প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না মার্চ 30দা মহারাস্ত্রা অমসুং ছত্তিসগরদা চৎকনি
পি.এম.না নাগপুরদা স্মৃতি মন্দিরদা দর্শন পাংথোক্কনি
পি.এম.না নাগপুরদা দীক্ষাভুমিদা চৎকনি অমসুং দা. বি.আর. অম্বেদকরদা ইকাই খুম্নবা উৎকনি
পি.এম.না নাগপুরদা মাধব নেত্রালয় প্রিমিয়ম সেন্তরগী উরেপ উয়ুং তমগনি
পি.এম.না নাগপুরদা লৈবা সোলর দিফেন্স এন্দ এরোস্পেস লিমিতেদতা UAVশিংগীদমক লোইতেরিং মুনিসন তেস্তিং রেঞ্জ অমসুং রনৱে ফেসিলিতী শঙ্গাগনি
পি.এম.না বিলাসপুরদা লুপা করোর 33,700রোম হেনবা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি, থবক হৌগনি অমসুং জাতিদা কত্থোক্কনি
ছত্তিসগর শিনবা থুংবদা গ্রিদ মপাঙ্গাল কনখৎহন্নবা অমসুং মৈ ফংবা হেনগৎহন্নবা পাৱর জেনরেসন অমসুং ত্রান্সমিসন প্রোজেক্ত কয়ামরুম পাইখৎকনি
মরু ওইনা ছত্তিসগরগী ত্রাইবেল অমসুং ইন্দস্ত্রিএল রিজনশিংদা কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা রেল অমসুং রোদ প্রোজেক্ত কয়ামরুম শেমগৎপদা অখন্নবা মীৎয়েং চংগনি
রিজন অসিদা এজুকেসন ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাউনা শাহৌ পীনবা পি.এম.না ছত্তিসগরদা লৈবা জিলা 29দা পি.এম. শ্রী স্কুল 130 শঙ্গাগনি
হাউসিং ফোর ওলগী ভিজন মঙফাওনহন্দুনা ছত্তিসগরদা প্রধান মন্ত্রী অৱাজ য়োজনা – গ্রামিন (PMAY-G)গী মখাদা বেনিফিসরী লাখ 3গী গৃহা প্রভেশ পাংথোক্কনি
28 MAR 2025 12:41PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মার্চ 30দা মহারাস্ত্রা অমসুং ছত্তিসগরদা চৎকনি। মহাক্না নাগপুরদা চৎকনি অমসুং অয়ুক পুং 9 রোম তাবদা, মহাক্না স্মৃতি মন্দিরদা দর্শন তৌগনি অমসুং মদুগী মতুংদা দীক্ষাভুমিদা চৎকনি।
অয়ুক পুং 10 রোম তাবদা মহাক্না নাগপুরদা মাধব নেত্রালয় প্রিমিয়ম সেন্তরগী উরেপ উয়ুং তমগনি অমসুং মীয়ামগী মীফম অমদা ৱা ঙাংগনি।
নুমিৎ য়ুংবা মতুং পুং 12.30 রোম তাবদা মহাক্না নাগপুরদা সোলর দিফেন্স এন্দ এরোস্পেস লিমিতেদতা UAVশিংগীদমক লোইতরিং মুনিসন তেস্তিং রেঞ্জ অমসুং রনৱে ফেসিলিতী শঙ্গাগনি।
মখা তানা, প্রধান মন্ত্রী বিলাসপুরদা চৎকনি অমসুং নুংথিল পুং 3:30 রোম তাবদা, মহাক্না লুপা করোর 33,700 হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া উরেপ উয়ুং তমগনি, থবকশিং হৌদোক্কনি অমসুং লৈবাক মীয়ামদা কত্থোক্কনি। মহাক্না মীয়ামগী মীফম অমদসু ৱা ঙাংগনি।
মহারাস্ত্রাদা পি.এম.
রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘকী প্রতিপদা প্রোগ্রামগা লোয়ননা হিন্দু অনৌবা চহি হৌরকপদা প্রধান মন্ত্রীনা স্মৃতি মন্দিরদা দর্শন তৌগনি অমসুং RSSকী ফাউন্দিং ফাদরশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎকনি। মহাক্না দীক্ষাভুমিদসু চৎকনি অমসুং 1956তা তুং ইনবা লিশিং কয়াগা লোয়ননা বুদ্ধিজম চৎখিবা দা. বি.আর. অম্বেদকরগী মফমদা ইকাই খুম্নবা উৎকনি।
মন্ত্রীনা মাধব নেত্রালয় আই ইন্সতিত্যুৎ অমসুং রিসর্চ সেন্তরগী অনৌবা এক্সতেন্সন বিল্দিং অমা ওইরিবা মাধব নেত্রালয় প্রিমিয়ম সেন্তরগী উরেপ উয়ুংসু তমগনি। মসি 2014দা লিংখৎখিবনি। মসি নাগপুরদা লৈবা প্রিমিয়র সুপর-স্পেসিএলিতী ওপথালমিক কেয়র ফেসিলিতী অমনি। ইন্সতিত্যুৎ অসি গুরুজী শ্রী মাধবরাও সদশিবরাও গোলৱালকরবু নিংশিংসুনা লিংখৎখিবনি। লাক্কদৌরিবা প্রোজেক্ত অসিদা বেদ 250 লৈবা হোস্পিতাল অমা, OPD 14 অমসুং মোদ্যুলর ওপরেসন থীএতর 14 লৈগনি। মসিগী পান্দমদি মীয়ামদা মমল হোংবা অমসুং মালেমগী থাক্কী আই কেয়র সর্ভিসশিং ফংহনবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা নাগপুরদা সোলর দিফেন্স অমসুং এরোস্পেস লিমিতেদকী এম্যুনিসন ফেসিলিতীদা চৎকনি। মহাক্না নৌনা শাবা 1250 মিতর শাংবা অমসুং 25 মিতর পাকপা অনআর্ম এরিএল ভেহিকলশিং (UAVশিং) গীদমক এয়রস্ত্রিপ অমসুং লোইতরিং মুনিসন অমসুং অতোপ্পা গাইদেদ মুনিসনশিং চাংয়েং তৌনবা লাইব মুনিসন অমসুং ৱারহেদ তেস্তিং ফেসিলিতী শঙ্গাগনি।
ছত্তিসগরদা পি.এম.
ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত অমসুং সস্তেনেবল লাইবলিহুদ হেনগৎহন্নবা মহাক্কী অচেৎপা ফিরেপ অদুগী মতুং ইন্না, প্রধান মন্ত্রীনা বিলাসপুরদা লুপা করোর 33,700 হেনবগী পাৱর, ওইল অমসুং গ্যাস, রেল, লম্বী, এজুকেসন অমসুং হাউজিং সেক্তরশিংগা মরী লৈনবা দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত কয়ামরুমগী উরেপ-উয়ুং তমগনি, থবক হৌদোক্কনি অমসুং জাতিদা কত্থোক্কনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক শীনবা থুংনা পাৱর সেক্তর ফগৎহন্নবা হোৎনরি। মসিগী মতুং ইন্না, মমল হোংবা অমসুং থাজবা য়াবা মৈ ফংহন্নবা অমসুং ছত্তিসগরবু মৈ পুথোকপদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা খোংথাং কয়া লৌখৎকনি। মহাক্না বিলাসপুর জিলাদা লৈবা NTPCগী লুপা করোর 9,790 হেনবগী সিপৎ সুপর থর্মেল পাৱর প্রোজেক্ত স্তেজ-III (1x800 মেগাৱাৎ) গী উরেপ উয়ুং তমগনি। মসিগী পিৎ হেদ প্রোজেক্ত অসি অৱাংবা পাৱর জেনরেসন ইফিসেন্সী লৈবা খ্বাইদগী নৌবা স্তেত ওফ আর্ত অলত্রা-সুপরক্রিতিকেল তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওই। মহাক্না তিসগর স্তেত পাৱর জেনরেসন কম্পেনী লিমিতেদ (CSPGCL) গী লুপা করোর 15,800 হেনবগী অহানবা সুপর ক্রিতিকেল থর্মেল পাৱর প্রোজেক্ত (2X660MW)কী থবক হৌদোক্কনি। প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর 560 হেনবগী ৱেস্তর্ন রিজন এক্সপান্সন স্কিম (WRES) গী মখাদা পাৱরগ্রিদকী পৱার ত্রান্সমিসন প্রোজেক্ত অহুম লৈবাক মীয়ামদা কত্থোক্কনি।
ভারতকী নেৎ জিরো ইমিসনগী পান্দমশিং, এয়র পোলুসন হন্থহনবা অমসুং ক্লিনর ইনর্জী সোলুসনশিং ফংহন্নবগী মায়কৈদা, প্রধান মন্ত্রীনা কোরিয়া, সুরজপুর, বলরামপুর অমসুং সুরগুজা জিলাশিংদা ভারত পেত্রোলিয়ম কোর্পোরেসন লিমিতেদ (BPCL) গী সিতী গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসন (CGD)গী উরেপ-উয়ুং তমগনি। মসিদা কিলোমীতর 200 হেন্না শাংবা হাই প্রেসর পাইপলাইন অমসুং কিলোমীতর 800 হেন্না শাংবা MDPI (মেদিয়ম দেন্সিতী পোলিইথিলিন) পাইপলাইন অমসুং লুপা করোর 1,285 হেনবগী CNG দিস্পেন্সিং আউৎলেতশিং য়াওরি। মহাক্না হিন্দুস্তান পেত্রোলিয়ম কোর্পোরেসন লিমিতেদ (HPCL) গী কিলোমিতর 540 শাংবা, লুপা করোর 2210 হেনবগী ভিসাখ-রাইপুর পাইপলাইন (VRPL) প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুংসু তমগনি। মল্তি-প্রদক্ত (পেত্রোল, দিজেল, কেরোসিন) পাইপলাইন অসিনা চহি অমদা মেত্রিক তন মিলিয়ন 3 হেনবগী কেপাসিতী লৈগনি।
লমদম অসিদা কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা মীৎয়েং থমদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অপুনবা কিলোমীতর 108 শাংবা রেলৱে প্রোজেক্ত তরেৎকী উরেপ উয়ুং তমগনি অমসুং লুপা করোর 2,690 হেন্না চঙবা অপুনবা কিলোমীতর 111 শাংবা রেলৱে প্রোজেক্ত অহুম লৈবাক মীয়ামদা কত্থোক্কনি। মহাক্না অভানপুর- রাইপুর সেক্সনদা মন্দির হসৌদকী থোংদা MEMU ত্রেন সর্ভিস লমথাগনি। মহাক্না ছত্তিসগরদা ইন্দিয়ন রেলৱেজগী রেল নেৎৱার্ক 100% ইলেক্ত্রিফাইদ তৌবগী থবকসু মীয়ামদা কত্থোক্কনি। প্রোজেক্তশিং অসিনা কঞ্জেসন হন্থহল্লগনি, কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লগনি অমসুং লমদম অসিদা সোসিএল অমসুং ইকোনোমিক গ্রোথ হেনগৎহল্লগনি।
লমদম অসিদা লম্বীগী ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহন্দুনা, প্রধান মন্ত্রীনা NH 930গী অপগ্রেদ তৌরবা ঝালমালাদগী শেরপর সেক্সন (কিলোমীতর 37) অমসুং পেব সোল্দরগা লোয়ননা NH 43গী অম্বিকাপুর-পাথলগাওন সেক্সন (কিলোমীতর 75)গী 2 লেনিংগী জাতিদা কত্থোক্কনি। প্রধান মন্ত্রীনা NH-130D(কিলোমিতর 47.5)গী কোন্দাগাওন-নারায়নপুর সেক্সনগী পেব শোল্দরগা লোয়ননা লেন অনি ওইহন্নবা অপগ্রেদেসনসু উরেপ উয়ুংসু তমগনি। লুপা করোর 1,270 হেনবগী প্রোজেক্তশিং অসিনা ত্রাইবেল অমসুং ইন্দস্ত্রীএল রিজনশিংদা এক্সেসিবিলিতী য়াম্না ফগৎহল্লগনি মসিনা লমদম অসিগী হোলিস্তিক দিবেলপমেন্ত পুরক্কনি।
পুম্নমক্কীদমক এজুকেসন ফংহন্নবা মহাক্কী অচেৎপা ফিরেপ অদুগী মতুং ইন্না, প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইবা এজুকেস্নেল ইনিসিএতিব অনি, রাজ্য অসিগী জিলা 29দা পি.এম. শ্রী স্কুল 130 অমসুং রাইপুরদা বিদ্যা সমিক্ষা কেন্দ্র (VSK) মীয়ামদা কত্থোক্কনি। পি.এম. স্কুল ফোর রাইজিং ইন্দিয়া স্কিমগী মখাদা স্কুল 130গী থাক হেনগৎহনগনি। স্কুলশিং অসিনা মওং চুম্না শেম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর, স্মার্ত বোর্দশিং, মোদর্ন লেবোরেতরীশিং অমসুং লাইব্রেরীশিংগী খুত্থাংদা অৱাংবা থাক্কী এজুকেসন পীবদা মতেং পাংগনি। রাইপুরদা VSKনা তোঙান তোঙানবা এজুকেসনগা মরী লৈনবা সরকারগী স্কিমশিংগী ওনলাইন মোনিতরিং অমসুং দেতা এনালাইসিস তৌবা ঙমহনগনি।
খুঙ্গংগী ইমুংশিংদা মতিক চাবা য়ুম ফংহন্নবা অমসুং মখোয়গী হকশেল, সেক্যুরিতী অমসুং পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা অচেৎপা ফিরেপ থুংহল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী অৱাস - গ্রামিন (PMAY-G) য়োজনাগী মখাদা বেনিফিসরী লাখ 3গী গৃহা প্রভেশ পাংথোক্কনি অমসুং প্রধান মন্ত্রীনা স্কিম অসিগী মখাদা বেনিফিসরী খরদা শোশিং খুৎশিন্নগনি।

Prime Minister's Office
PM to visit Maharashtra and Chhattisgarh on 30th March
PM to undertake Darshan at Smruti Mandir in Nagpur
PM will visit Deekshabhoomi and pay homage to Dr. B.R. Ambedkar in Nagpur
PM to lay the foundation stone of Madhav Netralaya Premium Centre in Nagpur
PM to inaugurate the Loitering Munition Testing Range and Runway facility for UAVs at Solar Defence and Aerospace Limited in Nagpur
PM to lay the foundation stone, initiate commencement of work and dedicate to the nation multiple development projects worth over Rs 33,700 crore in Bilaspur
Multiple power generation and transmission projects will be undertaken to strengthen the grid and enhance power availability across Chhattisgarh
Special focus will be on development of multiple rail and road projects to improve connectivity, especially in the tribal and industrial regions of Chhattisgarh
In a major boost to education infrastructure in the region, PM will dedicate 130 PM SHRI Schools across 29 districts in Chhattisgarh
Realising the vision of Housing for all, Griha Pravesh of 3 lakh beneficiaries under the Pradhan Mantri Awas Yojana – Gramin (PMAY-G) will be held in Chhattisgarh
28 MAR 2025 12:41PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Maharashtra and Chhattisgarh on 30th March. He will travel to Nagpur and at around 9 AM, he will undertake Darshan at Smruti Mandir and thereafter visit Deekshabhoomi.
At around 10 AM, he will lay the foundation stone of Madhav Netralaya Premium Centre at Nagpur and address a public meeting.
At around 12:30 PM, he will inaugurate the Loitering Munition Testing Range and Runway facility for UAVs at Solar Defence and Aerospace Limited in Nagpur.
Further, Prime Minister will travel to Bilaspur and at around 3:30 PM, he will lay the foundation stone, initiate commencement of work and dedicate to the nation multiple development projects worth over Rs 33,700 crore. He will also address a public meeting.
PM in Maharashtra
Coinciding with the Rashtriya Swayamsevak Sangh's Pratipada program, marking the beginning of the Hindu New Year, Prime Minister will undertake Darshan at Smruti Mandir and pay homage to the founding fathers of the RSS. He will also visit Deekshabhoomi and pay homage to Dr. B.R. Ambedkar where he embraced Buddhism along with thousands of his followers in 1956.
Prime Minister will lay the foundation stone of Madhav Netralaya Premium Centre, a new extension building of Madhav Netralaya Eye Institute & Research Centre. Established in 2014, it is a premier super-specialty ophthalmic care facility located in Nagpur. The institute was founded in memory of Guruji Shri Madhavrao Sadashivrao Golwalkar. The upcoming project will feature a 250-bed hospital, 14 outpatient departments (OPDs), and 14 modular operation theatres, with an aim to provide affordable and world-class eye care services to the people.
Prime Minister will visit the Solar Defence and Aerospace Limited’s ammunition facility in Nagpur. He will inaugurate the newly built 1250m long and 25m wide airstrip for Unarmed Aerial Vehicles (UAVs) and the live munition and warhead testing facility to test the Loitering Munition and other guided munitions.
PM in Chhattisgarh
In line with his commitment to enhance infrastructure development and sustainable livelihood, Prime Minister will lay the foundation stone, initiate commencement of work and dedicate to the nation multiple development projects related to power, oil and gas, rail, road, education and housing sectors worth over Rs 33,700 crore in Bilaspur.
Prime Minister has been committed to improving the power sector across the country. In line with this, multiple steps will be undertaken in providing affordable and reliable power and making Chhattisgarh self-reliant in power generation. He will lay the foundation stone of NTPC’s Sipat Super Thermal Power Project Stage-III (1x800MW), located in Bilaspur district, worth over Rs 9,790 crore. This pit head project is based on the latest state of the art Ultra-Supercritical Technology with high power generation efficiency. He will initiate the commencement of work of First Super Critical Thermal Power Project (2X660MW) of Chhattisgarh State Power Generation Company Limited (CSPGCL) worth over Rs 15,800 crore. He will also dedicate to the nation three Power Transmission projects of POWERGRID under Western Region Expansion Scheme (WRES) worth over Rs 560 crore.
In line with India's net-zero emission goals, reducing air pollution and providing cleaner energy solutions, Prime Minister will lay the foundation stone of City Gas Distribution (CGD) project of Bharat Petroleum Corporation Ltd (BPCL) in Korea, Surajpur, Balrampur and Surguja districts. It includes over 200 km high pressure pipeline and over 800 km MDPE (Medium Density Polyethylene) pipeline and multiple CNG dispensing outlets worth over Rs 1,285 crore. He will also lay the foundation stone of Visakh-Raipur Pipeline (VRPL) Project of Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) spanning 540 km worth over Rs 2210 crore. This multiproduct (Petrol, Diesel, Kerosene) pipeline will have a capacity of over 3 Million Metric Tonne Per Annum.
With a focus on improving connectivity in the region, Prime Minister will lay the foundation stone of seven railway projects with a total length of 108 km and dedicate to the nation three railway projects with a total length of 111 km, worth over Rs 2,690 crore. He will flag off the MEMU train service in the Abhanpur- Raipur section via Mandir Hasaud. He will also dedicate 100% electrification of the rail network of Indian Railways in Chhattisgarh. These projects will reduce congestion, improve connectivity, and enhance social and economic growth across the region.
Enhancing the road infrastructure in the region, Prime Minister will dedicate to the nation the upgraded Jhalmala to Sherpar section of NH-930 (37 Km) and Ambikapur-Pathalgaon section of NH-43 (75 Km) to 2 Laning with paved shoulder. Prime Minister will also lay the foundation stone for the upgradation of Kondagaon- Narayanpur section of NH-130D(47.5Km) to 2 Lane with paved shoulder. These projects worth over Rs 1,270 crore will significantly improve accessibility to tribal and industrial regions leading to holistic development of the region.
In line with his commitment to ensure education for all, Prime Minister will dedicate two flagship educational initiatives, 130 PM SHRI Schools across 29 districts in the state and Vidya Samiksha Kendra (VSK) at Raipur. 130 schools will be upgraded under the PM Schools for Rising India scheme. These schools will help in providing high-quality education through well-structured infrastructure, smart boards, modern laboratories, and libraries. VSK in Raipur will enable online monitoring and data analysis of various education related government schemes.
Fulfilling the commitment to ensure access to proper housing for rural households and improving their health, security, and overall quality of life, Griha Pravesh of 3 lakh beneficiaries under the Pradhan Mantri Awas Yojana – Gramin (PMAY-G) will be held and Prime Minister will hand over the keys to some beneficiaries under the scheme.