ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମିଳିତ ବିବୃତି
17 MAR 2025 2:39PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣକ୍ରମେ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କ୍ରିଷ୍ଟୋଫର ଲକ୍ସନ୍ ୧୬ ରୁ ୨୦ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଛନ୍ତି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲକ୍ସନ୍ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବେ । ତାଙ୍କ ସହ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ ଆତିଥେୟତା ମନ୍ତ୍ରୀ ମାନ୍ୟବର ଲୁଇସ୍ ଅପଷ୍ଟନ, ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ମନୋରଞ୍ଜନ ମନ୍ତ୍ରୀ ମାନ୍ୟବର ମାର୍କ ମିଚେଲ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ନିବେଶ, କୃଷି ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରୀ ମାନ୍ୟବର ଟଡ୍ ମ୍ୟାକକ୍ଲେ ଅଛନ୍ତି । ଏହା ସହ ତାଙ୍କ ସହ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ଆସିଛି ଯେଉଁଥିରେ ଅଧିକାରୀ, ବ୍ୟବସାୟ, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପ୍ରବାସୀ, ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଗୋଷ୍ଠୀର ପ୍ରତିନିଧି ମାନେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି ।
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲକ୍ସନଙ୍କୁ ଉଷ୍ମ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାପରେ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲକ୍ସନଙ୍କ ସହ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୭, ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ରାଇସିନା ଡାଏଲଗର ଦଶମ ସଂସ୍କରଣକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲକ୍ସନ୍ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲକ୍ସନ ରାଜଘାଟସ୍ଥିତ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ସ୍ମାରକୀରେ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୁପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ ଓ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ବଢୁଥିବା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କର ମିଳିତ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ, ଯାହା କି ମିଳିତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୁଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଆହୁରି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ବୋଲି ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଓ ନିରାପତ୍ତା, ଶିକ୍ଷା ଓ ଗବେଷଣା, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, କୃଷି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ମହାକାଶ, ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯାତାୟାତ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିକାଶ ଉପରେ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଦ୍ବୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ଆମେ କ୍ରମଶଃ ଏକ ଅନିଶ୍ଚିତ ଏବଂ ବିପଜ୍ଜନକ ବିଶ୍ୱର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛୁ । ସାମୁଦ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଭାରତ ଓ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଏକ ଖୋଲା, ସମାବେଶୀ, ସ୍ଥିର ଓ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଦୃଢ଼ ଓ ସମାନ ସ୍ୱାର୍ଥ ରହିଛି, ଯେଉଁଠାରେ ନିୟମ ଭିତ୍ତିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମର୍ଥନ ମିଳେ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ, ବିଶେଷ କରି ୧୯୮୨ ମସିହାରେ ସମୁଦ୍ର ଆଇନ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଜାତିସଂଘ ସମ୍ମିଳନୀ (ୟୁଏନସିଏଲଓଏସ୍) ଅନୁଯାୟୀ ନାଭିଗେସନ୍ ଏବଂ ଓଭରଫ୍ଲାଇଟ୍ ଏବଂ ସମୁଦ୍ରର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଇନଗତ ବ୍ୟବହାରର ସ୍ୱାଧୀନତା ଅଧିକାରକୁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ, ବିଶେଷ କରି ୟୁଏନସିଏଲଓଏସ ଅନୁଯାୟୀ ବିବାଦର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡର ମୋଟ ଜନସଂଖ୍ୟାର ପ୍ରାୟ ୬ ପ୍ରତିଶତ ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ଲୋକ ବସବାସ କରୁଥିବାରୁ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସୁଦୃଢ ସମ୍ପର୍କକୁ ନେଇ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡରେ ରହୁଥିବା ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଗମ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କର ସକାରାତ୍ମକ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ସଂପ୍ରଦାୟ ଓ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ଭାରତରେ ଥିବା ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡବାସୀ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଆସୁଥିବା ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଉଭୟ ନେତା ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ବାଣିଜ୍ୟ, ନିବେଶ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ:
ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଆହୁରି ବଢାଇବାର ସମ୍ଭାବନା ଖୋଜିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ପର୍କ ବିକାଶ ଏବଂ ଉଭୟ ଅର୍ଥନୀତିର ପରିପୂରକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଉଦୀୟମାନ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ଉଭୟ ଦେଶର ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଉଭୟ ନେତା ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।
ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ ସମ୍ପର୍କକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବାକୁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହାର ଅବ୍ୟବହୃତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଗଭୀର ଅର୍ଥନୈତିକ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ, ଉଚ୍ଚାକାଂକ୍ଷୀ, ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ପାଇଁ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି (ଏଫଟିଏ) ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭକୁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏହି ବ୍ୟାପକ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ । ଉଭୟ ଦେଶର ପାରସ୍ପରିକ ଶକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରି ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଚିନ୍ତା ଏବଂ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ କରି ଏହି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିବ, ଯାହା ଉଭୟ ଦେଶ ପାଇଁ ସମାନ ଲାଭ ଏବଂ ପରିପୂରକତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିପାରିବ । ଭାରତ ଓ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଆଲୋଚନା ଶେଷ କରିବା ପାଇଁ ବରିଷ୍ଠ ପ୍ରତିନିଧି ନିଯୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ଆଲୋଚନା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ତ୍ୱରିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶର ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ଉପରେ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
୨୦୨୪ରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ସହଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ସିସିଏ) ଅଧୀନରେ ଅଧିକାରପ୍ରାପ୍ତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅପରେଟର ମ୍ୟୁଚୁଆଲ୍ ରେକଗ୍ନିସନ୍ ଆରେଞ୍ଜମେଣ୍ଟ (ଏଇଓ-ଏମ୍ ଆର୍ ଏ) ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଚୁକ୍ତିକୁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଏହାଦ୍ଵାରା ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଜରିଆରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବା ସହ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ସୁଗମ ହେବ ।
ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଓ ବନୀକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସହଯୋଗକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଜ୍ଞାନ ଓ ଗବେଷଣାର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ବିପଣନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ । ଜଙ୍ଗଲ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବା ଦ୍ୱାରା ନୀତି ଆଲୋଚନା ଏବଂ ବୈଷୟିକ ବିନିମୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ।
ଉଭୟ ନେତା ଉଭୟ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ, ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ବୁଝାମଣା କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରର ସକାରାତ୍ମକ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ଭାରତ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ବଢୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବିମାନ ସେବା ଚୁକ୍ତିର ଅପଡେଟ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଭାରତ ଓ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଅପରେଟରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ରାଜନୈତିକ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ସହଯୋଗ:
ଭାରତ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂସଦୀୟ ଯୋଗାଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରି ସଂସଦୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳର ପାରସ୍ପରିକ ନିୟମିତ ଗସ୍ତ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଯୁଦ୍ଧରେ ଏକାଠି ଲଢ଼ିଥିବା ଉଭୟ ଦେଶର ସାମରିକ ଯବାନଙ୍କ ବଳିଦାନର ମିଳିତ ଇତିହାସକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ।
ଭାରତ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିଳିତ ସାମରିକ ଅଭ୍ୟାସ, ସାମରିକ ଷ୍ଟାଫ୍ କଲେଜ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ, ପରସ୍ପରର ବନ୍ଦରରେ ନୌସେନା ଜାହାଜଦ୍ୱାରା ନିୟମିତ ବନ୍ଦର କଲ୍ ଏବଂ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ବିନିମୟ ସମେତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଯୋଗାଯୋଗର କ୍ରମାଗତ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ସାଗରମାଳା ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୨୦୨୪ ଡିସେମ୍ବରରେ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡର କ୍ରାଇଷ୍ଟଚର୍ଚ୍ଚସ୍ଥିତ ଲିଟଲଟନ ବନ୍ଦରରେ ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ଜାହାଜ ତାରିଣୀର ଆଗମନକୁ ମଧ୍ୟ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ।
ସେମାନେ ରୟାଲ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ନୌସେନା ଜାହାଜ ଏଚଏମଏନଜେଡଏସ ତେ କାହା ମୁମ୍ବାଇ ବନ୍ଦରରେ ପହଞ୍ଚୁଥିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଭାରତ ଓ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ଵାରା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ସୁଦୃଢ଼ ହେବା ସହ ନିୟମିତ ଯୋଗାଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ହେବ ବୋଲି ସେମାନେ କହିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ଦେଶ ସାମୁଦ୍ରିକ ଯୋଗାଯୋଗ ମାର୍ଗର ନିରାପତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ସାମୁଦ୍ରିକ ନିରାପତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିୟମିତ ଆଲୋଚନାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ମିଳିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାହିନୀରେ ଭାରତର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି। ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡର କମାଣ୍ଡ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ୧୫୦ ସମୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତି କୁ ନେଇ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ସମେତ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ନିୟମିତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ସହଯୋଗ ଉପରେ ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଲକ୍ସନ୍ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଇନିସିଏଟିଭ୍ (ଆଇପିଓଆଇ)ରେ ସାମିଲ ହେବା ପାଇଁ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡର ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସମାନ ଚିନ୍ତାଧାରା ରଖୁଥିବା ଦେଶମାନଙ୍କ ସହ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡକୁ ଏହି ସଂଗଠନରେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ମୋଦୀ । ଏହି ସଂଗଠନ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରର ପରିଚାଳନା, ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ଭାରତ ଓ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଅଧିକ ସମ୍ଭାବନା ଖୋଜାଯାଉଛି। ଗୁଜରାଟର ଲୋଥାଲଠାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବାକୁ ଥିବା ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ (ଏନଏମଏଚସି) କୁ ନେଇ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରହିଛି ।
ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନାରେ ସହଯୋଗ:
ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଭାଗିଦାରୀର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ଗବେଷଣା, ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମ୍ପର୍କ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଭାଗିଦାରୀ ଏବଂ ଅଭିନବତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ଉଭୟ ଦେଶ ବ୍ୟବସାୟ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ବିକାଶ ଏବଂ ଏହାର ବ୍ୟବସାୟୀକରଣ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ସହଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କାରଣରୁ କମ୍ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ହେଉଥିବା ଜଳବାୟୁ ସହନଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ଅର୍ଥନୀତି ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଚିହ୍ନଟ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲକ୍ସନ୍ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ (ଆଇଏସଏ)ରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୨୦୨୪ରୁ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡର ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ (ସିଡିଆରଆଇ)ରେ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏସଡିଜି), ପ୍ୟାରିସ୍ ଜଳବାୟୁ ଚୁକ୍ତି ଏବଂ ଜାପାନର ସେଣ୍ଡାଇଠାରେ ସ୍ଥାପିତ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ସେଣ୍ଡାଇ ଫ୍ରେମୱାର୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଯୋଡ଼ିବା ।
ଭାରତ ଓ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଭୂମିକମ୍ପ ପ୍ରଶମନ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ହୋଇଥିବା ବୁଝାମଣାପତ୍ରର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭୂମିକମ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି, ଜରୁରୀକାଳୀନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ରେ ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ସହଜ ହେବ ।
ଶିକ୍ଷା, ଗତିଶୀଳତା, କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ:
ଭାରତ ଓ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ବଢୁଥିବା ଶିକ୍ଷା ଓ ସାମୂହିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ବିଜ୍ଞାନ, ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ନୂତନ ଓ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ସମେତ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭବିଷ୍ୟତ ଭିତ୍ତିକ ଭାଗିଦାରୀ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ସେମାନେ ଉଭୟ ଦେଶର ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ନେତା ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସହଜରେ ନାମଲେଖା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ବିଜ୍ଞାନ, ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ନୂତନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ସମେତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଦକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଗତିବିଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ଆଲୋଚନା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଗମନାଗମନକୁ ସୁଗମ କରିବା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଦୁଇ ନେତା ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଅନିୟମିତ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ଦେଶର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଶିକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଚୁକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଏହି ବୁଝାମଣା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଓ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡର ସମ୍ପୃକ୍ତ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପର୍କରେ ନିରନ୍ତର ସୂଚନା ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ସହଜ ହେବ । ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ ଓ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରିକେଟ, ହକି ଏବଂ ଅନ୍ୟଅଲିମ୍ପିକ୍ କ୍ରୀଡ଼ାର ଘନିଷ୍ଠତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
କ୍ରୀଡ଼ାକ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଭାରତ ଓ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରୀଡ଼ା ସମ୍ପର୍କର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ୨୦୨୬ରେ ହେବାକୁ ଥିବା 'କ୍ରୀଡ଼ା ଏକତା' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡରେ ଦୃଢ଼ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତିର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସହଯୋଗର ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସମେତ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ଏଥିରେ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୂଚନା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ପରିଦର୍ଶନ ଅଂଶୀଦାର କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗ, ଭାରତୀୟ ସଙ୍ଗୀତ ଏବଂ ନୃତ୍ୟ ପ୍ରତି ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡବାସୀଙ୍କ ବଢୁଥିବା ଆଗ୍ରହ ଏବଂ ସେଠାରେ ଭାରତୀୟ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଖୋଲାଖୋଲି ପାଳନ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ସଙ୍ଗୀତ, ନୃତ୍ୟ, ଥିଏଟର, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଓ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ସେମାନେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବହୁରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଂଗଠନରେ ସହଯୋଗ:
ଭାରତ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇ ଏକ ମୁକ୍ତ, ସମାବେଶୀ, ସ୍ଥିର ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
ଉଭୟ ନେତା ଆସିଆନ୍ ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ, ଆସିଆନ୍ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକ ପ୍ଲସ୍ ଏବଂ ଆସିଆନ୍ ଆଞ୍ଚଳିକ ଫୋରମ୍ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ ମଞ୍ଚରେ ଭାରତ ଓ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବାରେ ଏହି ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଗଠନଗୁଡିକର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଆସିଆନର କେନ୍ଦ୍ରୀୟତାକୁ ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ଓ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ବୈଶ୍ୱିକ ଆଣବିକ ନିରସ୍ତ୍ରୀକରଣ ଏବଂ ପରମାଣୁ ଅଣପ୍ରସାର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ଭାରତର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ପରମାଣୁ ଅଣପ୍ରସାର ପ୍ରମାଣପତ୍ରକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ସହିତ ପରମାଣୁ ଯୋଗାଣକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଭାରତର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ (ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ)ରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ ସମର୍ଥନ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ରେ ହମାସ ଦ୍ୱାରା ବନ୍ଧକମାନଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଅସ୍ତ୍ରବିରତି ଚୁକ୍ତିକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ସମସ୍ତ ବନ୍ଦୀଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଗାଜାରେ ଦ୍ରୁତ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ମାନବିକ ସହାୟତା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଆଲୋଚନାର ଆବଶ୍ୟକତା ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଉଭୟ ନେତା ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ଦୁଇ ରାଷ୍ଟ୍ର ସମାଧାନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପାଲେଷ୍ଟାଇନରେ ଏକ ସାର୍ବଭୌମ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବ ଯାହା ଇସ୍ରାଏଲ ସହିତ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ରହିପାରିବ ।
ଉଭୟ ନେତା ୟୁକ୍ରେନରେ ଯୁଦ୍ଧ ଶେଷ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ, ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟରର ନୀତି ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ପ୍ରତି ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ନେତା ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ସୀମାରେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ପ୍ରକ୍ସି ବ୍ୟବହାରକୁ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ। ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଦ୍ୱାରା ନିଷିଦ୍ଧ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ବିରୋଧରେ ତୁରନ୍ତ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଠୋସ୍ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଦେଶ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବା, ଅନଲାଇନ୍ ସମେତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନଷ୍ଟ କରିବା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ନ୍ୟାୟ ଦେବା ପାଇଁ ସେମାନେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ହିଂସାତ୍ମକ ଉଗ୍ରବାଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସହଯୋଗ ଉପରେ ପାରସ୍ପରିକ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାରସ୍ପରିକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭ ସହିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ସେମାନେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଗଭୀର କରିବା ଏବଂ ସବୁଜ ଏବଂ କୃଷି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ସମେତ ସହଯୋଗର ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନା ଖୋଜିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲକ୍ସନ୍ ତାଙ୍କୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଆତିଥେୟତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ, ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ଗସ୍ତ ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
India - New Zealand Joint Statement
17 MAR 2025 2:39PM by PIB Delhi
At the invitation of the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, the Prime Minister of New Zealand, Rt Hon Christopher Luxon, is on an Official Visit to India on 16-20 March 2025. Prime Minister Luxon, who is on his first visit to India in his current capacity, is visiting New Delhi and Mumbai, and is accompanied by Hon. Louise Upston, Minister for Tourism and Hospitality, Hon. Mark Mitchell, Minister for Ethnic Communities, and Sport and Recreation, and Hon. Todd McClay, Minister for Trade and Investment, Agriculture, and Forestry, and a high-level delegation comprising of officials, and representatives of businesses, community diaspora, media and cultural groups.
Prime Minister Luxon was accorded a warm and traditional welcome in New Delhi. Prime Minister Modi held bilateral talks with Prime Minister Luxon. Prime Minister Modi will inaugurate the 10th edition of the Raisina Dialogue on 17 March 2025 in New Delhi with Prime Minister Luxon as the Chief Guest delivering the Inaugural Keynote Address. The Prime Minister laid a wreath at Raj Ghat Mahatma Gandhi Memorial and also called on President Droupadi Murmu.
The Prime Ministers reaffirmed their shared desire to further strengthen the growing bilateral relationship between India and New Zealand which is anchored in shared democratic values and robust people-to-people ties. Both leaders recognized that there remains significant potential for further growth in the bilateral relationship and agreed to cooperate closely in diverse areas, including trade and investment, defence and security, education and research, science and technology, agri-tech, space, mobility of people and sports.
The Prime Ministers exchanged views on regional and global developments of mutual interest and agreed to strengthen multilateral cooperation. The Prime Ministers recognised that we face an increasingly uncertain and dangerous world. They noted that, as maritime nations, India and New Zealand have a strong and common interest in an open, inclusive, stable and prosperous Indo-Pacific, where the rules-based international order is upheld.
The Prime Ministers reaffirmed the right of freedom of navigation and overflight and other lawful uses of the seas in accordance with international law, particularly the 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS). The Prime Ministers reaffirmed the need to pursue peaceful resolution of disputes in accordance with international law, particularly UNCLOS.
The Prime Ministers noted with satisfaction the strong connections between the people of the two countries, with Indian-origin people making up almost six percent of New Zealand’s population. They appreciated the significant contribution of the Indian diaspora in New Zealand and their positive role in facilitating people-to-people ties between the two countries. Both leaders agreed on the significance of ensuring the safety and security of the Indian community, including students, in New Zealand, and of New Zealanders in India and visitors to India.
Cooperation in trade, investment and financial matters:
The Prime Ministers welcomed sustained trade and investment flows between India and New Zealand and called for further exploring the potential to expand bilateral trade. They encouraged businesses on both sides to cultivate links; explore emerging economic and investment opportunities to build upon the complementarities of the two economies.
The Leaders called for greater two-way investment, reflective of the ongoing strong momentum in bilateral cooperation.
The Prime Ministers agreed to enhance the trade and investment relationship between India and New Zealand to realise its untapped potential and to contribute to inclusive and sustainable economic growth.
The Prime Ministers welcomed the launch of FTA negotiations for a balanced, ambitious, comprehensive, and mutually beneficial trade agreement to achieve deeper economic integration. The Leaders agreed that a comprehensive trade agreement offers a significant opportunity to enhance trade and economic cooperation. By leveraging each country's strengths, addressing their respective concerns, and tackling challenges, a bilateral trade agreement can foster mutually beneficial trade and investment growth, ensuring equitable gains and complementarities for both sides. The Leaders committed to designate senior representatives to steer these negotiations to resolution as soon as reasonably possible.
Within the context of FTA negotiations, the Leaders agreed to discussions between respective authorities on both sides to explore early implementation of cooperation in the digital payments sector.
The Prime Ministers welcomed the signing of the Authorized Economic Operators Mutual Recognition Arrangement (AEO-MRA) under the aegis of the Customs Cooperation Arrangement (CCA) signed in 2024, which would facilitate easier movement of goods between the two countries by our respective trusted traders through close cooperation between customs authorities, thereby boosting bilateral trade.
The Leaders welcomed new cooperation on horticulture and forestry, including: the signing of the Memorandum of Cooperation on Horticulture which would enhance bilateral cooperation by promoting knowledge and research exchanges, development of post-harvest and marketing infrastructure; and the signing of a Letter of Intent on Forestry Cooperation that encourages policy dialogues and technical exchanges.
The Leaders recognized the positive role played by tourism in generating economic growth, increasing business engagements and generating greater understanding between people of the two countries. They welcomed the growing flows of tourists between India and New Zealand. They appreciated the update to the India-New Zealand Air Services Agreement and agreed to encourage their carriers for commencement of direct (non-stop) flight operations between the two countries.
Political, defence and security cooperation:
The Prime Ministers recognised the significance of parliamentary exchanges and encouraged regular visits of parliamentary delegations between the two countries.
The Prime Ministers acknowledged the shared history of sacrifice of Indian and New Zealand service personnel who fought and served alongside one another around the world over the past century.
The Prime Ministers welcomed sustained progress in defence engagements, including through participation in military exercises, staff college exchanges, regular port calls by naval ships, and exchange of high-level defence delegations. They recalled that the Indian Naval sailing vessel Tarini made a port call at Lyttelton, Christchurch, New Zealand in December 2024. They also referred to the upcoming port call in Mumbai by the Royal New Zealand Navy Ship HMNZS Te Kaha.
Both Leaders welcomed the signing of the India-New Zealand Memorandum of Understanding for Defence Cooperation. This will further strengthen bilateral defence cooperation and establish regular bilateral defence engagement. Both sides noted the need for ensuring the safety and security of sea lanes of communication and agreed there needs to be regular dialogue to discuss enhancement of maritime safety.
New Zealand welcomed India joining the Combined Maritimes Forces. Both Leaders welcomed advancement in defence ties during New Zealand command of Command Task Force 150.
Both Leaders appreciated the regular training exchanges of officers, including at Defence Colleges on reciprocal basis. Both sides agreed for enhanced capacity building cooperation.
Prime Minister Luxon expressed New Zealand’s interest in joining the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI). Prime Minister Modi welcomed New Zealand into this partnership with like-minded countries which seek to manage, conserve and sustain the maritime domain. Further cooperation as maritime nations is also being explored between India and New Zealand with discussions taking place between experts on the National Maritime Heritage Complex (NMHC) which is being established at Lothal, Gujarat.
Cooperation in science & technology and disaster management:
The two Leaders noted the significance of research, scientific connections, technology partnerships and innovation as an important pillar of the bilateral partnership and called for exploring such opportunities in mutual interest. Both sides stressed the need for stronger collaboration to develop and commercialize technologies in identified areas through closer collaboration between businesses, and industries.
The two sides recognized the challenges for their economies presented by climate change and the transition to low emissions climate resilient economies. Prime Minister Luxon welcomed India's leadership in the International Solar Alliance (ISA) and reiterated New Zealand’s strong support as a member since 2024. Prime Minister Modi welcomed New Zealand joining the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI), which aims at making systems and infrastructure resilient in order to achieve the objectives of the Sustainable Development Goals (SDGs), the Paris Climate Agreement and the Sendai Framework for Disaster Risk Reduction.
The two Leaders welcomed work towards a Memorandum of Cooperation on earthquake mitigation cooperation between relevant authorities of India and New Zealand, which would facilitate inter alia exchange of experiences in earthquake preparedness, emergency response mechanism, and capacity building.
Education, mobility, sports and people to people ties:
Both Prime Ministers agreed that there exists great potential to further strengthen the growing education and community links between India and New Zealand. They encouraged academic institutions of both countries to build future-oriented partnerships focused on areas of mutual interest including in areas of science, innovation, new and emerging technologies.
The Leaders encouraged the creation of further opportunities for Indian students seeking quality education programmes in New Zealand. They noted the significance of skill development and mobility of skilled personnel to support expanded engagement in sectors, including science, innovation, and new and emerging technologies. The two Leaders agreed, within the context of the trade agreement negotiations, which the Leaders have agreed to launch, to also launch negotiations on an arrangement facilitating the mobility of professionals and skilled workers between the two countries, while also addressing the issue of irregular migration.
The Leaders welcomed the signature of the refreshed Education Cooperation Arrangement between the Indian Ministry of Education and the New Zealand Ministry of Education. This Arrangement will facilitate the continued exchange of information on India’s and New Zealand’s respective education systems as the basis for strengthening the bilateral education relationship.
The Leaders noted that India and New Zealand enjoy close sporting links, particularly in cricket, hockey and other Olympic sports. They welcomed the signing of the Memorandum of Cooperation on Sports to foster greater sporting engagement and collaboration between countries. They also welcomed the "Sporting Unity” events planned in 2026, to recognise and celebrate 100 years of sporting contact between India and New Zealand.
The Prime Ministers acknowledged the importance of robust systems of traditional medicine in India and New Zealand, and welcomed discussions between experts, including science and research experts, on both sides to understand and explore possible areas of cooperation, including through sharing of information and best practices and visits of experts.
Both Prime Ministers noted the growing interest among New Zealanders in Yoga and Indian music and dance, as well as the free observance of Indian festivals. They encouraged further promotion of bilateral ties including through music, dance, theatre, films, and festivals.
Cooperation in regional and multilateral fora:
Both Prime Ministers reaffirmed their commitment to supporting an open, inclusive, stable and prosperous Indo-Pacific where sovereignty and territorial integrity are respected.
The Leaders noted cooperation between India and New Zealand in various regional fora, including ASEAN-led fora such as the East Asia Summit, the ASEAN Defence Ministers’ Meeting Plus and the ASEAN Regional Forum. The Leaders reaffirmed the importance of these regional bodies and ASEAN centrality for furthering security and prosperity of the Indo-Pacific region and emphasised the importance of all parties maintaining peace and stability in the region.
Both Leaders emphasized on the importance of an effective multilateral system, centered on a United Nations that is reflective of contemporary realities, as a key factor in tackling global challenges. The two sides stressed the need for UN reforms, including of the Security Council through expansion in its membership, to make it more representative, credible and effective. New Zealand endorsed India’s candidature for permanent membership in a reformed UN Security Council. The two sides agreed to explore the possibility of extending mutual support to each other’s candidatures at the multilateral fora.
Both Leaders emphasized the importance of upholding the global nuclear disarmament and non-proliferation regime, and acknowledged the value of India joining the Nuclear Suppliers Group in context of predictability for India’s clean energy goals and its non-proliferation credentials.
Both Leaders reaffirmed their firm support for peace and stability in the Middle East and welcomed the agreement for the release of hostages and ceasefire of January 2025. They reiterated their call for continued negotiations to secure a permanent peace, which includes the release of all hostages and the rapid, safe and unimpeded humanitarian access throughout Gaza. Both Leaders stressed the importance of a negotiated two-State solution, leading to the establishment of a sovereign, viable and independent state of Palestine, and living within secure and mutually recognized borders, side by side in peace and security with Israel.
The Leaders exchanged views on the war in Ukraine and expressed support for a just and lasting peace based on respect for international law, principles of the UN charter, and territorial integrity and sovereignty.
The two Leaders reiterated their absolute condemnation of terrorism in all its forms and manifestations, and the use of terrorist proxies in cross-border terrorism. Both stressed the urgent need for all countries to take immediate, sustained, measurable, and concrete action against UN-proscribed terrorist organizations and individuals. They called for disrupting of terrorism financing networks and safe havens, dismantling of terror infrastructure, including online, and bringing perpetrators of terrorism to justice swiftly. The two leaders agreed to cooperate in combating terrorism and violent extremism through bilateral and multilateral mechanisms.
The two Prime Ministers noted with satisfaction the progress in ongoing bilateral cooperation and reaffirmed their commitment to further strengthen and deepen the bilateral partnership for mutual benefit as well as for the benefit of the Indo-Pacific Region. They called for exploring the potential to deepen bilateral engagement and explore new avenues of cooperation, including in the fields of green and agriculture technologies.
Prime Minister Luxon thanked Prime Minister Modi and the Government and the people of India for the warmth and hospitality extended to him and to the members of his delegation during his Official Visit to India. Prime Minister Luxon invited Prime Minister Modi to undertake a reciprocal visit to New Zealand.