ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରନ୍ଥଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରମାଣ-ଆଧାରିତ ବୈଧତା, ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍, ଅନୁବାଦ ଏବଂ କ୍ରସ୍-ଡିସିପ୍ଲିନାରୀ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ
ବିକଳ୍ପ ଚିକିତ୍ସା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ କହିଛନ୍ତି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି
ଜାମନଗରରେ ବିଶ୍ୱ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ପ୍ରଶଂସା
ଆଧୁନିକ ଭାରତରେ ଭାରତୀୟ କିମ୍ବା ପ୍ରାଚୀନ ଯେକୌଣସି ଜିନିଷର କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ-ଭିପି
ଗୋଆର ରାଜଭବନରେ "ଚରକ - ଆୟୁର୍ବେଦର ଜନକ" ଏବଂ "ସୁଶ୍ରୁତ - ଶଲ୍ୟଚିକିତ୍ସାର ଜନକ"ଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନ କଲେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି
22 MAY 2025 12:53PM by PIB Bhubaneswar
ବିକଳ୍ପ ଔଷଧ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବା ଏବଂ ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରନ୍ଥଗୁଡ଼ିକୁ ସମସାମୟିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପାଇଁ ସୁଗମ ଏବଂ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରମାଣ ଆଧାରିତ ବୈଧତା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଉପ-ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଜଗଦୀପ ଧନଖର । ଗୋଆର ରାଜଭବନରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପ-ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି, "ଆମେ ଏକ ଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଆମେ ଆମର ମୂଳକୁ ପୁନଃଆବିଷ୍କାର କରୁଛୁ ଏବଂ ଆମେ ଆମର ମୂଳକୁ ଅଧିକ ମଜବୁତ କରିବା। ମୁଁ ବିକଳ୍ପ ଔଷଧ ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି କାରଣ ଭାରତ ବିକଳ୍ପ ଔଷଧର ଘର। ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ବହୁତ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଅଭ୍ୟାସ କରାଯାଉଛି ... ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରନ୍ଥଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଇବ୍ରେରୀରେ ସୀମିତ ରଖିବା ନାହିଁ। ସେଗୁଡ଼ିକ ଲାଇବ୍ରେରୀର ସେଲଫ୍ ପାଇଁ ନୁହେଁ। ସେଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ପ୍ରସାରିତ ହେବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ। ଆମେ ଆଧୁନିକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପକରଣ ବ୍ୟବହାର କରି ଗବେଷଣା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ପୁନଃ ବ୍ୟାଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ କାଳଜୟୀ ଚିନ୍ତାଧାରାଗୁଡ଼ିକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିବା। ପ୍ରମାଣ-ଆଧାରିତ ବୈଧତା, ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍, ଅନୁବାଦ ଏବଂ କ୍ରସ୍-ଡିସିପ୍ଲିନାରୀ ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁସରଣ କରିବା ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଭଣ୍ଡାରଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ ଏବଂ ସମସାମୟିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ ... ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ଯେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ଗୁଜରାଟର ଜାମନଗରରେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ଏହାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛି। ଆୟୁର୍ବେଦ ଭଳି ଆମର ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ୱୀକୃତି।"
"ଆମକୁ ଆମର ବେଦ, ଉପନିଷଦ, ପୁରାଣ, ଇତିହାସକୁ ପଛକୁ ଫେରି ଦେଖିବାର ସମୟ ଆସିଛି ଏବଂ ଆମ ଜନ୍ମରୁ ଆମ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଆମର ସଭ୍ୟତାର ଜ୍ଞାନର ଗଭୀରତା ବିଷୟରେ କହିବାର ସମୟ ଆସିଛି। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଧନଖର କହିଥିଲେ, "ଆଜି ଆମେ ଜ୍ଞାନର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଚରକଙ୍କୁ ପାଳନ କରୁଛୁ। ଚରକ କୁଶାଣ ରାଜ୍ୟର ଜଣେ ରାଜ ଚିକିତ୍ସକ ଥିଲେ। ଚରକଙ୍କୁ ଔଷଧର ଜନକ ଏବଂ ଚରକ ଲେଖକ ଚରକ ସଂହିତା ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା, ଏହା ଆୟୁର୍ବେଦର ଏକ ମୂଳ ପାଠ। ଅନ୍ୟ ଜଣେ ସୁଶ୍ରୁତ ଶଲ୍ୟ ଚିକିତ୍ସାର ଜନକ । ତୁମେ ଚିତ୍ରକଳାଗୁଡ଼ିକରେ କ'ଣ ରଖିଥିଲ ତାହା ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଥିଲା। ଆଉ ଏକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ନାଁ ସୁଶ୍ରୁତ ଧନ୍ୱନ୍ତରୀଙ୍କ ଶିଷ୍ୟ ଥିଲେ। ଚରକ ଏବଂ ସୁଶ୍ରୁତଙ୍କ ଜୀବନ ଓ କାର୍ଯ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହେଉ। ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନ ଉପରେ ଗର୍ବ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ଶ୍ରୀ ଧନଖର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ମୁଁ ଏକ ବିଶେଷ ସାଂସ୍କୃତିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିଦେଉଛି। ଏହା ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ। ଆମ ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ଭାରତୀୟ କିମ୍ବା ପ୍ରାଚୀନ ଯେକୌଣସି ଜିନିଷ ପ୍ରତିଗାମୀ। ଏହି ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟର ଆଧୁନିକ ଭାରତରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ। ବିଶ୍ୱ ଆମର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଅନୁଭବ କରିଛି। ଆମ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଅନୁଭବ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି। ଆମେ ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିପାରିବା ନାହିଁ ଯେ ପଶ୍ଚିମ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ପ୍ରଗତିଶୀଳ। ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତି ଦେଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଆପଣ ଦେଖିବେ ଯେ ଏହା ଏଥିରୁ ବହୁତ ଦୂରରେ ଅଛି। କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳ ହେଉଛି ଭାରତ । ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୁଦ୍ରା ପାଣ୍ଠି ଭୁଲ ନଥିଲା ଏବଂ ବହୁତ କଷ୍ଟରେ କହିଥିବ ଯେ, ଆମେ ଉତ୍କର୍ଷର କେନ୍ଦ୍ର। ଆମେ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସ୍ଥାନ, ନିବେଶ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ। ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ହେବା ଯୋଗୁଁ, ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଭାରତୀୟ ପରିସ୍ଥିତିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା। ବିଦେଶ ଆମଠାରୁ ବହୁତ ପଛରେ ଅଛି। ନିଜ ମନରେ ସେମାନେ ଆମଠାରୁ ଶିଖୁଛନ୍ତି। ପ୍ରାଚୀନ ସଭ୍ୟତାଗତ ଜ୍ଞାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ, "ଯଦି ଆମେ ଆମର ଜ୍ଞାନର ଭଣ୍ଡାର ବିଷୟରେ ଅଧିକ ଜାଣିବା ତେବେ ସମଗ୍ର ପଶ୍ଚିମ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବ। ଚରକ, ସୁଶ୍ରୁତ, ଧନ୍ୱନ୍ତରୀ, ଜୀବକ, ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଚିକିତ୍ସକ। ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାକ୍ତର ଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ଗଣିତ ଏବଂ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନର କଥା ଆସେ, ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ, ଆମେ ତାଙ୍କର ଉପଗ୍ରହଗୁଡ଼ିକୁ ତାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରିଛୁ, ଏକ ମହାନ ନାମ, ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଆମର ମହାନ ଗଣିତଜ୍ଞ ବୌଦ୍ଧାୟନ ଥିଲେ ଏବଂ ଆମର ବରାହମିହିର ଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ବିକ୍ରମାଦିତ୍ୟଙ୍କ ରାଜସଭା ଥିଲା ସେତେବେଳେ ସେ ସେଠାରେ ଥିଲେ। ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ଥିଲେ। ସେହି ସମୟରେ ତାଙ୍କର ଉଜ୍ଜୟିନୀରେ ଏକ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣାଗାର ଥିଲା।
ଆମେ ଏକ ଅନନ୍ୟ ସଭ୍ୟତା। ବହୁତ ପୂର୍ବରୁ ଆଧୁନିକ ଶଲ୍ୟଚିକିତ୍ସା ପରିସ୍ଥିତି, 300 ଶଲ୍ୟଚିକିତ୍ସା ପ୍ରକ୍ରିୟା, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଶଲ୍ୟଚିକିତ୍ସା, ଫ୍ରାକ୍ଚର ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସିଜାରିଆନ୍ ପ୍ରସବ ବିଷୟରେ ଆମେ ଅବଗତ ଥିଲୁ । କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଆମକୁ ଏଥିପାଇଁ ବହୁତ ଗର୍ବ କରିବାକୁ ପଡିବ। ସେହି ସମୟରେ ଆମେ ଯାହାକୁ ସୁପର ସ୍ପେଶାଲିଟି ହସ୍ପିଟାଲ ବୋଲି କହୁଛୁ। ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନରେ ସେମାନେ ଯେଉଁ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି, ତାହା ଆମ ପାଖରେ ପୂର୍ବରୁ ଥିଲା। ଏହା କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ। ସେମାନେ ଏହାକୁ ଶିକ୍ଷାବିତଙ୍କ ପାଇଁ ଲେଖାରେ ରଖିଛନ୍ତି। ସୁଶ୍ରୁତଙ୍କ ଲେଖା କେବଳ ଶରୀରଗତ ଜ୍ଞାନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ସଠିକତା, ତାଲିମ, ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ଏବଂ ରୋଗୀ ଯତ୍ନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିବା ଏକ ଗଭୀର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆତ୍ମାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି।
sws

Vice President's Secretariat
VP calls for evidence-based validation, digitisation, translations, and cross-disciplinary studies of ancient texts
Focus on alternative medicine, says VP
VP lauds global centre for traditional medicine in Jamnagar
Belief that anything Indic or ancient is regressive has no place in modern India-VP
VP commissions the statue of “Charaka -Father of Ayurveda” and Statue of “ Sushruta- Father of Surgery” at Raj Bhavan, Goa
22 MAY 2025 12:53PM by PIB Delhi
The Vice-President, Shri Jagdeep Dhankhar today called for focussing on alternative medicine and for evidence based validation of our ancient texts to make them accessible and applicable to contemporary challenges. Speaking at an event in RajBhavan, Goa he said, “ We are a nation with a difference….We are rediscovering our roots, and we will get rooted in our roots. I strongly focus on alternative medicine because India is the home of alternative medicine. It is being practiced now very extensively….Let us not confine our ancient texts to libraries. They are not meant for shelf of library. They are meant to be widely disseminated. Let us bring timeless ideas to life through research, innovation, and reinterpretation using modern scientific tools. Let us pursue evidence-based validation, digitisation, translations, and cross-disciplinary studies to make these treasures accessible and applicable to contemporary challenges….. am extremely happy that World Health Organisation has recognised it by establishing a global centre for traditional medicine in Jamnagar, Gujarat. What a powerful recognition of universal relevance of our systems like Ayurveda.”
“Time for us to look back in our Vedas, in our Upanishads, in our Puranas, in our history and time to tell our children from birth about our civilizational depth of knowledge”, he added.
Addressing the gathering after commissioning the statutes, Shri Dhankhar stated, “We are celebrating today, those who epitomize knowledge — Charak. Charak was a royal physician in Kushan Kingdom. Charak is known as father of medicine and Charak author Charak Samhita, it is a foundational text for Ayurveda. The other one, Sushrut, father of Surgery, then. I had the occasion to see what you had put in paintings. Surgical instruments during those days, so forward looking and we must always remember. Sushrut was a disciple of Dhanvantari, another celebrated name. ….Let the lives and works of Charaka and Sushruta be a source of inspiration and motivation for all, particularly our impressionable minds.”
Reflecting on the need to take pride in our ancient knowledge, Shri Dhankhar underscored, “ I wish to also focus on, also highlight a particular cultural trait. It is our cultural trait. Within sections of our society, there is a belief. Anything Indic or ancient is a regressive. This trait has no place in modern India. This trait has no place in our times. The world has realised our importance. Time for us also to realise it. We cannot afford a situation to believe West is modern and progressive. Look at the current scenario and you will find it is far from it. India is the center. International Monetary Fund was not wrong and must have said with great difficulty, we are center of excellence. We are a hot spot of golden opportunities, opportunity for investment. That being the situation, let us believe in Indic situations. West is far behind us. In their own mind, they are learning from us.”
Underlining the ancient civilizational knowledge, the Vice-President said, “ The entire West will be stunned if we learn more about our treasure of knowledge…. Charaka, Sushruta, Dhanvantri, Jivaka, renowned Ayurvedic physician. And he was Buddha's personal doctor…..When it comes to mathematics and astronomy, Aryabhatta, we have named our satellites after him, a great name, and during those times we had Baudhayana, great mathematician, and we have Varahamihira…. He was there when Chandragupta Vikramaditya court was there…..he was one of those. He was having an observatory at Ujjain during those times.”
“We are a unique civilisation….Long before we came to be abreast of the modern surgical situations, 300 surgical procedures, plastic surgery, fracture management, and even caesarean delivery. Just imagine. We need to take great pride in it. At that point of time, what we call super specialty hospitals. The things they transact in medical science, we had it already. And it is not only that. They put it in writing for academicians. Sushruta’s writings reflect not just merely anatomical knowledge, but a profound scientific spirit emphasising accuracy, training, hygiene and patient care”, he added