সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয় দিৱস উপলক্ষে ১৮ মে’ত এএছআই কীৰ্তিচিহ্ন আৰু সংগ্ৰহালয়ত বিনামূলীয়া প্ৰৱেশৰ সুবিধা
17 MAY 2025 8:14PM by PIB Guwahati
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয় দিৱস উপলক্ষে ২০২৫ চনৰ ১৮ মে’ত সমগ্ৰ দেশৰ সকলো এএছআইৰ অন্তৰ্গত কীৰ্তিচিহ্ন আৰু সংগ্ৰহালয়ত প্ৰৱেশ বিনামূলীয়া হ’ব বুলি ভাৰতীয় প্ৰত্নতাত্ত্বিক জৰীপ বিভাগে ঘোষণা কৰিছে।
বছৰি উদযাপন কৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয় দিৱসে সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য সংৰক্ষণ, শিক্ষাৰ প্ৰসাৰ আৰু সম্প্ৰদায় আৰু প্ৰজন্মৰ মাজত আলোচনাৰ পোষকতাত সংগ্ৰহালয়সমূহে লোৱা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক উজ্জ্বল কৰি তোলে।
এইবাৰ বৃহৎ সংখ্যক লোকৰ অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰিবলৈ এএছআইয়ে সমগ্ৰ দেশৰ ৫২টা সংগ্ৰহালয় আৰু সকলো টিকটযুক্ত কীৰ্তিচিহ্নত বিনামূলীয়া প্ৰৱেশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে য’ত প্ৰাগঐতিহাসিক সঁজুলি আৰু ভাস্কৰ্য্যৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মধ্যযুগীয় শিলালিপিকে ধৰি ভাৰতৰ কেতবোৰ বহুমূলীয়া প্ৰত্নতাত্ত্বিক সামগ্ৰী ৰখা হৈছে।
এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ চহকী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সৈতে জনসংযোগ বৃদ্ধি কৰা আৰু ইতিহাস আৰু ঐতিহ্যৰ সৈতে মানুহক পুনৰ সংযোগ স্থাপনৰ এক অৰ্থপূৰ্ণ মঞ্চ প্ৰদান কৰা।
এএছআইৰ এটা সংগ্ৰহালয় শাখাও আছে, যিয়ে ৫২টা ছাইট-মিউজিয়ামৰ ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু পৰিচালনাৰ কাম কৰে, য'ত সাৰনাথো(১৯১০) আছে, যিটো সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰত্নতাত্ত্বিক স্থান সংগ্ৰহালয়ৰ শৃংখলৰ আটাইতকৈ পুৰণি।
প্ৰত্নতাত্ত্বিক স্থান সংগ্ৰহালয়ৰ উদ্দেশ্য হৈছে কোনো স্থানত খনন কৰা সামগ্ৰীসমূহ সংৰক্ষণ আৰু প্ৰদৰ্শন কৰা যাতে প্ৰদৰ্শিত বস্তুবোৰে নিজস্বতা হেৰুৱাব নোৱাৰে আৰু গৱেষক আৰু দৰ্শনাৰ্থীসকলে ঠাইখন ভ্ৰমণ কৰাৰ সময়ত সেইবোৰ অধ্যয়ন কৰিব পাৰে।
শেহতীয়াকৈ বাৰাণসীৰ মানৱ মহান নিৰীক্ষণ কেন্দ্ৰৰ লগতে বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ হুমায়ুনৰ সমাধিস্থলত ভাৰতৰ প্ৰথমটো ভূগৰ্ভস্থ সংগ্ৰহালয় আৰু ওড়িশাৰ ললিতাগিৰি প্ৰত্নতাত্ত্বিক স্থানত ভাৰ্চুৱেল অভিজ্ঞতামূলক সংগ্ৰহালয় উদ্বোধন কৰা হয়।
সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে এএছআই ক্ষেত্ৰীয়-সংগ্ৰহালয়সমূহ উন্নীত কৰা হৈছে আৰু লগতে দৰ্শনাৰ্থীসকলক এক সামগ্ৰিক অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিবলৈ এআৰ-ভিআৰৰ দৰে আধুনিক হস্তক্ষেপসমূহো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
৩,৬৯৮টা সংৰক্ষিত কীৰ্তিচিহ্ন আৰু স্থানৰ লগতে ৫২টা সংগ্ৰহালয়ৰ প্ৰৱেশৰ সৈতে এএছআইৰ ইউনেস্ক’ৰ বিশ্ব ঐতিহ্য তালিকাত ২৬টা স্থান আছে– যিয়ে দেশখনৰ চহকী ঐতিহাসিক ঐতিহ্য আৰু স্থাপত্যৰ আশ্চৰ্য্যসমূহ সংৰক্ষণৰ বাবে এএছআইৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে।

Ministry of Culture
No Entry Fee in ASI Monuments and Museums on 18th May on the occasion of International Museum Day
17 MAY 2025 8:14PM by PIB Delhi
The Archaeological Survey of India (ASI) is pleased to announce that entry to all ASI monuments and museums across the country will be free on 18th May 2025, on the occasion of International Museum Day.
Observed every year, International Museum Day highlights the vital role that museums play in preserving cultural heritage, promoting education, and fostering dialogue across communities and generations.
This year to encourage wider public participation, the ASI is offering free access to its network of 52 site museums and all the ticketed monuments across the country, which house some of India’s most treasured archaeological artefacts — from prehistoric tools and sculptures to medieval inscriptions, and more.
This initiative seeks to deepen public engagement with India’s rich cultural legacy and to provide a meaningful platform for people to reconnect with history and heritage.
ASI also has a dedicated Museum Wing which deals with maintenance and management of 52 Site-Museums, which includes Sarnath (1910) being the earliest in the series of Archaeological Site Museums across the country.
The concept of Archaeological Site Museums came up to preserve and display the excavated and movable artefacts near the site so that the displayed objects don't lose its context and may be studied by researchers and visitors alike while visiting the site.
Recently, India's first Underground Museum at the World Heritage Site of Humayun's Tomb was inaugurated, along with Virtual Experiential Musuem at Man Mahan Observatory, Varanasi and Archaeological site of Lalitagiri at Odisha.
ASI Site-Museums are being upgraded to facilitate the need of every section of the society and modern interventions like AR-VR also being incorporated to give visitors a holistic experience.
Having Pan India reach with 3,698 protected monuments and sites, and 52 museums, ASI’s 26 sites are in UNESCO’s World Heritage list—highlighting ASI's commitment in preserving and celebrating the nation's rich historical legacy and architectural marvels.