ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶା ଗସ୍ତ ସମୟରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ
23 MAR 2025 5:47PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଗୃହ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ସହ ଜଡିତ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ପ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି।
ଓଡ଼ିଶାର ସହରାଞ୍ଚଳ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଭୁବନେଶ୍ୱର, କଟକ, ପୁରୀ ଏବଂ ଖୋର୍ଦ୍ଧାକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଉନ୍ନତି, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଯୋଜନା ଓ ସରକାରୀ-ଘରୋଇ ସହଭାଗୀତା ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥାୟୀ ସହରୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଏହି ବୈଠକ ସମୟରେ, ବୃହତ୍ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଅଞ୍ଚଳର ଅଂଶ ଭାବରେ ଏକ ନୂତନ ସହର ବିକଶିତ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ କମିଶନ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପାଣ୍ଠି ଅଧୀନରେ ପାଣ୍ଠି ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସ୍ଥାୟୀ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗମନାଗମନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇ-ବସ୍ ସେବା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଓଡ଼ିଶା ପାଇଁ ୪୦୦ଟି ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ନିୟୋଜିତ କରିବାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଭୁବନେଶ୍ୱର ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସହରରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଗୃହ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆବାସ ଯୋଜନା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା (ପିଏମଏଓ୍ବାଇ)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସ୍ଥାନ ଥିଲା। ପିଏମଏଓ୍ବାଇ -ସହରାଞ୍ଚଳ (ପିଏମଏଓ୍ବାଇ-୨) ଅଧୀନରେ ୫୦,୦୦୦ ନୂତନ ଘର ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାର ଶୀଘ୍ର ଅନୁମୋଦନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ।
ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟଳ ମିଶନ ଫର୍ ରିଜୁଭେନେସନ୍ ଆଣ୍ଡ୍ ଅର୍ବାନ୍ ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମସନ୍ (ଅମୃତ) ଅଧୀନରେ ଓଡ଼ିଶା ଦ୍ୱାରା ୧୮ଟି ସହରରେ ଚାଲିଥିବା ୨୪x୭ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭଳି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ୨.୦ ଅଧୀନରେ, ରାଜ୍ୟ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନାରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ଉନ୍ନତି ଦେଖାଇଛି। ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି କଠିନ ଅଳିଆ ଜମା ହୋଇଛି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସଫା କରିବା, ଜମି ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ଏବଂ ସବୁଜ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉ।
ଏହା ସହିତ, ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାସ୍ତାକଡ଼ ବିକ୍ରେତା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ନିଧି (ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି) ଯୋଜନାର ଦ୍ରୁତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ସାରା ଓଡ଼ିଶାରେ ରାସ୍ତାକଡ଼ ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ପହଞ୍ଚ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଏହି ଗସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।

Ministry of Housing & Urban Affairs
Union Minister Shri Manohar Lal Reviews Progress of Urban Development on his visit to Odisha
23 MAR 2025 5:47PM by PIB Delhi
Union Minister for Housing & Urban Affairs and Power, Government of India,Shri Manohar Lal reviewed the implementation and progress of key urban development initiatives and infrastructure projects.
Highlighting the potential of Odisha’s urban centers, the Minister emphasized the need to develop Bhubaneswar, Cuttack, Puri, and Khordha as Growth Hubs to drive regional economic development. The focus will be on improving infrastructure, encouraging industrial and commercial growth, and promoting sustainable urbanization through strategic planning and public-private partnerships.
A major point of discussion was the proposal for developing a new city as part of the Greater Bhubaneswar area. The Hon’ble Minister assured support for the project and advised the State Government to explore funding opportunities under the 15th Finance Commission and the Urban Challenge Fund.
To promote sustainable urban mobility, the Central Government has approved the deployment of 400 electric buses for Odisha under the Pradhan Mantri e-Bus Sewa Scheme. The Minister also reviewed the proposed Bhubaneswar Metro project and reaffirmed full support from the Ministry of Housing & Urban Affairs to address the city’s growing public transport needs.
In a key housing initiative, Bhubaneswar served as the launch site for the Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY). The proposal for 50,000 new houses under PMAY-Urban (PMAY-2) was discussed, and the Hon’ble Minister assured continued coordination with the State Government for its expeditious approval.
The Minister lauded Odisha’s progress under the Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT), particularly in achieving milestones such as the 24x7 water supply project currently underway in 18 cities.
Under the Swachh Bharat Mission 2.0, the state has shown commendable improvements in sanitation and waste management. The Hon’ble Minister directed the State to prioritize clearing legacy waste sites to reclaim land and create greener urban spaces.
Further, the Hon’ble Minister emphasized intensified implementation of the PM Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi) scheme, urging the State Government to ensure wider outreach and faster credit access for street vendors across Odisha.
The visit reflects the Centre’s commitment to strengthening urban development and improving the quality of life for citizens through close cooperation with State Governments.