वाणिज्य तथा उद्योग मन्त्रालय
एपीईडीएको सहयोगमा सिक्किमको जीआइ अङ्कित डल्ले खोर्सानी सोलोमन द्वीपमा निर्यात
15,000 केजी डल्ले खोर्सानीको निर्यातका साथ सिक्किमे कृषकहरूको आमदानीमा बढावा
24 MAR 2025 3:19PM by PIB Gangtok
भारत सरकारको वाणिज्य एवं उद्योग मन्त्रालय अन्तर्गत कृषि एवं प्रसंस्करित खाद्य उत्पाद निर्यात विकास प्राधिकरणले (एपीईडीए) सफलतापूर्वक सिक्किमको जीआइ अङ्कित डल्ले खोर्सानीको पहिलो खेप सोलोमन द्वीपमा निर्यात गरेको छ। यस उल्लेखनीय उपलब्धिले वैश्विक जैविक कृषि बजारमा भारतको बढ्दो प्रभुत्त्व रेखाङ्कित गर्दै पूर्वोत्तर क्षेत्रको प्रीमियम उत्पादहरूको बढ्दो अन्तरराष्ट्रिय माग पनि उजागर गर्दछ।
अत्यधिक पिरो, उज्यालो रातो रङका साथमा उच्च पोषण गुणका लागि डल्ले खोर्सानी चिनिन्छ। भिटामिन ए, सी र ईका साथै पोटासियममा समृद्ध डल्ले खोर्सानीको “स्कोभिले हीट युनिट (एसएचयु)” अर्थात् पिरोपन 100,000 देखि 350,000 सम्म रहने हुँदा दुवै पाक परिकार अनि औषधीय गुणका लागि यसलाई उच्च माग भएको मसला बनाउँदछ।
विस्तृत उपार्जन सञ्जालको माध्यमद्वारा, मेभेदिरद्वारा तीनकिताम अनि तार्कु क्षेत्र लगायत दक्षिण सिक्किमका कृषक अनि कृषक उत्पादक सङ्गठनहरू (एफपीओ) बाट करिब 15,000 केजी ताजा डल्ले खोर्सानी सङ्कलन गरिएको थियो। उक्त खेपको परिणामस्वरूप कृषकहरूलाई सामान्य ₹180-200 प्रति केजीको साटो त्योभन्दा बढी ₹250-300 प्रति केजी प्राप्त हुने लगायत जीआइ अङ्कन अनि अन्तरराष्ट्रिय कारोबारको आर्थिक फाइदा प्राप्त हुने सुनिश्चित भएको थियो।
डल्ले खोर्सानीको उक्त खेपको प्रसंस्करण कार्य सिक्किमको बागवानी विभागद्वारा विकसित तथा एपीईडीएद्वारा वित्तपोषित एकिकृत प्याकहाउसमा गरिएको थियो। कूल मात्रामध्ये, 9,000 केजी सुकाइएको थियो भने रहल 6,000 केजी भावी प्रसंस्करण अनि निर्यातको निम्ति संरक्षित गरिएको थियो। सुकाउने प्रक्रियामा 12.5% को बहाली दर प्राप्त भएको थियो, जहाँ 1,600 केजी ताजा डल्ले खोर्सानीलाई निर्यातको निम्ति 200 केजी सुक्खा खोर्सानीमा प्रसंस्करण गरिएको थियो।
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीले यसअघि स्वस्थ अनि अरू व्यापक सतत भविष्यको भारतीय सपनाको कुञ्जी पूर्वोत्तरमा रहेको कुरामाथि बल दिएका थिए। यसका साथै भौगोलिक सूचक (जीआइ) अङ्कन मान्यता मात्र नभएर कृषक अनि शिल्पीहरूका लागि रूपान्तरणकारी अवसर रहेको र यसले नयाँ बजारहरू खुल्ला गर्दै क्षेत्रको आर्थिक समृद्धि सुनिश्चित गर्ने उल्लेख उनले गरेका थिए।
वर्ष 2020 मा, वाणिज्य एवं उद्योग मन्त्रालयको उद्योग एवं आन्तरिक कारोबार प्रोत्साहन विभागले (डीपीआइआइटी) सिक्किममा खेती गरिने अति नै पिरो प्रजातिको डल्ले खोर्सानीलाई जीआइ ट्याग वा अङ्कन प्रदान गरेको थियो। पूर्वोत्तर क्षेत्र कृषि विपणन निगमले (नेरामेक) जीआइ पञ्जिकरण सुगम बनाउँदै यस विशेष उत्पादको पहिचान र बेच-बिखनको योग्यतालाई प्रबलता प्रदान गरेको थियो।
भारत सरकारले कृषि तथा कृषक कल्याण विभागको नेतृत्त्वमा पूर्वोत्तरका लागि जैविक मूल्य शृङ्खला विकास मिशन (एमओभीसीडी-एनईआर) योजना अन्तर्गत पूर्वोत्तर क्षेत्रमा सक्रियताका साथ जैविक खेतीलाई प्रोत्साहित गर्दैआएको छ। यस पहलले जैविक डल्ले खोर्सानीको उत्पादन र गुणस्तर बढाउन महत्त्वपूर्ण भूमिका खेल्दै अन्तरराष्ट्रिय बजारमा यसको अपीललाई अझ बढाएको छ।
एपीईडीएले सिक्किमको कृषि विभाग तथा आफ्नो गुवाहाटी स्थित क्षेत्रीय कार्यालयको सहयोगमा यस निर्यातलाई सुगम बनाउन महत्त्वपूर्ण भूमिका खेल्दै वैश्विक बजारसम्मको पहुँचबाट स्थानीय कृषक अनि एफपीओहरू लाभान्वित बन्ने सुनिश्चित गरेको छ।
यस ऐतिहासिक निर्यातका लागि, सिक्किममा जैविक उत्पाद प्रोत्साहित गर्न प्रतिबद्ध कृषि निर्यात उद्यम रहेको मेभेदिरले पहिलो खेप सीधै सोलोमन द्वीपसम्म आपूर्ति गरेको छ। यो पहिलेको परोक्ष निर्यात मार्गभन्दा फरक छ, जसले भारतको जैविक आपूर्ति शृङ्खलामाथि बढ्दो विश्वास दर्शाउँदछ। सोलोमन द्वीपका खरिददारहरूलाई 2023 मा सिङ्गापुरमा अन्तरराष्ट्रिय उपस्थितिद्वारा उत्पादसँग परिचय गराइएको थियो, जसपछि, मेभेदिर मार्फत् प्रत्यक्ष रूपमा मगाउने तय भएको थियो।
सोलोमन द्वीपमा डल्ले खोर्सानीको निर्यातले वैश्विक मसला मानचित्रमा सिक्किमको प्रसिद्धि बढाउने आशा गरिएको छ, जसले अन्तरराष्ट्रिय कारोबारको निम्ति नयाँ मार्ग प्रशस्त गर्नेछ। अनुकूल मौसम अनि मलिलो माटोका साथ सिक्किम वैश्विक मसला उद्योगमा प्रमुख खेलाडी बन्ने सम्भावना छ। यस सफल लेनदेनले भारतको जैविक कृषि उत्पादको बढ्दो वैश्विक मान्यताका साथमा विश्वव्यापी रूपमा कृषि निर्यातलाई विस्तार गर्ने प्रतिबद्धता स्पष्ट पार्दछ।

Ministry of Commerce & Industry
APEDA Facilitates Export of GI-Tagged Dalle Chilly from Sikkim to the Solomon Islands
200 kg of Dried Chilly Exported, Boosting Farmer Incomes in Sikkim
24 MAR 2025 3:19PM by PIB Delhi
The Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA), under the Ministry of Commerce & Industry, Government of India, has successfully exported the first consignment of GI-Tagged Dalle Chilly from Sikkim to the Solomon Islands. This significant achievement underscores India’s growing prominence in the global organic agricultural market and highlights the increasing international demand for premium products from the North Eastern region.
Dalle Chilly, also known as Fire Ball Chilly or Dalle Khursani, is renowned for its intense pungency, bright red color, and high nutritional value. Rich in vitamins A, C, and E, along with potassium, its Scoville Heat Units (SHU) range from 100,000 to 350,000, making it a sought-after spice for both culinary and medicinal applications.
Through its extensive procurement network, Mevedir sourced approximately 15,000 kg of fresh Dalle Chilly from farmers and Farmer Producer Organizations (FPOs) in South Sikkim, including Tinkitam and Tarku regions. This consignment ensured farmers received a premium price of Rs 250-300 per kg, compared to the usual Rs 180-200 per kg, reaffirming the economic benefits of GI tagging and international trade.
The processing of the consignment was undertaken at an APEDA-funded Integrated Pack House, developed by the Department of Horticulture, Sikkim. Of the total quantity, 9,000 kg was dehydrated, while 6,000 kg was preserved for further processing and export. The drying process yielded a 12.5% recovery rate, with 1,600 kg of fresh chillies processed into 200 kg of dried chillies for export.
Prime Minister Shri Narendra Modi had earlier emphasized that the North East holds the key to India’s vision for a healthier and more sustainable future. He noted that the Geographical Indication (GI) tag is not just a recognition but a transformative opportunity for farmers and artisans, unlocking new markets and ensuring economic prosperity for the region.
In 2020, the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), under the Ministry of Commerce & Industry, granted the GI tag to Dalle Chilly, a unique and highly pungent variety grown in Sikkim. The North Eastern Regional Agricultural Marketing Corporation (NERAMAC) facilitated the GI registration, strengthening the identity and marketability of this specialty product.
The Government of India has been actively promoting organic farming in the North East under the Mission Organic Value Chain Development for North Eastern Region (MOVCD-NER) scheme, spearheaded by the Department of Agriculture and Farmers’ Welfare. This initiative has played a crucial role in enhancing the production and quality of organic Dalle Chilly, further boosting its appeal in international markets.
APEDA, in collaboration with the Agriculture Department of Sikkim and its Regional Office in Guwahati, played a pivotal role in facilitating this export, ensuring local farmers and FPOs benefit from global market access.
For this landmark export transaction, Mevedir, a leading agri-export enterprise committed to promoting organic produce from Sikkim, directly supplied the first shipment to the Solomon Islands. This marks a departure from previous indirect export routes and highlights the growing trust in India's organic supply chain. The buyer from the Solomon Islands was introduced to the product through its international debut in Singapore in 2023 and subsequently sought direct sourcing from Mevedir.
The export of Dalle Chilly to the Solomon Islands is expected to enhance Sikkim’s prominence on the global spice map, opening new avenues for international trade. With its ideal climate and fertile soil, Sikkim has the potential to emerge as a key player in the global spice industry. This successful transaction serves as a testament to the increasing global recognition of India’s organic agricultural products and its commitment to expanding agri-exports worldwide.