ব্যক্তি, ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু পেঞ্চন মন্ত্ৰালয়
গুৱাহাটীত ১০ এপ্ৰিল, ২০২৫ত গুৱাহাটীস্থিত ষ্টেট বেংক অৱ ইণ্ডিয়াৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ কৰ্মচাৰী আৰু বেংকাৰসকলৰ সজাগতা কাৰ্যসূচীৰ বাবে ৫৬ সংখ্যক প্ৰাক-অৱসৰকালীন পৰামৰ্শদাতা কৰ্মশালা উদ্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্যালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী, পিপিজি ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙৰ
অৱসৰৰ পূৰ্বে পৰামৰ্শদাতা কৰ্মশালাৰ পৰা লাভান্বিত হ’ব ৩১০গৰাকী অৱসৰপ্ৰাপ্ত লোক
পেঞ্চনাৰসকলৰ "সহজ জীৱন-যাপন"ৰ উন্নত পৰিৱেশ আৰু পেঞ্চনাৰৰ অভিযোগ হ্ৰাস কৰাৰ বাবে এক পদক্ষেপ
পেঞ্চনাৰসকলৰ কল্যাণ উন্নত কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ চৰকাৰৰ পদক্ষেপৰ বিষয়ে সজাগতা প্ৰসাৰ কৰাৰ দিশত এক প্ৰচেষ্টা
09 APR 2025 3:56PM by PIB Guwahati
পেন্সনাৰ আৰু পৰিয়াল পেন্সনাপ্ৰাপকসকলৰৰ বাবে "সহজ জীপন-যাপন" বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি পেন্সনাৰৰ কল্যাণ বিভাগে পেন্সন নীতি আৰু পেন্সন সম্পৰ্কীয় পদ্ধতিৰ ডিজিটেলাইজেচনত বহুতো গতিশীল ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। এই চলিত প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে বিভাগে প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্যালয়ৰ, কৰ্মী, ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু পেন্সন বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড জিতেন্দ্ৰ সিঙে ৫৬সংখ্যক পূৰ্বৰ অৱসৰৰ পূৰ্বে পৰামৰ্শ কৰ্মশালাৰ আয়োজন কৰিব। গুৱাহাটীৰ অসম প্ৰশাসনিক প্ৰাধিকাৰী মহাবিদ্যালয়ত ১০ এপ্ৰিলত এই কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত হ’ব।
পেন্সন আৰু পেন্সনাৰ কল্যাণ বিভাগে অৱসৰপ্ৰাপ্ত বিষয়াসকলৰ সুবিধাৰ বাবে অৱসৰৰ প্ৰক্ৰিয়াত থকা বিষয়াসকলক সুবিধাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে অৱসৰৰ পূৰ্বে পৰামৰ্শদাতা কৰ্মশালা আয়োজন কৰিছে। ভাৰত চৰকাৰৰ অৱসৰপ্ৰাপ্ত কৰ্মচাৰীসকলৰ সুবিধাৰ বাবে আয়োজন কৰিবলগীয়া কৰ্মশালাখন পেন্সনাৰসকলৰ ‘সহজ জীৱন-যাপন’ৰ দিশত এক বৈপ্লৱিক পদক্ষেপ। অৱসৰপ্ৰাপ্ত কৰ্মচাৰীসকলৰ কাম-কাজসমূহ সূচাৰুৰূপে সমাধা কৰাৰ বাবে অৱসৰকালীন সা-সুবিধাসমূহৰ সন্দৰ্ভত চিজিএইচএছ, বিনিয়োগ মোড, ভৱিষ্য পৰ্টেল, সংহত পেন্সনাৰ পৰ্টেল, পৰিয়াল পেন্সন, চিপেএনজিআৰএম, অভিজ্ঞতা আৰু ডিজিটেল জীৱন-প্ৰমাণকে ধৰি বিভিন্ন অধিবেশন আয়োজন কৰা হ’ব। এই অধিবেশনসমূহত অৱসৰৰ পূৰ্বে অৱসৰ লোৱাৰ লগতে তেওঁলোকৰ বাবে উপলব্ধ সুবিধাসমূহৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰদান কৰা হৈছে।
আশা কৰা হৈছে যে অহা ১২ মাহত অৱসৰৰ পূৰ্বে প্ৰাক-অৱসৰকালীন পৰামৰ্শদাতা কৰ্মশালাৰ পৰা ৩১০জন অৱসৰপ্ৰাপ্ত লোক ব্যাপক উপকৃত হ’ব। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ অৱসৰপ্ৰাপ্ত লোকসকলৰ বাবে মসৃণ আৰু আৰামদায়ক জীৱন সুনিশ্চিত কৰিবলৈ বিভাগটোৱে এনে কৰ্মশালা অব্যাহত ৰাখিব, চৰকাৰৰ পদক্ষেপৰ বিষয়ে তেওঁলোকক অৱগত কৰিব আৰু তেওঁলোকৰ হাতত থকা সকলো সুবিধাৰ পিছত সকলো সুবিধা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব।
বিভাগটোৱে পিএনবি, এছবিআই, বেংক অৱ বৰোদা, কানাড়া বেংক, বেংক অৱ ইণ্ডিয়া, চেণ্ট্ৰেল বেংক অৱ ইণ্ডিয়া আৰু ইউনিয়ন বেংক অৱ ইণ্ডিয়াক একত্ৰিত কৰি পৰ্টেলৰ পৰা পেন্সনলৈকে পেন্সনাৰসকলক সহজ বেংকিং সেৱা প্ৰদান কৰিছে। যিহেতু প্ৰধান পেন্সন প্ৰদানকাৰী হৈছে বেংক, সেয়েহে পেন্সন আৰু পেন্সনাৰ কল্যাণ বিভাগে বেংকৰ চেণ্ট্ৰেল পেন্সন প্ৰচেছিং চেণ্টাৰ (চিপিপিচিএছ)ৰ বাবে এক শৃংখলাবদ্ধ সজাগতা কৰ্মশালাৰ লগতে বেংকত পেন্সনৰ সৈতে জড়িত পেন্সনৰ সৈতে জড়িত পেন্সনৰ সৈতে জড়িত পেন্সন আৰম্ভ কৰিছে। এই শৃংখলাত বিভাগে ভাৰতীয় ষ্টেট বেংক অৱ ইণ্ডিয়াৰ বিষয়াসকলৰ বাবে নৱম বেংকাৰ সজাগতা কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰে। গুৱাহাটীৰ অসম প্ৰশাসনিক প্ৰাধিকাৰী মহাবিদ্যালয়ত অনুষ্ঠিত সভাত উত্তৰ-পূব, পশ্চিমবংগ, বিহাৰ আৰু ওড়িশাৰ চিপিপিচি/শাখাত অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
এই কৰ্মশালাসমূহৰ উদ্দেশ্য হৈছে পেন্সনৰ সৈতে জড়িত বিভিন্ন নিয়ম আৰু পদ্ধতিৰ বিষয়ে সজাগতা বিয়পাই দিয়া, যিবোৰ বেংক/অৱসৰপ্ৰাপ্ত লোকসকলৰ বাবে প্ৰাসংগিক আৰু পেন্সনাৰসকলৰ বাবে “সহজ জীৱন-যাপন” নিশ্চিত কৰাৰ বাবেও ভাৰত চৰকাৰে এক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা। পেন্সনাৰৰ অভিযোগ হ্ৰাস কৰাৰ বাবে এই পদ্ধতিসমূহ চম্ভালিবলৈ বেংকৰ বিষয়াসকলে সন্মুখীন হোৱা সমস্যাসমূহৰ ওপৰতো এই কৰ্মশালাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব। ৭০জন চিপিপিচিৰ বিষয়া আৰু ষ্টেট বেংকৰ পেন্সন লেনদেন কৰা শাখাসমূহে এই মত বিনিময় কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ অৱসৰপ্ৰাপ্ত লোকসকলৰ জীৱনত মসৃণ আৰু আৰামদায়ক পৰিৱৰ্তন নিশ্চিত কৰিবলৈ বিভাগটোৱে এনে কৰ্মশালা আয়োজন কৰিছে।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
DR JITENDRA SINGH, MOS, PMO, PPG&P TO INAUGURATE 56TH PRE-RETIREMENT COUNSELING WORKSHOP FOR CENTRAL GOVERNMENT EMPLOYEES AND BANKERS’ AWARENESS PROGRAM FOR STATE BANK OF INDIA ON 10TH APRIL, 2025 AT GUWAHATI
310 RETIREES TO BENEFIT FROM THE PRE-RETIREMENT COUNSELLING WORKSHOP
AN INITIATIVE FOR ENHANCING “EASE OF LIVING” OF PENSIONERS AND REDUCING PENSIONERS’ GRIEVANCES
AN EXERCISE TOWARDS SPREADING AWARENESS ABOUT GOI INITIATIVES FOR IMPROVING PENSIONERS’ WELFARE
09 APR 2025 3:56PM by PIB Delhi
In line with the vision of Government of India’s initiative, to enhance the “Ease of Living” for pensioners and family pensioners, the Department of Pension & Pensioners’ Welfare has introduced several progressive measures in pension policy and the digitization of pension-related processes. As part of these ongoing efforts, the Department will be organizing the 56th Pre-Retirement Counselling Workshop under the esteemed guidance of Dr. Jitendra Singh, Hon’ble Minister of State, PMO, Personnel, Public Grievances and Pensions. The workshop is scheduled to be held on 10th April 2025 at Assam Administrative Staff College, Guwahati.
The Department of Pension & Pensioners’ Welfare has been conducting Pre- Retirement Counselling workshops, throughout the country, to facilitate officials who are about to retire, in the superannuation process. The Workshop, being held for the benefit of retiring employees of the Government of India, is a revolutionary step in direction of ‘Ease of Living’ of the pensioners. In order to facilitate the smooth transition for the retiring employees, various sessions on Retirement Benefits, CGHS, Investment modes, BHAVISHYA portal, Integrated Pensioners Portal, Family Pension, CPENGRAMS, ANUBHAV and Digital Life Certificate etc. will be conducted. All these sessions have been curated to make the retirees aware of the process to be followed and forms to be filled pre-retirement and to provide information about the benefits available to them post-retirement.
It is expected that 310 retirees, due to retire in the next 12 months, will benefit hugely from this Pre-retirement Counselling Workshop. The Department will continue to hold such workshops to ensure a smooth and comfortable transition for Central Government retirees, keep them informed of the government initiatives taken for them and to enable them to avail all the benefits available post-retirement.
Department has also integrated pension portals of PNB, SBI, Bank of Baroda, Canara Bank, Bank of India, Central Bank of India and Union Bank of India to provide seamless banking services to pensioners from a single portal. Since the major Pension Disbursing Authorities are banks, the Department of Pension and Pensioners’ Welfare has started a series of Awareness Workshops for Central Pension Processing Centers (CPPCs) of Banks as well as their field functionaries handling pension related work in the Bank. In this series, the Department will also be conducting 9th Bankers’ Awareness Program for the officers of State Bank of India, posted at CPPCs/Branches of North-East, West Bengal, Bihar and Odissa, at Assam Administrative Staff College, Guwahati on 10th April, 2025.
The objective of these workshops is to spread awareness of the various rules and procedures relevant for Pension Disbursing Banks/Retirees and also the steps being taken by Government of India to ensure “Ease of Living” for Pensioners. The workshop shall also focus on the issues faced by Bank officials in handling these processes so that to reduce pensioners’ grievances. 70 officers from CPPC and pension dealing branches of State Bank of India are participating in these interactive programs. The Department will continue to hold such workshops, as part of Good Governance to ensure a smooth and comfortable transition for Central Government retirees, keep them informed of the government initiatives taken for them and to enable them to avail all the benefits available for them, post-retirement.