কেবিনেট
পশুধন স্বাস্থ্য আৰু ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণ কাৰ্যসূচী (এলএইচডিচিপি)ৰ সংশোধনীত অনুমোদন কেবিনটৰ
05 MAR 2025 3:11PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত আজি অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে পশুধন স্বাস্থ্য আৰু ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণ কাৰ্যসূচী (এলএইচডিচিপি)ৰ সংশোধনীত অনুমোদন জনায়।
এই আঁচনিৰ তিনিটা উপাদান আছে-ৰাষ্ট্ৰীয় পশু ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণ কাৰ্যসূচী (এনএডিচিপি), পশুধন স্বাস্থ্য আৰু ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণ (এলএইচএণ্ডডিচি) আৰু পশু চিকিৎসা। এলএইচএণ্ডডিচিৰ আকৌ তিনিটা উপ-উপাদান আছে। গুৰুতৰ পশু ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণ কাৰ্যসূচী (চিএডিচিপি), বৰ্তমানৰ পশু চিকিৎসালয় আৰু ডিচপেনছেৰী স্থাপন আৰু শক্তিশালী কৰা-ভ্ৰাম্যমাণ পশু চিকিৎসা ইউনিট (এইএছভিএইচডি-এমভিইউ) আৰু পশু ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক সহায় (এএছচিএডি)। এলএইচডিচিপি আঁচনিৰ নতুন উপাদান হিচাপে পশু চিকিৎসা সংযোজন কৰা হৈছে। দুবছৰ অৰ্থাৎ ২০২৪-২৫ আৰু ২০২৫-২৬ চনৰ বাবে আঁচনিখনৰ মুঠ ব্যয় ২০২৫-২৬ চনৰ বাবে ৩,৩৮৮০ কোটি টকা য’ত ভাল মানৰ আৰু সুলভ মূল্যৰ জেনেৰিক পশু চিকিৎসা ঔষধ আৰু ঔষধ বিক্ৰীৰ বাবে প্ৰৰোচনা প্ৰদানৰ বাবে পশু ঔষধ উপাদানৰ অধীনত ৭৫ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
ভৰি আৰু মুখৰ ৰোগ (এফএমডি), ব্ৰুচেল’ছিছ, পেষ্ট ডেছ পেটিটছ ৰুমিনেণ্টছ (পিপিআৰ), ক্লাছিকেল ছোৱাইন ফিভাৰ (চিএছএফ), লাম্পি স্কিন ডিজিজ আদি ৰোগৰ বাবে জীৱ-জন্তুৰ প্ৰজননত বিৰূপ প্ৰভাৱ পৰে। এলএইচডিচিপি ৰূপায়ণে টিকাকৰণৰ জৰিয়তে ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰি এই লোকচান হ্ৰাস কৰিব। এই আঁচনিখনে ভ্ৰাম্যমাণ পশু চিকিৎসা এলআইএনটি (ইএছভিএইচডি-এমভিইউ)ৰ উপ-উপাদানৰ জৰিয়তে পশুধনৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ দুৱাৰ-পদক্ষেপ প্ৰদান আৰু পিএম-কিষাণ সমৃদ্ধি কেন্দ্ৰ আৰু সমবায় সমিতিৰ নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে জেনেৰিক পশু চিকিৎসা ঔষধ-পশু আধাৰৰ উপলব্ধতা উন্নত কৰাত সহায় কৰে।
একেদৰে আঁচনিখনে টিকাকৰণ, যত্ন লোৱা আৰু স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহৰ উন্নীতকৰণৰ জৰিয়তে পশুধনৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ আৰু নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰিব। এই আঁচনিখনে উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি, কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টি, গ্ৰাম্য খণ্ডত উদ্যোগীকৰণৰ প্ৰসাৰ ঘটাব আৰু ৰোগৰ বোজাৰ ফলত কৃষকৰ অৰ্থনৈতিক ক্ষতি ৰোধ কৰিব।

Cabinet
Cabinet approves Revision of Livestock Health and Disease Control Programme (LHDCP)
05 MAR 2025 3:11PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has today approved the Revision of Livestock Health and Disease Control Programme (LHDCP).
The scheme has three components namely National Animal Disease Control Programme (NADCP), LH&DC and Pashu Aushadhi. LH&DC has three sub-components i.e. Critical Animal Disease Control Programme (CADCP), Establishment and Strengthening of existing Veterinary Hospitals and Dispensaries - Mobile Veterinary Unit (ESVHD-MVU) and Assistance to States for Control of Animal Diseases (ASCAD). The Pashu Aushadhi is new component added to the LHDCP scheme. The total outlay of the scheme is Rs.3,880 crore for two years i.e. 2024-25 and 2025-26, which includes provision of Rs. 75 crore to provide good quality and affordable generic veterinary medicine and incentive for sale of medicines under Pashu Aushadhi component.
Productivity of the livestock is impacted adversely due to diseases like Foot and Mouth Disease (FMD), Brucellosis, Peste des Petits Ruminants (PPR), Classical Swine Fever (CSF), Lumpy Skin Disease, etc. Implementation of the LHDCP will facilitate reduction in these losses by preventing diseases through immunization. The Scheme also supports door-step delivery of livestock health care through the subcomponents of Mobile Veterinary Units (ESVHD-MVU) and improving availability of generic veterinary medicine- Pashu Aushadhi through network of PM-Kisan Samriddhi Kendra and Cooperative Societies.
Thus, the scheme will help in prevention and control of livestock diseases through vaccination, surveillance and upgradation of healthcare facilities. Also, the scheme will improve productivity, generate employment, encourage entrepreneurship in the rural area and prevent economic losses of farmers due to disease burden.