Ministry of Youth Affairs and Sports
Viksit Bharat Youth Parliament 2025 to Kick Off in New Delhi from April 1st to 3rd, 2025
A Landmark Moment in Youth-Led Nation-Building and Governance
From Debate to Resolution: Youth to Deliberate on One Nation, One Election and Viksit Bharat
Youth to Experience Parliamentary Proceedings Firsthand: A Transformative Insight into Governance
30 MAR 2025 3:25PM by PIB Delhi
Ministry of Youth Affairs and Sports, under the leadership of Union Minister of Youth Affairs & Sports and Labour & Employment Dr. Mansukh Mandaviya, is organizing the Viksit Bharat Youth Parliament from 1st – 3rd April 2025. This event, a reimagination of the traditional Youth Parliament, serves as a powerful platform to connect young individuals with politics and public policy, fostering their engagement in governance and nation-building.
For the first time since COVID-19, all District Nodal Rounds (300) were conducted in person, ensuring greater participation and direct engagement. Over 75,000 young people from every State and Union Territory submitted their video entries through the MY Bharat portal, showcasing their enthusiasm and commitment to shaping the nation’s future. The entire selection process was conducted digitally, reflecting the growing integration of technology in governance initiatives.
The Viksit Bharat Youth Parliament is structured into three key stages:
District Nodal Rounds:
• The discussion on One Nation, One Election reached every town and village through massive dialogues held at 300 district nodes.
• To qualify, candidates uploaded a 1-minute video answering the question: “What does Viksit Bharat mean to you?”
State Rounds:
• Held in over 17 State assemblies and other government establishments, these rounds marked a historic milestone in bridging the gap between youth and governance.
• Sessions were presided over by State Speakers and Governors, lending credibility and significance to youth discussions.
National Round (1st - 3rd April 2025):
• The top 3 candidates from each State/UT (totaling 108 youth) have been selected to participate at the national level.
• Participants will engage in high-level discussions and activities, including
1. Question Hour: Focused on One Nation, One Election and Viksit Bharat, culminating in a resolution.
2. Masterclass: Conducted by a senior Member of Parliament, equipping youth with essential oratory and leadership skills.
3. Parliamentary Experience: Attending sessions in the Lok Sabha and Rajya Sabha for firsthand exposure to governance.
4. PM Sangrahalaya Visit: Providing insights into India’s political journey and leadership stories.
5. Awards Ceremony: On 3rd April, the Viksit Bharat Youth Parliament Awards and National Youth Awards will be conferred.
The Viksit Bharat Youth Parliament is more than just a programme—it is a transformative movement. The ideas and discussions generated through this initiative will extend far beyond Central Hall, resonating across the nation and paving the way for a new era of youth-led policy engagement and national progress.

ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୫ ଏପ୍ରିଲ ପହିଲାରୁ ୩ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ସଂସଦ ୨୦୨୫
ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନ ଏବଂ ଶାସନରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ
ବିତର୍କରୁ ସଂକଳ୍ପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ : ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ନିର୍ବାଚନ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ଉପରେ ବିଚାର-ବିମର୍ଶ କରିବେ ଯୁବବର୍ଗ
ସଂସଦୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯୁବବର୍ଗ : ଶାସନରେ ଏକ ପରିବର୍ତନଶୀଳ ଅନ୍ତଦୃଷ୍ଟି
30 MAR 2025 3:25PM by PIB Bhubaneshwar
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ, ଯୁବବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ଏବଂ ଶ୍ରମ ତଥା ନିଯୁକ୍ତି ବିଭାଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୀୟଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ୨୦୨୫ ମସିହା ଏପ୍ରିଲ ପହିଲାରୁ ୩ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ସଂସଦର ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାରମ୍ପରିକ ଯୁବ ସଂସଦର ନୂତନ କରିକଳ୍ପନା, ଯାହା ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ରାଜନୀତି ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ନୀତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ତଥା ଶାସନ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ସେମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମଂଚ ଭାବରେ କାମ କରିବ।
କୋଭିଡ୍-୧୯ ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର, ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲା ନୋଡାଲ ରାଉଣ୍ଡ (୩୦୦) ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଯେଉଁଥିରେ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଯୋଗଦାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳରୁ ୭୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଯୁବକମାନେ ମାଇଁ ଭାରତ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଜର ଭିଡିଓ ଏଣ୍ଟ୍ରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଢିବାରେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି। ସମସ୍ତ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂବନ୍ଧୀୟ ପଦକ୍ଷେପରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବଢୁଥିବା ସମନ୍ୱୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲା।
ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବା ସଂସଦକୁ ତିନି ପ୍ରମୁଖ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି :
ଜିଲ୍ଲା ନୋଡାଲ ରାଉଣ୍ଡ :
- ୩୦୦ ଜିଲ୍ଲା ପରିସରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏକ ଦେଶ, ଏକ ନିର୍ବାଚନ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା ବ୍ୟାପକ ସମ୍ବାଦ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସହର ଓ ଗାଁରେ ପହଂଚିଥିଲା।
- ଯୋଗ୍ୟତା ଅର୍ଜନ କରିବା ପାଇଁ, ପରୀକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ୧ ମିନିଟ୍ର ଏକ ଭିଡିଓ ଅପଲୋଡ୍ କରିବାର ଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦିଆଯାଇଥିଲା : ‘’ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଅର୍ଥ କ’ଣ?’’
ରାଜ୍ୟ ରାଉଣ୍ଡ :
- ୧୭ ରୁ ଅଧିକ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସରକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏହି ରାଉଣ୍ଡ ଯୁବ ଓ ଶାସନ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବାରେ ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି।
- ଅଧିବେଶନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭା ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ରାଜ୍ୟପାଳମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଯୁବ ଆଲୋଚନାକୁ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱ ମିଳିଥିଲା।
ଜାତୀୟ ରାଉଣ୍ଡ (୧ - ୩ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫) :
- ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ ଜଣ ପ୍ରାର୍ଥୀ (ସମୁଦାୟ ୧୦୮ ଜଣ ଯୁବକ) ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ମନୋନୀତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
- ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଭାଗ ନେବେ, ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଛି :
କ. ପ୍ରଶ୍ନକାଳ: ଏକ ଦେଶ, ଏକ ନିର୍ବାଚନ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରୀତ, ପ୍ରସ୍ତାବ ସହିତ ସମ୍ପନ୍ନ।
ଖ. ମାଷ୍ଟରକ୍ଲାସ: ବରିଷ୍ଠ ସାଂସଦଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ, ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ବକ୍ତୃତା ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ କୌଶଳରେ ସମର୍ଥ କରିବା।
ଗ. ସଂସଦୀୟ ଅଭିଜ୍ଞତା : ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ରୂପରେ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଲୋକସଭା ଓ ରାଜ୍ୟସଭା ଅଧିବେଶନରେ ଯୋଗ ଦେବା ।
ଘ. ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ରାଉଣ୍ଡ : ଭାରତର ରାଜନୈତିକ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା।
ଙ. ପୁରସ୍କାର ସମାରୋହ : ଏପ୍ରିଲ ୩ ରେ, ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ସଂସଦ ପୁରସ୍କାର ଏବଂ ଜାତୀୟ ଯୁବ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ସଂସଦ କେବଳ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ - ଏହା ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଆନ୍ଦୋଳନ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିଚାର ଏବଂ ଆଲୋଚନା ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ହଲ୍ ଠାରୁ ବହୁ ଦୂରପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାରିତ ହେବ। ଏହି ଆଲୋଚନା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଯୁବ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ନୀତିଗତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଜାତୀୟ ପ୍ରଗତିର ଏକ ନୂତନ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ।