ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ 'ୱତନ କୋ ଜାନୋ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଜମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ୨୫୦ ଜଣ ପିଲାଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
'ୱତନ କୋ ଜାନୋ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ସାମାଜିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତା ସହିତ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପରିଚିତ କରାଇବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଭାବପ୍ରବଣ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିବା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ କରି ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଏକତ୍ର କରିଥିଲେ, ଏବେ କାଶ୍ମୀରର ପିଲାମାନଙ୍କର ଦେଶ ଉପରେ ଅନ୍ୟ ଯେକୌଣସି ରାଜ୍ୟର ପିଲାମାନଙ୍କ ପରି ସମାନ ଅଧିକାର ଅଛି
ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଜମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରକୁ ଏପରି ସ୍ଥାନରେ ପରିଣତ କରିବା ଯେଉଁଠି ଆତଙ୍କବାଦ ଯୋଗୁଁ ଜମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ଜଣେ ବି ବ୍ୟକ୍ତି ମରିବେ ନାହିଁ
ଜମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ଆସିଥିବା ଶାନ୍ତିକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପଡିବ
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ପଥର ଫିଙ୍ଗାଳି, ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ଶେଷ ହୋଇଛି ଏବଂ ବିକାଶ ନୂତନ ଗତି ପାଇଛି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର, ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ଗାଁ ସହିତ ଶାନ୍ତି, ସଦ୍ଭାବନା ଏବଂ ବିକାଶ ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି
24 FEB 2025 8:24PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ 'ୱତନ କୋ ଜାନୋ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର 250 ଜଣ ପିଲାଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ ଏବଂ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବ୍ୟୁରୋ (ଆଇବି)ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ଯୁବକ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ଗତିଶୀଳ ପ୍ରଗତି, ସମୃଦ୍ଧ ସାମାଜିକ ଗଠନ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତା ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇବା, ଯାହା ସାମାଜିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଭାବପ୍ରବଣ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ଦୃଢ଼ ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଆଲୋଚନା ସମୟରେ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ 'ୱତନ କୋ ଜାନୋ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆମ ଦେଶର ବୁଝାମଣାକୁ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଦେଶ ଆମର ଘର ଏବଂ ଯେପରି ଆମେ ଆମ ଘରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶ ସହିତ ପରିଚିତ, ସେହିପରି ଆମେ ମଧ୍ୟ ଆମ ଦେଶକୁ ସେହିପରି ଜାଣିବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ 'ୱତନ କୋ ଜାନୋ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଧାରା 370 ଉଚ୍ଛେଦ କରି ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଏକତ୍ର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ କାଶ୍ମୀରର ନାଗରିକମାନଙ୍କର ଦେଶ ଉପରେ ଅନ୍ୟ ଯେକୌଣସି ରାଜ୍ୟର ନାଗରିକଙ୍କ ପରି ସମାନ ଅଧିକାର ଅଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତକୁ ସମୃଦ୍ଧ, ଆଧୁନିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଭାରତକୁ ଆସିବେ। ଭାରତ ଯେପରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଗତି ଆଣିବ। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ, ଆଧୁନିକ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭ ଆଣିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରରେ ଶିକ୍ଷା, ଶିଳ୍ପ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବିକାଶ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରେଳ ଆର୍ଚ୍ ବ୍ରିଜ୍, ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଏବଂ ଦେଶର ଏକମାତ୍ର କେବୁଲ ସସପେନସନ ବ୍ରିଜ୍ କାଶ୍ମୀରରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି। ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ହେଉଛି ଭାରତର ଏକମାତ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ଯେଉଁଠାରେ ଦୁଇଟି ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନ ସଂସ୍ଥାନ (ଏମ୍ସ) ସହିତ ଦୁଇଟି ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ (ଆଇଆଇଏମ୍) ରହିଛି। ଏଥିରେ 24ଟି ପ୍ରମୁଖ କଲେଜ ଏବଂ ଆଠଟି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ଅଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏକଦା ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ଦ୍ୱାରା ଗୁରୁତର ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କାଶ୍ମୀର ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ପଥର ଫିଙ୍ଗାଳି, ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକ ସୁଗମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିଛି। ରାସ୍ତା, ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସମେତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, 36,000 ନିର୍ବାଚିତ ଜନପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ପାଖରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ପୌରପାଳିକା ସ୍ତରରେ ସେମାନଙ୍କର ଯଥାର୍ଥ କ୍ଷମତା ଅଛି, ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିକାଶ କେବଳ ସେତେବେଳେ ହୋଇପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଶାନ୍ତି ରହିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆତଙ୍କବାଦରୁ କାହାକୁ ଲାଭ ମିଳିବ ନାହିଁ। ଗତ 30 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହିଂସା ଯୋଗୁଁ କାଶ୍ମୀରରେ 38 ହଜାର ଲୋକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ କାଶ୍ମୀରରେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁରେ 80 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି, ଏବଂ ଲୋକମାନେ ଏଥିରେ ଖୁସି, କିନ୍ତୁ ପ୍ରକୃତ ଖୁସି ସେତେବେଳେ ଆସିବ ଯେତେବେଳେ ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଜଣେ ବି ନାଗରିକ ପ୍ରାଣ ହରାଇବେ ନାହିଁ। କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରକୁ ଏପରି ଏକ ସ୍ଥାନ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ଆତଙ୍କବାଦ ଯୋଗୁଁ ଜଣେ ବି ବ୍ୟକ୍ତି ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିବେ ନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏପରି ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ପିଲା ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ସେମାନଙ୍କର ଏବଂ ସେମାନେ ସମାନ ମନୋଭାବ ନେଇ କାଶ୍ମୀର ଫେରିଯିବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ଶାନ୍ତି ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଶାସନରେ ସେଠାରେ ଶାନ୍ତି ଆସିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି, ଶିଳ୍ପ ଆସିଛି, ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ପାନୀୟ ଜଳ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ବଡ଼ ବଡ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ କୌଣସି ସରକାର ଶାନ୍ତି ବଜାୟ ରଖିପାରିବ ନାହିଁ, କେବଳ ପିଲାମାନେ ଏହା କରିପାରିବେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା ସେମାନଙ୍କ ପିତାମାତା ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀମାନଙ୍କୁ ବୁଝାଇବେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆମର, ଏବଂ ଏଠାରୁ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଦୂର କରିବା ସହିତ ଆମକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ଶାନ୍ତିରେ ରହିବାକୁ ପଡିବ, ତେବେ ପୋଲିସ କିମ୍ବା ସେନାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିବ ନାହିଁ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ କାହା ହାତରେ ଅସ୍ତ୍ର ରହିବ ନାହିଁ, ଏବଂ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସହିତ ପୋଲିସ କିମ୍ବା ସେନାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିବ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଗାଁକୁ ଫେରିଯିବାକୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପିତାମାତା, ଭାଇଭଉଣୀ, ବନ୍ଧୁ, ସମ୍ପର୍କୀୟ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଗାଁର ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଶାନ୍ତି, ସଦ୍ଭାବ ଏବଂ ବିକାଶ ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦେଶ ସମସ୍ତଙ୍କର, ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ଜାଗ୍ରତ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶରେ ଏତେ ବିକାଶ ଆଣିଛନ୍ତି, ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ସେମାନେ ଏହି ସୁଯୋଗର ସଦୁପଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଶାନ୍ତିକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗର ଦୁଇ ଶହ ପଚାଶ ପିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୬୨ ଜଣ ଝିଅ ଏବଂ ୧୮୮ ଜଣ ପୁଅ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ୯-୧୮ ବର୍ଷ ବୟସର, ସେମାନେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଏଚଏ) ସହିତ ସମନ୍ୱୟରେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ସରକାରଙ୍କ ସମାଜ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ 'ୱତନ କୋ ଜାନୋ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଜୟପୁର, ଆଜମେର ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ। ୧୫ ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୨୫ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସେମାନଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ଯାତ୍ରା ସମୟରେ, ପିଲାମାନେ ଜୟପୁର ଏବଂ ଆଜମେରର ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ୨୩ ଫେବୃଆରୀରେ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବା ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀର କୁତୁବ ମିନାର, ଲାଲ କିଲ୍ଲା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ। ପିଲାମାନେ ୨୭ ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୨୫ ରେ ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ଫେରିବେ।
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ସରକାର ଯୁବ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ଯୁବକ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ବିକାଶ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତା ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇବା ଯାହା ଦ୍ଵାରା ସେମାନେ ସାମାଜିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଭାବପ୍ରବଣ ଭାବରେ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶ ସହିତ ଏକତାର ଭାବନା ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ, ଏମ୍ଏଚ୍ଏ ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ଯୁବକ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏପରି ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ‘ୱତନ କୋ ଜାନୋ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏପରି ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ, ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ପୁନର୍ବାସ ପରିଷଦ ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିବା ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରରେ ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରଭାବିତ ପରିବାର ଏବଂ/ଅଥବା ସମାଜର ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଏକ୍ସପୋଜର ଟ୍ରିପ୍ ପାଇଁ ନିଆଯାଏ।
ଯୁବକ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟତଃ ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ଜିଲ୍ଲାର ବିଭିନ୍ନ ଅନାଥାଶ୍ରମରୁ ଚୟନ କରାଯାଏ। ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରଭାବିତ ପରିବାର, ନିଃସହାୟ ପିଲା ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଆଯାଏ। ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ବ୍ୟତୀତ ଚୟନ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଏକ ମାନଦଣ୍ଡ ହେଉଛି ଶିକ୍ଷା, କ୍ରୀଡା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଦକ୍ଷତା। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ 2868 ଜଣ ଯୁବକ/ଯୁବତୀ 'ୱତନ କୋ ଜାନୋ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah interacts with 250 children from Jammu and Kashmir under ‘Watan Ko Jano’ programme in New Delhi
The main objective of the 'Watan Ko Jano' programme is to familiarize the youth of J&K with the social and cultural diversities of the country and to bring about an emotional connect among them
PM Modi united the entire country by abolishing Article 370, now the children of Kashmir have as much right over the country as the children of any other state
Our goal is to make Jammu and Kashmir such that not a single person of Jammu and Kashmir dies due to terrorism
The peace that has come to Jammu and Kashmir has to be converted into permanent peace
In the last 10 years, stone pelting, bomb blasts and terrorism have ended in Jammu and Kashmir and development has gained new momentum
Union Home Minister appeals to the children to go back and talk about peace, harmony and development to their families, friends and villages
24 FEB 2025 8:24PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah interacted with 250 children from Jammu and Kashmir under ‘Watan Ko Jano’ programme in New Delhi today. Union Home Secretary and Director of the Intelligence Bureau (IB) were also present on the occasion. The program aims to introduce the youth and children of Jammu and Kashmir to the nation's dynamic progress, rich social fabric, and cultural diversity, fostering a strong sense of social, cultural, and emotional connection.
During the interaction, Union Home Minister Shri Amit Shah described the 'Watan Ko Jano’ program as an initiative to deepen the understanding of our country. He said that our country is our home and just as we are familiar with every part of our home, we should also know our country in the same way. Shri Shah said that this vision led the Government of India to launch the 'Watan Ko Jano’ program. Home Minister said that Prime Minister Shri Narendra Modi has united the whole country by abolishing Article 370 and now the citizens of Kashmir have the same rights on the country as the citizens of any other state.
Shri Amit Shah underlined that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, significant efforts have been made over the past decade to make India prosperous, modern, and a global leader. He expressed confidence that in the future, students from around the world will come to India for education. As India advances, it will naturally drive progress for all. Home Minister emphasized that a more prosperous, modern, and developed India will bring benefits to everyone.
Union Home Minister said that under Prime Minister Modi’s leadership, Jammu and Kashmir has witnessed significant development in education, industry, healthcare, and infrastructure. He highlighted that the world's highest railway arch bridge, Asia's largest tunnel, and the country's only cable suspension bridge have all been built in Kashmir. Jammu and Kashmir is also the only region in India to have two All India Institutes of Medical Sciences (AIIMS), along with two Indian Institutes of Management (IIMs). It also has 24 major colleges, and eight universities. He emphasized that Kashmir, once badly affected by bomb blasts and terrorism, has undergone a remarkable transformation over the past decade. Incidents of stone pelting, bomb blasts, and terrorism have been eliminated, allowing schools to function smoothly. Infrastructure development, including roads, hospitals, and universities, has progressed rapidly. Moreover, 36,000 elected public representatives now have their rightful authority at the Panchayat and Municipality levels, strengthening grassroots democracy in the region.
Shri Amit Shah said that development can only happen when there is peace. He said no one benefits from terrorism. In the last 30 years, 38 thousand people have been killed in Kashmir due to violence. Shri Shah said that there has been an 80 per cent reduction in the death of civilians in Kashmir, and people are happy about this, but true happiness will come when not a single citizen of Jammu and Kashmir loses their life. Union Home Minister said that it is our goal to make Jammu and Kashmir a place where not a single person dies due to terrorism. He said that the responsibility of creating such a Jammu and Kashmir lies with the children and youth.
Union Home Minister and Minister of Cooperation told the children that the entire country belongs to them and they should go back to Kashmir with the same spirit. He said that peace and tranquility is the most important thing and peace has come there under the rule of PM Modi. He said that under the Modi government, educational systems have been established, industries have come, hospitals have been built, drinking water facilities have been provided, and large infrastructure projects have been carried out. Shri Shah stated that no government can maintain peace in Jammu and Kashmir, only children can do so. He mentioned that if every child in Jammu and Kashmir explains to their parents and neighbours that the entire country belongs to us, and we need to live in peace with everyone while driving terrorism out of here, then there will be no need for police or army. He further said that the day is not far when there will be no weapons in anyone's hands, and there will be no need for police or army with weapons.
Shri Amit Shah appealed to the children to go back to their villages and talk to their parents, siblings, friends, relatives, and people in their village about peace, harmony, and development. He said that this country belongs to everyone, and it is important to instill this belief in the people of Jammu and Kashmir. Shri Shah said that Prime Minister Modi has brought so much development to the country, creating numerous avenues and opportunities that await the youth and children, and they should take advantage of these opportunities. He added that we all must work together to transform the peace established in Jammu and Kashmir into lasting peace.
Two hundred fifty children from weaker sections of Jammu and Kashmir including 62 girls and 188 boys in the age group of 9-18 years visited Jaipur, Ajmer and Delhi under ‘Watan Ko Jano’ programme organized by Social Welfare Department of the Govt of J&K in coordination with Ministry of Home Affairs (MHA). During their exposure trip, started on 15th February, 2025, the children visited many important and historic places in Jaipur and Ajmer. They reached Delhi on 23rd February to meet dignitaries and to visit Qutub Minar, Red Fort and other important places in the national capital. The children will return to Jammu & Kashmir on 27th February, 2025.
The Ministry of Home Affairs and Government of Jammu and Kashmir have been conducting Youth Exchange programme. The main objective of the programme is to expose the youth and children of Jammu and Kashmir to vibrant development and social and cultural diversity of India so that they can feel socially, culturally and emotionally integrated with rest of the country. The programme is expected to have positive impact on the thinking of the youth.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, the MHA is committed to such initiatives for development and progress of youth and children of Jammu and Kashmir. ‘Watan Ko Jano’ programme in one such initiative through which, children of terrorism affected families and/or weaker sections of society in Jammu and Kashmir identified by J&K Rehabilitation Council are taken for exposure trip.
The youth and children are mainly selected from the various orphanages in the districts of J&K. Preference is given to children from terrorism affected families, destitute children and children from weaker sections. The other criterion for selection apart from socio economic background, is proficiency in education, sports and cultural activities. So far, about 2868 youth/children have participated in ‘Watan Ko Jano’ programme.