নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
মিছা মাছৰ ৰপ্তানিক উৎসাহ প্ৰদান
18 MAR 2025 2:37PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ যোজনা (পিএমএমএছৱাই) আঁচনিৰ অধীনত চৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰ, কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চল আৰু ৰূপায়ণকাৰী সংস্থাসমূহক মাছ ধৰা বন্দৰ, মাছ অৱতৰণ কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ, বিদ্যমান মাছ ধৰা বন্দৰৰ আধুনিকীকৰণ/উন্নয়ন আৰু মাছ ধৰা বন্দৰসমূহৰ মেৰামতিৰ বাবে বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰে। বছৰটোত ২০২০-২১ৰ পৰা ২০২৪-২৫লৈ যোৱা পাঁচ বছৰত আঁচনিখনৰ অধীনত ৩,৪৯০ কোটি টকা আবণ্টন কৰা হৈছে। এই আঁচনিখনে উৎপাদন, উৎপাদনশীলতা, ৰপ্তানি বৃদ্ধি আৰু মূল্য শৃংখলৰ বিভিন্ন উপাদানত উৎপাদন সংগ্ৰহৰ পিছত হোৱা লোকচান হ্ৰাস কৰাকে ধৰি মূল ব্যৱধানবোৰ দূৰ কৰাৰ উদ্দেশ্যৰে আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত বহনক্ষম বিনিয়োগৰ ব্যৱস্থা কৰে।
বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত থকা এক বিধিবদ্ধ সংস্থা সামুদ্ৰিক সামগ্ৰী ৰপ্তানি উন্নয়ন প্ৰাধিকৰণে (এম পি ই ডি এ) সামুদ্ৰিক সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানিৰ প্ৰচাৰ আৰু নিয়ন্ত্ৰণ কৰে। মিছা মাছৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ বাবে এম পি ই ডি এৰ পদক্ষেপসমূহ উৎপাদন আৰু প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল, বন্দৰ নিৰ্দিষ্টৰ ওপৰত নহয়। ৰপ্তানি মূল্য শৃংখল শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চৰকাৰে মুখ্য বন্দৰসমূহৰ কাষৰীয়া প্ৰকল্পসমূহ যেনে- বিশাখাপট্টনম, চেন্নাই, পাৰাদীপ, কোচিন আৰু মুম্বাই বন্দৰত থকা মাছ ধৰা বন্দৰৰ আধুনিকীকৰণ আৰু উন্নীতকৰণক সাগৰমালাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি পিএমএমএছৱাইৰ অধীনত ১০০% আৰ্থিক সাহায্যৰে মুঠ ৬৫১.১৪ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে অনুমোদন জনাইছে। ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ভাৰতে সৰ্বকালৰ সৰ্বোচ্চ পৰিমাণৰ ১৭,৮১,৬০২ মেট্ৰিক টন সাগৰীয় খাদ্য ৰপ্তানি কৰিছিল, যাৰ মূল্য আছিল ৬০,৫২৩.৮৯ কোটি টকা।
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোনোৱালে ৰাজ্যসভাত এক লিখিত উত্তৰত এই তথ্য প্ৰদান কৰে।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
BOOSTING EXPORT OF SHRIMP CONTAINERS
18 MAR 2025 2:37PM by PIB Delhi
The Government, under Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) scheme, provides financial assistance to State Government, Union Territories and Implementing agencies for construction of fishing harbour, fish landing centres, modernisation/upgradation of existing fishing harbours and maintenance dredging of the fishing harbours. During the year, last five years from 2020-21 to 2024-25, Rs.3490 crore have been allocated under the scheme. The scheme provides for sustainable investment in infrastructure with objective of enhancing production, productivity, exports and addressing key gaps including reduction of post-harvest losses in various component of value chain.
Marine Products Export Development Authority (MPEDA), a statutory body under Ministry of Commerce and Industry promotes and regulates the export of marine products. The initiatives by MPEDA for boosting shrimp exports are oriented towards production and processing and not port specific. To strengthen the export value chain, the Government has sanctioned projects adjacent to Major Ports namely, modernisation and upgradation of fishing harbour at Visakhapatnam, Chennai, Paradip, Cochin and Mumbai Port with 100% financial assistances under PMMSY in convergence with Sagarmala at a total cost of Rs 651.14 crores. During the financial year 2023-24, India exported an all-time high volume of 17,81,602 MT of sea food worth Rs. 60,523.89 crore.
The information was given by the Union Minister of Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal in a written reply to the Rajya Sabha.