ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୁଜରାଟ ଚାମ୍ବର ଅଫ୍ କମର୍ସ ଆଣ୍ଡ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିର ବାର୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ୨୦୨୫ର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ଅଗ୍ରଣୀ ହେବାର ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଗତି କରିଛି
ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଗୁଜରାଟ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି
ଆଜି ଗୁଜରାଟ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି, ଯାହା ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ରୂପ ଦେବ
ଗୁଜରାଟର ବିକାଶରେ ଗୁଜରାଟ ଚାମ୍ବର ଅଫ୍ କମର୍ସ ଆଣ୍ଡ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି (ଜିସିସିଆଇ) ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି
ଜିସିସିଆଇ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ୟମିତା, ସାହସ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି କୋଣରେ ବ୍ୟବସାୟ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିଛି
ଜିସିସିଆଇ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପର ପରମ୍ପରାକୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଲାଭ ପାଇଁ ଏହାର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ଉଚିତ
ଗୁଜରାଟରେ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ରାଜନୈତିକ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଏବଂ ଧର୍ମଘଟରୁ ମୁକ୍ତ ଅନୁକୂଳ, ଶିଳ୍ପ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ
ଜିସିସିଆଇ ‘‘ଗ୍ରୋ ବିଜନେସ୍ ଆଣ୍ଡ ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମ ଗୁଜରାଟ’’ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଛି ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଆଲୋଚନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି
10 APR 2025 4:27PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଗୁଜରାଟ ଚାମ୍ବର ଅଫ୍ କମର୍ସ ଆଣ୍ଡ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିର ବାର୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ୨୦୨୫ର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟର ବିକାଶରେ ଗୁଜରାଟ ଚାମ୍ବର ଅଫ୍ କମର୍ସ ଆଣ୍ଡ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କସ୍ତୁରଭାଇ ଶେଠଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଚାମ୍ବରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଚାମ୍ବର୍ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ୟମିତା, ସାହସ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ବ୍ୟବସାୟ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ରମାଗତ ୭୫ ବର୍ଷ ଧରି ଚାମ୍ବର୍ ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି, ସରକାରଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିଛି, ଜନସ୍ୱାର୍ଥ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ଲୋକଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଛିଡା ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଚାମ୍ବର ନିଜର ୭୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ଶେଷ କରି ଏବେ ୧୦୦ ବର୍ଷର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଚାମ୍ବରର ନେତୃତ୍ୱ ପେସାଦାର ଭାବେ ୭୫ରୁ ୧୦୦ ବର୍ଷର ଏହି ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହାକୁ ଗୁଜରାଟର ବିକାଶ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ଏହାକୁ ଆଗକୁ ନେବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିଳ୍ପ ଉଦ୍ୟମିତାର ଭାବନାକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖିବା ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହାକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଚାମ୍ବର୍ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ।
ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଏମ୍ଏସ୍ଏମ ଇ ଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମ୍ପଦ, ଏବଂ ଯଦି ଆମେ ପଛକୁ ଚାହିଁବା, ତେବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏକଦା ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ଭାବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟର କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜରାଟ ଚାମ୍ବର ଅଫ୍ କମର୍ସ ଆଣ୍ଡ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପର ପରମ୍ପରାକୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ, ଚାମ୍ବର୍ସ ସରକାର, କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସେତୁ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଚାମ୍ବର୍ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ରହିବାକୁ ଚାହେଁ, ତେବେ ଏହା କେବଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବା ଠାରୁ ଆଗକୁ ଯାଇ ଶିଳ୍ପ, ଶିଳ୍ପ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏବଂ ଶିଳ୍ପପତିମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଚାମ୍ବର୍ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଚାମ୍ବରର ପଦାଧିକାରୀମାନେ ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତି, ତେବେ ଚାମ୍ବରର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଜାୟ ରହିପାରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚାମ୍ବର୍ ସହଜରେ ସରକାର ଏବଂ ନୂତନ ଶିଳ୍ପପତି, ସରକାର ଏବଂ ଯୁବକ ଏବଂ ସରକାର ତଥା ଶିଳ୍ପପତିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସେତୁ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ ଯେଉଁମାନେ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜରାଟ ଆଜି ପାରମ୍ପରିକ ଶିଳ୍ପ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଆଇଟି, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଏମଏସଏମଇ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଅଗ୍ରଣୀ କ୍ଷେତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଏବଂ ବିବିଧ ଶିଳ୍ପ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ଏକ ବ୍ୟବସାୟ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ, ରାଜନୈତିକ ହସ୍ତକ୍ଷେପରୁ ମୁକ୍ତ, ଦକ୍ଷ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଧର୍ମଘଟ ମୁକ୍ତ ପରିବେଶ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ସ୍ମରଣ କରାଇଦେଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ସମୟରେ ଗୁଜରାଟ ସରକାର ଚାମ୍ବର୍ ଅଫ୍ କମର୍ସ ଜରିଆରେ ବ୍ୟବସାୟୀ, ଶିଳ୍ପପତି ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ସହ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା କରି ସମାବେଶୀ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ ଏହି ଶିଳ୍ପ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନୀତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ସୁଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ହେଉଛି ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ମୂଳଦୁଆ, ଏବଂ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣ ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଗୁଜରାଟ ଆଜି ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ‘‘ଗୁଜରାଟର ଲକ୍ଷ୍ୟ-ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅଭିଳାଷ " ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଚାମ୍ବର୍ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରର ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୪୯ରେ ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପରଠାରୁ, ଗୁଜରାଟର ବିକାଶରେ ଚାମ୍ବର୍ ଏକ ଅସାଧାରଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି। ୭୫ ରୁ ଅଧିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଜଡିତ ୨.୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଛୋଟ ଶିଳ୍ପ ସଂଗଠନ ସହିତ, ଚାମ୍ବର ରାଜ୍ୟର ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ରୂପ ଦେବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି | 'ବ୍ୟବସାୟ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଗୁଜରାଟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣନ୍ତୁ' ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଚାମ୍ବରର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ସହ ଏହାର ନିରନ୍ତର, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଆଲୋଚନା ଉପରେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। 'ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ "ପଦକ୍ଷେପର ଆର୍ନ୍ତଜାତୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ସଫଳତାରେ ଚାମ୍ବରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୦୧ର ଭୟଙ୍କର ଭୂକମ୍ପ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ୨୦୨୫ରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଏହାର ଉତ୍ଥାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୁଜରାଟର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯାତ୍ରାରେ ଏହି ଚାମ୍ବର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସାରା ଦେଶରେ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିବାରେ ଗୁଜରାଟ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ମାର୍ଟ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପରିକଳ୍ପନା ପ୍ରଥମେ ଗୁଜରାଟରେ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ରାଜ୍ୟ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲା। ଗୁଜରାଟ ମଧ୍ୟ ନିଜକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୦୯ ମସିହାରେ ଗୁଜରାଟ ଇ-ଗ୍ରାମ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା, ଯାହା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଆନ୍ତଃସଂଯୋଗ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସେବା ଆଣିଥିଲା। ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହି ସମସ୍ତ ସଫଳତା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି, ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି ଏବଂ ଏକାଧିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତୃତ୍ବ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ସାମଗ୍ରିକ, ବହୁମୁଖୀ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ କାରଣରୁ ଏହି ସଫଳତା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ବିକାଶ ଏବଂ ସୁଶାସନର ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ଦୃଢ ଭାବରେ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ରୂପ ଦେଉଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁଜରାଟ ଅଗ୍ରଣୀ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କଚ୍ଛରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ରାଜ୍ୟରେ ସର୍ବବୃହତ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ପ୍ରକଳ୍ପ-ଧୋଲେରା ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି-ଆକାର ନେଉଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଦ୍ୱିତୀୟ ଦୀର୍ଘତମ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ସୁରଟ-ଚେନ୍ନାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଗୁଜରାଟରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଅଧିକନ୍ତୁ, ଦେଶର ପ୍ରଥମ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଳ ସହିତ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ହବ୍, ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଗୁଜରାଟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ ଗୁଜରାଟକୁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ପ୍ରଗତିଶୀଳ ନୀତି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଅନୁକୂଳ ଶାସନ ମଡେଲ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the inaugural session of the Annual Trade Expo 2025 of Gujarat Chamber of Commerce and Industry via video conferencing
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India has progressed in every sector through various systems, development initiatives, and efforts to become a global leader
Gujarat, acting as the gateway to the global economy, has made a significant contribution to the country's development
Today, Gujarat has emerged as a pioneer in many sectors that will shape the global economy over the next 25 years
The Gujarat Chamber of Commerce and Industry (GCCI) has played a crucial role in Gujarat’s development
GCCI has inspired youth with entrepreneurship, courage, and the zeal to do business in any corner of the world
GCCI should integrate the tradition of small-scale industries with startups and modernise it for the benefit of the youth
In Gujarat, industries are provided with a conducive, industry-friendly environment, free from political interference and strikes
GCCI has worked hard to realize the vision of ‘Grow Business and Transform Gujarat’ and has established excellent dialogue with the government
10 APR 2025 4:27PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed the inaugural session of theAnnual Trade Expo 2025 of Gujarat Chamber of Commerce and Industry via video conferencing. On this occasion, several dignitaries, including the Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the Gujarat Chamber of Commerce and Industry has played a very important role in the development of Gujarat. He mentioned that the foundation of the Chamber was laid under the leadership of Kasturbhai Sheth. Shri Shah said that the Chamber has inspired the youth with entrepreneurship, courage, and the enthusiasm to do business anywhere in the world. He further stated that for 75 consecutive years, the Chamber has upheld that tradition, maintained dialogue with the government, cared for public interest, and stood shoulder to shoulder with the people during natural calamities.
Shri Amit Shah said that the Chamber, having completed its 75-year journey, is now moving toward the milestone of 100 years. He emphasized that the leadership of the Chamber should professionally prepare a roadmap for this journey from 75 to 100 years and align it with Gujarat’s development to take it forward. He stated that to ensure the spirit of industrial entrepreneurship remains alive and is further encouragedamong Gujarat's youth, the Chamber should formulate a plan.
He pointed out that MSMEs are our greatest asset, and if we look back, every major industry has once begun as a small-scale enterprise. Shri Shah said that Gujarat’s small industries have made a significant contribution to the nation’s industrial growth. He added that the Gujarat Chamber of Commerce and Industry should integrate the tradition of small industries with startups and modernize it to create a comprehensive ecosystem for the youth. He said, the Chambershould act as a bridge between the government, small industries, and aspiring young entrepreneurs.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that if the Chamber wants to remain relevant in the times to come, it must go beyond just organizing events and instead establish a permanent mechanism within the Chamber to support industries, industrial entrepreneurs, and industrialists. He stated that if the Chamber's office bearers create such a system in collaboration with professionals, the relevance of the Chamber can be sustained for the next 25 years. He further added that the Chamber can easily serve as a bridge between the government and new industrialists, the government and the youth, and the government and the industrialists who are eager to contribute to development.
Union Home Minister Shri Amit Shah stated that Gujarat today showcases a vibrant and diverse industrial ecosystem—ranging from traditional industries to cutting-edge technology, IT, infrastructure, MSMEs, startups, and pioneering sectors. He emphasized that entrepreneurs looking to establish industries in Gujarat are assured of a business-friendly environment, free from political interference, supported by efficient systems and a strike-free atmosphere. Shri Shah recalled that during Shri Narendra Modi’s tenure as Chief Minister, the Gujarat government prioritized inclusive decision-making by engaging in meaningful dialogue with traders, industrialists, and small business owners through the Chamber of Commerce. He noted that Chief Minister Shri Bhupendra Patel has further strengthened this pro-industry environment. He also highlighted Shri Modi’s visionary policy that robust infrastructure is the foundation of a strong economy, and a strong economy, in turn, enhances the quality of life for every citizen. As a result, Gujarat today plays a vital role in India’s growth story and is emerging as a gateway to the global economy.
Union Home Minister said that the Chamber is advancing with the motto of 'Gujarat's Vision – Global Ambition'. He highlighted that over 300 individuals from diverse sectors and fields of innovation have been invited to participate in the expo that commenced today. He said that since its inception in 1949, the Chamber has made an exceptional contribution to Gujarat’s development. With more than 75 institutions and over 2.5 lakh small industrial organizations associated with it, the Chamber has played a pivotal role in shaping the state’s industrial landscape. The Home Minister emphasized the Chamber’s dedicated efforts toward realizing the motto 'Grow Business and Transform Gujarat', and its consistent, effective dialogue with the government. He also acknowledged the Chamber’s significant contribution to the global recognition and success of the Vibrant Gujarat initiative. Shri Shah remarked that the Chamber has been instrumental in Gujarat's remarkable journey—from the devastating earthquake of 2001 to its emergence in 2025 as a hub for pioneering industries.
Shri Amit Shah highlighted that Gujarat has been a pioneer in launching several transformative initiatives across the country. He stated that the concept of smart infrastructure was first envisioned in Gujarat, and the state led the way by ensuring 24-hour electricity supply in villages. Gujarat also took the early initiative to position itself as a global financial hub. He added that in 2009, Gujarat launched the e-Gram project, bringing inter-connectivity and digital services to rural areas. The state also made significant strides in reducing maternal mortality rates. Shri Shah emphasized that all these achievements were made possible under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India has made remarkable progress over the past 11 years, advancing in various sectors and emerging as a global leader across multiple domains. He emphasized that these achievements have been possible due to the holistic, multidimensional, and whole-of-government approach adopted under Shri Modi’s leadership. He also acknowledged that Chief Minister Shri Bhupendra Patel has played a key role in firmly upholding and continuing this tradition of development and good governance in Gujarat.
Shri Amit Shah stated that Gujarat has emerged as a pioneer in all the key sectors that will shape the global economy over the next 25 years. He highlighted that the world’s largest renewable energy park has been established in Kutch, while the largest greenfield project—Dholera Smart City—is taking shape in the state. He also mentioned that the Surat-Chennai Expressway, India’s second-longest expressway, originates in Gujarat. Moreover, India’s first international financial hub, GIFT City, has been developed in Gujarat, along with the country’s first bullet train project and the first Namo Bharat Rapid Rail. Shri Shah further emphasized that Chief Minister Shri Bhupendra Patel has provided Gujarat with a robust industrial development infrastructure, progressive policies, and an industry-friendly governance model.