वित्त मन्त्रालय
भारत: सबैभन्दा तीव्र गतिमा बढ्दो प्रमुख अर्थव्यवस्था
23 APR 2025 4:40PM by PIB Gangtok
आईएमएफले भारतको अर्थव्यवस्था 2025 मा 6.2% 2026 मा 6.3% को दरले वृद्धि हुने अनुमान लगाएको छ
परिचय
भारत फेरि एक पटक वैश्विक अर्थव्यवस्थाको नेतृत्व गर्नका लागि तयार छ, अन्तर्राष्ट्रिय मुद्रा कोष (आईएमएफ) ले आगामी दुई वर्षमा सबैभन्दा तीव्र गतिमा बढ्ने प्रमुख अर्थव्यवस्था रहने अनुमान गरेको छ। आईएमएफको विश्व आर्थिक दृष्टिकोणको अप्रेल 2025 संस्करण अनुसार, भारतको अर्थव्यवस्था 2025 मा 6.2 प्रतिशत र 2026 मा 6.3 प्रतिशतको दरले वृद्धि हुने अपेक्षा गरिएको छ, जसले वैश्विक र क्षेत्रीय समकक्षीहरूमाथि ठोस बढ़त कायम राख्नेछ।
डब्ल्यूईओको अप्रेल 2025 संस्करणले जनवरी 2025 को अद्यावधिकको तुलनामा 2025 को पूर्वानुमानमा कमी आएको देखाएरो छ, जसले वैश्विक व्यापार तनाउ र बढ्दो अनिश्चितताको प्रभावलाई दर्शाउँछ। यो मामुली नरमीको बावजुद, समग्र दृष्टिकोण मजबुत बनेको छ। यो स्थिरताले भारतको व्यापक आर्थिक आधारभूत कुराहरूको मजबुती मात्र होइन तर जटिल अन्तर्राष्ट्रिय वातावरणमा गतिलाई कायम राख्ने यसको क्षमतालाई पनि सङ्केत गर्दछ। आईएमएफले भारतको आर्थिक लचिलोपनलाई पुष्टि गर्दछ, वैश्विक विकासको प्रमुख चालकको रूपमा देशको भूमिकाले प्रमुखता प्राप्त गर्न जारी राख्नेछ।
आईएमएफको विश्व आर्थिक दृष्टिकोण प्रतिवेदनको सिंहावलोकन
विश्व आर्थिक दृष्टिकोण (आईएमएफ) वैश्विक आर्थिक प्रवृत्ति र नीतिगत चुनौतीहरूमा अन्तर्राष्ट्रिय मुद्रा कोषको प्रमुख प्रतिवेदन हो। अन्तरिम अद्यावधिक सहित वर्षमा दुई पटक प्रकाशित, यसले उदीयमान निकट, उदीयमान र विकासशील अर्थतन्त्रहरूलाई समेट्दै निकट र मध्यम अवधिको लागि प्रक्षेपण प्रदान गर्दछ। प्रतिवेदनले आईएमएफको आर्थिक निगरानीलाई समर्थन गर्दछ र सदस्य देशहरू बीच नीतिमा चर्चाहरूलाई मार्गदर्शन गर्दछ।
अप्रेल 2025 संस्करणले के उल्लेख गरेको छ भने धेरै वर्षको ओभरल्यापिङ झट्कापछि, वैश्विक अर्थतन्त्र सावधानीपूर्वक स्थिरीकरणको चरणमा प्रवेश गरेको छ। वृद्धि सामान्य नै रहन्छ र वैश्विक उत्पादनको लागि प्रक्षेपण जनवरी 2025 को अद्यावधिकबाट तलतिर संशोधन गरिएको छ। यसले ट्यारिफ दरहरूमा तीव्र वृद्धि, नीतिगत अनिश्चितता र अन्तर्राष्ट्रिय सहयोगमा सुस्त प्रगतिलाई प्रतिबिम्बित गर्दछ। वैश्विक मुद्रास्फीति घट्ने अपेक्षा गरिएको छ, यद्यपि पहिले अनुमान गरिएको भन्दा कम गतिमा र व्यापार तनाउ तथा अस्थिर वित्तीय बजार जस्ता नकारात्मक जोखिमहरूले भविष्यको दृष्टिकोणमा भार पारिरहेका छन्।
तथापि, भारतको लागि विकासको दृष्टिकोण अपेक्षाकृत बढी स्थिर छ। आईएमएफले भारतीय अर्थतन्त्रको लागि स्थिर विस्तारको प्रक्षेपण गरेको छ, विशेष गरी ग्रामीण क्षेत्रहरूमा दृढ निजी उपभोगद्वारा समर्थित गरेको छ। अनिश्चितता र सुस्त वृद्धिले चिन्हित वैश्विक वातावरणमा भारतको लचिलोपन स्पष्ट देखिन्छ, जसले वैश्विक आर्थिक गतिविधिको प्रमुख चालकको रूपमा यसको भूमिकालाई सुदृढ बनाउँछ।
वैश्विक सन्दर्भमा भारतको विकास
भारत 2025 2026 को लागि सबैभन्दा छिटो बढ्दो ठूलो अर्थतन्त्र रहने अनुमान गरिएको छ, जसले वैश्विक आर्थिक परिदृश्यमा आफ्नो प्रभुत्वलाई पुन: पुष्टि गर्दछ। देशको अर्थतन्त्र 2025 मा 6.2 प्रतिशत र 2026 मा 6.3 प्रतिशतले विस्तार हुने अपेक्षा गरिएको छ, जसले यसका धेरै वैश्विक समकक्षीहरूलाई उछिनेको छ। यसको विपरीत, आईएमएफले वैश्विक आर्थिक विकास धेरै कम हुने प्रक्षेपण गरेको छ, 2025 मा 2.8 प्रतिशत र 2026 मा 3.0 प्रतिशत, जसले भारतको असाधारण उत्कृष्ट प्रदर्शनलाई प्रकाश पार्छ।
आईएमएफले अन्य प्रमुख वैश्विक अर्थतन्त्रहरूको लागि आफ्नो विकास अनुमानहरूलाई पनि संशोधन गरेको छ। 2025 को लागि चीनको जीडीपी विकास पूर्वानुमानलाई घटाएर 4.0 प्रतिशतमा गरिएको छ, जुन विश्व आर्थिक परिदृश्यको जनवरी 2025 संस्करणमा 4.6 प्रतिशत थियो। त्यसरी नै, संयुक्त राज्य अमेरिकाले पनि मन्दी देख्ने अपेक्षा गरिएको छ, यसको वृद्धिलाई 90 आधार अङ्कले घटेर 1.8 प्रतिशत गरिएको छ। यी संशोधनहरूको बावजुद, भारतको बलियो विकास गतिले यसलाई वैश्विक मञ्चमा अलग राख्न जारी राखेको छ।
निष्कर्ष
आईएमएफले रेखाङ्कित गरे अनुसार 2025 2026 को लागि भारतको आर्थिक दृष्टिकोण प्रमुख वैश्विक अर्थतन्त्रहरूमा सबैभन्दा उज्ज्वल मध्ये एक बनेको छ। अन्य ठूला अर्थतन्त्रहरूको लागि विकास पूर्वानुमानमा वैश्विक अनिश्चितता र गिरावटका संशोधनहरूको बावजुद, भारत वैश्विक आर्थिक विकासमा आफ्नो नेतृत्व कायम राख्न तयार छ। बलियो आधारभूत कुराहरू र रणनीतिक सरकारी पहलहरूको समर्थनमा देश अगाडिका चुनौतीहरूको सामना गर्न राम्रोसँग स्थितिमा छ। पूर्वाधार, नवाचार र वित्तीय समावेशीकरणमा सुधारहरूसँगै भारतले वैश्विक आर्थिक गतिविधिको प्रमुख चालकको रूपमा आफ्नो भूमिकालाई निरन्तर बढाइरहेको छ। आईएमएफको अनुमानले भारतको लचिलोपनलाई पुन: पुष्टि गर्दछ, जसले वैश्विक आर्थिक भविष्यलाई आकार दिन यसको महत्त्वलाई अझ बलियो बनाउँछ।
सन्दर्भ:
https://www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2025/04/22/world-economic-outlook-april-2025
अङ्ग्रेजी पीडीएफ हेर्न यहाँ क्लिक गर्नुहोस्।

Ministry of Finance
India: Fastest-Growing Major Economy
23 APR 2025 4:40PM by PIB Delhi
IMF projects India’s economy to grow at 6.2% in 2025 and 6.3% in 2026
Introduction
India is poised to lead the global economy once again, with the International Monetary Fund (IMF) projecting it to remain the fastest growing major economy over the next two years. According to the April 2025 edition of the IMF’s World Economic Outlook, India’s economy is expected to grow by 6.2 per cent in 2025 and 6.3 per cent in 2026, maintaining a solid lead over global and regional peers.
The April 2025 edition of the WEO shows a downward revision in the 2025 forecast compared to the January 2025 update, reflecting the impact of heightened global trade tensions and growing uncertainty Despite this slight moderation, the overall outlook remains strong. This consistency signals not only the strength of India’s macroeconomic fundamentals but also its capacity to sustain momentum in a complex international environment. As the IMF reaffirms India’s economic resilience, the country’s role as a key driver of global growth continues to gain prominence.
Overview of IMF’s World Economic Outlook Report
The World Economic Outlook (WEO) is the International Monetary Fund’s key report on global economic trends and policy challenges. Published twice a year with interim updates, it provides projections for the near and medium term, covering advanced, emerging, and developing economies. The report supports the IMF’s economic surveillance and guides discussions on policy among member countries.
The April 2025 edition notes that after several years of overlapping shocks, the global economy has entered a phase of cautious stabilisation. Growth remains modest and projections for global output have been revised downward from the January 2025 update. This reflects a steep rise in tariff rates, policy uncertainty, and slowing progress in international cooperation. Global inflation is expected to decline, although at a slower pace than previously anticipated, and downside risks such as trade tensions and volatile financial markets continue to weigh on the outlook.
For India, however, the growth outlook is relatively more stable. The IMF projects steady expansion for the Indian economy, supported by firm private consumption, particularly in rural areas. In a global environment marked by uncertainty and subdued growth, India’s resilience stands out, reinforcing its role as a key driver of global economic activity.
India’s Growth in Global Context
India is projected to remain the fastest-growing large economy for 2025 and 2026, reaffirming its dominance in the global economic landscape. The country’s economy is expected to expand by 6.2 per cent in 2025 and 6.3 per cent in 2026, outpacing many of its global counterparts. In contrast, the IMF projects global economic growth to be much lower, at 2.8 per cent in 2025 and 3.0 per cent in 2026, highlighting India's exceptional outperformance.
The IMF has also revised its growth estimates for other major global economies. China’s GDP growth forecast for 2025 has been downgraded to 4.0 per cent, down from 4.6 per cent in the January 2025 edition of the World Economic Outlook. Similarly, the United States is expected to see a slowdown, with its growth revised downward by 90 basis points to 1.8 per cent. Despite these revisions, India’s robust growth trajectory continues to set it apart on the global stage.
Conclusion
India’s economic outlook for 2025 and 2026 remains one of the brightest among major global economies, as highlighted by the IMF. Despite global uncertainties and downward revisions in growth forecasts for other large economies, India is set to maintain its leadership in global economic growth. Supported by strong fundamentals and strategic government initiatives, the country is well-positioned to navigate the challenges ahead. With reforms in infrastructure, innovation, and financial inclusion, India continues to enhance its role as a key driver of global economic activity. The IMF’s projections reaffirm India’s resilience, further solidifying its importance in shaping the global economic future.
Reference:
Click here to see PDF.