संस्कृति मन्त्रालय
भारत एउटा आर्थिक महाशक्ति र विश्वको भविष्यको महत्त्वपूर्ण अंश बनिरहेको छ : स्कट फल्कनर
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदी विश्वका शीर्ष नेताहरूमध्ये एक-अर्काका लागि प्रेरणा हुन् : पूर्व अमेरिकी हाउस अव् चीफ एडमिनिट्रेटिभ अफिसर स्कट फल्कनर
27 FEB 2025 6:08PM by PIB Gangtok
भारत आर्थिक महाशक्ति बन्नका साथै विश्वको भविष्यलाई आकार दिन प्रमुख भूमिका खेलिरहेको पूर्व अमेरिकी हाउस अव् चीफ एडमिनिट्रेटिभ अफिसर स्कट फल्कनरले बताएका छन्। देश 21 औं शताब्दीको विकासमा सबैभन्दा अघि रहनका साथै आफ्ना नागरिकहरूको उदीयमान आवश्यकता पूरा गर्न प्रौद्योगिकी अनि शासनलाई सहज रूपमा एकिकृत गरिरहेको उनले बताएका छन्। मिडिया सङ्गोष्ठीमा भाग लिन उनी एक सप्ताहको भारत दौडाहामा छन्।
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको प्रशंसा गर्दै विश्वका शीर्ष नेतामध्ये एक-अर्काका लागि प्रेरणास्रोत रहेको फल्कनरले बताएका छन्। प्रधानमन्त्री सङ्ग्रहालयको दौडाहापछि उनले विश्वभरी यस्ता सङ्ग्रहालयको आवश्यकतामाथि जोड दिँदै सङ्ग्रहालय प्रेरणास्रोत रहेको र यसलाई व्यापक रूपमा साझा गर्नुपर्ने उनले आशय व्यक्त गरे।
प्रधानमन्त्री सङ्ग्रहालय र नवनिर्मित संसदको दौडाहा गरेपछि फल्कनरले वैश्विक मञ्चमा भारतको प्रगति र नेतृत्त्वको सराहना गरे। फल्कनरले रीगन अभियानका लागि डायरेक्टर अव् पर्सनलका रूपमा काम गर्नका साथै प्रेसिडेन्सियल ट्रान्जिशन एवं वाइट हाउस स्टाफका हिस्सा रहिसकेका छन्। उनले फेडरल एभिएशन एडमिनिस्ट्रेशन, जेनरल सर्विसेस एडमिनिस्ट्रेशन र पीस कर्प्समा कार्यकारी पदमा पनि कार्य गरिसकेका छन्।
फल्कनरले अमेरिकन युनिभर्सिटीबाट पब्लिक एडमिनिस्ट्रेशनमा मास्टर डिग्री र लरेन्स युनिभर्सिटीबाट गभर्नमेन्टमा ब्याचेलर डिग्री हासिल गरेका हुन्। उनले लण्डन स्कूल अव् ईकोनमिक्स र जर्जटाउन युनिभर्सिटीबाट पनि पढाई गरेका छन् भने हाल शेफर्ड युनिभर्सिटीको जर्ज वाशिङटन इन्स्टिट्युट अव लिभिङ एथिक्सका भाइस प्रेसिडेन्टका रूपमा कार्यरत छन्।
नयाँ संसद भवनको दौडाहापछि फल्कनरले यस भवनको अत्याधुनिक वास्तुकला अनि तकनिकी नवाचारबाट धेरै प्रभावित रहेको बताए। विशेष रूपमा कैयौं भाषाको कुशल प्रबन्धन, एक साथ अनुवादको सुविधा र पूर्णरूपले स्वचालित दस्तावेज प्रणालीबारे चर्चा गर्दै विश्वले यसबाट सिक्नसक्ने कुरा उनले बताए।

Ministry of Culture
India is becoming an Economic Powerhouse and a key part of the world's future, says Scot Faulkner
Former US House Chief Administrative Officer Scot Faulkner says PM Shri Narendra Modi is one of the top leaders in the world and is an inspiration to others
27 FEB 2025 6:08PM by PIB Delhi
India is becoming an economic powerhouse and a key player in shaping the future of the world, said Former US House Chief Administrative Officer Scot Faulkner on Thursday. He noted that the country is at the forefront of 21st-century development, seamlessly integrating technology and governance to meet the evolving needs of its people. Mr. Faulkner is on a week-long visit to India to attend a media conclave.
Praising Prime Minister Shri Narendra Modi, Mr. Faulkner described him as one of the world's top leaders and an inspiration to others. After visiting the Pradhanmantri Sangrahalaya, he emphasized the need for more such museums worldwide, stating that the museum serves as an inspiration and should be shared widely.
Mr. Faulkner visited the Pradhanmantri Sangrahalaya and the newly constructed Parliament. Following his visit, he lauded India's advancements and leadership on the global stage. He previously served as Director of Personnel for the Reagan Campaign and was part of the Presidential Transition and the White House Staff. He has held executive positions at the Federal Aviation Administration, the General Services Administration, and the Peace Corps.
Mr. Faulkner earned a Master’s Degree in Public Administration from American University and a Bachelor’s Degree in Government from Lawrence University. He also studied at the London School of Economics and Georgetown University and currently serves as the Vice President of Shepherd University’s George Washington Institute of Living Ethics.
Speaking after his visit to the New Parliament, Mr. Faulkner was highly impressed with its state-of-the-art architecture and technological innovations. He particularly noted the efficient management of multiple languages, simultaneous translation facilities, and the fully automated document system, calling them innovations that the world can learn from.