কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ চাৰিখন মাল্টিট্ৰেকিং প্ৰকল্পত কেবিনেটৰ অনুমোদন
লাইনৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ, ভাৰতীয় ৰে'লৱেই যাত্ৰী আৰু সামগ্ৰী দুয়োৰে নিৰৱচ্ছিন্ন আৰু দ্ৰুত পৰিবহণ নিশ্চিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে চাৰিটা মাল্টিট্ৰেকিং প্ৰকল্পৰ পৰিকল্পনা কৰিছে; এই পদক্ষেপসমূহে ভ্ৰমণৰ সুবিধা উন্নত কৰিব, লজিষ্টিক ব্যয় হ্ৰাস কৰিব, তেল আমদানি হ্ৰাস কৰিব আৰু কার্বন ডাই অক্সাইড নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰাত অৰিহণা যোগাব, ৰে'লৰ কাম-কাজ দক্ষ আৰু বহনক্ষম কৰাত সহায় কৰিব
এই প্ৰকল্পসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে কয়লা, লৌহ আকৰিক আৰু অন্যান্য খনিজ পদাৰ্থৰ মূল পথসমূহত লাইনৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰি লজিষ্টিক দক্ষতা বৃদ্ধি কৰা; এই উন্নয়নসমূহে যোগান শৃংখলাক সুচল কৰি তুলিব, যাৰ ফলত অৰ্থনৈতিক বিকাশ ত্বৰান্বিত হ’ব।
প্ৰকল্পসমূহৰ মুঠ আনুমানিক ব্যয় হৈছে ১৮,৬৫৮ কোটি টকা আৰু ২০৩০-৩১ৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ কৰা হ’ব
এই প্ৰকল্পসমূহে নিৰ্মাণৰ সময়ত প্ৰায় ৩৭৯ লাখ মানৱ-দিনৰ বাবে প্ৰত্যক্ষ নিযুক্তিৰ সৃষ্টি কৰিব
04 APR 2025 3:02PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা সম্পৰ্কীয় কেবিনেট কমিটীয়ে ৰে’ল মন্ত্ৰালয়ৰ চাৰিটা প্ৰকল্পত অনুমোদন জনাইছে, যাৰ মুঠ ব্যয় হ’ল ১৮,৬৫৮ কোটি (প্ৰায়)টকা। মহাৰাষ্ট্ৰ, উৰিষ্যা আৰু ছত্তীশগড় এই ৩খন ৰাজ্যৰ ১৫খন জিলাক সামৰি লোৱা চাৰিখন প্ৰকল্পই ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ বৰ্তমানৰ নেটৱৰ্ক প্ৰায় ১২৪৭ কিলোমিটাৰ বৃদ্ধি কৰিব।
এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছেঃ
1. সম্বলপুৰ-জৰাপদা 3য় আৰু 4র্থ লাইন
• ii. ঝাৰছুগুডা-চেচন 3য় আৰু 4র্থ লাইন
1. খাৰচিয়া-নতুন ৰায়পুৰ-পৰমলকাছা ৫ম আৰু ৬ষ্ঠ লাইন
2. গণ্ডিয়া-বলহাৰশ্বাহ দ্বৈতকৰণ
বৰ্ধিত লাইন ক্ষমতাই ভাৰতীয় ৰে’লৱেক উন্নত দক্ষতা আৰু সেৱাৰ নিৰ্ভৰযোগ্যতা প্ৰদান কৰি গতিশীলতা উন্নত কৰিব। এই মাল্টি-ট্ৰেকিং প্ৰস্তাৱসমূহে ৰে’লৰ কাম-কাজ সহজ কৰি তুলিব আৰু ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ ব্যস্ততম অংশসমূহত অতি প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনিমূলক উন্নয়ন প্ৰদান কৰি ভিৰ হ্ৰাস কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ নতুন ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতিপূৰ্ণ যিয়ে অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণক ব্যাপক উন্নয়নৰ জৰিয়তে "আত্মনিৰ্ভৰ" কৰি তুলিব যিয়ে তেওঁলোকৰ নিযুক্তি/আত্ম-নিযুক্তিৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰিব।
এই প্ৰকল্পসমূহ মাল্টি-মডেল সংযোগৰ বাবে পিএম-গতি শক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেনৰ ফলাফল যি সংহত পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তে সম্ভৱ হৈছে আৰু ই জনসাধাৰণ, সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ পৰিবহনৰ বাবে নিৰৱচ্ছিন্ন সংযোগ প্ৰদান কৰিব।
এই প্ৰকল্পসমূহৰ জৰিয়তে ১৯টা নতুন ষ্টেচন নিৰ্মাণ কৰা হ'ব, যি দুখন উচ্চাকাংক্ষী জিলা (গড়চিৰোলী আৰু ৰাজনন্দগাঁও)ৰ সৈতে সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব। মাল্টি-ট্ৰেকিং প্ৰকল্পই আনুমানিক ৩৩৫০খন গাঁও আৰু প্ৰায় ৪৭.২৫ লাখ জনসংখ্যাৰ সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব।
খাৰচিয়া-নতুন ৰায়পুৰ-পৰমলকাছাই বালোদা বজাৰৰ দৰে নতুন অঞ্চললৈ পোনপটীয়া সংযোগ প্ৰদান কৰিব, ই অঞ্চলটোত চিমেণ্ট প্ৰকল্পকে ধৰি নতুন ঔদ্যোগিক গোট স্থাপনৰ সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰিব।
এইবোৰ হৈছে কৃষিজাত সামগ্ৰী, সাৰ, কয়লা, লৌহ আকৰিক, ষ্টীল, চিমেণ্ট, চূণশিল আদিৰ দৰে সামগ্ৰীৰ পৰিবহণৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয় পথ। ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ কামৰ ফলত অতিৰিক্ত মালবাহী যান-বাহনৰ পৰিমাণ ৮৮.৭৭ এম. টি. পি. এ. (প্ৰতি বছৰে মিলিয়ন টন) হ’ব। পৰিৱেশ অনুকূল আৰু শক্তি দক্ষ পৰিবহণৰ মাধ্যম হিচাপে ৰে 'লৱেই জলবায়ু লক্ষ্যত উপনীত হোৱা আৰু দেশৰ লজিষ্টিক ব্যয় হ্ৰাস কৰা, তেল আমদানি হ্ৰাস কৰা (৯৫ কোটি লিটাৰ) আৰু কার্বন ডাই অক্সাইড নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰা (৪৭৭ কোটি কেজি) দুয়োটাতে সহায় কৰিব, যিটো ১৯ কোটি গছ ৰোপণৰ সমতুল্য।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves four multitracking projects across Indian Railways
To enhance line capacity, Indian Railways plans to undertake four multitracking projects aimed to ensure seamless and faster transportation of both passengers and goods; These initiatives will improve travel convenience, reduce logistic cost, decrease oil imports and contribute to lower CO2 emissions, supporting sustainable and efficient rail operations
The projects aim to enhance logistical efficiency by increasing the line capacity along the key routes for coal, iron ore, and other minerals; These improvements will streamline the supply chains, thereby contributing to accelerated economic growth
The total estimated cost of the projects is Rs.18,658 crore and will be completed upto 2030-31
The projects will also generate direct employment for about 379 lakh human-days during construction
04 APR 2025 3:02PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved Four projects of Ministry of Railways with total cost of Rs. 18,658 crore (approx.). The Four projects covering 15 Districts in 3 States i.e., Maharashtra, Odisha, and Chhattisgarh will increase the existing network of Indian Railways by about 1247 Kms.
These projects include:
1. Sambalpur – Jarapda 3rd and 4th Line
2. Jharsuguda – Sason 3rd and 4th Line
3. Kharsia – Naya Raipur – Parmalkasa 5th and 6th Line
4. Gondia – Balharshah doubling
The enhanced line capacity will improve mobility, providing enhanced efficiency and service reliability for Indian Railways. These multi-tracking proposals will ease operations and reduce congestion, providing the much-required infrastructural development on the busiest sections across Indian Railways. The projects are in line with the Prime Minister Shri Narendra Modiji’s Vision of a New India which will make people of the region “Atmanirbhar” by way of comprehensive development in the area which will enhance their employment/ self-employment opportunities.
The projects are result of PM-Gati Shakti National Master Plan for multi-modal connectivity which have been possible through integrated planning and will provide seamless connectivity for movement of people, goods and services.
With these projects 19 New Stations will be constructed, enhancing connectivity to Two Aspirational Districts (Gadchiroli and Rajnandgaon). Multi-tracking project will enhance connectivity to approx. 3350 villages and about 47.25 lakh population.
Kharsia – Naya Raipur – Parmalkasa will provide direct connectivity to new areas such as Baloda Bazar, this will create possibilities for setting up of new industrial units including cement plants in the region.
These are essential routes for transportation of commodities such as agriculture products, fertilizer, coal, iron ore, steel, cement, limestone etc. The capacity augmentation works will result in additional freight traffic of magnitude 88.77 MTPA (Million Tonnes Per Annum). The Railways being environment friendly and energy efficient mode of transportation, will help both in achieving climate goals and minimizing logistics cost of the country, reduce oil import (95 Crore Litres) and lower CO2 emissions (477 Crore Kg) which is equivalent to plantation of 19 Crore trees.