ଆୟୁଷ
ମହାକୁମ୍ଭରେ ଆୟୁଷର ଲାଭ ପାଇଲେ ୮ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ
ନିରନ୍ତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ: ଆୟୁଷ ମୋବାଇଲ ୟୁନିଟ୍, ଓପିଡି ଏବଂ ଯୋଗ ଅଧିବେଶନ ମହାକୁମ୍ଭ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିଥାଏ
27 FEB 2025 5:53PM by PIB Bhubaneswar
ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବ୍ୟାପକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମହାକୁମ୍ଭ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କ ପବିତ୍ର ଯାତ୍ରା ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଥିଲା।
୨୦ଟି ଆୟୁଷ ଓପିଡି ପ୍ରତିଷ୍ଠାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ୟୁନିଟ୍ ନିୟୋଜିତ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୯୦ରୁ ଅଧିକ ଡାକ୍ତର ଓ ୧୫୦ ଜଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ ଏହି ଭବ୍ୟ ଧାର୍ମିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନିରନ୍ତର ଚିକିତ୍ସା ସେବା ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ବିଶେଷ କରି ପବିତ୍ର ମହାଶିବରାତ୍ରୀ ସମୟରେ, ଏହି ସମ୍ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା ଯେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ, କଳ୍ପବାସୀ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ କୌଣସି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଚିନ୍ତା ନକରି ପବିତ୍ର ଉତ୍ସବରେ ଭାଗ ନେଇ ପାରିବେ।
ପ୍ରୟାଗରାଜ ମହାକୁମ୍ଭରେ ଆୟୁଷର ନୋଡାଲ ଅଫିସର ଡକ୍ଟର ଅଖଲେଶ କୁମାର ସିଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସଫଳତାର ସହ ପୂରଣ କରିଛି, ଯାହା ପାରମ୍ପରିକ ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଉପରେ ବଢୁଥିବା ବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ । ମୋରାରଜୀ ଦେଶାଇ ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଯୋଗ (ଏମଡିଏନଆଇୱାଇ) ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଡାକ୍ତରୀ ଯୋଗ ଅଧିବେଶନରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନେ ଉପକୃତ ହୋଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଶାରୀରିକ ଏବଂ ମାନସିକ ସୁସ୍ଥତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସେକ୍ଟର -୨, ସେକ୍ଟର -୨୧ ଏବଂ ସେକ୍ଟର -୨୪ରେ ତିନୋଟି ଆୟୁର୍ବେଦିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହଲ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଷେଧକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ରୋଗ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଜୀବନଶୈଳୀ ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରିବା ପାଇଁ ଦୈନିକ ଯୋଗ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଧିବେଶନର ଆୟୋଜନ କରାଯାଏ । ଜନ, ଆନନ୍ଦ, ନିରଞ୍ଜନୀ ଓ ବୈଷ୍ଣବ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଆଖଡ଼ାରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ତଥା ସାଧୁସନ୍ଥଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ମେଳାରେ ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ୟୁନିଟ୍ ପକ୍ଷରୁ ଔଷଧ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ବିଭିନ୍ନ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ସେବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଟିମ୍ କ୍ୟାନୋପି ଅଧୀନରେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କୁ ସାମୟିକ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏଆଇଆଇଏ) ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରି ୧୦,୦୦୦ ଆୟୁର୍ବେଦିକ କିଟ୍ ବଣ୍ଟନ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଔଷଧ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ସାମିଲ ଥିଲା । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ, ଏକ ସପ୍ତାହ ବ୍ୟାପୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିରର ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୧୫,୦୦୦ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଉପକୃତ ହୋଇଥିଲେ, ଯାହା ପ୍ରତିଷେଧକ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୃଢ଼ କରିଥିଲା ।
ଏହି ଆୟୋଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଔଷଧୀୟ ଉଦ୍ଭିଦ ବୋର୍ଡ (ଏନ୍ଏମ୍‌ପିବି) ପକ୍ଷରୁ ତୁଳସୀ, ଅଶ୍ୱଗନ୍ଧା, ଶତବରୀ, ନିମ, ଅଁଳା ଓ ଭ୍ରୃସୁଙ୍ଗ ପତ୍ର ସମେତ ୨୫,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଔଷଧୀୟ ବୃକ୍ଷ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ପ୍ରାକୃତିକ ଉପଚାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଔଷଧୀୟ ବୃକ୍ଷର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲା।
ମହାକୁମ୍ଭମେଳା କେବଳ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଜାଗରଣ ପାଇଁ ନୁହେଁ; ବରଂ ଏହା ସେଇ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ ଏହି ପବିତ୍ର ଯାତ୍ରାରେ ବାହାରିଥାନ୍ତି । ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାରମ୍ପରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ଏହି ଭବ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ରହିଛି, ଯାହା ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅନୁଭୂତିର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗରେ ପରିଣତ କରିଛି ।

AYUSH
8 Lakh Devotees Benefit with Ayush at the Maha Kumbh
Wellness on the Go: Ayush Mobile Units, OPDs, and Yoga Sessions Keep Maha Kumbh Pilgrims Healthy
27 FEB 2025 5:53PM by PIB Delhi
Ensuring the health and safety of millions of devotees, the Ministry of Ayush has extended comprehensive healthcare services to over eight lakh pilgrims, making their sacred journey safer and healthier during the Maha Kumbh Mela.
From setting up 20 Ayush OPDs to deploying mobile health units, over 90 doctors and 150 healthcare workers have been working tirelessly to provide continuous medical care throughout the grand spiritual event. These dedicated efforts ensured that devotees, kalpvasis, and saints could participate in the holy festivities without health concerns, particularly during the sacred Mahashivratri bath.
Dr. Akhilesh Kumar Singh, Nodal Officer for Ayush at the Prayagraj Maha Kumbh, informed that the Ministry has successfully catered to the healthcare needs of over eight lakh devotees, reflecting the growing trust in traditional Indian medicine. Devotees also benefited from therapeutic yoga sessions conducted by the Morarji Desai National Institute of Yoga (MDNIY), promoting physical and mental well-being.
To ensure seamless healthcare access, three Ayush Convention Halls were setup in Sector-2, Sector-21, and Sector 24, where daily yoga and wellness sessions educated pilgrims on preventive healthcare, disease management, and holistic living. Special attention was also given to the revered sadhus and saints, with dedicated health screenings in prominent Akharas such as Juna, Anand, Niranjani, and Vaishnav Akharas.
In addition, mobile Ayush health units distributed medicines throughout the Mela area, while various teams operated from canopies at various Ayush facilities, providing essential health check-ups to kalpvasis.
To further safeguard devotees from common ailments, the All India Institute of Ayurveda (AIIA) launched a special initiative, distributing 10,000 Ayush Raksha kits packed with essential Ayurvedic medicines and wellness products. This initiative was complemented by a week-long health camp, benefiting 15,000 pilgrims, reinforcing the Ministry’s commitment to preventive and holistic healthcare.
Adding a green touch to the event, the National Medicinal Plants Board (NMPB) distributed over 25,000 medicinal plants—including Tulsi, Ashwagandha, Shatavari, Neem, Amla, and Curry Leaf—to devotees, promoting natural healing and reinforcing the importance of medicinal plants in daily life.
The Maha Kumbh Mela is not just about spiritual awakening; it’s also about ensuring the well-being of millions who undertake this sacred journey. The Ministry of Ayush remained committed to its efforts in integrating traditional healthcare into this grand event, making holistic wellness an integral part of the spiritual experience.