Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in the Sufi music festival, Jahan-e-Khusro 2025
The Jahan-e-Khusro event has a unique fragrance, It is the fragrance of soil of Hindustan,That Hindustan, which Hazrat Amir Khusro had compared to heaven : PM
The Sufi tradition has created a unique identity for itself in India: PM
The civilization and culture of any country get their voice from its music and songs: PM
Hazrat Khusro described India as greater than all the major nations of the world during his time, He considered Sanskrit the best language in the world: PM
Hazrat Khusro regarded India's scholars as greater than the greatest of scholars: PM
28 FEB 2025 10:55PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the Sufi music festival, Jahan-e-Khusro 2025, today, at Sunder Nursery, New Delhi.
Addressing the gathering at Jahan-e-Khusro, Prime Minister said that it was natural to feel elated in the presence of the rich legacy of Hazrat Amir Khusro. He noted that the essence of the Spring season, which Khusro was so fond of, is not just the season but is also present in the air of Jahan-e-Khusro today in Delhi.
Shri Modi emphasized the significance of events like Jahan-e-Khusro for the country's art and culture, stating they provide both importance and tranquility. He highlighted that the event, now completing 25 years, has earned a prominent place in people’s hearts, marking it as a major achievement. The Prime Minister congratulated Dr. Karan Singh, Muzaffar Ali, Meera Ali, and other collaborators for their contributions. He wished the Rumi Foundation and all associated with Jahan-e-Khusro continued success in the future. On the occasion, the Prime Minister also extended his Ramadan greetings to all attendees and citizens of the country, as the holy month approaches. Shri Modi recalled the contribution of His Highness Prince Karim Aga Khan, whose efforts in enhancing the Sunder nursery have been a blessing for millions of art enthusiasts.
The Prime Minister spoke about the significant role of Sarkhej Roza in Gujarat’s Sufi tradition. He highlighted that, in the past, the condition of the site had deteriorated, but as Chief Minister, he focused on its restoration. The Prime Minister also recalled the time when Sarkhej Roza hosted grand Krishna Utsav celebrations, which were well-attended. He mentioned that even today, the essence of Krishna devotion is present in the atmosphere. “I used to regularly participate in the annual Sufi music festival held at Sarkhej Roza”, Shri Modi shared. “Sufi music represents a shared heritage that unites people from all walks of life. The performance of Nazre Krishna also reflected this shared cultural legacy”, Shri Modi emphasized.
The Prime Minister remarked that the Jahan-e-Khusro event carries a unique fragrance, representing the soil of India. He recalled how Hazrat Amir Khusro compared India to paradise, describing the country as a garden of civilization where every aspect of culture has flourished. “The soil of India has a unique character, and when the Sufi tradition arrived here, it found a connection with the land. The spiritual teachings of Baba Farid, the love ignited by Hazrat Nizamuddin's gatherings, and the new gems created by Hazrat Amir Khusro’s verses, which collectively embody the essence of India’s rich cultural legacy”, Shri Modi remarked.
The Prime Minister emphasized the unique identity of the Sufi tradition in India, where Sufi saints blended Quranic teachings with Vedic principles and devotional music. He praised Hazrat Nizamuddin Auliya for expressing unity in diversity through his Sufi songs. “Jahan-e-Khusro has now become a modern reflection of this rich, inclusive tradition”, Shri Modi stated.
Shri Modi highlighted that the civilization and culture of any country get their voice from its music and songs. “When Sufi and classical music traditions merged, they gave birth to new expressions of love and devotion, evident in the qawwalis of Hazrat Khusro, the verses of Baba Farid, the poetry of Bullah Shah, Mir, Kabir, Rahim, and Ras Khan. These saints and mystics gave a new dimension to devotion”, he added.
Shri Modi noted that whether one reads Surdas, Rahim, Ras Khan, or listens to Hazrat Khusro, all these expressions lead to the same spiritual love, where human limitations are transcended, and the union between man and God is felt. “Ras Khan, despite being Muslim, was a devoted follower of Lord Krishna, reflecting the universal nature of love and devotion, as expressed in his poetry. The grand performance at the event also reflected this deep sense of spiritual love”, Shri Modi underscored.
The Prime Minister highlighted that the Sufi tradition has not only bridged the spiritual distances among humans but also reduced the gaps between nations. He recalled his visit to the Afghan Parliament in 2015, where he spoke emotionally about Rumi, who was born in Balkh, Afghanistan, eight centuries ago. Shri Modi shared Rumi's thought that transcends geographical boundaries: "I am neither from the East nor the West, I am not born from the sea nor the land, I have no place, I am everywhere." The Prime Minister connected this philosophy to India's ancient belief in "Vasudhaiva Kutumbakam" (the world is one family), drawing strength from such thoughts during his global engagements. Shri Modi also recalled reading a couplet by Mirza Ghalib during a joint press conference in Iran, reflecting India's universal and inclusive values.
Shri Modi spoke about Hazrat Amir Khusro, who is famously known as the ‘Tuti-e-Hind’. He highlighted that in his works, Khusro praised India’s greatness and charm, as seen in his book Nuh-Siphr. The Prime Minister emphasized that Khusro regarded India as superior to the great nations of his time and considered Sanskrit the best language in the world. Shri Modi acknowledged that Khusro respected Indians as being greater than the greatest scholars.“Khusro also took pride in how India’s knowledge of zero, mathematics, science, and philosophy spread to the rest of the world, especially how Indian mathematics reached the Arabs and became known as "Hindsa.", Shri Modi noted. The Prime Minister further pointed out that despite the long period of colonial rule and the devastation that followed, Hazrat Khusro’s writings played a significant role in preserving India’s rich past and keeping its legacy alive.
The Prime Minister expressed his satisfaction with the efforts of Jahan-e-Khusro, which has been successfully promoting and enriching India’s cultural heritage for 25 years. Shri Modi acknowledged that maintaining this initiative for a quarter of a century is no small feat. Prime Minister Shri Modi concluded his address by extending his gratitude for the opportunity to enjoy the celebration and expressing his heartfelt appreciation for everyone involved with the event.
Background
The Prime Minister has been a strong proponent of promoting the diverse art and culture of the country. In line with this, he will participate in Jahan-e-Khusro which is an international Festival dedicated to Sufi music, poetry, and dance. It is bringing together artists from across the world to celebrate the legacy of Amir Khusro. Organized by the Rumi Foundation, the Festival, started by renowned filmmaker and artist Muzaffar Ali in 2001, will celebrate its 25th anniversary this year and is being held from 28th February to 2nd March.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସୁଫି ସଙ୍ଗୀତ ସମାରୋହ ଜାହାନ-ଏ-ଖୁସ୍ରୋ ୨୦୨୫ରେ ଯୋଗଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଜାହାନ-ଏ-ଖୁସ୍ରୋର ଏହି ସମାରୋହରେ ଏକ ନିଆରା ସୁଗନ୍ଧ ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ଭାରତ ମାଟିର ସୁଗନ୍ଧ, ସେହି ଭାରତଭୂମି ଯାହାକୁ ହଜରତ ଅମୀର ଖୁସ୍ରୋ ସ୍ୱର୍ଗ ସହ ତୁଳନା କରିଥିଲେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସୁଫି ପରମ୍ପରା ଭାରତରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କୌଣସି ଦେଶର ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ତାହାର ସଙ୍ଗୀତରୁ ସ୍ୱର ମିଳିଥାଏ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ହଜରତ ଖୁସ୍ରୋ ଭାରତକୁ ସେହି ସମୟରେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମହାନ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା ଦେଇଥିଲେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ହଜରତ ଖୁସ୍ରୋ ଭାରତର ବିଦୁଷୀମାନଙ୍କୁ ବଡ ବଡ ବିଦ୍ୱାନମାନଙ୍କଠାରୁ ମଧ୍ୟ ମହାନ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଥିଲେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
28 FEB 2025 10:55PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ସୁନ୍ଦର ନର୍ସରୀଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ସୁଫି ସଙ୍ଗୀତ ସମାରୋହ ଜାହାନ-ଏ-ଖୁସ୍ରୋ ୨୦୨୫ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଜାହାନ-ଏ-ଖୁସ୍ରୋରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ହଜରତ୍ ଅମୀର ଖୁସ୍ରୋଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ଉପସ୍ଥିତିରେ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରିବା ସ୍ୱାଭାବିକ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବସନ୍ତ ଋତୁର ମହତ୍ତ୍ୱ, ଯାହାକୁ ଖୁସ୍ରୋ ବହୁତ ଭଲ ପାଉଥିଲେ, ତାହା କେବଳ ଏକ ଋତୁ ନୁହେଁ ବରଂ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀରେ ଜାହାନ-ଏ-ଖୁସ୍ରୋର ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ।
ଦେଶର କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ ଜାହାନ-ଏ-ଖୁସ୍ରୋ ପରି ଆୟୋଜନର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉଭୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୨୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରି ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିଛି, ଯାହାକି ଏକ ବଡ ସଫଳତା । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. କରଣ ସିଂହ, ମୁଜାଫର ଅଲୀ, ମୀରା ଅଲୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ସେ ରୁମି ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଏବଂ ଜାହାନ-ଏ-ଖୁସ୍ରୋ ସହିତ ଜଡିତ ଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସଫଳତା ଜାରି ରଖିବାକୁ ଶୁଭକାମନା ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପବିତ୍ର ରମଜାନ ମାସ ପାଖେଇ ଆସୁଥିବାରୁ ସେଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରିନ୍ସ କରିମ ଆଗା ଖାନ୍‌ଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ସୁନ୍ଦର ନର୍ସରୀର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ତାଙ୍କର ଉଦ୍ୟମ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କଳା ଉତ୍ସାହୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଲଟିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟର ସୁଫି ପରମ୍ପରାରେ ସରଖେଜ୍ ରୋଜାଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଅତୀତରେ ଏହି ସ୍ଥାନର ଅବସ୍ଥା ଖରାପ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ସେ ଏହାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ସମୟକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ସରଖେଜ ରୋଜା ଭବ୍ୟ କୃଷ୍ଣ ଉତ୍ସବ ସମାରୋହର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେଥିରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଲୋକ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ବି ପରିବେଶରେ କୃଷ୍ଣ ଭକ୍ତିର ଭାବନା ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, “ମୁଁ ସରଖେଜ ରୋଜାରେ ଆୟୋଜିତ ବାର୍ଷିକ ସୁଫି ସଙ୍ଗୀତ ସମାରୋହରେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିଲି । ସୁଫି ସଙ୍ଗୀତ ଏକ ଅଂଶୀଦାର ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରେ ଯାହା ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିଥାଏ ।” ନଜର-ଏ-କୃଷ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରସ୍ତୁତି ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଂଶୀଦାର ସାଂସ୍କୃତିକ ଉତ୍ତରାଧିକାରୀକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଜାହାନ-ଏ-ଖୁସ୍ରୋର ଏହି ଆୟୋଜନରେ ଏକ ନିଆରା ସୁଗନ୍ଧ ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ଭାରତର ମାଟିର ସୁଗନ୍ଧ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ, ହଜରତ ଅମୀର ଖୁସ୍ରୋ କିପରି ଭାରତକୁ ସ୍ୱର୍ଗ ସହିତ ତୁଳନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶକୁ ସଭ୍ୟତାର ଉଦ୍ୟାନ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସଂସ୍କୃତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, “ଭାରତ ମାଟିର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ରହିଛି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସୁଫି ପରମ୍ପରା ଦେଶକୁ ଆସିଲା ସେତେବେଳେ ମାଟି ସହିତ ଏହାର ଏକ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ହୋଇଥିଲା । ବାବା ଫରିଦଙ୍କ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶିକ୍ଷା, ହଜରତ ନିଜାମୁଦ୍ଦିନଙ୍କ ସମାବେଶରେ ପ୍ରଜ୍ୱଳିତ ପ୍ରେମ ଏବଂ ହଜରତ ଅମୀର ଖୁସ୍ରୋଙ୍କ ଛନ୍ଦରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ନୂଆ ରତ୍ନ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରାକୁ ଏକତ୍ରିତ କରିଥାଏ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତରେ ସୁଫି ପରମ୍ପରାର ଅନନ୍ୟ ପରିଚୟ ଉପରେ ଗୁରୁ୍‌ତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସୁଫି ସାଧୁମାନେ କୋରାନ୍‌ର ଶିକ୍ଷାକୁ ବୈଦିକ ନୀତି ଏବଂ ଭକ୍ତି ସଙ୍ଗୀତ ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ତାଙ୍କର ସୁଫି ଗୀତ ମାଧ୍ୟମରେ ବିବିଧତାରେ ଏକତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିବାରୁ ସେ ହଜରତ ନିଜାମୁଦ୍ଦିନ ଓଲିୟାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଜାହାନ-ଏ-ଖୁସ୍ରୋ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସମୃଦ୍ଧ, ସମାବେଶୀ ପରମ୍ପରାର ଆଧୁନିକ ପ୍ରତିଫଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ।”
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ତଥ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, କୌଣସି ଦେଶର ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ଏହାର ସଙ୍ଗୀତରୁ ସ୍ୱର ପାଇଥାଏ । ସେ କହିଥିଲେ, “ଯେତେବେଳେ ସୁଫି ଏବଂ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ସଙ୍ଗୀତ ପରମ୍ପରା ମିଶ୍ରିତ ହେଲା, ସେତେବେଳେ ପ୍ରେମ ଏବଂ ଭକ୍ତିର ନୂତନ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ଜନ୍ମ ହେଲା, ଯାହା ହଜରତ ଖୁସ୍ରୋଙ୍କ କୱାଲିଗୁଡିକ, ବାବା ଫରିଦଙ୍କ ପଦ, ବୁଲ୍ଲା ଶାହା, ମୀର, କବୀର, ରହୀମ ଏବଂ ରସ ଖାନଙ୍କ କବିତାରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଜଣାପଡିଛି । ଏହି ସାଧୁ ଏବଂ ସନ୍ଥମାନେ ଭକ୍ତିକୁ ଏକ ନୂଆ ଦିଗ ଦେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।”
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆପଣ ସୁରଦାସ, ରହୀମ, ରସ ଖାନଙ୍କ ଲେଖା ପଢ଼ନ୍ତୁ କିମ୍ବା ହଜରତ ଖୁସ୍ରୋଙ୍କ କଥା ଶୁଣନ୍ତୁ, ଏହି ସମସ୍ତ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ସମାନ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପ୍ରେମକୁ ନେଇଥାଏ ଯେଉଁଠାରେ ମନୁଷ୍ୟର ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରିଯାଇଥାଏ ଏବଂ ମନୁଷ୍ୟ ଏବଂ ଭଗବାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମିଳନ ଅନୁଭବ ହୁଏ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ରସ ଖାନ, ମୁସଲମାନ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣଙ୍କର ଜଣେ ନିଷ୍ଠାପର ଅନୁମାମୀ ଥିଲେ, ଯାହା ତାଙ୍କ କବିତାରେ ପ୍ରକାଶିତ ପ୍ରେମ ଏବଂ ଭକ୍ତିର ସର୍ବବ୍ୟାପୀ ପ୍ରକୃତି ପ୍ରତିଫଳନକୁ ଦର୍ଶାଉଥିଲା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିବା ଭବ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ମଧ୍ୟ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପ୍ରେମର ଗଭୀର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ।
ସୁଫି ପରମ୍ପରା କେବଳ ମଣିଷମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଦୂରତାକୁ ଦୂର କରିନାହିଁ ବରଂ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ୨୦୧୫ରେ ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ସଂସଦ ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଆଠ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ ଆଫଗାନିସ୍ତାନର ବାଲଖରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ରୁମିଙ୍କ ବିଷୟରେ ଭାବପ୍ରବଣର ସହ କହିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭୌଗଳିକ ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବା ରୁମିଙ୍କ ଭାବନାକୁ ଶେୟାର କରିଥିଲେ, “ମୁଁ ପୂର୍ବ କିମ୍ବା ପାଶ୍ଚାତ୍ୟର ନୁହେଁ, ମୁଁ ସମୁଦ୍ର କିମ୍ବା ସ୍ଥଳଭାଗରୁ ଜନ୍ମ ହୋଇନାହିଁ, ମୋର କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ, ମୁଁ ସବୁଆଡେ ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଦର୍ଶନକୁ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ “ବସୁଧେବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍‌” (ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଗୋଟିଏ ପରିବାର) ସହିତ ଯୋଡିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଯୋଗଦାନ ସମୟରେ ଏପରି ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ଶକ୍ତି ଆହରଣ କରୁଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଇରାନରେ ଏକ ମିଳିତ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ କହିଥିବା ମିର୍ଜା ଗାଲିବଙ୍କର ଏକ ଶେର୍‌କୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଭାରତର ସର୍ବଭୌମ ତଥା ସମାବେଶୀ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ହଜରତ ଅମୀର ଖୁସ୍ରୋଙ୍କ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ଯିଏ ‘ତୁତୀ-ଏ-ହିନ୍ଦ’ ନାମରେ ବେଶ୍ ପ୍ରସିଦ୍ଧ । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ, ଖୁସ୍ରୋ ତାଙ୍କ ରଚନାରେ ଭାରତର ମହାନତା ଏବଂ ଚମତ୍କାରିତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି, ଯେପରି ତାଙ୍କ ପୁସ୍ତକ ନହୁ-ସିଫରରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଖୁସ୍ରୋ ଭାରତକୁ ତାଙ୍କ ସମୟରେ ମହାନ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କଠାରୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବୋଲି ମାନିଥିଲେ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଭାଷା ବୋଲି ମାନିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ, ଖୁସ୍ରୋ ଭାରତୀୟ ବିଦୁଷୀମାନଙ୍କୁ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଦ୍ୱାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ମହାନ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, “ଖୁସ୍ରୋ ଗର୍ବିତ ଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ଶୂନ, ଗଣିତ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଦର୍ଶନ ବିଷୟରେ ଭାରତର ଜ୍ଞାନ କିପରି ବିଶ୍ୱକୁ ବ୍ୟାପିଗଲା, ବିଶେଷକରି ଭାରତୀୟ ଗଣିତ କିପରି ଆରବମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିଲା ଏବଂ ‘ହିନ୍ଦସା’ ନାମରେ ପରିଚିତ ହେଲା ।” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ, ଔପନିବେଶକ ଶାସନର ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଏବଂ ଏହା ପରେ ହୋଇଥିବା ବିନାଶ ସତ୍ତ୍ୱେ ହଜରତ ଖୁସ୍ରୋଙ୍କ ଲେଖା ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଅତୀତକୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିବା ଏବଂ ଏହାର ପରମ୍ପରାକୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା ।
୨୫ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଫଳତାର ସହ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ତଥା ସମୃଦ୍ଧ କରିଆସୁଥିବା ଜାହାନ-ଏ-ଖୁସ୍ରୋଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ପାଇଁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବଜାୟ ରଖିବା କୌଣସି ଛୋଟ କଥା ନୁହେଁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ଜଡିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଏହାକୁ ଉପଭୋଗ କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇ ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଦେଶର ବିବିଧ କଳା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ପ୍ରଚାର ଦିଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଣେ ଦୃଢ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହକ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସେ ଜାହାନ-ଏ-ଖୁସ୍ରୋରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସୁଫି ସଙ୍ଗୀତ, କବିତା ଏବଂ ନୃତ୍ୟକୁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମାରୋହ । ଅମୀର ଖୁସ୍ରୋଙ୍କ ପରମ୍ପରାକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର କଳାକାରମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରୁଛି । ୨୦୦୧ରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତା ତଥା କଳାକାର ମୁଜାଫର ଅଲୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ରୁମି ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏହି ମହୋତ୍ସବ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏହାର ୨୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛି ଏବଂ ୨୮ ଫେବୃଆରୀରୁ ୨ ମାର୍ଚ୍ଚ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ।