পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্প
27 MAR 2025 2:56PM by PIB Guwahati
বড়োলেণ্ডকে প্ৰমুখ্য কৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অসম, অৰুণাচল প্ৰদেশ, নাগালেণ্ড, মণিপুৰ আৰু ত্ৰিপুৰাত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ (NH) প্ৰকল্প (নিৰ্মীয়মান, ২০২৪-২৫ত সম্পূৰ্ণ হোৱা, অনুমোদিত কিন্তু এতিয়াও আৰম্ভ হোৱা নাই)ৰ ৰাজ্য-ভিত্তিক বিৱৰণ তলত উল্লেখ কৰা হৈছেঃ
নিৰ্মীয়মান কাম, সম্পূৰ্ণ হোৱা কাম আৰু অনুমোদিত কিন্তু এতিয়াও আৰম্ভ নোহোৱা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্পৰ ব্যয় পূৰণৰ বাবে প্ৰকল্প-ভিত্তিক নহয়, ৰাজ্য-ভিত্তিকভাৱে পুঁজি আবন্টন জনোৱা হয়। ২০২৪-২৫ত অসম, অৰুণাচল প্ৰদেশ, নাগালেণ্ড, মণিপুৰ আৰু ত্ৰিপুৰাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ উন্নয়ন আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণৰ কামৰ বাবে আবন্টিত পুঁজিৰ পৰিমাণ তলত উল্লেখ কৰা হৈছেঃ
ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হোৱাটো বাধা-মুক্ত ভূমিৰ উপলব্ধতা, ফৰেষ্ট ক্লিয়াৰেন্স, পাৰিপাৰ্শ্বিক ক্লিয়াৰেন্স, উপযোগিতা স্থানান্তৰ, কামৰ বতৰ, ঠিকাদাৰৰ আৰ্থিক অৱস্থা আদিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। অসম, অৰুণাচল প্ৰদেশ, নাগালেণ্ড, মণিপুৰ আৰু ত্ৰিপুৰাৰ নিৰ্মীয়মান সকলো ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্প ২০২৮ৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিব।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্পসমূহ ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত দেখা দিয়া প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা আৰু পলম ৰোধৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহ সম্পৰ্কে তলত উল্লেখ কৰা হৈছেঃ
(i) ভূমি অধিগ্ৰহণৰ ব্যৱস্থাক সুশৃংখলিতকৰণ
(ii) বিবাদ নিষ্পত্তি ব্যৱস্থাৰ সংস্কাৰ সাধন
(iii) ভূমি অধিগ্ৰহণ, ক্লিয়াৰেন্স আদিৰ ক্ষেত্ৰত পৰ্য্যাপ্ত প্ৰস্তুতিৰ পিছত প্ৰকল্পসমূহ প্ৰদান কৰা।
(iv) সঠিকভাৱে যুগুত কৰা উপযোগিতা প্ৰাক্কলন এলাইনমেন্ট চূড়ান্তকৰণৰ লগে-লগে যুগুত কৰিব লাগে আৰু মূল্যায়ন প্ৰস্তাৱৰ অংশ হ’ব।
(v) ৰাজ্য চৰকাৰকে প্ৰমুখ্য কৰি সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সমন্বয়
(vi) ভিন্ন স্তৰত নিয়মীয়াকৈ পৰ্য্যালোচনা কৰা
(vii) পৰিসৰ পৰিৱৰ্তন আৰু সময় বৃদ্ধিৰ প্ৰস্তাৱৰ অনুমোদন ক্ষীপ্ৰ কৰা
(viii) কামৰ অনুমোদনৰ পূৰ্বে নেটৱৰ্ক পৰিকল্পনা গোটৰ মূল্যায়ন কৰা যাতে ক্লিয়াৰেন্স সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে আগতীয়াকৈ মোকাবিলা কৰিব পৰা যায় আৰু সমাধান সূত্ৰ আগতীয়াকৈ উলিয়াব পৰা যায়।
(ix) দুৰ্গম আৰু প্ৰত্যাহ্বানমূলক ভূখণ্ডত সুৰক্ষা কামৰ যথাযথ ব্যৱস্থা বিশদ প্ৰকল্প প্ৰতিবেদনত অন্তৰ্ভুক্তকৰণ।
কেন্দ্ৰীয় পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিন গাডকাৰীয়ে লোকসভাত এটি তৰাবিহীন প্ৰশ্নৰ লিখিত বিবৃতি যোগে এই তথ্য সদৰী কৰে।

Ministry of Road Transport & Highways
NATIONAL HIGHWAY PROJECTS IN THE NORTHEASTERN STATES
27 MAR 2025 2:56PM by PIB Delhi
The State-wise details of National Highway (NH) Projects (under construction, completed during 2024-25, approved but yet to be commenced) in the Northeastern States of Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur and Tripura including Bodoland area are as under:
Funds are not allocated project-wise but State-wise to meet the expenses for under construction works, completed works and approved but yet to commence NH projects. The funds allocated for development and maintenance works on National Highways in the State of Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, and Tripura during 2024-25 are as below:
Completion of NH projects are dependent upon availability of encumbrance free land, forest clearance, environment clearance, utility shifting, working season, contractor's financial position, etc. All the under-construction NH projects in the States of Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur and Tripura are scheduled to be completed by 2028.
(d) The steps taken to address challenges and prevent delays in executing NH projects in Northeastern region include the following:
(i) Streamlining of land acquisition
(ii) Disputes Resolution mechanism revamped
(iii) Award of projects after adequate preparation in terms of land acquisition, clearances, etc.
(iv) Correctly worked out utility estimates are to be obtained at the earliest after the alignment finalization and shall form part of appraisal proposal.
(v) Close coordination with all stakeholders including State Governments
(vi) Regular review at various levels
(vii) Expediting approval of Change of Scope and Extension of Time proposals
(viii) Network Planning Group appraisal before sanction of works so that issues regarding clearances can be flagged beforehand and solution can be worked out in advance.
(ix) Due provisions of protection works in inaccessible and challenging terrain are kept in Detailed Project Report.
This reply was given by the Union Minister of Road Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari in a written statement to an unstarred question in the Lok Sabha.