ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
CDSCO ଅଧୀନରେ ଔଷଧ ଗୁଣବତ୍ତା ପରୀକ୍ଷାର ସ୍ଥିତି
ଔଷଧ ଏବଂ ପ୍ରସାଧନ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ ୧୯୪୦ ଅନୁଯାୟୀ, ଔଷଧ ନିରୀକ୍ଷକ ଗୁଣବତ୍ତା ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରୁ ଅନିୟମିତ ଭାବରେ ଔଷଧ ନମୁନା ଆଣନ୍ତି
CDSCOର ଔଷଧ ପରୀକ୍ଷଣ ପ୍ରୟୋଗଶାଳାଗୁଡ଼ିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩ ଠାରୁ ଅନଲାଇନ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ସୁଗମ ଲାବୋରେଟରୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି।
CDSCO ଅଧୀନରେ ଥିବା ଔଷଧ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଦ୍ୱାରା ଔଷଧ ନମୁନା ଗୁଣବତ୍ତାହୀନ ବୋଲି ଘୋଷିତ ହୁଏ, ସମ୍ପୃକ୍ତ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ବଜାରରେ ଗୁଣବତ୍ତାହୀନ ଔଷଧର ବଣ୍ଟନ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
01 APR 2025 2:06PM by PIB Bhubaneswar
ଔଷଧ ଏବଂ ପ୍ରସାଧନ ସାମଗ୍ରୀ ଧାରା ୧୯୪୦ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ, ଔଷଧ ନିରୀକ୍ଷକ ଗୁଣବତ୍ତା ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ଔଷଧ ନମୁନା ସଂଗ୍ରହ କରନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଔଷଧ ପରୀକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ମାନକ ଗୁଣବତ୍ତାହୀନ / ନକଲି / ଭୁଲ ବ୍ରାଣ୍ଡେଡ୍ / ମିଥ୍ୟା ଘୋଷିତ ବିଭିନ୍ନ କମ୍ପାନୀର ଔଷଧର ତାଲିକା ନିୟମିତ ଭାବରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଔଷଧ ମାନକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସଂଗଠନ (CDSCO) ର ୱେବସାଇଟରେ ଔଷଧ ସତର୍କତା (www.cdsco.gov.in) ଶୀର୍ଷକରେ ଅପଲୋଡ୍ କରାଯାଏ।
CDSCOର ଔଷଧ ପରୀକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡ଼ିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩ ଠାରୁ ଏକ ଅନଲାଇନ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍, ସୁଗମ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଗୁଣବତ୍ତା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟକରଣ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରୟୋଗଶାଳାରେ ପରୀକ୍ଷା ସ୍ଥିତି ଜାଣିବା ପାଇଁ ଚିକିତ୍ସା ଉତ୍ପାଦ (ଔଷଧ, ଟୀକା, ପ୍ରସାଧନ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ) ର ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟପ୍ରଣାଳୀକୁ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ କରିଥାଏ।
ଦେଶରେ ବିକ୍ରୟ ଏବଂ ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଯେକୌଣସି ଔଷଧ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ମାତାମାନେ ଉକ୍ତ ଆଇନ ଏବଂ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଲାଇସେନ୍ସର ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ପାଳନ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ।
CDSCO ଅଧୀନରେ ଥିବା ଔଷଧ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଦ୍ୱାରା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିବା ଔଷଧ ନମୁନା ଯଦି ଗୁଣବତ୍ତାହୀନ ବୋଲି ଘୋଷିତ ହୁଏ, ସମ୍ପୃକ୍ତ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ଅଧିକ ବଣ୍ଟନ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ଲାଇସେନ୍ସ ପାଇଁ ଏକ ସର୍ତ୍ତ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟାହାର/ପୁନଃପ୍ରତ୍ୟାହାର/ଫେରସ୍ତ ନେବା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଯାହା ନିମ୍ନରେ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯାଇଛି:
ଲାଇସେନ୍ସ ପ୍ରଦାନକାରୀ କିମ୍ବା ନିୟନ୍ତ୍ରଣକାରୀ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୂଚିତ ହେବା ପରେ ଯେ ଔଷଧର କୌଣସି ବ୍ୟାଚ୍‌ର କୌଣସି ଅଂଶ ଲାଇସେନ୍ସ ପ୍ରଦାନକାରୀ କିମ୍ବା ନିୟନ୍ତ୍ରଣକାରୀ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି ନିୟମାବଳୀରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଗୁଣବତ୍ତା କିମ୍ବା ବିଶୁଦ୍ଧତାର ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ପାଳନ କରୁନାହିଁ । ଏପରି କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯିବା ପରେ, ବ୍ୟାଚ୍‌ର ଅବଶିଷ୍ଟ ଅଂଶ ବିକ୍ରୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବେ ଏବଂ ଯେତେଦୂର ସମ୍ଭବ ମାମଲାର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିସ୍ଥିତିରେ, ସେହି ବ୍ୟାଚ୍‌ରୁ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସମସ୍ତ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନୁପ୍ରିୟା ପଟେଲ ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଏକ ଲିଖିତ ଉତ୍ତରରେ ଏହା କହିଛନ୍ତି।
sws

Ministry of Health and Family Welfare
Status of Drug Quality Testing under CDSCO
Under the Drug and Cosmetics Act 1940, Drugs Inspector randomly draws drug samples from the supply chain for quality checks
An online portal, SUGAM labs is in place since September 2023 for integrating the drug testing labs of the CDSCO
In case of drug samples declared as Not of Standard Quality by the Drugs Testing laboratories under CDSCO, the respective manufacturing firms are asked for immediate recall and stop further distribution of the Not of standard quality Drugs in the market
01 APR 2025 2:06PM by PIB Delhi
Under the Drug and Cosmetics Act 1940, Drugs Inspector randomly draws drug samples from the supply chain for quality checks. Also, list of drugs of various companies, which are declared Not of Standard Quality/ Spurious/ Misbranded/ Adulterated by the Central Drugs Testing Laboratories are regularly uploaded on the website of Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO) under the heading of Drug Alert (www.cdsco.gov.in).
An online portal, SUGAM labs is in place since September 2023 for integrating the drug testing labs of the CDSCO. It automates the entire workflow for testing of Medical Products (Drugs, Vaccine, Cosmetics & Medical devices) to meet the quality specification and tracing the testing status in the laboratories.
Manufacturers are required to comply with the conditions of Licence granted under the said Act and Rules to manufacture any drugs for sale and distribution in the country. In case of drug samples declared as Not of Standard Quality by the Drugs Testing laboratories under CDSCO, the respective manufacturing firms are asked for immediate recall and stop further distribution of the Not of standard quality Drugs in the market. One of the conditions for licensing is regarding withdrawal/recall/take back of drugs which is reproduced below:
the licensee shall on being informed by the Licensing Authority or the Controlling Authority that any part of any batch of the drug has been found by the Licensing Authority or the Controlling Authority not to conform with the standards of strength, quality or purity specified in these rules and on being directed so to do, withdraw the remainder of the batch from sale, and, so far as may in the particular circumstances of the case be practicable, recall all issues already made from that batch.”
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Smt. Anupriya Patel stated this in a written reply in the Rajya Sabha today.