ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମିଳିତ ଭାବରେ ଆଇଟିଇଆର ସୁବିଧା ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି
12 FEB 2025 5:00PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ମହାମହିମ ଇମାନୁଏଲ ମାକ୍ରନ ଆଜି ପୂର୍ବାହ୍ଣରେ ମିଳିତ ଭାବରେ କାଡାରାଚେରେ ଥିବା ଇଣ୍ଟରନାସନାଲ୍ ଥର୍ମୋନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର ଏକ୍ସପେରିମେଣ୍ଟାଲ୍‌ ରିଆକ୍ଟର [ଆଇଟିଇଆର] ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ନେତାମାନଙ୍କୁ ଆଇଟିଇଆର ର ଡାଇରେକ୍ଟର ଜେନେରାଲ୍ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହା କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରମୁଖ୍ୟ କିମ୍ବା ସରକାର ମୁଖ୍ୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଇଟିଇଆର କୁ ପ୍ରଥମ ଗସ୍ତ ଥିଲା - ଯାହା ଆଜି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଫ୍ୟୁଜନ୍ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ।
ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ନେତାମାନେ ଆଇଟିଇଆର ର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଟୋକାମାକର ସମାବେଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁଠାରେ ବର୍ଣ୍ଣିଂ ପ୍ଲାଜମା ସୃଷ୍ଟି, ଧାରଣ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରି 500 ଏମଡବ୍ଲୁ ଫ୍ୟୁଜନ୍ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରାଯିବ। ନେତାମାନେ ପ୍ରକଳ୍ପରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଆଇଟିଇଆର ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଥିବା ସାତଟି ଆଇଟିଇଆର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଅନ୍ୟତମ। ପ୍ରାୟ 200 ଜଣ ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ, ଏବଂ ଏଲ୍‌ ଆଣ୍ଡ ଟି, ଆଇନକ୍ସ ଇଣ୍ଡିଆ, ଟିସିଏସ, ଟିସିଇ, ଏଚସିଏଲ୍‌ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଭଳି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସଂସ୍ଥାମାନେ ଆଇଟିଇଆର ପ୍ରକଳ୍ପରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି।

Prime Minister's Office
Prime Minister and President of France jointly visit ITER facility
12 FEB 2025 5:00PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi and the President of France, H.E. Mr. Emmanuel Macron, jointly visited the International Thermonuclear Experimental Reactor [ITER] in Cadarache earlier today. The leaders were welcomed by Director General, ITER. This was the first visit by any Head of State or Head of Government to ITER - one of the most ambitious fusion energy projects in the world today.
During the visit, the leaders appreciated the progress of ITER, including the assembly of the world’s largest Tokamak, where ultimately 500 MW of fusion power will be produced by creating, containing and controlling burning plasma. The leaders also appreciated the dedication of the ITER engineers and scientists working on the project.
India is among the seven ITER members contributing to the project over the last two decades. Around 200 Indian scientists and associates, as well as notable industry players such as L&T, Inox India, TCS, TCE, HCL Technologies, among others, are engaged in the ITER project.