Cabinet
Cabinet approves Revision of Livestock Health and Disease Control Programme (LHDCP)
05 MAR 2025 3:11PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has today approved the Revision of Livestock Health and Disease Control Programme (LHDCP).
The scheme has three components namely National Animal Disease Control Programme (NADCP), LH&DC and Pashu Aushadhi. LH&DC has three sub-components i.e. Critical Animal Disease Control Programme (CADCP), Establishment and Strengthening of existing Veterinary Hospitals and Dispensaries - Mobile Veterinary Unit (ESVHD-MVU) and Assistance to States for Control of Animal Diseases (ASCAD). The Pashu Aushadhi is new component added to the LHDCP scheme. The total outlay of the scheme is Rs.3,880 crore for two years i.e. 2024-25 and 2025-26, which includes provision of Rs. 75 crore to provide good quality and affordable generic veterinary medicine and incentive for sale of medicines under Pashu Aushadhi component.
Productivity of the livestock is impacted adversely due to diseases like Foot and Mouth Disease (FMD), Brucellosis, Peste des Petits Ruminants (PPR), Classical Swine Fever (CSF), Lumpy Skin Disease, etc. Implementation of the LHDCP will facilitate reduction in these losses by preventing diseases through immunization. The Scheme also supports door-step delivery of livestock health care through the subcomponents of Mobile Veterinary Units (ESVHD-MVU) and improving availability of generic veterinary medicine- Pashu Aushadhi through network of PM-Kisan Samriddhi Kendra and Cooperative Societies.
Thus, the scheme will help in prevention and control of livestock diseases through vaccination, surveillance and upgradation of healthcare facilities. Also, the scheme will improve productivity, generate employment, encourage entrepreneurship in the rural area and prevent economic losses of farmers due to disease burden.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা লাইবস্তোক হেল্থ এন্দ দিজিস কন্ত্রোল প্রোগ্রাম (LHDCP) রিভাইজ তৌবদা অয়াবা পীখ্রে
05 MAR 2025 3:11PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা ঙসি লাইবস্তোক হেল্থ এন্দ দিজিজ কন্ত্রোল প্রোগ্রাম (LHDCP) রিভাইজ তৌবদা অয়াবা পীখ্রে।
স্কিম অসিগী কম্পোনেন্ত অহুম লৈ, মখোয় অদুদি নেস্নেল এনিমেল দিজিজ কন্ত্রোল প্রোগ্রাম (NADCP), LH&DC অমসুং পশু ঔশধীনি। LH&DCদা সব-কম্পোনেন্ত অহুম লৈ, হায়বদি ক্রিতিকেল এনিমেল দিজিজ কন্ত্রোল প্রোগ্রাম (CADCP), এস্তাব্লিশমেন্ত এন্দ স্ত্রেন্থনিং ওফ একজিস্তিং ভেতেরিনরি হোস্পিতালস এন্দ দিসপেন্সরীস - মোবাইল ভেতেরিনরি য়ুনিৎ (ESVHD-MVU) অমসুং এসিস্তেন্স তু স্তেৎস ফোর কন্ত্রোল ওফ এনিমেল দিজিজ (ASCAD)নি। পাশু ঔশধী অসি LH&DC স্কিমদা হাপচিনখিবা অনৌবা কম্পোনেন্ত অমনি। স্কিম অসিগী অপুনবা শেনফম অসি চহি অনি হায়বদি 2024-25 অমসুং 2025-26গী ওইনা লুপা করোর 3,880নি, মসিদা অফবা ক্বালিতী লৈবা অমসুং মমল হোংবা জেনেরিক ভেতেরিনরী হিদাক-লাংথকশিং ফংহন্নবা লুপা করোর 75গী প্রোভিজন অমসুং পশু ঔশধী কম্পোনেন্তকী মখাদা হিদাক-লাংথকশিং য়োনবগী ইন্সেন্তিব য়াওরি।
ফুত এন্দ মাউথ দিজিজ (FMD), ব্রুসেলোসিস, পেস্ত দেস পেতিতস রুমিনেন্তস (PPR), ক্লাসিক স্বাইন ফিভর (CSF), লম্পি স্কিন দিজিজ অসিনচিংবা অনাবশিংনা মরম ওইদুনা শা-শনগী পোত্থোক পুথোকপদা অকায়বা পীরি। LHDCP অসি ইম্যুনাইজেসনগী খুত্থাংদা লায়নাশিংদগী ঙাকথোক্তুনা মাংখিবা অসি হন্থহনবদা মতেং পাংগনি। স্কিম অসিনা মোবাইল ভেতেরিনরি য়ুনিৎ (ESVHD-MVU) গী সব-কম্পোনেন্তশিংগী খুত্থাঙদা য়ুম য়ুমদা শা-শনগী হেল্থকেয়র পীবদা মতেং পাংলি অমসুং পি.এম.-কিসান সমৃদ্ধি কেন্দ্র অমসুং কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী নেৎৱার্ক্কী খুত্থাংদা জেনেরিক ভেতেরিনরি মেদিসিন- পশু ঔশধীদা ফংহনবদা মতেং পাংলি।
অসুম্না, স্কিম অসিনা ভেক্সিনেসন, সর্ভিলেন্স অমসুং হেল্থকেয়র ফেসিলিতীশিংগী অপগ্রেদেসনগী থোংদা শা-শনগী লায়নাশিং থিংবদা অমসুং লাকশিনবদা মতেং পাংগনি। স্কিম অসিনা পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহনগনি, থবক পীবা হেনগৎহনগনি, খুঙ্গংগী লমদা ওন্তপ্রিন্যুওরশিপ পুক্নিং থৌগৎকনি অমসুং লায়না অসিনা মরম ওইদুনা লৌমীশিংগী শেন্মিৎলোন শোকহনবা হন্থহনবদা মতেং পাংগনি।