କ୍ୟାବିନେଟ
ସଂଶୋଧିତ ପ୍ରାଣୀଧନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଅନୁମୋଦନ
05 MAR 2025 3:11PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଆଜି ପ୍ରାଣୀଧନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଂଶୋଧନକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି।
ଏହି ଯୋଜନାରେ ତିନୋଟି ଉପାଦାନ ରହିଛି ଯେମିତି ଜାତୀୟ ପ୍ରାଣୀଧନ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (NADCP), LH&DC ଏବଂ ପଶୁ ଔଷଧି। LH&DCର ତିନୋଟି ଉପ-ଉପାଦାନ ଅଛି ଯଥା: ଗୁରୁତର ପ୍ରାଣୀଧନ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (CADCP), ବିଦ୍ୟମାନ ପ୍ରାଣୀଧନ ଡାକ୍ତରଖାନା ଏବଂ ଔଷଧାଳୟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ - ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ପ୍ରାଣୀଧନ ୟୁନିଟ୍ (ESVHD-MVU) ଏବଂ ପ୍ରାଣୀଧନ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା (ASCAD)। ପଶୁ ଔଷଧି ହେଉଛି LHDCP ଯୋଜନାରେ ଯୋଡ଼ାଯାଇଥିବା ନୂତନ ଉପାଦାନ। ଯୋଜନାର ମୋଟ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ୩୮୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯେଉଁଥିରେ ଦୁଇ ବର୍ଷ ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୨୪-୨୫ ଏବଂ ୨୦୨୫-୨୬ ପାଇଁ ୨ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ବ୍ୟୟ ଅଟକଳରେ ଉତ୍ତମ ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ସୁଲଭ ଜେନେରିକ୍ ପ୍ରାଣୀଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ପଶୁ ଔଷଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଔଷଧ ବିକ୍ରୟ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ୭୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି।
ପାଦ ଏବଂ ମୁଖ ରୋଗ (FMD), ବ୍ରୁସେଲୋସିସ୍, ପେଷ୍ଟ ଡେସ୍ ପେଟିଟ୍ସ ରୁମିନାଣ୍ଟ୍ସ (PPR), ସେରେବ୍ରୋସ୍ପାଇନାଲ୍ ଫ୍ଲୁଇଡ୍ (CSF), ଗଣ୍ଡା ଚର୍ମ ରୋଗ ଭଳି ରୋଗ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରାଣୀଧନର ଉତ୍ପାଦକତାରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ। LHDCP କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଟିକାକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ରୋଗକୁ ରୋକି ଏହି କ୍ଷତି ହ୍ରାସ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି ଯୋଜନା ମୋବାଇଲ୍ ପ୍ରାଣୀଚିକିତ୍ସା ୟୁନିଟ୍ (ESVHD-MVU) ର ଉପ-ଉପାଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାଣୀଧନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଘର ପାଖେ ବିତରଣ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କିଷାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକର ନେଟୱାର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଜେନେରିକ୍ ପ୍ରାଣୀ ଚିକିତ୍ସା-ପଶୁ ଔଷଧି ଉପଲବ୍ଧ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରେ।
ଏଣୁ ଟିକାକରଣ, ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭଳି ସୁବିଧାର ଉନ୍ନତିକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରାଣୀଧନ ରୋଗର ପ୍ରତିରୋଧ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ସହିତ, ଏହି ଯୋଜନା ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧିକରିବ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ରୋଗ ବୋଝ ଯୋଗୁଁ ଚାଷୀମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷତିକୁ ରୋକିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏହି ଯୋଜନା।

Cabinet
Cabinet approves Revision of Livestock Health and Disease Control Programme (LHDCP)
05 MAR 2025 3:11PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has today approved the Revision of Livestock Health and Disease Control Programme (LHDCP).
The scheme has three components namely National Animal Disease Control Programme (NADCP), LH&DC and Pashu Aushadhi. LH&DC has three sub-components i.e. Critical Animal Disease Control Programme (CADCP), Establishment and Strengthening of existing Veterinary Hospitals and Dispensaries - Mobile Veterinary Unit (ESVHD-MVU) and Assistance to States for Control of Animal Diseases (ASCAD). The Pashu Aushadhi is new component added to the LHDCP scheme. The total outlay of the scheme is Rs.3,880 crore for two years i.e. 2024-25 and 2025-26, which includes provision of Rs. 75 crore to provide good quality and affordable generic veterinary medicine and incentive for sale of medicines under Pashu Aushadhi component.
Productivity of the livestock is impacted adversely due to diseases like Foot and Mouth Disease (FMD), Brucellosis, Peste des Petits Ruminants (PPR), Classical Swine Fever (CSF), Lumpy Skin Disease, etc. Implementation of the LHDCP will facilitate reduction in these losses by preventing diseases through immunization. The Scheme also supports door-step delivery of livestock health care through the subcomponents of Mobile Veterinary Units (ESVHD-MVU) and improving availability of generic veterinary medicine- Pashu Aushadhi through network of PM-Kisan Samriddhi Kendra and Cooperative Societies.
Thus, the scheme will help in prevention and control of livestock diseases through vaccination, surveillance and upgradation of healthcare facilities. Also, the scheme will improve productivity, generate employment, encourage entrepreneurship in the rural area and prevent economic losses of farmers due to disease burden.