তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ভাৰতত আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন
01 FEB 2025 8:46PM by PIB Guwahati
পাতনি
ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি হৈছে অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ মেৰুদণ্ড। যোগাযোগ , বাণিজ্য, আৰু সামগ্ৰিক জীৱনৰ মান বৃদ্ধি কৰিবলৈ আন্তঃগাথনিৰ নিতান্তই প্ৰয়োজন। বিশ্বৰ পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাবে ভাৰতে বিগত দশকত আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে।
শেহতীয়াকৈ ভাৰতত মুঠ আন্তঃগাঁথনি বিনিয়োগ যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অৱদানে বৃদ্ধিৰ গতিপথ সলনি কৰি পেলাইছে। ভাৰতৰ মুঠ আন্তঃগাঁথনি ব্যয় দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে, ২০২৩-২৪ চনত বাজেটত আন্তঃগাথনিৰ বাবে আবণ্টিত ধনৰ পৰিমাণ ১০ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে।
পি এম গতি শক্তি
২০২১ চনত আৰম্ভ হোৱা পি এম গতি শক্তিয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰু আঁচনি (এন এম পি) ৰে’ল আৰু পথকে ধৰি বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়ক একত্ৰিত কৰি আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ সংহত পৰিকল্পনা আৰু সমন্বিত ৰূপায়ণ নিশ্চিত কৰিবলৈ পথ সুগম কৰিছে। এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে বিভিন্ন পৰিবহণ পদ্ধতিৰ মাজেৰে মানুহ, সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ চলাচলৰ বাবে নিৰৱচ্ছিন্ন আৰু কাৰ্যক্ষম সংযোগ প্ৰদান কৰা। যাৰ ফলত সমাজৰ শেষ মাইলৰ স্তৰত থকাসকলৰ বাবেও যোগাযোগ বৃদ্ধিপায় আৰু ভ্ৰমণৰ সময় হ্ৰাস কৰিবৱ পৰা যায় । ২০২৪ চনৰ অক্টোবৰ মাহৰ ভিতৰত এই প্ৰকল্পই ৪৪টা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয় আৰু ৩৬খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক সামৰি লৈছে আৰু মুঠ ১,৬১৪টা ডাটা লেয়াৰকো একত্ৰিত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী গতি শক্তির অধীনত বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়ে ১৫.৩৯ লাখ কোটি টকাৰ ২০৮ টা বৃহৎ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ এক মাইলৰ খুঁটি স্থাপন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
বিশ্ব বেংকৰ লজিষ্টিক পাৰফৰমেন্স ইনডেক্স (এল পি আই) ৰেংকিঙৰ প্ৰতিবেদন অনুসৰি ভাৰতৰ স্থান পূৰ্বতকৈ ৬ টা স্থানলৈ আগবাঢ়ি ২০১৮ চনত ৪৪ৰ পৰা ২০২৩ চনত ৩৮লৈ উন্নীত হৈছে। এয়া বিশ্বৰ ১৩৯খন দেশৰ ভিতৰত ভাৰতে লাভ কৰা স্থান আছিল। পি এম গতিশক্তিৰ পৰিপূৰক হিচাপে ২০২২ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতি আৰম্ভ কৰা হয়।২৬খন ৰাজ্যই নিজৰ ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ লজিষ্টিক নীতিৰ বিষয়ে জাননী জাৰি কৰিছে।
ঘাইপথ আৰু পথ
ভাৰতত বিশ্বৰ ভিতৰতে দ্বিতীয় বৃহত্তম পথ নেটৱৰ্ক আছে আৰু দেশ খনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথসমূহ মুঠ ১,৪৬,১৪৫ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যত বিস্তৃত হৈ থাকি দেশখনৰ প্ৰাথমিক ধমনী হিচাবে পৰিগণিত হৈছে। ভাৰত চৰকাৰে ভাৰতমালা আঁচনিৰ দৰে ফ্লেগশ্বিপ কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ নেটৱৰ্ক বৃদ্ধি আৰু শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে । য’ত অন্তৰ্ভুক্ত হৈ আছে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ উন্নয়ন প্ৰকল্প (এন এইচ ডি পি), উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ বাবে বিশেষ ত্বৰান্বিত পথ উন্নয়ন কাৰ্যসূচী (এছ এ আৰ ডি পি -উত্তৰ-পূব) আৰু আৰু বহু চলি থকা প্ৰকল্প।
• ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নেটৱৰ্ক ২০০৪ চনত ৬৫,৫৬৯ কিলোমিটাৰৰ পৰা ২০১৪ চনত ৯১,২৮৭ কিলোমিটাৰ আৰু ২০২৪ চনত ১,৪৬,১৪৫ কিলোমিটাৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে।
•চাৰিটা বা ততোধিক লেন থকা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ ২০১৪ চনত ১৮,৩৭১ কিলোমিটাৰৰ পৰা ২০২৪ চনত ৪৮,৪২২ কিলোমিটাৰলৈ, অৰ্থাৎ ২.৬ গুণলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• কাৰ্যকৰী হাই-স্পীড কৰিডৰ ২০১৪ চনত ৯৩ কিলোমিটাৰৰ পৰা ২০২৪ চনত ২,১৩৮ কিলোমিটাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণৰ গতি ২০১৪-১৫ চনত ১২.১ কিলোমিটাৰ প্ৰতিদিনৰ পৰা ২০২৩-২৪ চনত ৩৩.৮ কিলোমিটাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• মূলধনী ব্যয় (ব্যক্তিগত বিনিয়োগকে ধৰি) ২০১৩-১৪ চনত ৫৩,০০০ কোটি টকাৰ পৰা ২০২৩-২৪ চনত ৩.০১ লাখ কোটি টকালৈ (এতিয়ালৈকে সৰ্বাধিক) ৫.৭ গুণ বৃদ্ধি পাইছে।
ভাৰতমালা পৰিযোজন
২০১৭ চনত আৰম্ভ হোৱা ভাৰতমালা পৰিযোজনাই প্ৰায় ২৬,০০০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰৰ উন্নয়নৰ কথা চিন্তা কৰিছে, যিয়ে সোণালী চতুৰ্ভুজ (জি কিউ) আৰু উত্তৰ-দক্ষিণ আৰু পূব-পশ্চিম (এনএছ-ইডব্লিউ) কৰিডৰৰ লগতে মালবাহী যাতায়াতৰ সৰহভাগ পথৰ অংশ সামৰি ল'ব বুলি আশা কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰি চহৰসমূহৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যোৱা পথ ভিৰ মুক্ত কৰিবলৈ আৰু লজিষ্টিক দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ ৰিং ৰোড/বাইপাছ আৰু উচ্চ কৰিডৰৰ উন্নয়নৰ কথাও চিন্তা কৰা হৈছে। ২০২৪ চনৰ নৱেম্বৰ মাহৰ ভিতৰত এই প্ৰকল্পৰ অধীনত মুঠ ১৮,৯২৬ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হৈছে।
ভাৰতমালা পৰিযোজনাৰ অংশ হিচাপে ৩৫খন মাল্টি ম’ডাল লজিষ্টিক পাৰ্কৰ অধিক নেটৱৰ্ক গঢ়ি তোলাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে৷ ইয়াত মুঠ বিনিয়োগ কৰা হৈছে প্ৰায় ৪৬ হাজাৰ কোটি টকা৷ যি প্ৰকল্প এবাৰ কাৰ্যক্ষম হৈ উঠিলে প্ৰায় ৭০ কোটি মেট্ৰিক টন পৰিমাণৰ সামগ্ৰী পৰিবহন কৰিব পৰা যাব৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰামীণ সড়ক যোজনা
প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম সড়ক যোজনা (PMGSY), ভাৰত চৰকাৰে ২০০০ চনত আৰম্ভ কৰিছিল৷ দৰিদ্ৰতা হ্ৰাস কৌশলৰ অংশ হিচাপে দেশৰ সংযোগৰ দিশত পিছপৰা স্থানক সংযোগ কৰাৰ লক্ষ্যৰে এই আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছিল৷
২০০৬-২০০৭ চনত পিএমজিএছৱাইৰ অধীনত ১,০৭,৩৭০ কিলোমিটাৰ পথৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হয়, ইয়াত মুঠ ব্যয় ১০,৭৬৯ কোটি টকা হৈছে । ২০১৪-১৫ চনত মুঠ ১৩০,১৪৯ কোটি টকা ব্যয়ৰে ৪,১৯,৩৫৮ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হয় আৰু ২০২৪-২৫ চনত মুঠ ৩৩১,৫৮৪ কোটি টকা ব্যয়ৰে ৭,৭১,৯৫০ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হয়।
অসামৰিক বিমান পৰিবহণ
ভাৰতৰ বিমান পৰিবহণ খণ্ডত এক লক্ষ্যণীয় উত্থান ঘটিছে৷ যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে আকাশলংঘী চাহিদা আৰু সহায়ক নীতিৰ জৰিয়তে চৰকাৰৰ বিকাশৰ প্ৰতি অটল দায়বদ্ধতাক প্ৰমাণ কৰা । এই গতিশীল পৰিৱৰ্তনে ভাৰতক বিশ্বৰ বিমান পৰিবহণ পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ আগশাৰীলৈ আগুৱাই লৈ গৈছে আৰু ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ঘৰুৱা বিমান পৰিবহনৰ ক্ষেত্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈ কৰিছে৷
• ২০১৪ চনত ভাৰতত কাৰ্যকৰী বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা আছিল ৭৪টা।২০২৪ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহলৈকে এই সংখ্যা ১৫৭টালৈ বৃদ্ধি পাইছিল।
•ভাৰতৰ ১৫%তকৈ অধিক পাইলট মহিলা, যিটো বিশ্বৰ গড় ৫%তকৈ যথেষ্ট বেছি।
•নতুন অভিলেখ গঢ়ি ২০২৪ চনৰ ১৭ নৱেম্বৰত এটা দিনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ঘৰুৱা বিমান যাত্ৰীৰ যাতায়তৰ সংখ্যাই ৫ লাখ অতিক্ৰম কৰে।
•২০১৬ চনৰ জুন মাহত ফ্লাইং প্ৰশিক্ষণ সংস্থা (এফটিঅ’)ৰ সংখ্যা আছিল ২৯টা।২০২৪ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহলৈকে এই সংখ্যা ৩৮টালৈ বৃদ্ধি পায় ।
•বিমানৰ সংখ্যাৰ ক্ষেত্ৰত কোভিড-১৯ৰ ৰ প্ৰভাৱৰ পিছতো ২০১৪ চনত প্ৰায় ৪০০ খনৰ ৰ পৰা ২০২৩ চনত ৭২৩ খনলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
আঞ্চলিক সংযোগ আঁচনি (RCS) - উড়ান (উদে দেশ কা আম নাগৰিক)
বৰ্তমানৰ বিমানবন্দৰ আৰু বিমানবন্দৰসমূহ পুনৰুজ্জীৱিত কৰি ২০১৬ চনত আৰম্ভ হোৱা উড়ানে বিচ্ছিন্ন সম্প্ৰদায়সমূহলৈ বিমান যাত্ৰাৰ প্ৰয়োজনীয় সুবিধা প্ৰদান কৰা আৰু আঞ্চলিক অৰ্থনীতিক উন্নীত কৰাৰ লক্ষ্য স্থিৰ কৰিছে। দহ বছৰীয়া কাৰ্যকৰী পৰিকল্পনাৰে উড়ানে সকলো ভাৰতীয়ৰ বাবে বিমান যাত্ৰাৰ ন্যায্য সুবিধা নিশ্চিত কৰাৰ কথা চিন্তা কৰিছে। ৩১ ডিচেম্বৰ ২০২৪ৰ তথ্য অনুসৰি -
•এই আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিছে ১৪৭.৫৩ লাখ যাত্ৰীয়ে।
•উড়ান আঁচনিৰ অধীনত এই পৰ্যন্ত ২.৯৩ লাখৰো অধিক বিমান চলাচল কৰিছে।
•৬১৯টা আৰচিএছ পথে এতিয়ালৈকে ১৩টা হেলিপৰ্ট আৰু ২টা জল বিমানবন্দৰকে ধৰি ৮৮টা বিমানবন্দৰ সংযোগ কৰি কাৰ্য্যকলাপ আৰম্ভ কৰিছে।
শ্বিপিং আৰু বন্দৰ
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডটো বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ, জাহাজ নিৰ্মাণ, জাহাজ মেৰামতি আৰু আভ্যন্তৰীণ জল পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰে গঠিত। ভাৰতত মুঠ ১২টা চৰকাৰী মালিকানাধীন প্ৰধান বন্দৰ আৰু প্ৰায় ২১৭টা সৰু তথা মধ্যমীয়া বন্দৰ আছে। ভাৰতীয় জাহাজ উদ্যোগে বছৰ বছৰ ধৰি ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। আয়তনৰ হিচাপত দেশখনৰ প্ৰায় ৯৫% বাণিজ্য আৰু মূল্যৰ হিচাপত ৭০% সামুদ্ৰিক পৰিবহণৰ জৰিয়তে অৰ্জন কৰা হয়।
• কাৰ্গো পৰিচালনা ক্ষমতা ২০১৪ চনত বছৰি ৮০০.৫ নিযুত টনৰ পৰা ২০২৪ চনত বছৰি ১৬৩০ নিযুত টনলৈ বৃদ্ধি পাইছে ।২০১৪ চনৰ তুলনাত এয়া ৮৭% উন্নতি।
•২০১৪ চনত ৪৪ নম্বৰ স্থানৰ বিপৰীতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ৎশ্বিপমেন শাখাত ভাৰতে ২২ নম্বৰ স্থান দখল কৰিছে।
•প্ৰধান বন্দৰসমূহৰ টাৰ্ণ এৰাউণ্ড টাইম (টি আৰ টি) ২০১৩-১৪ বিত্তীয় বৰ্ষত প্ৰায় ৯৪ ঘণ্টাৰ পৰা ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত প্ৰায় ৪৮.০৬ ঘণ্টালৈ হ্ৰাস পাইছে।
•২০১৪-১৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ তুলনাত জাহাজৰ বাৰ্থৰ দৈনিক ৰ গড় উৎপাদন ৫২%লৈ উন্নত হৈছে।
•২০১৪-১৫ চনৰ তুলনাত ২০২২-২৩ চনত সাগৰীয় ক্ৰুজৰ বাবে পৰ্যটকৰ সংখ্যা ৩.০৮ লাখলৈ বৃদ্ধি পাইছে আৰু লাইট হাউছৰ বাবে ১২.৩ লাখলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
•প্ৰধান বন্দৰসমূহত ক্ষমতা এনেধৰণৰ :
ক্ৰমিক নং
বছৰ
বন্দৰৰ ক্ষমতা
ট্ৰেফিক পৰিচালনা
২০০৪-০৫ চন
৩৯৭.৫০
৩৮৩.৭৫
২০১৪-১৫ চন
৮৭১.৫২
৫৮১.৩৪
২০২৩-২৪ চন
১৬২৯.৮৬
৮১৯.২৩
•২০১৪-১৫ চনত জাহাজৰ সংখ্যা ১,২৫০ খনৰ পৰা ২০২৩-২৪ চনত ১,৫২৬ খনলৈ বৃদ্ধি পায় আৰু ২২% বৃদ্ধিৰে শিখৰত উপনীত হয়।
•নিয়োজিত সাগৰীয় যাত্ৰীসকলৰ সংখ্যা হ’ল-
ৰে'লৱে
ভাৰতীয় ৰে'লৱেই এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে৷ ২০২৪ চনৰ ৪ নৱেম্বৰত একেদিনাই ৩ কোটিৰো অধিক যাত্ৰী কঢ়িয়াবলৈ সক্ষম হৈছিল ভাৰতীয় ৰে'লে ।আজিৰ দিনটোতে ভাৰতীয় ৰে'লৱেই অভিলেখ সংখ্যক ১২০.৭২ লাখ অ-উপনগৰীয়া যাত্ৰী কঢ়িয়াইছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছিল ১৯.৪৩ লাখ সংৰক্ষিত শ্ৰেণীৰ যাত্ৰী আৰু ১০১.২৯ লাখ অসংৰক্ষিত শ্ৰেণীৰ অ-উপনগৰীয়া যাত্ৰী। একেদৰে উপনগৰীয়া যাতায়তৰ সংখ্যাই অভিলেখ সৃষ্টি কৰিলে ১৮০ লাখ যাত্ৰীৰে, এয়া হৈছে বছৰটোৰ এদিনীয়া যাত্ৰীৰ সংখ্যা সৰ্বাধিক।
• লিংক-হফমেন-বুছ (এল এইচ বি) ডবা নিৰ্মাণৰ পৰিমাণ ২০০৬-২০১৪ চনত ২২০৯টাৰ পৰা ২০১৪-২০২৩ চনত ৩১,৯৫৬টা লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
•ডবাত বায়’-টয়লেটৰ ব্যৱস্থা ২০০৬-২০১৪ চনত ৩,৬৪৭টা ডবাৰ পৰা ২০১৪-২০২৩ চনত ৮০,৪৭৮টা ডবালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ প্ৰডাকচন গোটসমূহে এপ্ৰিল ২০১৮ৰ পৰা কেৱল এল এইচ বি ডবা উৎপাদন কৰি আছে আৰু আই চি এফ ডবাৰে চলোৱা ৰে’লসমূহ এনেদৰে ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছে যাতে এল এইচ বি ডবাৰে চলিব পাৰে।
•২০০৫-০৬ চনত ৩৩,৫৪০ কিলোমিটাৰ আৰু ২০১৪-১৫ চনত ৪১,০৩৮ কিলোমিটাৰ ৰান ট্ৰেকত বিদ্যুৎ সংযোগ কৰা হৈছে।
• ২০০৪-১৪ চনৰ ভিতৰত ১৪,৯৮৫ আৰ কে এম ৰে'লপথৰ কাম কৰা হৈছিল আনহাতে ২০১৪-২৩ চনৰ ভিতৰত ২৫,৮৭১ আৰ কে এম ৰে'লপথৰ কাম কৰা হৈছে। ২০২২-২৩ চনত প্ৰতিদিনে ১৪ কিলোমিটাৰ ট্ৰেক স্থাপন কৰা হৈছিল।
• ২০১৪ চনৰ পিছত মেঘালয়, অৰুণাচল প্ৰদেশ, মণিপুৰ আৰু মিজোৰামৰ চাৰিখন ৰাজ্যলৈ ৰে'ল সংযোগ প্ৰদান (২০১৪ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত মেঘালয়, ২০১৫ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত অৰুণাচল প্ৰদেশ, ২০১৬ চনৰ মে' মাহত মণিপুৰ (জিৰিবাম) আৰু ২০১৬ চনৰ মাৰ্চ মাহত মিজোৰাম (ভৈৰৱী))।
•২০১৪ চনৰ পূৰ্বে চিচিটিভিৰ সুবিধাৰে সজ্জিত ষ্টেচনৰ সংখ্যা ১২৩টা আছিল, আনহাতে ২০১৪-২৩ চনৰ ভিতৰত ৭৪৩টা ৰে’লৱে ষ্টেচনত চিচিটিভি স্থাপন কৰা হৈছিল। ২০২৪ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহলৈকে চিচিটিভিৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰি মুঠ ১০৫১ টা ষ্টেচনলৈ বৃদ্ধি কৰা হয়।
নগৰ পৰিক্ৰমা আৰু গৃহ নিৰ্মাণ
•স্মাৰ্ট চিটি মিছন (এছচিএম)ৰ অধীনত মুঠ প্ৰকল্প ৮,০৭৬টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে, যাৰ আবণ্টিত ধনৰ পৰিমাণ হৈছে ১,৬৪,৭০৬ কোটি টকা৷ ইয়াৰে ১০০খন স্মাৰ্ট চিটিয়ে প্ৰদান কৰা তথ্য অনুসৰি ১,৫৪,৩৫১ কোটি টকাৰ ৭,৪০১টা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে।
•স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান – নগৰীয়া ২.০ৰ অধীনত ২০১৪-১৫ চনৰ পৰা ২০২৪-২৫ চনলৈ নগৰীয়া আৱৰ্জনা সংগ্ৰহ ৯৭% বৃদ্ধি পাইছে।
•২০১৪-১৫ চনত আৱৰ্জনা প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ শতকৰা হাৰ ১৮%ৰ পৰা ২০২৪-২৫ চনত ৭৮%লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
•২০০৪-১৪ চনৰ ভিতৰত জেএনএনইউআৰএম আৰু আৰআৰৱাই (JnNURM আৰু RRY) ৰ দৰে আঁচনিৰ অধীনত ১৩.৪৬ লাখ ঘৰত অনুমোদন জনোৱা গৈছিল। ২০১৫-২০২৪ চনত এই পৰিমাণ যথেষ্ট (৯ গুণ) বৃদ্ধি পাইছে
•সেই সময়ত পিএমএৱাই-ইউৰ অধীনত ১১৮.৬৪ লাখ ঘৰ অনুমোদন পাইছিল।
•২০০৪-১৪ চনৰ ভিতৰত ৮.০৪ লাখ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল আৰু ১১গুণ বৃদ্ধিৰে ২০১৫-২৪ চনৰ ভিতৰত ৮৮.৩২ লাখ ঘৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হৈছিল।
যোৱা দহ বছৰত মেট্ৰ’ ৰে’লৰ ক্ষেত্ৰত লাভ কৰা সাফল্যসমূহ হ’ল-
পেৰামিটাৰসমূহ
২০১৪ চনলৈকে
২০১৪-২৪ চন
মুঠ কাৰ্য্যকৰী মেট্ৰ' ৰেল নেটৱৰ্ক
২৪৮ কি.মি
৯৯৩ কি.মি
প্ৰতিমাহে গড় মেট্ৰ’ ৰেল লাইন মুকলি কৰা হয়
০.৬৮ কিলোমিটাৰ / মাহ
৬ কিলোমিটাৰ / মাহ
গড় দৈনিক ৰাইডাৰশ্বিপ
২৮ লাখ টকা
১ কোটিৰ ওপৰত
বাৰ্ষিক বাজেট
৫৭৯৮ টকা (২০১৩-১৪)
২৪৮৪৪ টকা (২০২৪-২৫)
কাৰ্য্যকৰী মেট্ৰ' ৰে'লৰ সৈতে মুঠ চহৰ
২৩
২০০৪-২০১৪ চনৰ পৰা অনুমোদিত বাছৰ সংখ্যা আছিল ১৪,৪০৫খন আৰু ২০১৪-২৪ চনৰ ভিতৰত এই বাছৰ সংখ্যা ১৯,৭৫২ লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
অম্ৰুট(অটল মিছন ফৰ ৰিজুভেনেচন এণ্ড আৰ্বান ট্ৰেন্সফৰ্মেচন)
২০১৫ চনত আৰম্ভ হোৱা অম্ৰুটৰ লক্ষ্য হৈছে প্ৰতিটো ঘৰতে পানীৰ নিশ্চিত যোগান আৰু নলা সংযোগৰ সৈতে এটা টেপৰ সুবিধা নিশ্চিত কৰা, সেউজীয়া আৰু সু-ৰক্ষণাবেক্ষণৰ ব্যৱস্থা থকা মুকলি ঠাই (যেনে উদ্যান)ৰ উন্নয়ন কৰি চহৰসমূহৰ মান উন্নত কৰা আৰু প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰা, অ-মটৰচালিত পৰিবহণৰ বাবে সুবিধা নিৰ্মাণ কৰা (যেনে খোজকাঢ়ি যোৱা আৰু চাইকেল চলোৱা আদি স্থান )৷ ২০২৫ চনৰ ১ ফেব্ৰুৱাৰীলৈকে ইয়াৰ ভিতৰত আছে:
জল জীৱন মিছন
প্ৰতিখন গ্ৰাম্য ঘৰলৈ নলৰ পানী যোগান ধৰাৰ অভিলাষী লক্ষ্যৰে ২০১৯ চনৰ ১৫ আগষ্টৰ পৰা আৰম্ভ হৈছিল জল জীৱন অভিযান। ইয়াৰ আৰম্ভণিৰ সময়ত মাত্ৰ ৩.২৩ কোটি (১৭%) গ্ৰাম্য পৰিয়ালত নলৰ পানীৰ সংযোগ আছিল। ২০২৫ চনৰ ১ ফেব্ৰুৱাৰীলৈকে জল জীৱন মিছনে ১২.২০ কোটি অতিৰিক্ত গ্ৰাম্য পৰিয়ালক টেপৰ পানীৰ সংযোগ সফলতাৰে প্ৰদান কৰিছে, যাৰ ফলত মুঠ সামৰি লোৱা পৰিয়ালৰ সংখ্যা ১৫.৪৪ কোটিৰো অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিটো ভাৰতৰ সকলো গ্ৰাম্য পৰিয়ালৰ ৭৯.৭৪%। এই কৃতিত্বই এই অভিযানক এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে।

Ministry of Information & Broadcasting
Infrastructure Development in India
01 FEB 2025 8:46PM by PIB Delhi
Introduction
Public infrastructure is the backbone of economic development, enhancing connectivity, trade, and overall quality of life. India, the world's fifth-largest economy, has made remarkable progress in infrastructure development over the past decade.
The total infrastructure investment in India has significantly increased, with public and private sector contributions shaping the growth trajectory. India's total infrastructure spending has grown exponentially, with budget allocations rising to ₹10 lakh crore in 2023-24.
PM Gati Shakti
The PM Gati Shakti National Master Plan (NMP), launched in 2021, is designed to bring together various Ministries, including Railways and Roadways, to ensure integrated planning and coordinated execution of infrastructure projects. The initiative aims to provide seamless and efficient connectivity for the movement of people, goods, and services across various modes of transport, thereby enhancing last-mile connectivity and reducing travel time. This project has onboarded 44 Central Ministries and 36 States/UTs and a total of 1,614 data layers have also been integrated, by October 2024. A milestone of assessing 208 big-ticket infrastructure projects worth Rs. 15.39 lakh crores, of various Ministries adhering to PM Gati Shakti principles has been achieved.
India’s World Bank Logistics Performance Index (LPI) ranking improved by 6 places from 44 in 2018 to 38 out of 139 countries in 2023. To complement PM GatiShakti, National Logistics Policy was launched in September 2022. 26 states have notified their State-level logistics policy, so far.
Highways and Roads
India has the second largest road network in the world and its National Highways span a total length of 1,46,145 km, forming the primary arterial network of the country. The Government of India has undertaken several initiatives to enhance and strengthen the National Highways network through flagship programmes such as the Bharatmala Pariyojana which includes the subsumed National Highway Development Project (NHDP), the Special Accelerated Road Development Programme for the North-East Region (SARDP-NE), and many more ongoing projects.
• India's National Highway (NH) network expanded from 65,569 km in 2004 to 91,287 km in 2014 and 1,46,145 km in 2024.
• NH stretches with four or more lanes grew 2.6 times from 18,371 km in 2014 to 48,422 km in 2024.
• Operational High-Speed Corridors increased from 93 km in 2014 to 2,138 km in 2024.
• NH construction pace rose 2.8 times from 12.1 km/day in 2014-15 to 33.8 km/day in 2023-24.
• Capital expenditure (including private investment) surged 5.7 times from ₹53,000 crore in 2013-14 to ₹3.01 lakh crore in 2023-24 (highest ever).
Bharatmala Pariyojana
Launched in 2017, the Bharatmala Pariyojana envisages development of about 26,000 km length of Economic Corridors, which along with Golden Quadrilateral (GQ) and North-South and East-West (NS-EW) Corridors are expected to carry majority of the freight traffic on roads. It also envisages development of ring roads / bypasses and elevated corridors to decongest the traffic passing through cities and enhance logistic efficiency. A total of 18,926 km of roads have been completed under project by November 2024.
Further network of 35 Multimodal Logistics Parks is planned to be developed as part of Bharatmala Pariyojana, with a total investment of about Rs. 46,000 crore, which once operational, shall be able to handle around 700 million metric tonnes of cargo.
Pradhan Mantri Grameen Sadak Yojana
The Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY), was launched by the Government of India, in 2000, to provide connectivity to unconnected habitations as part of a poverty reduction strategy.
In 2006-2007, 1,07,370 km of roads were completed under the PMGSY, with a total expenditure of ₹10,769 crore. In 2014-15, 4,19,358 km of roads were completed with a total expenditure of ₹130,149 crore and in 2024-25, 7,71,950 km of roads were completed with a total expenditure of ₹ 331,584 crore.
Civil Aviation
India's aviation sector is experiencing a meteoric rise, fueled by soaring demand and the government's unwavering commitment to its growth through supportive policies. This dynamic shift has propelled India to the forefront of the global aviation ecosystem, becoming the third-largest domestic aviation market in the world.
• The number of operational airports in India in 2014 were 74. By September 2024, the number had increased to 157.
• Over 15% of India’s pilots are women, significantly higher than the global average of 5%.
• Marking a new record, domestic air passenger traffic crossed 5 lakhs for the first time in a single day on November 17, 2024.
• The number of Flying training organisations (FTOs) in June 2016 was 29. This number increased to 38 with 57 bases by December 2024.
• In terms of aircrafts, the numbers have increased from around 400 in 2014 to 723 in 2023, despite the impact of Covid-19.
Regional Connectivity Scheme (RCS) - UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik)
By reviving existing airstrips and airports, UDAN, launched in 2016, aims to bring essential air travel access to previously isolated communities and boost regional economic development. With a ten-year operational plan, UDAN intends to ensure equitable access to air travel for all Indians. As of 31 Dec 2024-
• 147.53 lakh passengers have availed of the benefits of the scheme.
• More than 2.93 lakh flights have operated under the UDAN scheme so far.
• 619 RCS routes have so far commenced operations connecting 88 airports including 13 heliports & 2 water aerodromes.
Shipping and Ports
The Maritime Sector in India comprises of Ports, Shipping, Shipbuilding, Ship repair and Inland Water Transport Systems. In India, there are total 12 government owned major ports and approximately 217 minor and intermediate ports. Indian Shipping Industry has over the years played a crucial role in the maritime sector of India’s economy. Approximately 95% of the country’s trade by volume and 70% by value is moved through Maritime Transport.
• Cargo handling capacity has increased from 800.5 million tonnes per annum in 2014 to 1,630 million tonnes per annum in 2024. Vis-à-vis 2014, this is an 87% improvement.
• India has reached 22nd rank in International Shipment category as against 44th rank in 2014.
• Turn Around Time (TRT) of major Ports has reduced from around 94 hours in FY-2013-14 to only around 48.06 hours in FY 2023-24.
• The average ship berth-day output vis-a-vis FY 2014-15 have improved by 52%.
• Tourist footfall in 2022-23 for ocean cruise has risen to 3.08 Lakhs and for light house has risen to 12.3 lakhs compared to the year 2014-15.
• Capacity at major ports stood at:
S. No.
Year
Port Capacity
Traffic Handled
1
2004-05
397.50
383.75
2
2014-15
871.52
581.34
3
2023-24
1629.86
819.23
• The number of ships/vessels increased from 1,250 in 2014-15 to 1,526 in 2023-24, culminating in a 22% increase.
• Number of employed sea-farers are:
Railways
Indian Railways achieved a historic milestone, transporting over 3 crore passengers in a single day on November 4, 2024. On this day Indian Railways carried a record number of 120.72 lakh non-suburban passengers. This included 19.43 lakh reserved passengers and 101.29 lakh unreserved non-suburban passengers. Similarly, the suburban traffic reached a record 180 lakh passengers, making it the highest single-day passenger figure of the year.
• The manufacturing of Linke-Hofmann-Busch (LHB) coaches has increased from 2,209 coaches in year 2006-2014 to 31,956 coaches in year 2014-2023.
• The provision of Bio-toilets in coaches has been increased from 3,647 coaches in year 2006-2014 to 80,478 coaches in year 2014-2023.
• The Production units of Indian Railways are producing only LHB coaches from April-2018 onwards and trains operated with ICF coaches are being converted so as to run with LHB coaches.
• In 2005-06, 33,540 km and in 2014-15, 41,038 km of running tracks were electrified.
• During 2004-14, 14,985 RKM of rail track work was done whereas during 2014-23, 25,871 RKM of track laying work has been done. In the year 2022-23, per day 14 km track was laid.
• Rail connectivity to four states of Meghalaya, Arunachal Pradesh, Manipur & Mizoram provided after 2014 (Meghalaya in November 2014, Arunachal Pradesh in February 2015, Manipur (Jiribam) in May 2016 & Mizoram (Bhairabi) in March 2016).
• Before 2014, the number of stations equipped with CCTV surveillance facilities was 123 whereas during 2014-23, CCTVs were installed across 743 railway stations. By December 2024, CCTV coverage was increased to a total of 1051 stations.
Urban Affairs and Housing
• Under the Smart Cities Mission (SCM), total projects are 8,076, amounting to ₹1,64,706 crore, of which 7,401 projects amounting to ₹1,54,351 crore have been completed, as per the data provided by 100 Smart Cities.
• Under Swachh Bharat Mission – Urban 2.0, there has been a 97% increase in the urban waste collection from 2014-15 to 2024-25.
• The waste processing percentage has increased from 18% in 2014-15 to 78% in 2024-25.
• During 2004-14, 13.46 lakh houses were approved under schemes like JnNURM & RRY. This increased substantially (9 times) in 2015-2024, when 118.64 lakh houses were approved under PMAY-U.
• During 2004-14, 8.04 lakh houses were built and marking a 11x increase, during 2015-24, 88.32 lakh houses were completed.
• Achievements in the field of metro rail in the last ten years are:
PARAMETERS
Upto 2014
2014-24
Total Operational Metro Rail Network
248 Km
993 Km
Average Metro Rail Lines Commissioned per month
0.68 Km / Month
6 Km / Month
Average Daily Ridership
28 Lakh
Over 1 Crore
Annual Budget
Rs 5798 (2013-14)
Rs 24844 (2024-25)
Total Cities with Operational Metro Rail
5
23
• The number of buses sanctioned from 2004-2014 were 14,405 and this increased to 19,752 during 2014-24.
AMRUT (Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation)
Launched in 2015, AMRUT aims at ensuring every household has access to a tap with the assured supply of water and a sewerage connection, increasing the amenity value of cities by developing greenery and well-maintained open spaces (e.g. parks) and reducing pollution by switching to public transport or constructing facilities for non-motorized transport (e.g. walking and cycling). As of February 1, 2025, there are:
Jal Jeevan Mission
The Jal Jeevan Mission (JJM) was launched on August 15, 2019, with the ambitious goal of providing tap water supply to every rural household. At the time of its inception, only 3.23 crore (17%) of rural households had tap water connections. As of February 1, 2025, the Jal Jeevan Mission (JJM) has successfully provided tap water connections to 12.20 crore additional rural households, bringing the total coverage to over 15.44 crore households, which accounts for 79.74% of all rural households in India. This achievement marks a significant milestone in the mission.
Kindly find the pdf file