Ministry of Railways
Significant Progress in Railway Infrastructure Projects and Recruitment in North East India, with Increased Budget and Faster Track Commissioning
19 MAR 2025 5:04PM by PIB Delhi
Survey for construction of new line from Jogighopa - Guwahati via Barpetta, Sarthebari (136 Km.) has been completed. The project could not be taken forward due to low traffic projection.
Proposals/requests/suggestions/representations, both formal and informal for Railway projects/Works across the country are received on the basis of demands raised by State Governments, Members of Parliament, Ministries of Central Government, elected representatives, Railways’ own requirements,
organizations/rail users etc. at various levels including Railway Board, Zonal Railways, Division Office etc. As receipt of such proposals/complaints/suggestions is a continuous and dynamic process, centralized compendium of such requests is not maintained. However, these are examined and action as found feasible and justified is taken from time to time.
In last 3 years (2021-22, 2022-23, 2023-24 and current Financial Year i.e. 2024-25), 21 surveys (17 New line & 04 Doubling) of total length 2,499 km falling fully/partly in the North East Region including the State of Assam, have been sanctioned.
Further, as on 01.04.2024, 18 Railway projects (13 New Lines and 05 Doubling), of total length of 1,368 Km, costing Rs.74,972 crore falling fully/partly in the North East Region including the State of Assam, are at various stages of planning and implementation, out of which 313 Km length has been commissioned and an expenditure of Rs.40,549 crore has been incurred up to March 2024.
The status of work is summarized as under: -
Plan Head
No. of projects
Total Length
(in Km)
Length Commissioned
(in Km)
Expenditure upto March, 2024
(Rs. in Cr.)
New Lines
13
896
81
34,616
Doubling
5
472
232
5,933
Total
18
1368
313
40,549
Zone-wise/year-wise details of all Railway projects including cost, expenditure and outlay are made available in public domain on Indian Railway’s website.
Average Budget allocation for Infrastructure projects and other works, falling fully/ partly in North East Region including the State of Assam is as under: -
Period
Outlay
2009-14
Rs.2,122 Crore/year
2024-25
Rs.10,376 Crore (Nearly 5 times)
Commissioning of infrastructure projects falling fully/partly in the North East Region including the State of Assam is given below:
Period
New Track Commissioned
Average Commissioning of new tracks
2009-14
333 Km
66.6 Km/year
2014-24
1728 Km
172.8 Km/year (Nearly 3 times)
The completion of any Railway project depends on various factors like quick land acquisition by State Government, forest clearance by officials of forest department, deposition of cost share by State Government in cost sharing projects, priority of projects, shifting of infringing utilities, statutory clearances from various authorities, geological and topographical conditions of area, law and order situation in the area of project(s) site, number of working months in a year for particular project site due to climatic conditions etc.
Various steps taken by the Government for speedy approval and implementation of Railway projects include (i) setting up of Gati Shakti units
(ii) prioritization of projects (iii) substantial increase in allocation of funds on priority projects (iv) delegation of powers at field level (v) close monitoring of progress of project at various levels, and (vi) regular follow up with State Governments and concerned authorities for expeditious land acquisition, forestry and Wildlife clearances and for resolving other issues pertaining to projects. This has led to substantial increase in rate of commissioning since 2014.
(d) Occurrence and filling up of vacancies are a continuous process on Indian Railways considering its size, spatial distribution and criticality of operation. Adequate and suitable manpower is provided to cater to the regular operations, changes in technology, mechanisations and innovative practices. The vacancies are filled up primarily by placement of indents by Railways with Recruitment agencies as per operational and technological requirements.
After easing of restrictions imposed on account of COVID 19, two major examinations involving more than 2.37 crore candidates have been conducted successfully during 2020 to 2022.
Exam
Candidates
Cities
Centres
Days
Shifts
L2 - L6
1.26 cr
211
726
68
133
L1
1.1 cr
191
551
33
99
Based on these exams, 130581 candidates have been recruited in Railways.
The RRB examinations are quite technical in nature entailing large scale mobilization of men and resources and training of manpower. Railway overcame all these challenges and successfully conducted the recruitment in a transparent manner following all laid down guidelines. No instance of paper leakage or similar malpractice has occurred during the entire process.
Recruitment done in Indian Railways during 2004-2005 to 2013-2014 vis-à-vis during 2014-2015 to 2023-2024 is given as under: -
Period
Recruitments*
2004-2005 to 2013-2014
4.11 lakhs
2014-2015 to 2023-2024
5.02 lakhs
* Including Level-1 and security related posts.
Further, as a system improvement, the Ministry of Railways has introduced a system of publishing annual calendar from 2024 for recruitment to various categories of Group ‘C’ posts. The introduction of annual calendar will benefit the aspirants in the following manner:
• More opportunities for candidates;
• Opportunities to those becoming eligible every year;
• Certainty of exams;
• Faster Recruitment process, Training and Appointments
Accordingly, ten Centralized Employment Notifications (CENs) for 92116 vacancies have been notified during January to December 2024 for filling up of posts of Assistant Loco Pilots, Technicians, Sub-Inspectors, Constables in Railway Protection Force (RPF), Junior Engineers (JEs)/ Depot Material Superintendent (DMS)/ Chemical & Metallurgical Assistant (CMA),
Paramedical Categories, Non-Technical Popular Categories (Graduate), Non-Technical Popular Categories (Under-Graduate), Ministerial & Isolated Categories and Level-1.
For four notifications, Computer Based Tests (CBTs) have been completed from 25.11.2024 to 30.12.2024. The details are as under: -
Exam
Candidates
Cities
Centers
Days
Shifts
1st Stage CBT for the post of ALP (18,799 vacancies)
18,40,347
156
346
5
15
CBT for the post of RPF-SI (452 vacancies)
15,35,635
143
306
5
15
1st Stage CBT for the post of JE/DMS/CMA (7,951 vacancies)
11,01,266
146
323
3
9
CBT for the post of Technician (14,298 vacancies)
26,99,892
139
312
9
27
In addition, Computer Based Test for RPF CEN No. 02/2024 (4208 vacancies) for the post of Constable has started from 02.03.2025 onwards. 2nd Stage Computer Based Test (CBT-II) for CEN No. 01/2024, for the post of Assistant Loco Pilot is scheduled on 19.03.2025 and 20.03.2025.
This information was given by the Union Minister of Railways, Information & Broadcasting and Electronics & Information Technology Shri Ashwini Vaishnaw in a written reply in Lok Sabha today.

ৰেল মন্ত্ৰালয়
বৰ্ধিত বাজেট আৰু দ্ৰুত ট্ৰেক সংযোজনৰ সৈতে উত্তৰ-পূব ভাৰতত ৰে 'লৱে আন্তঃগাঁথনিগত প্ৰকল্প আৰু নিযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি
19 MAR 2025 5:04PM by PIB Guwahati
যোগীঘোপাৰ পৰা বৰপেটা, সৰ্থেবাৰী হৈ গুৱাহাটীলৈ (১৩৬ কিলোমিটাৰ) নতুন ৰেলপথ নিৰ্মাণৰ বাবে জৰীপ সম্পূৰ্ণ হৈছে। যাতায়াতৰ প্ৰক্ষেপণ কম হোৱাৰ বাবে প্ৰকল্পটো আগুৱাই নিব পৰা নাছিল। ৰাজ্য চৰকাৰ, সংসদৰ সদস্য, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয়, নিৰ্বাচিত প্ৰতিনিধি, ৰেলৱেৰ নিজৰ প্ৰয়োজনীয়তা, সংস্থা/ৰেল ব্যৱহাৰকাৰী আদিয়ে উত্থাপন কৰা দাবীৰ ভিত্তিত সমগ্ৰ দেশতে ৰেলৱে প্ৰকল্প/কাৰ্য্যৰ বাবে আনুষ্ঠানিক আৰু অনানুষ্ঠানিক উভয় ধৰণৰ প্ৰস্তাৱ/অনুৰোধ/পৰামৰ্শ/প্ৰতিনিধিত্ব ৰেলৱে ব'ৰ্ড, খণ্ড ৰে'লৱে, সংমণ্ডলীয় কাৰ্যালয় আদিকে ধৰি বিভিন্ন পৰ্যায়ত গ্ৰহণ কৰা হয়। যিহেতু এনে প্ৰস্তাৱ/অভিযোগ/পৰামৰ্শ গ্ৰহণ কৰাটো এক নিৰন্তৰ আৰু গতিশীল প্ৰক্ৰিয়া, গতিকে এনে অনুৰোধৰ কেন্দ্ৰীভূত সংকলন ৰখা নহয়। অৱশ্যে এইবোৰ পৰীক্ষা কৰি সময়ে সময়ে সম্ভৱপৰ আৰু উপযুক্ত বুলি ধৰা পৰিলে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হয়।
যোৱা বছৰত (২০২১-২২, ২০২২-২৩, ২০২৩-২৪ আৰু চলিত বিত্তীয় বৰ্ষ অৰ্থাৎ ২০২৪-২৫) অসমকে ধৰি উত্তৰ-পূব অঞ্চলত সম্পূৰ্ণ/আংশিকভাৱে পৰি থকা মুঠ ২,৪৯৯ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ২১টা জৰীপত (১৭টা নতুন ৰেলপথ আৰু ০৪টা দ্বৈত ৰেলপথ) অনুমোদন জনোৱা হৈছে।
তদুপৰি, ০১.০৪.২০২৪ তাৰিখলৈকে, অসম ৰাজ্যকে ধৰি উত্তৰ-পূব অঞ্চলত সম্পূৰ্ণৰূপে/আংশিকভাৱে পৰা ১,৩৬৮ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ১৮টা ৰেলৱে প্ৰকল্প (১৩টা নিউ লাইন আৰু ০৫টা ডাবলিং), যাৰ ভিতৰত ৩১৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ কাম আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ ব্যয় হৈছে ৭৪,৯৭২ কোটি টকা আৰু ২০২৪ চনৰ মাৰ্চ পৰ্যন্ত ৪০,৫৪৯ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে।
কামৰ অৱস্থা তলত দিয়া ধৰণে সামৰি লোৱা হৈছে: -
পৰিকল্পনাৰ শিৰোনাম
প্ৰকল্পৰ সংখ্যা
মুঠ দৈৰ্ঘ্য
(কিলোমিটাৰত)
দৈৰ্ঘ্য কমিচন কৰা হৈছে
(কিলোমিটাৰত)
মাৰ্চ, ২০২৪ পৰ্যন্ত ব্যয়
(টকা টকাত)
নতুন ৰেলপথ
১৩
৮৯৬
৮১
৩৪,৬১৬
দ্বৈতকৰণ
৪৭২
২৩২
৫,৯৩৩
মুঠ
১৮
১৩৬৮
৩১৩
৪০৫৪৯
খৰচ, ব্যয় আৰু প্ৰস্তাৱিত ব্যয়কে ধৰি সকলো ৰে’লৱে প্ৰকল্পৰ মণ্ডলভিত্তিক/বছৰ অনুসৰি বিৱৰণ ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ ৱেবছাইটত ৰাজহুৱা ডমেইনত উপলব্ধ কৰা হৈছে।
অসমকে ধৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত সম্পূৰ্ণ/আংশিকভাৱে পৰা আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প আৰু অন্যান্য কামৰ বাবে গড় বাজেট আবণ্টন তলত দিয়া ধৰণৰঃ -
সময়সীমা
ব্যয়
২০০৯-১৪
২১২২ কোটি টকা/বাৰ্ষিক
২০২৪-২৫
১০,৩৭৬ কোটি টকা (প্ৰায় পাঁচবাৰ)
Commissioning of infrastructure projects falling fully/partly in the North East Region including the State of Assam is given below:
অসমকে ধৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত সম্পূৰ্ণ/আংশিকভাৱে পৰা আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহৰ আৰম্ভ কৰা কামৰ বিষয়ে তলত উল্লেখ কৰা হ "লঃ
সময়সীমা
নতুন ৰেলপথ সংযোজন
নতুন ৰেলপথৰ গড় সংযোজন
২০০৯-১৪
৩৩৩ কিলোমিটাৰ
৬৬.৬ কিলোমিটাৰ /বাৰ্যিক
২০২৪-২৫
১৭২৮ কিলোমিটাৰ
১৭২.৮ কিলোমিটাৰ/বাৰ্যিক (প্ৰায় তিনিবাৰ
যিকোনো ৰেলৱে প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হোৱাটো বিভিন্ন কাৰকৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে যেনে ৰাজ্য চৰকাৰৰ দ্ৰুতভাৱে ভূমি অধিগ্ৰহণ, বন বিভাগৰ বিষয়াসকলৰ দ্বাৰা বনাঞ্চল মুকলি, খৰচ ভাগ-বতৰা কৰা প্ৰকল্পবোৰত ৰাজ্য চৰকাৰৰ খৰচৰ অংশীদাৰিত্ব জমা কৰা, প্ৰকল্পবোৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ, উলংঘনকাৰী উপযোগিতাৰ স্থানান্তৰ, বিভিন্ন কৰ্তৃপক্ষৰ পৰা বিধিগত অনুমোদন, এলেকাৰ ভূতাত্ত্বিক আৰু ভূ-প্ৰকৃতিৰ অৱস্থা, প্ৰকল্প(সমূহ)ৰ স্থানৰ ক্ষেত্ৰত আইন-শৃংখলা পৰিস্থিতি, জলবায়ু পাৰিপাশ্বিক অৱস্থা আদিৰ বাবে বছৰত কাম কৰাৰ মাহৰ সংখ্যা আদি।
ৰেলৱে প্ৰকল্পবোৰৰ ক্ষিপ্ৰ অনুমোদন আৰু ৰূপায়ণৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপসমূহৰ ভিতৰত আছে (i) গতি শক্তি গোট স্থাপন ii) প্ৰকল্পসমূহৰ অগ্ৰাধিকাৰ (iii) অগ্ৰাধিকাৰমূলক প্ৰকল্পসমূহত পুঁজি আবণ্টনৰ বৃদ্ধি (iv) ক্ষেত্ৰ পৰ্যায়ত ক্ষমতা প্ৰদান (v) বিভিন্ন পৰ্যায়ত প্ৰকল্পৰ অগ্ৰগতিৰ তীক্ষ্ণ নিৰীক্ষণ, আৰু (vi) অধিগ্ৰহণ, বনজ আৰু বন্যপ্ৰাণী মুকলিৰ অনুমোদন ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে আৰু প্ৰকল্পসমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত অন্যান্য সমস্যা সমাধানৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষৰ নিয়মীয়া অনুসৰণ। ইয়াৰ ফলত ২০১৪ চনৰ পৰা সংযোজনৰ হাৰ যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে।
(ঘ) ভাৰতীয় ৰে 'লৱেৰ আকাৰ, স্থানিক বিতৰণ আৰু পৰিচালনাৰ জটিলতা বিবেচনা কৰি খালী পদসমূহ চিনাক্ত কৰি এয়া পূৰণ কৰাটো এক অবিৰত প্ৰক্ৰিয়া। নিয়মীয়া কাৰ্য্যকলাপ, প্ৰযুক্তিৰ পৰিৱৰ্তন, যান্ত্ৰিকীকৰণ আৰু উদ্ভাৱনীমূলক অনুশীলনৰ বাবে পৰ্যাপ্ত আৰু উপযুক্ত মানৱশক্তিৰ ব্যৱস্থা কৰা হয়। কাৰ্য্যকৰী আৰু প্ৰযুক্তিগত প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি নিযুক্তি সংস্থাসমূহৰ সৈতে ৰে'লৱেৰ দ্বাৰা প্ৰযোজনৰ আধাৰত এই খালী পদসমূহ পূৰণ কৰা হয়।
ক’ভিড ১৯ৰ কাৰণে আৰোপ কৰা নিষেধাজ্ঞা শিথিল কৰাৰ পাছত ২০২০ চনৰ পৰা ২০২২ চনলৈ ২.৩৭ কোটিৰো অধিক প্ৰাৰ্থীৰ সৈতে জড়িত দুটা বৃহৎ পৰীক্ষা সফলতাৰে অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে।
পৰীক্ষা
প্ৰাৰ্থীসকল
চহৰবোৰ
কেন্দ্ৰবোৰ
দিনাংক
Shifts
এল২- এল৬
১.২৬ কোটি
২১১
৭২৬
৬৮
133
এল১
১.১ কোটি
১৯১
৫৫১
৩৩
99
এই পৰীক্ষাসমূহৰ ভিত্তিত ৰে’লৱেত ১৩০৫৮১ গৰাকী পৰীক্ষাৰ্থীক নিযুক্তি দিয়া হৈছে।
আৰ. আৰ. বি. পৰীক্ষাসমূহ যথেষ্ট কাৰিকৰী প্ৰকৃতিৰ হয় য"ত বৃহৎ পৰিমাণৰ লোক আৰু সম্পদৰ একত্ৰীকৰণ আৰু জনবলৰ প্ৰশিক্ষণৰ প্ৰয়োজন হয়। ৰে'লৱেই এই সকলোবোৰ প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰাৰ লগতে সকলো নিৰ্ধাৰিত নিৰ্দেশনা অনুসৰণ কৰি স্বচ্ছতাৰে নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়া সফলতাৰে সম্পন্ন কৰিছিল। সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াটোত কাকত বাহিৰ হোৱা বা অনুৰূপ অসাধুতাৰ কোনো দৃষ্টান্ত সংঘটিত হোৱা নাই।
২০১৪-২০১৫ চনৰ পৰা ২০২৩-২০২৪ চনৰ ভিতৰত ভাৰতীয় ৰেলৱেত ২০০৪-২০০৫ চনৰ পৰা ২০১৩-২০১৪ চনলৈকে কৰা নিযুক্তিৰ তালিকা তলত দিয়া ধৰণে দিয়া হল-
সময়ছোৱা
নিযুক্তি*
২০০৪-২০০৫ চনৰ পৰা ২০১৩-২০১৪ চনলৈ
৪.১১ লাখ
২০১৪-২০১৫ চনৰ পৰা ২০২৩-২০২৪ চনলৈ
৫.০২ লাখ
* লেভেল-১ আৰু নিৰাপত্তা সম্পৰ্কীয় পদ অন্তৰ্ভুক্তিকে ধৰি
তদুপৰি, ব্যৱস্থাৰ উন্নতি হিচাপে ৰে’ল মন্ত্ৰালয়ে গ্ৰুপ ‘চি’ৰ বিভিন্ন শ্ৰেণীৰ পদত নিযুক্তিৰ বাবে ২০২৪ চনৰ পৰা বাৰ্ষিক কেলেণ্ডাৰ প্ৰকাশৰ এটা ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। বাৰ্ষিক কেলেণ্ডাৰ প্ৰৱৰ্তনে এই পদপ্ৰত্যাশীসকলক নিম্নলিখিত ধৰণে উপকৃত কৰিব-
• প্ৰাৰ্থীৰ বাবে অধিক সুযোগ;
• প্ৰতি বছৰে যোগ্য হৈ উঠাসকলৰ বাবে সুযোগ;
• পৰীক্ষাৰ নিশ্চয়তা;
• দ্ৰুত নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়া, প্ৰশিক্ষণ আৰু নিযুক্তি
সেই অনুসৰি ২০২৪ চনৰ জানুৱাৰীৰ পৰা ডিচেম্বৰৰ ভিতৰত সহকাৰী লোকো পাইলট, টেকনিচিয়ান, উপ-পৰিদৰ্শক, ৰেলৱে সুৰক্ষা বাহিনীৰ কনিষ্টবল (আৰ পি এফ), কনিষ্ঠ অভিযন্তা (জে ই)/ ডিপো মেটেৰিয়েল অধীক্ষক (ডি এম এছ)/ কেমিকেল এণ্ড মেটালাৰ্জিকেল এচিষ্টেণ্ট (চিএমএ), পেৰামেডিকেল শ্ৰেণী, অ-কাৰিকৰী জনপ্ৰিয় শ্ৰেণী (স্নাতক), অ-কাৰিকৰী জনপ্ৰিয় শ্ৰেণী (স্নাতক), মন্ত্ৰীপৰ্যায় আৰু বিচ্ছিন্ন শ্ৰেণী আৰু স্তৰ-১ৰ পদ পূৰণৰ বাবে দহটা কেন্দ্ৰীয় নিয়োগ অধিসূচনা (চি এন) জাৰি কৰা হৈছে।
চাৰিটা অধিসূচনাৰ বাবে ২৫.১১.২০২৪ৰ পৰা ৩০.১২.২০২৪লৈ কম্পিউটাৰ ভিত্তিক পৰীক্ষা (চিবিটি) সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। সবিশেষ তলত দিয়া ধৰণৰ- প্ৰা্ৰ্থী
পৰীক্ষা
প্ৰাৰ্থীসকল
চহৰবোৰ
কেন্দ্ৰবোৰ
দিনাংক
Shifts
এ এল পিৰ পদৰ বাবে ১ম পৰ্যায়ৰ চিবিটি (১৮,৭৯৯টা খালী পদ)
১৮,৪০,৩৪৭
১৫৬
৩৪৬
15
আৰ পি এফ-এছ আইৰ পদৰ বাবে চি বি টি (৪৫২টা খালী পদ)
১৫,৩৫,৬৩৫
১৪৩
৩০৬
15
জেই/ডিএমএছ/চিএমএৰ পদৰ বাবে ১ম পৰ্যায়ৰ চিবিটি (৭,৯৫১টা খালী পদ)
১১,০১,২৬৬
১৪৬
৩২৩
9
টেকনিচিয়ান পদৰ বাবে চিবিটি (১৪,২৯৮টা খালী পদ)
২৬,৯৯,৮৯২
১৩৯
৩১২
27
তদুপৰি কনিষ্টবল পদৰ বাবে আৰ পি এফ চি এন নং ০২/২০২৪ (৪২০৮টা খালী পদ)ৰ বাবে কম্পিউটাৰ ভিত্তিক পৰীক্ষা ০২.০৩.২০২৫ তাৰিখৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে। সহকাৰী লোকো পাইলট পদৰ বাবে চি. ই. এন. নং ০১/২০২৪ৰ বাবে দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ কম্পিউটাৰ ভিত্তিক পৰীক্ষা ((চি. বি. টি-২) ১৯.০৩.২০২৫ আৰু ২০.০৩.২০২৫ তাৰিখে নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় ৰে"ল, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু ইলেক্ট্ৰনিকছ তথা তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে আজি লোকসভাত এটা লিখিত উত্তৰত এই তথ্য প্ৰদান কৰে।