period 2004-05 to 2013-14, procurement was 4679 LMT.
During the period 2014-15 to 2024-25, MSP amount paid to Paddy growing famers was Rs. 14.16 Lakh Crore while during the period 2004-05 to 2013-14, amount paid to farmers was Rs. 4.44 Lakh Crore.
During the period 2014-15 to 2024-25, the MSP amount paid to 14 Kharif crops growing famers was Rs. 16.35 Lakh Crores while during the period 2004-05 to 2013-14, MSP amount paid to farmers was Rs. 4.75 Lakh Crore.