ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପୁରୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉତ୍ତମ ଓ ଅନୁକରଣୀୟ ଅଭ୍ୟାସ ଓ ଉଦ୍ଭାବନ ସମ୍ପର୍କିତ ୯ମ ଜାତୀୟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ
ଓଡ଼ିଶା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା ଏହି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ
27 FEB 2025 5:50PM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଆସନ୍ତା ଫେବ୍ରୁଆରି ୨୮ ଓ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧ ତାରିଖରେ ଓଡ଼ିଶାର ପୁରୀଠାରେ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉତ୍ତମ ଓ ଅନୁକରଣୀୟ ଅଭ୍ୟାସ ଓ ଉଦ୍ଭାବନ ସମ୍ପର୍କିତ ନବମ ଜାତୀୟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ସମ୍ମାନଜନକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିନବ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଣ ବୃଦ୍ଧି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ରଣନୀତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ନବମ ଜାତୀୟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା ଓଡ଼ିଶା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମୁକେଶ ମହାଲିଙ୍ଗଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ/ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ, ମିଶନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ବରିଷ୍ଠ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ନୋଡାଲ ଅଧିକାରୀ (ଏନ୍ଏଚ୍ଏମ୍ ଅଧିକାରୀ) ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଏନ୍ଏଚ୍ଏସ୍ଆରସି ଏବଂ ଆରଆରସି-ଏନଇର ବରିଷ୍ଠ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ।
୨୦୧୩ ମସିହାରେ ଏହାର ଆରମ୍ଭ ପରଠାରୁ ଏହି ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ କ୍ରସ୍-ଲର୍ଣ୍ଣିଂକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରୟାସରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ଏହା ସଫଳତାର ସହ ଅଗ୍ରଣୀ ପଦକ୍ଷେପ ସଂପର୍କିତ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ କରିଛି ଯାହା ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ୨୦୨୨ ମେ' ମାସରେ ଗୁଜରାଟର କେଭାଡିଆଠାରେ ଚିନ୍ତନ ଶିବିର ସହ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଇନୋଭେସନ ପୋର୍ଟାଲ (ଏନଏଚଆଇଏନପି) ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପ୍ରଦାନ ସହ ୨୦୨୩ ଡିସେମ୍ବରରେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଟ୍ରାୟାଲ ଏବଂ ଡୁପ୍ଲିକେଟ ଏଣ୍ଟ୍ରିକୁ ମିଶାଇ ସମୁଦାୟ ୧୬୫ଟି ଏଣ୍ଟ୍ରି ଦାଖଲ କରାଯାଇଥିଲା। ଜେଏସ୍ (ପଲିସି)ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତ୍ୱରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଭାଜନକୁ ନେଇ ଏକ କଠୋର ସମୀକ୍ଷା ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଆକଳନ ପରେ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ମୌଖିକ ଉପସ୍ଥାପନା ଏବଂ ପୋଷ୍ଟର ଚୟନ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ହୋଇଥିଲା।
୨୦୨୪ ନଭେମ୍ବରରେ ୧୯ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିବା ୧୬ତମ ସାଧାରଣ ସମୀକ୍ଷା ମିଶନ (ସିଆରଏମ)ର ରିପୋର୍ଟ ଜାରି କରିବା ଚଳିତ ବର୍ଷର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ ହେବ। ୧୬ତମ ସିଆରଏମ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଭାବରେ କରାଯାଇଥିଲା:
• ନଭେମ୍ବର ୧୮, ୨୦୨୪ : ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ବ୍ରିଫିଂ ।
• ନଭେମ୍ବର ୧୯-୨୩, ୨୦୨୪ : ୧୭ଟି ରାଜ୍ୟରେ କ୍ଷେତ୍ର ପରିଦର୍ଶନ: ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଆସାମ, ବିହାର, ଛତିଶଗଡ଼, ଗୁଜରାଟ, ହରିୟାଣା, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ତ୍ରିପୁରା, ମିଜୋରାମ, ଓଡ଼ିଶା, ରାଜସ୍ଥାନ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ।
• ନଭେମ୍ବର ୨୬-୩୦, ୨୦୨୪ : ୨ଟି ରାଜ୍ୟରେ କ୍ଷେତ୍ର ପରିଦର୍ଶନ: ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର।
୧୬ତମ ସିଆରଏମରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ, ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିନିଧି, ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ନାଗରିକ ସମାଜ ସଦସ୍ୟ, ଉନ୍ନୟନ ସହଯୋଗୀ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କୁ ମିଶାଇ ୧୯ଟି ଟିମ୍ ରହିଥିଲା। ଏହି ମିଶନର ଫଳାଫଳ ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀଯୋଗ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସେୟାର କରାଯିବ ।
ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ଉପରେ ଜାତୀୟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହୋଇ ରହିଛି, ଯାହା ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ, ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ନବମ ସଂସ୍କରଣ ଏକ ଐତିହାସିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେବ, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଫଳାଫଳରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ।

Ministry of Health and Family Welfare
9th National Summit on Good and Replicable Practices and Innovations in Public Healthcare System to be Held in Puri, Odisha
Union Health Minister Shri Jagat Prakash Nadda to inaugurate the summit in the presence of Odisha Chief Minister
27 FEB 2025 5:50PM by PIB Bhubaneswar
The Ministry of Health & Family Welfare (MoHFW), Government of India, is set to host the 9th National Summit on Good and Replicable Practices and Innovations in Public Healthcare System in Puri, Odisha, on February 28 and March 1, 2025. This prestigious event serves as a platform for States and Union Territories (UTs) to showcase their innovative practices and effective strategies aimed at enhancing public healthcare service delivery.
The 9th National Summit will be inaugurated by the Union Minister of Health & Family Welfare, Shri Jagat Prakash Nadda in the august presence of Shri Mohan Charan Majhi, Chief Minister of Odisha, and Dr. Mukesh Mahaling, State Health & Family Welfare Minister. The event will witness the participation of Additional Chief Secretaries/Principal Secretaries, Mission Directors, Senior State/UT Nodal officials (NHM officials), and senior representatives from MoHFW, NHSRC, and RRC-NE.
Since its inception in 2013, the National Innovation Summit has been an annual endeavor to promote knowledge sharing and cross-learning among States and UTs. Over the years, it has successfully documented and disseminated pioneering initiatives that have significantly contributed to strengthening India’s healthcare system. The previous summit, along with the Chintan Shivir, was held in Kevadia, Gujarat, in May 2022.
The process for this year’s summit commenced in December 2023 with a directive to all States and UTs, inviting them to submit their best practices and innovations through the National Healthcare Innovation Portal (NHInP). A total of 165 submissions were received, including trial and duplicate entries. After a rigorous review process involving programme divisions and a final assessment under the Chairpersonship of JS (Policy), a curated selection of oral presentations and poster exhibits has been finalized for the summit.
A key highlight of this year’s summit will be the dissemination of the report from the 16th Common Review Mission (CRM), which was conducted across nineteen states in November 2024. The 16th CRM was carried out as follows:
• November 18, 2024 – National Level Briefing in New Delhi.
• November 19–23, 2024 – Field visits in 17 States: Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Chhattisgarh, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Karnataka, Tripura, Mizoram, Odisha, Rajasthan, Madhya Pradesh, Uttarakhand, Uttar Pradesh, and West Bengal.
• November 26–30, 2024 – Field visits in 2 States: Jharkhand and Maharashtra.
The 16th CRM comprised 19 teams including government officials from MoHFW, representatives from other ministries, public health experts, civil society members, development partners, and ministry consultants. The findings of this mission, along with actionable insights, will be shared at the summit.
The National Summit on Best Practices and Innovations continues to be a vital initiative in India’s healthcare ecosystem, fostering collaboration, innovation, and excellence in public health. The 9th edition promises to be a landmark event, reinforcing the nation’s commitment to strengthening healthcare systems and improving health outcomes for all.