প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ই.তি নাউ গ্লোবেল ব্যুজিনেস সম্মিৎ ২০২৫ দা ৱা ঙাংখ্রে
ঙসিদি, মালেমগী অচৌবা লৈবাকশিং নত্ত্রগা মালেমগী লুপশিংনা, ভারত্ত থম্বা থাজবা হান্নদগী হেনগৎলে: প্রধান মন্ত্রী
বিকসিত ভারত অমগী চাউখৎপগী খোঙজেল শিংথাবা য়ারে: প্রধান মন্ত্রী
হৌজিক লৈবাক অসিগী এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক কয়া ইন্সপিরেসনেল দিস্ত্রিকশিং ওন্থোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
বেঙ্ক একাউন্ত হাংদ্রিবশিং হাংদোকপা, লায়রবশিং অৱা-অনাদগী কনবা অমসুং শেন লৈত্রিবশিংদা শেন্থং পীবা অসি ঐখোয়গী লাল্লোংনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না ললোন-ইতিক্কী অকিবা অসি ললোন-ইতিক পাংথোকপা নুংঙাইবদা ওন্থোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
ভারতনা অহানবগী ইন্দস্ত্রিএল রিভোলুসন অহুম মাঙজরে অদুবু মরিশুবদা মালেমগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিন্নবা থৌরাং তৌরে: প্রধান মন্ত্রী
বিকসিত ভারত অমা ওইরক্নবা মাইকৈদা চঙশিল্লিবা ভারতকী খোঙচত্ত, ঐখোয়গী সরকারনা প্রাইভেত সেক্তর অসি মরুওইবা খোঙলোয় অমা ওইনা উরি: প্রধান মন্ত্রী
শুপ্নগী চহি ১০ দা ভারতমচা করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
15 FEB 2025 10:31PM by PIB Imphal
ঙসি ন্যু দিল্লিদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ই.তি নাউ গ্লোবেল ব্যুজিনেস সম্মিৎ ২০২৫ দা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী সরকারগী অহুমশুবা তার্মদা অনৌবা খোঙজেল অমদা ভারত থবক তৌগনি। অনৌবা খোঙজেল অসি হৌজিক উরে অমসুং লৈবাক অসিনা শৌগৎলে। বিকসিত ভারতকী থবকশিংদা মপুংফানা শৌগৎপগীদমক ওরিসা, মহারাস্ত্রা, হরিয়ানা অমসুং ন্যু দিল্লিগী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকচরি। বিকসিত ভারত অমগী পান্দম ফংনবা কমদৌনা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না য়াম্না নকশিন্ননা থবক তৌরিবগে হায়বা মসিনা উৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি, মালেমগী অচৌবা লৈবাকশিং নত্ত্রগা মালেমগী লুপশিংনা, ভারত্ত থম্বা থাজবা হান্নদগী হেনগৎলে। মহাক ঙরাং ফ্রান্স অমসুং য়ু.এস.এ খোঙচত্তগী হল্লক্লে। পেরিসতা পাংথোকখিবা এ.আই এক্সন সম্মিৎতা ভারত থাজবগী মমি তারে। ঙসিদি, ভারত মালেমগী তুংলমচৎকী মরমদা খন্ন-নৈনবদা ময়াইদা লৈরে অমসুং থবক খরদশু মাঙজিল থারে। মসি ২০১৪ দগী ভারত্ত অনৌবা অওনবা কয়া পুরকখিবা অদুগী মখা চৎথরকপা অমনি। হৌখিবা চহি ১০ দা ভারত মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ৫ গী মনুং চেল্লে। চহি খর অসিদা ভারতনা মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরকপা মীয়াম্না উবা ফংলগনি। য়াম্না য়াংবা খোঙজেল অমদা ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থবক কন্না শুবা পামদবদগী মমাঙগী সরকারশিংনা অওনবশিং পুরকখিদে। ঙসিদি ভারত মপুংফানা থাজবগা লোবননা অওনবা কয়া পুরক্লে। লৈবাক অসিদা অচৌবা অহোংবশিংনা কমদৌনা অফবা অহোংবশিং পুরকপা ঙমগনি হায়বগী মতাংদা খন্ন-নৈনখিদে। লোয়লম লৈঙাক্কী পোৎলুম মখাদা হিংবা অসি ভারতকী হৈনবী অমা ওইরমখি। নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা ফাওবা, বৃতিস মতমগী লেমহৌখাকশিং মখা তানা চৎনখি। ‘অচুম্বা ৱায়েন ফংহনবা থেংলবদি অচুম্বা ফংদে’ হায়বা ৱাহৈশিং অসি মতম কয়াগী মমাঙদগী তাদুনা লাক্লে, অদুবু মসিগী ৱাফম অসি কোকহন্নবা চপ চাবা থবকশিং পায়খৎখিদে। মতমগী মতুংইন্না, মীয়াম্না হায়রিবা থবকশিং অসি হৈনখি মরম অদুনা অহোংবা পুরকপা দরকার ওইবা অদু মখোয়না খঙখিদে। ফিবম অমনা অসিগুম্বা অফবা থবকশিং অসি খন্নখিদে অমসুং অসিগুম্বা খন্ন-নৈনবশিং থিংনবা শক্তি ফুদোকখি। গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমদা, অফবা থবকশিংগী মরমদা খন্ন-নৈনবা অমসুং মরৈ য়েৎনবা অসি য়াম্না মরুওই। অরানবা ঙাংবা নত্ত্রগা অরানবা শন্দোকপা অসি গনতন্ত্রগী থকশিংনা হায়না খন্নরবা অমা লৈরমখি, করিগুম্বা অফবা থবকশিং খন্নরকপা মতমদা, গনতন্ত্র অসি মপাঙ্গল শোল্লি হায়নখি। মসিগী ৱাখল্লোন অসি থাদোকপা য়াম্না তঙাইফদে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত্ত ১৮৬০ গী মতমদা পেনাল কোদশিংনা লোয়লম লৈঙাক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মীয়াম চৈরাক পীনবা পান্দম থমখি। চৈরাক পীবা খক্তদা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাক্ত অচুম্বা ফংহনবা ওইথোক্লোই অমসুং মসিনা মতম কয়া থেংথহল্লি। থা ৭-৮ গী মমাঙদা অনৌবা ভারতকী জুদিসিএল কোদ চৎনবা হৌবদগী অহোংবা কয়া পুরক্লে। খুদম অমা ওইনা, মীওই অহুম হাৎপগী কেস অমা এফ.আর.আই পানবদগী হৌরগা চৈরাক পীবা ফাওবদা শুপ্নগী নুমিৎ ১৪ খক চঙলে। মসিগা চপ মান্নবা মওংদা, নুমিৎ ২০ গী মনুংদা অঙাং অমা হাৎপগী কেস লোইশিল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ওক্তোবর ৯,২০২৪ দা গুজরাত্ত থোকখিবা গেং রেপ কেস অমা ওক্তোবর ২৬ দা চার্জ সিত ফাইল তৌখি অমসুং ঙসি কোর্তনা মরাল লৈবা মীওই অদু চৈরাক পীরে। দিজিতেল ইভিদেন্সনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌদুনা, অন্ধ্র প্রদেসতা থা ৫ গী অঙাং অমদা চৎখিবা ক্রাইম অমগীদমক মরাল লৈবা মীওইদা চহি ২৫ গী চৈরাক ফংহনখ্রে। অতোপ্পা থৌদোক অমদা, অতোপ্পা রাজ্য অমদা ক্রাইম অমগীদমক হান্না জেলদা লৈরম্লবা মীওই অমা রেপ অমসুং মী হাৎপগী কেস অমদা ই-প্রিসন মোদুলনা মতেং পাংদুনা য়াম্না য়াংনা ফাখি। হৌজিক মীয়াম্না য়াম্না য়াংনা মতম চানা অচুম্বা ফংবা ঙম্লে।
লৌ অমসুং ইংখোলগী মপু ওইবগী মতাংদা অচৌবা অওনবা অমা পুরকপগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি য়ু.এনগী থিজিনবা অমগী মতুংইন্না লৈবাক অমদা লৌ অমসুং ইংখোলগী মপু ওইবগী হকশিং ফংদবা অসি অচৌবা খুদোংচাদবা অমনি হায়রি। মালেম শীনবা থুংনা মীওই মিল্লিয়ন কয়া আইনগী চে-চাংশিং লৈত্রি অমসুং লমগী চে-চাং পায়নবা হোৎনবদা লায়র তাহল্লে। অসিগুম্বা খুদোংচাদবা ফিবমশিং মমাঙগী সরকারশিংনা খঙখি অদুবু অসিগুম্বা অৱাবা থবকশিং অসি পায়খৎখিদে। মসিগী থৌওং অসিনা লৈবাক অমা শেমগৎপা নত্ত্রগা পানবা ওইথোক্লোই। শ্বামিতভা য়োজনা হৌদোক্তুনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং লাখ ৩ হেন্না দ্রোন সর্ভেশিং পাংথোক্লে অমসুং মীওই করোর ২.২৫ হেন্না লমগী কার্দশিং পায়রে। শ্বামিতভা য়োজননা মরম ওইদুনা, খুঙ্গংগী লমশিংদা লুপা করোর লাখ ১০০ হেনবগী লমশিংগী চে-চাং ফংহনখ্রে। হায়রিবা লমশিং অসি হান্নদগী লৈরক্লবনি, অদুবু লমগী চে-চাং পায়দবদগী শেন-থুম চাউখৎনবা থবকশিংদা শীজিন্নবা য়াখিদে। লমগী চে-চাং পায়দবদগী খুঞ্জাশিংনা বেঙ্কশিংদগী লোন লৌবা য়াখিদে। হৌজিক মসিগী খুদোংচাদবা অসি মতম চুপ্পগী ওইনা কোকহল্লে, য়োজনা অসিনা পীবা লমগী কার্দশিংনা কমদৌনা মীয়ামদা কান্নবা পীবগে হায়বগী মতাংদা লৈবাক শীনবা থুংবগী মফম কয়াদগী পাউ কয়া ফংলে।
স্কিম অসিগী মখাদা লমগী চে-চাং ফংলবী অমসুং চহি ২০ অপীকপা য়ুম অমদা মহাক্কী ইমুং-মনুং লৈরকপা অমসুং লমগী চে-চাং ফংলবা মতুংদা মহাক্না বেঙ্ক অমদগী লুপা লাখ ৮ গী লোন অমা ফংখিবী রাজস্থানদগী নুপী অমগা ৱারি শানখিবা থৌদোক অমা প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। শেনফম অসিদগী নুপী অদুনা দুকান অমা ফম্বা হৌখি আমসুং মদুদগী ফংলকপা শেনফম অদুনা মহাক্কী অঙাংশিং অৱাংবা থাক্কী লাইরিক তম্বদা শীজিন্নখি। অতোপ্পা রাজ্য অমগী অতোপ্পা থৌদোক অমগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি খুঞ্জা অমনা বেঙ্ক অমদগী লুপা লাখ ৪.৫ গী লোন অমা লৌনবা মহাক্কী লমগী কার্দ শীজিন্নখি অমসুং পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিনগী ললোন-ইতিক পাংথোক্নবা গারি অমা লৈখি। অতোপ্পা খুঙ্গং অমদা, লৌমী অমনা মহাক্কী লমগী কার্দ শীজিন্নদুনা লোন অমা লৌরগা লৌবুক্ত ঈশিং চাইনবা পোৎলমশিং লৈখি। হায়রিবা অওনবশিং অসিনা খুঙ্গংশিং অমসুং লায়রবশিংদা শেন তান্নবগী অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। হায়রিবা ৱারিশিং অসি রিফোর্ম, পর্ফোম অমসুং ত্রান্সফোর্মগী অশেংবা ৱারিশিংনি অমসুং মসি মহৌশানা পাউচেশিং অমসুং তি.ভি চেন্নেলশিংদা থেংনরোই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অফবা লৈঙাক লৈতবনা মরম ওইদুনা নিংতম্বা মতুংদা লৈবাক অসিগী জিলা কয়া চাউখৎতনা লৈখি। হায়রিবা জিলাশিং অসিদা মীৎয়েং চঙবগী মহুত্ত, মখোয়না চাউখৎতবনি হায়না মিংথোন পীখি অমসুং মখোয়গী মরন্নাই ওইনা হুন্দোক্তুনা থমখি। কনাগুম্বা অমতনা মখোয়গী খুদোংচাদবশিং কোকহনবা পামখিদে অমসুং সরকারগী ওফিসারশিং চৈরাক পীবা ওইনা পোস্তিং পীখি। জিলা ১০০ হেন্না এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিকশিং ওইনা লাউথোক্তুনা মসিগী থৌওং অসি ঐখোয়না হোংদোক্লে। লৈঙাক্কী থবকশিং ফগৎহন্নবা হায়রিবা জিলাশিং অসিদা নহা ওইরিবা ওফিসারশিং থারে, হায়রিবা জিলাশিং অসিদা সরকারগী মরুওইবা স্কিমশিং পায়খৎলে। ঙসিদি লৈবাক অসিগী এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক কয়া ইন্সপিরেসনেল দিস্ত্রিকশিং ওন্থোক্লে।
খুদম অমা পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৮ দা অসামগী বারপেতাদা ইলিমেন্তরি স্কুলশিংগী চাদা ২৬ খক অচুম্বা মহৈরোয় অমসুং ওজাগী রেসিও লৈরমখি, হৌজিক মসি চাদা ১০০ ওইরে। বিহারগী বেগুসারাইদা মীরোনবীশিং অহেনবা মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংবা অসি চাদা ২১ ওইখি অমসুং য়ু.পিগী চান্দৌলিদা চাদা ১৪ ওইখি, ঙসিদি জিলা অনিমক চাদা ১০০ ফংলে। অঙাংশিংদা তিকা থাবগী থবক শিংথানিঙাই ওইনা ফগৎলে। য়ু.পিগী শ্রাবাস্তিদা চাদা ৪৯ দগী চাদা ৮৬ দা হেনগৎলে, তামিল নাদুগী রামানাথাপুরমদা চাদা ৬৭ দগী চাদা ৯৩ দা হেনগৎলে। অসিগুম্বা মাইপাকপশিং অসি উরগা, হৌজিক লৈবাক অসিদা ব্লোক ৫০০ এস্পিরেসনেল ব্লোকশিং ওইনা লাউথোক্লে অমসুং হায়রিবা মফমশিং অসিদা থবক য়াংনা পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীফম অসিদা চহি কয়াগী লৌশিং লৈরবা ললোন-ইতিক্কী লুচিংবা কয়া শরুক য়ারি। ভারত্ত মখোয়গী ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবা কয়া পীনবা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা অওনবা কয়া পুরক্লে। চহি ১০ গী মমাঙদাং, ভারতকী বেঙ্কশিং অৱাবা কয়া মায়োক্নখি অমসুং বেঙ্কগী থবকশিং ফিবম শোকখি, ভারতমচা মিল্লিয়ন কয়া বেঙ্কগী কান্নবশিং ফংখিদে। শেন্থং ফংনবা হোৎনবদা খ্বাইদগী ৱাবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারত য়াওখি। বেঙ্কগী থবক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা সরকারগী লাল্লোংদি: বেঙ্ক একাউন্ত হাংদ্রিবশিং হাংদোকপা, লায়রবশিং অৱা-অনাদগী কনবা অমসুং শেন লৈত্রিবশিংদা শেন্থং পীবা অসিনি। হৌজিক খুঙ্গং খুদিংমক্ত কিমি ৫ গী মনুংদা বেঙ্ক ব্রাঞ্চ অমা নত্ত্রগা বেঙ্কিং করেসপোন্দেন্ত অমা লৈরে। মুদ্র য়োজননা বেঙ্কগী লোনশিং ফংদ্রিবা লনাই মীওইশিংদা লুপা করোর লাখ ৩২ রোম ফংহনখ্রে। এম.এস.এম.ইশিংনা য়াম্না লাইনা লোনশিং লৌবা য়াহল্লে অমসুং লম্বী নাকলদা পোৎ য়োল্লিবা মীওইশিং ফাওবা লাইনা লোনশিং ফংহনবগা লোয়ননা লৌমীশিংদা পীবা লোন শরুক অনিদা হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা মশিং য়াম্লবা লোনশিং অমসুং শেনফমশিং পীবা মতমদা বেঙ্কশিংগী শন্দোংশু হেনগৎলি। চহি ১০ গী মমাঙদা, বেঙ্কশিং শেন মাঙবা অমসুং এন.পি.এশিংগী মতাংদা পাউচেশিংগী ইদিতোরিএলশিং পীক থনখি। ঙসিদি, এপ্রিলদগী দিশেম্বর ফাওবদা, সরকারগী বেঙ্কশিংগী শেন্দোং লুপা করোর লাখ ১.২৫ হেল্লে। মসি পাউচেশিংগী হেদলাইনশিং খক্তদা অহোংবা পুরকপা নত্তে, বেঙ্কশিংগী অওনবশিং পুরক্লে অমসুং শেন্মিৎলোনগী য়ুম্বীশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অদু উৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ দা, ঐখোয়গী সরকারনা ললোন-ইতিক্কী অকিবা অসি ললোন-ইতিক পাংথোকপা নুংঙাইবদা ওন্থোক্লে। জি.এস.তিগী খুৎথাংদা অনৌবা অমতা ওইরবা কৈথেল অমা লিংখৎপদগী ইন্দস্ত্রিশিং কান্নবা ফংলে। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদগী, পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিনদা চঙবা খরচ হন্থরে অমসুং থবক ফগৎলে। সরকারনা কমপ্লাইয়েন্স চা কয়া মুৎথৎলে অমসুং জন বিশ্বাস ২.০ গী খুৎথাংদা কমপ্লাইয়েন্সশিং মশিং হন্থহল্লে। খুন্নাইদা সরকারনা অপনবা পীবা হন্থহন্নবা, দিরিগুলেসন কম্মিসন অমা লিংখৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তুংগীদমক থৌরাং তৌবগা মরী লৈনবা অচৌবা অওনবা অমা ভারতনা উবা ফংলে। অহানবা ইন্দস্ত্রিএল রিভোলুসন মনুংদা ভারত লোয়লম লৈঙাক্কী মনুংদা লৈখি। অনিশুবা ইন্দস্ত্রিএল রিভোলুসন মনুংদা, মালেম শীনবা থুংনা অনৌবা পুথোকপশিং অমসুং ফেক্তরি কয়া লিংখৎলকখি, ভারত্ত মফম অসিগী ইন্দস্ত্রিশিং মাঙহনখি অমসুং রো মেতরিএলশিং লৈবাক অসিগী মপান্দা পুখি। নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা ফাওবা ফিবম অসিদা অহোংবা লাকখিদে। মালেম্না কম্পুতরগী অওনবদা চঙশিল্লকপা মতমদা, ভারত্ত কনাগুম্বা অমনা কম্পুতর অমা শানবা লাইসেন্স লৌখি। ভারতনা অহানবগী ইন্দস্ত্রিএল রিভোলুসন অহুমগী কান্নবশিং ভারতনা ফংখিদ্রবশু, মরিশুবা ইন্দস্ত্রিএল রিভোলুসন্দা মালেমগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিন্নবা হৌজিক ভারতনা থৌরাং তৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বিকসিত ভারত অমা ওইরক্নবা মাইকৈদা চঙশিল্লিবা ভারতকী খোঙচত্ত, ঐখোয়গী সরকারনা প্রাইভেত সেক্তর অসি মরুওইবা খোঙলোয় অমা ওইনা উরি। স্পেস সেক্তর য়াওনা হৌজিক সেক্তর কয়া হাংদোক্লে অমসুং নহারোল কয়া অমসুং স্তার্দঅপশিংনা শিংথাবা য়ানা মতেং পাংলে। মীয়ামগী অথিংবা থম্লম্বা দ্রোন সেক্তরনা হৌজিক নহারোলশিংদা খুদোংচাবা কয়া পীরে। শেন্দোং তান্নবা কয়লা তানবগী থবকশিং হৌজিক লনাই ফার্মশিং শীন্নরে আমসুং লনাই কম্পেনিশিংদা নিলাম লাওবগী মনিংতম্বা পীরে। লৈবাক অসিগী রিন্যুএবল ইনর্জিগী মাইপাকপশিংদা লনাই কাংবুনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি অমসুং পৱার দিস্ত্রিব্যুসনগী থবকশিংদা প্রাইভেস সেক্তর শরুক য়াবদা সরকারনা পুক্নিং থৌগৎলে। হন্দক্কী বজেত্ত শিংথানিঙাই ওইবা অহোংবা অমা ওইনা ন্যুক্লিয়ার সেক্তরদা লনাই কম্পেনি শরুক য়াবা য়াহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী রাজনিতি অসি থবক ফজনা তৌবদা য়ুম্ফম ওইরে অমসুং মীয়ামগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নবা অমসুং অফবা থবকশিং পাংথোকপশিং খক্ত হিংগনি হায়বা ভারতকী মীয়াম্না নাখৈ শেংনা উৎলে। সরকারনা মীয়ামগী খুদোংচাদবশিং উগদবনি অমসুং মমাংগী মীয়ামগী মীহুৎশিং মীয়ামগী খনবা ৱাৎখি অমসুং চপ চাবা ফিরেপ লৈখিদে। ঐখোয়গী সরকারনা মীয়ামগী অৱাবশিং খঙলে অমসুং মখোয়গী অৱাবশিং কোকহন্নবা দরকার ওইবা থবকশিং পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা মীয়ামগী তঙাইফদবশিং ফংহনবা অমসুং মীয়ামগী ফিবম ফগৎহনবদগী ভারতমচা করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে। লায়রবা কোক্লবা মশিং য়াম্লবা কাংবু অসি হৌজিক নিও-মিদল ক্লাসগী শরুক অমা ওইরে অমসুং হৌজিক মখোয়গী অহানবা চকা অনি পানবা গারি, অহানবা কার অমসুং অহানবা য়ুমগী মঙ মঙলে। মিদল ক্লাস শৌগৎনবা হন্দক্কী বজেত্ত লুপা লাখ ১২ ফাওবা ইনকম তেক্স কোমথোক্লে অমসুং শেন-থুমগী থবকশিং ফগৎহল্লে। হায়রিবা মাইপাকপশিং অসি থবক তৌবা অমসুং মীয়ামগী অৱাবা উবা সরকার অমা লৈবদগী ঙম্বনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বিকসিত ভারত অমগী অশেংবা য়ুম্ফমদি থাজবনি অমসুং মসিগী মচাক অসি মীওই খুদিংমক, সরকার খুদিংমক অমসুং ললোন-ইতিক্কী লুচিংবা খুদিংমক্কী তঙাইফদবনি। মীয়ামগী মরক্ত থাজনবা লৈহন্নবা অকনবা থৌনাগা লোয়ননা সরকারনা থবক পায়খৎলি। মখোয়গী অনৌবা ৱাখলশিং মপুংফাহন্নবা ফিবম অমা ইন্নোবেতরশিংদা ফংহল্লে, তংদু লৈতাবা অমসুং মতেং পাংবা থৌশিলশিং ললোন-ইতিকশিংদা পীরে। মসিগী থাজবা অসি ই.তি সম্মিৎনা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the ET Now Global Business Summit 2025
Today, be it major nations or global platforms, the confidence in India is stronger than ever: PM
The speed of development of a Viksit Bharat is remarkable: PM
Many aspirational districts have now transformed into inspirational districts of the nation: PM
Banking the unbanked, Securing the unsecured and Funding the unfunded has been our strategy: PM
We have transformed the fear of business into the ease of doing business: PM
India missed the first three industrial revolutions but is ready to move forward with the world in the fourth: PM
In India's journey towards becoming a Viksit Bharat, our government sees the private sector as a key partner: PM
25 crore Indians have risen out of poverty in just 10 years: PM
15 FEB 2025 10:31PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressing the gathering at the ET Now Global Business Summit 2025 in New Delhi today, recounted that in the last edition of ET Now Summit, he had humbly stated that India would work at a new speed in their third term. He expressed satisfaction that this speed is now evident and receiving support from the country. He thanked the people of Odisha, Maharashtra, Haryana and New Delhi for showing immense support for the commitment to Viskit Bharat. He acknowledged this as a recognition of how the citizens of the country are shoulder-to-shoulder in the pursuit of the goal of a developed India.
“Today, be it major nations or global platforms, the confidence in India is stronger than ever”, exclaimed Shri Modi, who returned yesterday from his visit to France and the USA. He added that the sentiment was reflected in the AI Action Summit in Paris as well. The Prime Minister remarked, “Today, India is at the center of the Global Future Discussions and also leading in some as well”. He added that this was a consequence of a new revolution of reforms in India since 2014. Shri Modi highlighted that India entered in the top 5 largest economies in the world in just the last decade, denoting the speed of development of Viksit Bharat. He added that people would soon witness India becoming the 3rd largest economy in the world in a few years. He emphasized that this was the necessary pace for a young country like India and stressed that India was moving ahead with this very speed.
Prime Minister remarked that previous dispensations avoided reforms, with a mindset of not wanting to undertake hard work. He added that today the reforms being undertaken in India was with full conviction. He highlighted that there was rarely any discussion about how major reforms could bring significant changes to the country. He pointed out that living under the burden of colonialism had become a habit in India. Even after independence, remnants of the British era continued to be carried forward. He cited an instance where phrases like 'justice delayed is justice denied' were heard for a long time, but no concrete steps were taken to address this issue. The Prime Minister highlighted that over time, people became so accustomed to these things that they didn't even notice the need for change. He added that there was an ecosystem that doesn't allow discussions about good things to take place and puts energy into preventing such discussions. Shri Modi emphasized that in a democracy, it is crucial to have discussions and debates about positive things. However, he added that a narrative has been created that saying something negative or spreading negativity is considered democratic, whereas if positive things are discussed, democracy is labeled as weak. He stressed that it was essential to come out of this mentality.
Highlighting that until recently, the penal codes in India dated back to 1860 which aimed at strengthening colonial rule and punishing Indian citizens, Shri Modi noted that a system rooted in punishment could not deliver justice, leading to prolonged delays. He remarked that since the implementation of the new Indian Judicial Code 7-8 months ago, noticeable changes have occurred. For example, a triple murder case was resolved in just 14 days from FIR to sentencing, resulting in life imprisonment. Similarly, a case of a minor's murder was concluded within 20 days. The Prime Minister pointed out that in Gujarat, a gang rape case registered on October 9, 2024 saw a charge sheet filed by October 26, and today, the court has convicted the accused. He cited another example from Andhra Pradesh, wherein a crime involving a 5-month-old child, the court sentenced the perpetrator to 25 years, with digital evidence playing a crucial role. In another case, the e-prison module aided in locating a rape and murder suspect who had previously served time for a crime in another state, leading to a swift arrest. He said now there were numerous instances where people are now receiving timely justice.
Pointing to a major reform undertaken related to property rights, Shri Modi referred to a UN study indicating that the lack of property rights in a country is a significant challenge. He pointed out that millions worldwide lack legal property documents, and having property rights helps reduce poverty. He noted that previous governments were aware of these intricacies but avoided such challenging tasks. He emphasized that this approach doesn't build or run a country. Shri Modi said the Swamitva Yojana was initiated, in which over 3 lakh villages in the country underwent drone surveys, and over 2.25 crore people received property cards. He remarked that due to the Swamitva Yojana, property worth ₹100 lakh crore has been unlocked in rural areas. This property existed earlier but couldn't be utilized for economic development due to the lack of property rights, he added. Shri Modi highlighted that due to the absence of property rights, villagers couldn't obtain loans from banks. He added that this issue has now been permanently resolved and today, there are numerous reports from across the country on how people benefit from Swamitva Yojana property cards. The Prime Minister shared a recent conversation with a woman from Rajasthan who received a property card under the scheme, and her family had been living in a small house for 20 years, and after receiving the property card, she secured a loan of around ₹8 lakh from a bank. With this money, she started a shop, and the income now supports her children's higher education. Recounting another instance from another state, he said that a villager used his property card to obtain a loan of ₹4.5 lakh from a bank and bought a vehicle to start a transportation business. In another village, a farmer used a loan against his property card to set up modern irrigation facilities on his land. The Prime Minister highlighted many such examples where villages and the poor have found new income avenues due to these reforms. He termed these as real stories of reform, perform, and transform that don't usually make headlines in newspapers and TV channels.
Remarking that after independence, numerous districts in the country were left untouched by development due to poor governance, Shri Modi said instead of focusing on these districts, they were labeled as backward and left to their fate. No one was willing to address their issues, and government officers were sent there as punishment postings, he noted. “We changed this approach by declaring over 100 districts as Aspirational Districts”, said the Prime Minister. He added that young officers were sent to these districts to improve governance at the micro-level, who worked on indicators where these districts lagged behind and implemented flagship government schemes in mission mode. “Today, many of these aspirational districts have become inspirational districts”, he said. Citing an instance, Shri Modi said that in 2018, only 26% of elementary schools in Barpeta, Assam, had the correct student-to-teacher ratio, which is now 100%, He added that in Begusarai, Bihar, the number of pregnant women receiving supplementary nutrition was 21%, and in Chandauli, UP, it was 14%, while today, both districts have achieved 100%. The Prime Minister also noted the remarkable improvement in child immunization campaigns. In Shravasti, UP, the percentage increased from 49% to 86%, while in Ramanathapuram, Tamil Nadu, it rose from 67% to 93%. He highlighted that seeing such successes, 500 blocks in the country have now been declared aspirational blocks, and rapid work is underway in these areas.
Acknowledging the decades of experience in business of the industry leaders at the summit, the Prime Minister recalled how the business environment in India used to be a part of their wish list and emphasized the progress made in the last 10 years. He highlighted that a decade ago, Indian banks were in crisis, and the banking system was fragile, with millions of Indians outside the banking system. “India was among the countries with the most challenging access to credit”, he added. “Government's strategy to strengthen the banking sector: Banking the unbanked, Securing the unsecured, and Funding the unfunded”, outlined Shri Modi. He noted that financial inclusion has significantly improved, with nearly every village now having a bank branch or banking correspondent within a 5-kilometer radius. He cited the example of the Mudra Yojana, which has provided around ₹32 lakh crore to individuals who couldn't obtain loans under the old banking system. He highlighted that loans for MSMEs have become much easier, and even street vendors have been linked to easy loans while the loans given to farmers have more than doubled. The Prime Minister remarked that while the Government is providing large numbers and amounts of loans, the banks' profits are also increasing. He contrasted this with 10 years ago, when reports of record bank losses and editorials of newspapers expressing concern over NPAs were common. He added that today, from April to December, public sector banks have recorded a profit of over ₹1.25 lakh crore. Shri Modi emphasized that this isn't just a change in headlines but a systemic change rooted in banking reforms, demonstrating the strengthening pillars of the economy.
“Over the past decade, our Government has transformed the 'fear of business' into 'ease of doing business', underscored the Prime Minister. He highlighted the benefits industries have gained from the establishment of a Single Large Market through GST. He emphasized that there has been unprecedented development in infrastructure over the past decade, leading to reduced logistics costs and increased efficiency. Shri Modi pointed out that the Government has eliminated hundreds of compliances and is now further reducing compliances through Jan Vishwas 2.0. To reduce Government interference in society, a Deregulation Commission is also being established, he added.
Highlighting that India is witnessing a significant transformation related to future preparedness, Shri Modi remarked that during the first Industrial Revolution, India was under the grip of colonial rule. He added that during the second Industrial Revolution, while new inventions and factories emerged worldwide, local industries in India were being destroyed, and raw materials were being taken out of the country. He pointed out that even after independence, conditions did not change much. When the world was moving towards the computer revolution, in India, one had to obtain a license to buy a computer, he noted. “Although India couldn't benefit much from the first three Industrial Revolutions, the country is now ready to match steps with the world in the Fourth Industrial Revolution”, the Prime Minister emphasized.
“Our Government considers the private sector a crucial partner in the journey towards a Viksit Bharat”, exclaimed the Prime Minister. He noted that many new sectors have been opened up for the private sector, such as the space sector, where many young people and startups are making significant contributions. He highlighted that the drone sector, which was closed to the public until recently, now presents vast opportunities for the youth. The commercial coal mining sector has been opened to private firms, and auctions have been liberalized for private companies, he added. The Prime Minister remarked that the private sector plays a significant role in the country's renewable energy achievements, and the Government is promoting private sector participation in the power distribution sector to enhance efficiency. He also underlined that a significant change in the recent budget is the opening of the nuclear sector for private participation.
Prime Minister remarked that today's politics has become performance-oriented and the people of India have clearly stated that only those connected to the ground and delivering results will sustain. He emphasized that the Government must be sensitive to people's problems and noted that previous policymakers lacked sensitivity and willpower. He added that their Government has understood people's issues with sensitivity and taken necessary steps with passion and enthusiasm to resolve them. Shri Modi cited global studies showing that over the past decade, the provision of basic amenities and empowerment has helped 25 crore Indians rise out of poverty. He added that this large group has become part of the neo-middle class, now dreaming of their first two-wheeler, first car, and first home. He further added that to support the middle class, the recent budget increased the zero tax threshold from ₹7 lakh to ₹12 lakh, strengthening the entire middle class and boosting economic activity. “These achievements are possible due to a proactive and sensitive government”, exclaimed Shri Modi.
“The true foundation of a developed India is trust and this element is essential for every citizen, every government, and every business leader”, emphasised Shri Modi. He highlighted that the Government is working with full strength to instill confidence among the citizens. He added that Innovators were being provided with an environment where they can incubate their ideas, while businesses were assured of stable and supportive policies. The Prime Minister concluded by expressing hope that the ET Now Summit will further strengthen this trust.